Razrez poreza na stanove koji se izdaju

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BajrinNajmladji

#1 Razrez poreza na stanove koji se izdaju

Post by BajrinNajmladji »

Prvobitni naslov teme je bio RAZREZ POREZA NA STANOVE I OSTALO. Medjutim, radi se o STANOVIMA KOJI SE IZDAJU POD ZAKUP, STANOVIMA ZA ODMOR,...i ostalo.
Do zabune je došlo zbog ovog članka iz Oslobodjenja, pa prosudite sami da li sam opravdano bio zbunjen.
Image
Otkako Oslobodjenje sve više žuti, gole koke, ima redovan horoskop,...Ma, opet su najbolji dnevni list.

Zbunjeni tekst prije editovanja naslova:

Skupština Kantona usvojila zakon kojim se povećava porez na imovinu, automobili, uvodi se porez i na privatne stanove,...Dok proguglam imaću tačne informacije,...

TRI KM po m2 stana godišnje?!
Harač po mom trosobnom će me doći 19,5KM mjesečno ili 78KM kvartalno :roll: .

Mislim, i u socijalizmu sam plaćao porez na garažu i ostalu privatnu imovinu, a stan mi je bio društveni i samo sam imao stanarsko pravo na korištenje istog.

Kud baš sad na ovakvom vaktu i zemanu, turbulencijama, kokuzluku,...?!
Last edited by BajrinNajmladji on 07/03/2009 01:26, edited 4 times in total.
Bandierra Rossa

#2 Re: Razrez poreza na stanove i ostalo

Post by Bandierra Rossa »

Sad će se javiti neki "nezavisni expert" i svima nam objasniti da to nije pljačka nego da je to u našem interesu.
BajrinNajmladji

#3 Re: Razrez poreza na stanove i ostalo

Pa, to je tačno, kažem ti, i u socijalizmu je to bilo, pa vjerovatno i u svim normalnim državama treba to plaćati.
Više mi je nekako naglasak na ovo ''kud baš sada'' i u ovom obimu. Da barem ima neke koristi, da sam zadovoljan radom Kantona,...Svako od nas ima neku svoju ''borbu sa rogatim'' u Kantonu i ne može nikako da to riješi,...Svaki put kada im se obratim osjećam se kao da su mi se pomokrili na glavu, a da ne pričam o velikim temama, recimo, ovo sa opstrukcijom Grada,...Potpuno sam nezadovoljan njihovim radom! Valjda im zafalilo para što su ih skrhali u recimo, uvodjenje plina na Bjelašnicu. Koja god mjesna zajednica uvodi plin, participiraju i gradjani, domaćini, naročito u predgradjima, pa ako ništa, kopaju kanale. Na Bjelašnici, yok, tamo sve iz budžeta (Čitaj:Narodne pare, moje, tvoje,...).

Edit:
Evo, nađoh Nacrt pomenutog Zakona, valjda se nije mnogo promijenilo ovo što su usvojili:
http://www.ks.gov.ba/ministarstva/finan ... 02008..pdf
Last edited by BajrinNajmladji on 06/03/2009 23:26, edited 1 time in total.
Lesli Eldridž

#4 Re: Razrez poreza na stanove i ostalo

Post by Lesli Eldridž »

Dat ću ima qrac, pa neka tuže... :D 8-)
BajrinNajmladji

#5 Re: Razrez poreza na stanove i ostalo

Lesli Eldridž wrote:Dat ću ima qrac, pa neka tuže... :D 8-)
Kako tako @Lesli, porezi se moraju plaćati. Propade država i njeni organi ako ne plaćaš. Koliko u tebe za stan (Ako si u stanu)?

Uh, prebrzo sam ja to u novinama čitao, pa sad pogledah, radi se samo o stanovima koji SE IZDAJU POD ZAKUP, ali zato pogledaj (Vidi link) povećanje poreza na automobile! Sorry, but, hebga! Đaba otvorih temu.
Last edited by BajrinNajmladji on 06/03/2009 23:38, edited 2 times in total.
Lesli Eldridž

#6 Re: Razrez poreza na stanove i ostalo

Post by Lesli Eldridž »

Država je svakako propala, a sad vladajuće strukture ćapaju i otimaju ovo malo što je ostalo. Samo sada se pitam, šta će biti, kad ne budu više imali šta ćapati?
Lesli Eldridž

#7 Re: Razrez poreza na stanove i ostalo

Post by Lesli Eldridž »

Evo odgovora na prošlo moje pitanje. Uvesti će i porez na zrak i n porez na činjenicu što smo živi... 8-)
ProbuseniDolar

#8 Re: Razrez poreza na stanove i ostalo

Post by ProbuseniDolar »

Lesli Eldridž wrote:Država je svakako propala, a sad vladajuće strukture ćapaju i otimaju ovo malo što je ostalo. Samo sada se pitam, šta će biti, kad ne budu više imali šta ćapati?
Kad vise ne budu imali sta capati, onda ce ti pipu na nos i na usta (sa mjeracem koji mi placamo naravno, bice porodicni koji su jeftiniji, ili ako hoces individualni, samo se on vise placa) pa ti disi ako si mangup ! :D :bih: :run:
BajrinNajmladji

#9 Re: Razrez poreza na stanove i ostalo

Lesli Eldridž wrote:Evo odgovora na prošlo moje pitanje. Uvesti će i porez na zrak i n porez na činjenicu što smo živi... 8-)
Gdje je ono u Latinskoj Americi otpočela revolucija jer je hunta prodala koncesije Gringosima i ostalim bogatim na SVU pitku vodu, pa i na kišnicu? Revolucionari još uvijek na vlasti.

Ponavljam, greškom sam otvorio temu jer se,izgleda, radi samo o stanovima koji SE IZDAJU POD ZAKUP I STANOVIMA ZA ODMOR!
(1) Obveznik poreza na imovinu je pravno i fizičko lice koje je vlasnik slijedeće imovine:
a) zgrade ili stana za odmor ili rekreaciju;
b) poslovne prostorije, stambene zgrade ili stana koji se izdaju pod zakup;
c) garaže koja se izdaje pod zakup;
d) parking prostora koji se izdaje;
e) putničkog motornog vozila;
f) motocikla do sedam godina starosti i
g) plovnog objekta preko 5 m dužine.
(2) Ako je imovina vlasništvo više lica svako od njih je obveznik poreza na imovinu srazmjerno dijelu vlasništva.
Lesli Eldridž

#10 Re: Razrez poreza na stanove koji se izdaju

Post by Lesli Eldridž »

A kako će to znati, da je stan za odmor ili zakup? Razrezaće oni svima.
starii

#11 Re: Razrez poreza na stanove koji se izdaju

Post by starii »

ovo stanovi za odmor sigurno se odnosi na vikendice?!
BajrinNajmladji

#12 Re: Razrez poreza na stanove koji se izdaju

Stanovi za odmor,...Meni prvo što je naumpalo, apartmani na Bjelašnici.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#13 Re: Razrez poreza na stanove koji se izdaju

Post by dr.gog »

"briše mogućnost otpisa poreza u slučaju teške bolesti..." :shock:
-citat iz skeniranog teksta.

Stani.., jel ovo znači da teško oboljela osoba koja ostane bez novca ostaje na nemilosti poreskih službenika,izložena gomilanju dugova sve do smrti?

Na koje zloupotrebe je ministar Mehmedić mislio? Ima li taj čovjek pojma šta znače "teške bolesti"?
starii

#14 Re: Razrez poreza na stanove koji se izdaju

Post by starii »

dr.gog wrote:
"briše mogućnost otpisa poreza u slučaju teške bolesti..." :shock:
-citat iz skeniranog teksta.

Stani.., jel ovo znači da teško oboljela osoba koja ostane bez novca ostaje na nemilosti poreskih službenika,izložena gomilanju dugova sve do smrti?

Na koje zloupotrebe je ministar Mehmedić mislio? Ima li taj čovjek pojma šta znače "teške bolesti"?
prvo drzavi plati pa il se lijeci il umiri...
kod nas ti se drzava ponaša u fazonu...dobar,loš, zaoooooo..sam prosudi sta je ovdje država :roll:
Post Reply