Razveden/a

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
Gospoda Ministarka

#76 Re: Razveden/a

Post by Gospoda Ministarka »

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 12:09, edited 1 time in total.
kolega

#77 Re: Razveden/a

Post by kolega »

pričajte vi šta god hoćete ali sve to nije tako simple kako izgleda na prvi pogled :)
duboka_misao

#78 Re: Razveden/a

Post by duboka_misao »

po nekom mom SF shvatanju brak je ko neka zajednica i ne shvatam zasto je zensko to koje nakon radnog vremena mora da kuha,pere ves i pazi na djecu i kad djete nesto skrivi prva recenica je : Vidi kako si ga/je odgojila? pa legendo djes/s kim s ti bio za vrijeme trajanja braka? :?
wileyX

#79 Re: Razveden/a

Post by wileyX »

Gospoda Ministarka wrote:
wileyX wrote:
Nema ti od cega biti zlo nije to nicije ispiranje mozga nego misljenje.Nisam ni naveo primjer kad ganja karijeru nego kazem neki poslovi traze svakodnevno usavrsavanje u struci a za posljedicu ima i povremeno putovanje.Cuj "fiksno" radno vrijeme ,a svasta pa jedino ako ti je zena gradevinski radnik :D iako i gradevina napreduje svake god nesto novo.De mi samo reci kako bi doktori znali presaditi srce ili bilo koji drugi organ ako ne putuju po svijetu pa uci od kolega,kako bi frizerka sisala neku zenu/muskarca ako joj traze odredenu frizuru,kako ce inzinjer znati rukovati na recimo Siemens masinama ako ne ode na obuku i specijalizaciju itd itd bla bla A ti sad ispade melek jel,ti kod kuce odgajas djecu,kuhas ,peres a koja radi ne valja .Ma daj ne rise svega ti.
Prije svega, nisam udata, nemam djecu... radim, nesjedim kod kuce, nisam melek... ali znam sta je porodica i sta porodica zahtjeva
Americko ispiranje mozga kroz "Sex & city" i sl. nebulozne serije...
Sto se tice fiksnog radnog vremena, ja koliko znam to je radno vrijeme od 8-15, 9-16... kad zena stigne koliko toliko vremena moze posvetiti kuci.

Pa dobro to vrijeme od 8-15 radno vrijeme je regularno u drzavnim firmama a takvih je malo,sve vise i vise je privatnih tako da o tom radnom vremenu nema ni govora( znam radio kod nas i ne mozes me ubjediti u drukcije).Samo ne znam jesi ti mozda cula za izraz prekovremeno toga svugdje po svjetu ima a ako radis ne vjerujem da nisi nikad ostala malo duze od 15 h :?:
Ne znam zbog cega se ti nadje u ovome nisam mislio nista licno na tebe nego opcenito
pustopoljina

#80 Re: Razveden/a

Post by pustopoljina »

wileyX wrote:
Nema ti od cega biti zlo nije to nicije ispiranje mozga nego misljenje.Nisam ni naveo primjer kad ganja karijeru nego kazem neki poslovi traze svakodnevno usavrsavanje u struci a za posljedicu ima i povremeno putovanje.Cuj "fiksno" radno vrijeme ,a svasta pa jedino ako ti je zena gradevinski radnik :D iako i gradevina napreduje svake god nesto novo.De mi samo reci kako bi doktori znali presaditi srce ili bilo koji drugi organ ako ne putuju po svijetu pa uci od kolega,kako bi frizerka sisala neku zenu/muskarca ako joj traze odredenu frizuru,kako ce inzinjer znati rukovati na recimo Siemens masinama ako ne ode na obuku i specijalizaciju itd itd bla bla A ti sad ispade melek jel,ti kod kuce odgajas djecu,kuhas ,peres a koja radi ne valja .Ma daj ne rise svega ti.
Prije svega, nisam udata, nemam djecu... radim, nesjedim kod kuce, nisam melek... ali znam sta je porodica i sta porodica zahtjeva.
Sto se tice fiksnog radnog vremena, ja koliko znam to je radno vrijeme od 8-15, 9-16... kad zena stigne koliko toliko vremena moze posvetiti kuci.
ne radi svako na salteru .
Gospoda Ministarka

#81 Re: Razveden/a

Post by Gospoda Ministarka »

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 12:10, edited 1 time in total.
sheilak

#82 Re: Razveden/a

Post by sheilak »

duboka_misao wrote:po nekom mom SF shvatanju brak je ko neka zajednica i ne shvatam zasto je zensko to koje nakon radnog vremena mora da kuha,pere ves i pazi na djecu i kad djete nesto skrivi prva recenica je : Vidi kako si ga/je odgojila? pa legendo djes/s kim s ti bio za vrijeme trajanja braka? :?
:-D

Upravo sam se tome čudila još kao dijete, gledajući roditelje svojih prijateljica, zapravo podjele uloga izmedju njih. Njihove mame su bile odvjetnice, nastavnice, doktorice, službenice, trgovkinje, očevi su radili iste takve poslove ili neke druge, nebitno - bitno je da im je radni dan jednako dugo trajao, bio jednako naporan, ali od majki i supruga se uvijek očekivalo da one nakon posla svrate do trgovine, kupe namirnice, skuhaju i serviraju ručak, operu sudje nakon svega i naprave kafu. Malo kasnije bi prešle na pranje ili peglanje veša, a navečer bi spremile večeru, okupale djecu, spremile ih za spavanje... Za cijelo to vrijeme padre di famiglia bi se nakon posla presvukao, sjeo u dnevni boravak i uz novine i / ili TV čekao - ručak, večeru, počinak. Nerijetko su majke mojih prijateljica iz djetinjstva znale i njima ( prijateljicama ) zadati obavezu da kupe namirnice ili skuhaju nešto lagano dok se mame ne vrate s posla, a da tate ne bi čekale. Bezbroj je takvih primjera, od spremanja na more, koje praktički spada u majčin domen preko spremanja za školu, renoviranja kuće, tj. čišćenja kuće nakon, izleta, itd. Naravno, nije kod svih tih porodica bilo tako, ali u većini jeste, a kod drugih su se pokazivale barem naznake patrijarhata; rijetke su bile porodice gdje su roditelji bili ravnopravni.

Moja porodica je bila i jeste drugačija. I sama sam dijete rastavljenih roditelja, nikada mi to nije predstavljalo problem. Bilo mi je čudno i neshvatljivo da su se neka djeca toga sramila. Moji su roditelji srećom prije svega prijatelji te su u dobrim odnosima. Nikad nisam doživljavala ograničenja niti su me " hranili " lošim emocijama jedno protiv drugog. Mislim da su sve činili da se ne osjećam zakinutom u bilo čemu. S obzirom da sam odrasla sa mamom, bakom i didom ( tetkom, ujacima ), nisam doživjela klasičnu balkansku porodicu ( ako izuzmemo glasno pričanje i smijanje, viceve, glasnu muziku, itd. :-D ). Kod nas nije bilo podjele uloga na muške i ženske - svako je radio ono za što je taj dan bio zadužen. Mislim da kod nas ništa drugo ne bi ni funkcioniralo. :-D No, kod nas zna to otići i u drugom smjeru, pa, vlada svojevrsni matrijarhat, dakle žene su glava porodice, donose odluke i sl. :D

Nije mi tada bilo jasno, a nije ni sada zbog čega su neke žene trpjele ( a i sada trpe ) da budu sluškinje ( moram se tako izraziti ), da budu na neki način i emocionalno zlostavljane, ponižene, financijski ovisne, frustrirane, nevoljene - a i dalje ostaju u takvom stanju, takvoj zajednici gdje se možda čak i od prvog dana braka tretiraju kao stvar.

Brak po svaku cijenu za mene je neshvatljiv. Razumijem da se u brak treba ulagati, njegovati ga, ne odustajati zbog banalnih razloga, ali ostajati u takvoj zajednici gdje je bilo koji od partnera iskorištavan, ponižen, zlostavljan, gdje tako reći umire, meni liči na mazohizam.
wileyX

#83 Re: Razveden/a

Post by wileyX »

pustopoljina wrote:
wileyX wrote:
Prije svega, nisam udata, nemam djecu... radim, nesjedim kod kuce, nisam melek... ali znam sta je porodica i sta porodica zahtjeva.
:

ne radi svako na salteru .
hehe e bas to na salteru znam da mi fali jedna rijec :D
al ovo salter :lol:
:lol: :lol: :lol:
wileyX

#84 Re: Razveden/a

Post by wileyX »

sheilak wrote:
duboka_misao wrote:po nekom mom SF shvatanju brak je ko neka zajednica i ne shvatam zasto je zensko to koje nakon radnog vremena mora da kuha,pere ves i pazi na djecu i kad djete nesto skrivi prva recenica je : Vidi kako si ga/je odgojila? pa legendo djes/s kim s ti bio za vrijeme trajanja braka? :?
:-D

Upravo sam se tome čudila još kao dijete, gledajući roditelje svojih prijateljica, zapravo podjele uloga izmedju njih. Njihove mame su bile odvjetnice, nastavnice, doktorice, službenice, trgovkinje, očevi su radili iste takve poslove ili neke druge, nebitno - bitno je da im je radni dan jednako dugo trajao, bio jednako naporan, ali od majki i supruga se uvijek očekivalo da one nakon posla svrate do trgovine, kupe namirnice, skuhaju i serviraju ručak, operu sudje nakon svega i naprave kafu. Malo kasnije bi prešle na pranje ili peglanje veša, a navečer bi spremile večeru, okupale djecu, spremile ih za spavanje... Za cijelo to vrijeme padre di famiglia bi se nakon posla presvukao, sjeo u dnevni boravak i uz novine i / ili TV čekao - ručak, večeru, počinak. Nerijetko su majke mojih prijateljica iz djetinjstva znale i njima ( prijateljicama ) zadati obavezu da kupe namirnice ili skuhaju nešto lagano dok se mame ne vrate s posla, a da tate ne bi čekale. Bezbroj je takvih primjera, od spremanja na more, koje praktički spada u majčin domen preko spremanja za školu, renoviranja kuće, tj. čišćenja kuće nakon, izleta, itd. Naravno, nije kod svih tih porodica bilo tako, ali u većini jeste, a kod drugih su se pokazivale barem naznake patrijarhata; rijetke su bile porodice gdje su roditelji bili ravnopravni.

Moja porodica je bila i jeste drugačija. I sama sam dijete rastavljenih roditelja, nikada mi to nije predstavljalo problem. Bilo mi je čudno i neshvatljivo da su se neka djeca toga sramila. Moji su roditelji srećom prije svega prijatelji te su u dobrim odnosima. Nikad nisam doživljavala ograničenja niti su me " hranili " lošim emocijama jedno protiv drugog. Mislim da su sve činili da se ne osjećam zakinutom u bilo čemu. S obzirom da sam odrasla sa mamom, bakom i didom ( tetkom, ujacima ), nisam doživjela klasičnu balkansku porodicu ( ako izuzmemo glasno pričanje i smijanje, viceve, glasnu muziku, itd. :-D ). Kod nas nije bilo podjele uloga na muške i ženske - svako je radio ono za što je taj dan bio zadužen. Mislim da kod nas ništa drugo ne bi ni funkcioniralo. :-D No, kod nas zna to otići i u drugom smjeru, pa, vlada svojevrsni matrijarhat, dakle žene su glava porodice, donose odluke i sl. :D

Nije mi tada bilo jasno, a nije ni sada zbog čega su neke žene trpjele ( a i sada trpe ) da budu sluškinje ( moram se tako izraziti ), da budu na neki način i emocionalno zlostavljane, ponižene, financijski ovisne, frustrirane, nevoljene - a i dalje ostaju u takvom stanju, takvoj zajednici gdje se možda čak i od prvog dana braka tretiraju kao stvar.

Brak po svaku cijenu za mene je neshvatljiv. Razumijem da se u brak treba ulagati, njegovati ga, ne odustajati zbog banalnih razloga, ali ostajati u takvoj zajednici gdje je bilo koji od partnera iskorištavan, ponižen, zlostavljan, gdje tako reći umire, meni liči na mazohizam.
Za ovaj prvi dio teksta samo da kazem svaka cast zenama,bogami sto jest jest,i onim koje rade i koje su kod kuce.Bogami raditi,cisiti,kuhati i sve ostalo nije nimalo lako to sam se uvjerio i na sebi.Bio sam godinu i po u jebenom afganistanu,i moro sam sam cistit sebi sobu,nositi ves,prat ves i jos nekih zajbancija metar.Kad sam to iskusio na sebi otad imam skroz drugu sliku.A ovi sto se zalazu da zena treba biti kuci cistit i to samo mogu rec lahko ima je dok imaju mamu iza ledja maq ustvari vjerujem da njih 90 % i ne zivi samo pa zatgo tako i prica.Ma reko sam ja da nema veze jesil djete rastvaljenih roditelja ili ne bitno je vaspitanje.Eto ti si primjer
Dioda

#85 Re: Razveden/a

Post by Dioda »

wileyX wrote:A ovo o nezavisnosti zene se potpuno slazem,nije vise doba pekmezova vakta pa da zena mora sjediti kod kuce,prat kuhat,sto se kaze "smrditi".Svi mi imamo zelje,snove ambicije pa zasto to ne ostvariti ili barem pokusat ostvariti.A to sto mi kasnimo za svijetom sto godina pa se gleda zena jel zna kuhat,jer ono ako ne zna pitu napravit nema od nje nista,pa sta ce ljudi ,mahala reci.Hebes to,dobro je moj stari davno reko hebes svijet nit te ko hrani nit oblaci,nit te pita jel imas ili nemas.Nego to ti je nas mentalitet,odma se to gleda,eno je radi,uspjesna je,non stop je na putu(to odma znaci kurva se),pa osilila se ,niko je neinteresuje.
Sto se razvoda tice ljudi se danas prodaju za nesto sto nisu i muskraci i zene.Evo lik je naveo pasta za zube,smrde mu carape i jos gomila nekih gluposti.
Ljudi danas nisu iskreni ali bas nikako.Ja licno ne mogu da vjerujem da za tih 5 god zabavljanja,kad budes kod nje ili ona kod tebe,kad ste isli na more,na kampovanje,slavili novu god itd nije vidila/o kako peres zube??? Ako ti je smetalo/a kako ona koristi pastu zasto nisi nista reko?? Ili primjer smrde mu carape,ko eto nikad nije on nju ili ona njega vidila u carapama i osjetila kako mu ili njoj noge smrde.Zasto nisi pitala/o zbog cega to,jel zbog nehigijene,ne kvalitete cipela,carapa ili jednostavno tako prirodno smrde.Pa fino kazes da ti to smeta pa on/a kaze da ce poraditi na tome.Ove beze neki primjeri.Pa ako nista ne pomogne onda fino popricas znas sta ja ne mogu preci preko toga sto ti smrde carape ili kako korisits pastu za zube i to je to.A ne samo kuliraj ko da je sve dure a nije i kad se vjencas problemi beze.
I eto te take ili slicne budalstine dovode ljude do razvoda
Slazem se sa vecinom stvari koje si napisao,sem sa ovim dijelom vezanim za kuhanje :D
Imam jednu poznanicu koja je godinu dana u braku,sa tim momkom se zabavljala i tri godine prije,i dok su se jos "vodali",ona je non stop kukala.I hajd,udala se za njega,brak je nidje veze :D Znaci sve ono sto ne bi trebalo da se desava kod osoba koje su odlucile da provedu zivot skupa.
Sto se tice kuhanja,prica mi kako njen muz dodje s posla,i s vrata pocne vristati nesto u stilu-hocu li ja ikad pojesti nesto normalno u ovoj kuci :D Na sta ona kaze-u frizideru imas salame,sira,majoneze,bla,bla... :D I onda krece pocetak svakodnevnog sukobljavanja. Onda je on pokusao da se smiri,i kaze joj da makar jednom u zivotu napravi pire. I ona fino u granap,kupi pire (ono u kesici,pire u prahu,sta li je vec) i napravi mu.I on naravno prezivi nervni slom kad proba pire iz kesice :-) I tako se svakodnevno sukobljavaju,a njeno objasnjenje je-nek' ide kod mame,pa nek jede kuhano :shock: Ne kontam,mislim i ja,da sam na mjestu tog momka ne bih htjela jesti pire u prahu,pa nisam ba u ratu :lol: Zar je toliki problem skuhati nesto,pa ne kontam fakat :x
Hajd,more problema pored toga kod nje postoji,vidi i sama da taj brak ne funkcionise ni pod razno,ali je njen argument "ja se bojim razvoda,bojim se da cu cijeli zivot ostati sama" :shock: Nema joj jos ni trideset :x I onda ce njih dvoje dobiti dvoje djece,i zivjeti sretno,u svadji i tuci,do kraja zivota :D :run:

Ja sam bila u dugogodisnjoj vezi,i bas kao sto @wiley napisa,za pet godina upoznas osobu s kojom si - odlicno :D Gledas kako peceni batak spusta na sto u dnevnoj sobi,cistis od masnoce taj isti sto pola sata :D Gledas kako traljavo baca stvari gdje god stigne,kako mokar peskir poslije kupanja zguzva i baci na plocice u banji,i ostavlja da stoji tako sve dok se ne usmrdi od vlage :D Slusas svaki put vrisku bas zbog nacina na koji istisces kaladont (ja imam naviku da kaladont stisnem bas na sredini :lol: ) :D Pa onda vristi jer dasku nisam digla nakon sto sam zavrsila sa wc-om,jer ga je njegova mamica navikla na to da zensko treba dici dasku :shock: Pa onda umires od toplotnog udara jer ne dozvoljava da otvoris prozor navece,da ne ulaze komarci isl :D To su sve cari zajednickog zivota :lol:
I ako se ne moze naci neki kompromis,ako oboje nisu spremni da se mijenjaju,pa razilazite se ljudi,sto patite i sebe i drugog :skoljka:

Samo danas ljudi stvarno ne razmisljaju o braku,vjencaju se samo zato sto to tako treba,i misle stvari se mijenjaju u braku. Ne,ne mijenjaju se,postaje samo gora,ako oboje nisu spremni na neke ustupke. A danas nazalost,niko nije spreman na iste :D
Danas se teze razvesti nego ozeniti :D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#86 Re: Razveden/a

Post by KatarinaKosaca »

dura77 wrote:
KatarinaKosaca wrote:Život nosi razne situacije i nije kraj svijeta da me muž izdržava ako su mi takve okolnosti ili ja njega. Ipak, naravno da je puno ljepše ako je to kratkotrajna situacija i ako je svatko slobodan da iz nje izađe na isti način kao što je bio slobodan da u nju uđe.

U vrijeme recesija ne bih se bunio da ja sjedim kuci i uzivam a da me zena izdrzava............. da ja trosim "zajednicke pare"........... nemam nista protiv
Bilo je perioda u životu kad sam bila između dva posla i kad me je muž, hajmo reći, izdržavao. Nije bilo nikakvih problema. Niti mi je branio da kupim sebi šta hoću, niti sam se ja osjećala manje vrijednom. Ali, ipak je ljepše kad dobijem svoj izvod iz banke :razz: . Mada ne krijem od njega niti jedan fenig, nekako se ljepše osjećam.
Isto bi bilo i da naiđe situacija da on nema prihoda, mada, iskreno mislim, iako nije Balkanac, da bi to teže podnio.
mirna123

#87 Re: Razveden/a

Post by mirna123 »

doticni ma 60 godina 2 djece 18 i 22 godine razveden je, svalera se sa tetkom 55 godina od bivse mi zene a ima i djevojku s kojom zivi od 31 godinu ..........uzas !!!!!!!!!!!!
ali ima i firmu gradjevinsku u sarajevu ........ ima para vise od prosjeka kao i dugova vise od prosjeka...........

nisam ni ocekivala nista bolje. a i jos jedan dokaz (kakva majka, takva kci) u ovom slucaju tetka, ali geni ...
ma hoces naci zenu, to nije problem, ali mozel li naci majku djetetu.
i sta ako i sa tom drugom koju godinu , dijete i opet isto, dama se zaljubi u kojekakvog "parali" covjeka, takvo pitanje uvijek postoji. opet traume i sve ispocetka. gledati vlastito dijete koje pati, a biti nemocan uciniti bilo sto.
Loulou

#88 Re: Razveden/a

Post by Loulou »

Gospoda Ministarka wrote:...
prvo zena nemora sjediti kod kuce, danas je tempo zivota takav da u kuci i zena mora da radi da bi se prezivilo, tako da je danas neophodno da zena radi ali fiksno radno vrijeme,

ko joj Boga ti cuva djecu ili kuha rucak za muza
Ko je to, od onih koji/e ima/ju posao, u poziciji da postavlja uvjete u smislu fiksnog radnog vremena?
Ko "njemu" čuva djecu i kuha ručak za ženu?
Gospoda Ministarka wrote:Sta ocekujes od braka u kom muz dode sa posla a zena na poslovnom putu?
Šta očekivati od braka u kojem žena dođe s posla, a muž na poslovnom putu?
Gospoda Ministarka wrote:Ako je karijeristica netreba da se udaje...
Muškarac, karijerista, se ne treba ženiti?

Evo jedna zanimljivost o zajedničkom/bračnom životu:
Muškarci lažu kad kažu da obavljaju kućanske poslove

:mrgreen:
Većina muškaraca na sve moguće načine izbjegava obavljanje kućanskih poslova, no pred drugima će reći kako oni kod kuće rade baš sve, a to se svodi na mjenjanje žarulje i pokoji manji zahvat u kuhinji

Istraživanje je pokazalo kako se 59 posto muškaraca potpuno oglušuje na ženske zahtjeve o čišćenju. Njihova već naširoko poznata averzija prema kućanskim poslovima nije se promijenila, no s vremenom su uspjeli smisliti sve bolje izgovore koji im pomažu da pobjegnu od pospremanja, usisavanja i pomoći pri spravljanju obroka.

Rezultati britanskih istraživanja pokazali su da trećina muškaraca nikad u životu nije očistila zahod. Pripadnici jačeg spola ipak glasno tvrde kako oni pomažu u kućanstvu dok je prava istina da im je glavobolja najbolji izgovor čim čuju zvuk usisavača.

Muškarcima je baš kao i ženama najveća zapreka u obavljanju kućanskih poslova dosada, no dok se žene bez obzira na to svakodnevno prihvačaju obavljanja istih, njihovi partneri bježe glavom bez obzira.

'Uz to što muškarci izbjegavaju kućanske poslove, istraživanje je pokazalo i kako lažu da ih obavljaju', rekao je britanski profesor sociologije i stručnjak za spolnu jednakost Scott Coltrane.

Čak 70 posto muškaraca se laskanjem izvlači od čišćenja i to tako što svoje partnerice uvjerava da su bolje u obavljanju tih poslova.

Većina muškaraca laže o količini obavljenog posla kod kuće pa njih 48 posto tvrdi kako brine o prljavom rublju, no 69 posto njihovih partnerica tvrdi kako je to čista laž.

Istraživanje provedeno 2007. pokazalo je da nevjenčani parovi koji žive zajedno uistinu dijele kućanske poslove, no nakon vjenčanja i brzo se uklope u stereotipe i prepuštaju sve poslove svojim suprugama.
Last edited by Loulou on 26/07/2009 18:59, edited 1 time in total.
bez_ideje

#89 Re: Razveden/a

Post by bez_ideje »

Sto zene same sebi mogu biti dusmani pa to je nevidjeno ........
kolega

#90 Re: Razveden/a

Post by kolega »

isto ti je to i sa muškarcima
muz66

#91 Re: Razveden/a

Post by muz66 »

Danas se ljudi lakse odluce razvesti nego kupiti macu ili cuku...zalosno. Porodica vise ne predstavlja nista, imam osjecaj da se nekako "sklapanjem braka" nista ne mijenja, mali je procenat onih koji shvate da se tad za sve pita dvoje i da je to zajednicki zivot gdje je kompromis cesto jedino rjesenje. Treba li muz biti papucar i raditi sve po zeninom? Boze sacuvaj. Treba li zena biti podredjena i pricati samo kad je neko nesto upita ili da joj je svrha zivota prati i kuhati? Naravno da ne. Odrastao sam u porodici gdje otac prilicno solidno zaradjuje, jer izdrzavati troje djece iziskuje prilicna sredstva. Majka je odgojila brata, sestru i mene, na neki nacin bila povlastena jer nije pored djece imala i obavezu da trci na posao i sa posla dolazi umorna i jos oko nas skace. To je moje vidjenje stvari, neko ce reci da sam primitivan, zaostao i sl, ali ako muz moze sve to da finansira-zasto da ne. Zbog nacina zivota u kojem sam odrastao jebeno cudno mi zvuci kad cujem da djevojka kaze momku-eh djeca ce da nose i tvoje i moje prezime, ili "vala bi bilo dobro da za promjenu malo vi muskarci budete trudni, ja svoje tijelo volim i ne zelim da ga tome izlazem". Ono...sve je to super, ali de malo...Dalje, tu je ravnopravnost spolova i raspored poslova. Ma super sreco, ako tebi nije mrsko krampati kad se bude pravila vikendica, traziti majstore i stovarista gdje ces da nabavis materijal, sve to ugovarati i zajebavati se sa slicnim stvarima, nije ni meni mrsko obrisati prasinu sa par ravnih povrsina. Ili da napravim limunadu dok mi draga iznosi crijep na krov vikendice. Mislim, zelite ravnopravnost i emancipaciju...bujrum :D Oko nekih stvari se mozemo dogovoriti, ali je cinjenica da vise nikad ne bih sebe u zivotu ozbiljno shvatao ako popustim u nekim stvarima od vitalnog muskog interesa :evil:
ljubav_aha

#92 Re: Razveden/a

Post by ljubav_aha »

muz66 wrote: Naravno da ne. Odrastao sam u porodici gdje otac prilicno solidno zaradjuje, jer izdrzavati troje djece iziskuje prilicna sredstva. Majka je odgojila brata, sestru i mene, na neki nacin bila povlastena jer nije pored djece imala i obavezu da trci na posao i sa posla dolazi umorna i jos oko nas skace. To je moje vidjenje stvari, neko ce reci da sam primitivan, zaostao i sl, ali ako muz moze sve to da finansira-zasto da ne.
ista filozofija vrijedi o obratno,danas moderni muskarci rade domacinski posao,dok ima zena ima karijeru,sve po dogovoru, "zasto da ne " :)
muz66

#93 Re: Razveden/a

Post by muz66 »

ljubav_aha wrote:
muz66 wrote: Naravno da ne. Odrastao sam u porodici gdje otac prilicno solidno zaradjuje, jer izdrzavati troje djece iziskuje prilicna sredstva. Majka je odgojila brata, sestru i mene, na neki nacin bila povlastena jer nije pored djece imala i obavezu da trci na posao i sa posla dolazi umorna i jos oko nas skace. To je moje vidjenje stvari, neko ce reci da sam primitivan, zaostao i sl, ali ako muz moze sve to da finansira-zasto da ne.
ista filozofija vrijedi o obratno,danas moderni muskarci rade domacinski posao,dok ima zena ima karijeru,sve po dogovoru, "zasto da ne " :)
hau-jes-nou. nadji mi neku koja ce raditi i donisiti koju milju maraka u kucu a da ja ostanem kuci i napravim joj rucak da se odmah udam :D . Bi li ti bila sa covjekom koji ne radi i ostaje kuci, jer zaboga ti zaradjujes 2500 maraka i moze vam biti? Sve mislim da bi... :-)
zelenashica

#94 Re: Razveden/a

Post by zelenashica »

muz66 wrote:
ljubav_aha wrote:
hau-jes-nou. nadji mi neku koja ce raditi i donisiti koju milju maraka u kucu a da ja ostanem kuci i napravim joj rucak da se odmah udam :D . Bi li ti bila sa covjekom koji ne radi i ostaje kuci, jer zaboga ti zaradjujes 2500 maraka i moze vam biti? Sve mislim da bi... :-)
vala da i ja dodam koju pametnu,zaradjujem al bi mu hebala sve po spisku da cijeli dan ide s guza na guz...prema tome,muškarac mora raditi...a žena sad poželjno je za nju kao osobu,radi neke hajdeda kažemo intelektualne zadovoljenosti,ali ne i neophodno...............
MUŠKARAC I ŽENA SU RAVNOPRAVNI SAMO KAD SU VODORAVNI!!!!

sve ostalo je laž :-D
bez_ideje

#95 Re: Razveden/a

Post by bez_ideje »

Koliko to tebi muzicu bilo tesko da prihvatis, filozofija zene domacice ,koja se danas pika kao profesija,je i u obrnutom slucaju ne tako rijedak slucaj na ovdje omrazenom zapadu !
I pristaju ...zasto ne,pristajali ste i vi
Ja licno ne bih na to pristala,jer nam para toliko ne moze bit :lol: :lol:

@zelenasice-pade mi u ocima :roll:
zelenashica

#96 Re: Razveden/a

Post by zelenashica »

bez_ideje wrote:Koliko to tebi muzicu bilo tesko da prihvatis, filozofija zene domacice ,koja se danas pika kao profesija,je i u obrnutom slucaju ne tako rijedak slucaj na ovdje omrazenom zapadu !
I pristaju ...zasto ne,pristajali ste i vi
Ja licno ne bih na to pristala,jer nam para toliko ne moze bit :lol: :lol:

@zelenasice-pade mi u ocima :roll:
jbg draga,ja žene ne podcjenjujem ali nisam zakleti borac za žensku ravnopravnost u svakom pogledu......u suštini jesam za poštovanje,ali ne i ravnopravnost povodom poslova ,.....odluke su već zajedničke,i stvar obostranog poštovanja...možemo se mi uzdisati dokle hoćemo al kad budemo imale čunu tad će to i imati nekog smisla,..u biti žena po meni ima veću funkciju u porodici nego muškarac,.....a sad glede radnog vremena žena ipak treba misliti malo i prirodom,pa birati zanimanja bez treće smjene,....i sličnih stvari...
bez_ideje

#97 Re: Razveden/a

Post by bez_ideje »

Ćunu?
ćuna je tebi simbol i garant necega ? :shock:
a porodica svevisnji domet zene?
Ok :-D

Nema goreg sovinizma od zenskog sovinizma.....vazda bilo :roll:
ljubav_aha

#98 Re: Razveden/a

Post by ljubav_aha »

muz66 wrote:
ljubav_aha wrote:
licno bih zeljla da se dijele obave,kako van kuce,tako i u kuci
osobe prave izbore onako kako im odogovara,nema jedne i jedine formule

primjer :zena zaradjuje 3x vise od tebe,a znam ih licno ,oho hooo ,i pazi ovo,svi muzevi su iz BiH ;-)
sto kazes na to ;-)
zelenashica

#99 Re: Razveden/a

Post by zelenashica »

bez_ideje wrote:Ćunu?
ćuna je tebi simbol i garant necega ? :shock:
a porodica svevisnji domet zene?
Ok :-D

Nema goreg sovinizma od zenskog sovinizma.....vazda bilo :roll:
ćuna je bila samo onako uzgled asocijacija :D
al hajde de...eto jesam ženski šovinista :roll: ...draga ma koliko se borile za ravnopravnost nikad nećemo biti ravnopravne,....mi smo drugačije od njih...i na svu s :sad: reću nisamo ni sve iste......

mene ne smeta da kuham za muža,ne smeta mi ni što sam uzela godinu neplaćenog da bi dojila svoje dijete(zapostavila karijeru),ne smeta mi ni što pospremim kuću ,.......ali bi mi smetalo da sa druge strane nemam poštovanje,podršku,male sitnice koje znače ono nešto........... :) šta trebam sad reći da nisam ravnopravna....i nisam jer me priroda u startu napravila takvom :-D ....
muz66

#100 Re: Razveden/a

Post by muz66 »

@ljubav

dabogda ja bio jedan od tih sto im zena zaradjuje tri puta vise, ja 2000 kao inzinjer ona automatski 6000...ne bunim se, gdje ima takvih? :D samo prvom prilikom kad mi to nabije na nos moze da se obrati advokatu jer ce da dobije zahtijev za razvod braka :D
Post Reply