E sad sam sve cuo!Powered_by_M wrote:Greska ! Motor se najbolje razradi u gradu, jer okretaji variraju, brzina varira, mjenjac se cesce upotrebljava i na kraju krajeva masina prolazi kroz 70% raspolozivih obrtaja.
Dovidjenja!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Kojih crnih 70%?! Ja u gradu nikad ne pređem 3000/min, osim kad je malo otvoreno pa hoću da se ispušem, onda ga u trećoj složim do jedno 100 km/hPowered_by_M wrote:Greska ! Motor se najbolje razradi u gradu, jer okretaji variraju, brzina varira, mjenjac se cesce upotrebljava i na kraju krajeva masina prolazi kroz 70% raspolozivih obrtaja.
sulesavic wrote:Powered_by_MarihuanaPowered_by_M wrote:Greska ! Motor se najbolje razradi u gradu, jer okretaji variraju, brzina varira, mjenjac se cesce upotrebljava i na kraju krajeva masina prolazi kroz 70% raspolozivih obrtaja.
Naravno da mjenjam, mjenjam i kad je razradjen motor, dok s eulje ne ugrije, zato su mi sva auta prelazila preko 300.000km i uvjek mogla maksimalnu brzinu razvit bez potrosnje kapi ulja.Powered_by_M wrote:Ma sta ti ba hoces???? Ti koji mjenas na brzine na 2000 okretaja na benzinskom motoru????? Ti koji tvrdis da je najbolje sa nerazradenom masinom izaci na highway ubaciti u petu i ukljuci tempomat i nabij 1000 kilometara i razradio si masinu?????
Svaka ti cast majstore, imas znanje.
A za ona silna auta koja tvrdis da si vozio si posebna prica
nineac wrote:Naravno da mjenjam, mjenjam i kad je razradjen motor, dok s eulje ne ugrije, zato su mi sva auta prelazila preko 300.000km i uvjek mogla maksimalnu brzinu razvit bez potrosnje kapi ulja.Powered_by_M wrote:Ma sta ti ba hoces???? Ti koji mjenas na brzine na 2000 okretaja na benzinskom motoru????? Ti koji tvrdis da je najbolje sa nerazradenom masinom izaci na highway ubaciti u petu i ukljuci tempomat i nabij 1000 kilometara i razradio si masinu?????
Svaka ti cast majstore, imas znanje.
A za ona silna auta koja tvrdis da si vozio si posebna prica
A je koliko se sjeca, a sjecam neigdje nespomenu tempomat
Kakve veze ima jesmol mi pili kafu, i kad smo je pili!Powered_by_M wrote:Prvo da ti kazem da je konstatna voznja po autoputu nerazradenog motora definitivno KLANJE istog i ne mogu se sloziti sa Nineacom kojeg sam do zadnjeg posta smatrao istinskim znalcem auto industrije.
A što se tiče razrađivanja, mislim da i tu griješiš. Točnije već si pogriješio i više nema povratka. Auto baš neće ići kako je mogao ići...
Konzervativan način razrađivanja je lagana vožnja do 3krpm. Ali najbolji način kako zaklati motor je otići na autoput i voziti ga 200km na 3krpm...
Motor se mora razrađivati sa špicama. Odeš na neku neprometnu cestu, možda autoput i ubaciš u treću ili četvrtu i sa dvije hiljade, gas (oko 3/4) i do 4.5krpm. Onda full pustiš gas i neka se auto sam vrati na 2krpm. Onda pričekaš desetak sekundi, pa ponovo. I tako par puta. Kad voziš, stalno šaltaj brzine. Nemoj ga voziti u istom prijenosu duže vrijeme.
Jesi mijenjao ulje i uljni filter? Obavezno odi i promijeni. Nek VW kaže da ne treba.
Onda sljedeći dan isti recept, ali ga zavrti do 4krpm. I tako par puta. Nakon što ga zavrtiš, obavezno u istom stupnju prenosa koči motorom. To će pomoći dodatnom podmazivanju cilindara i hlađenju.
Kako se budeš približavao brojci kraja razrađivanja, tako povećaj i gas i okretaje u onim špicama za razrađivanje. Ali obavezno između špica hlađenje. I nemoj prelaziti preko 6krpm jer je to stres za motor a time ništa dodatno ne razrađuješ...
Ono što se ne smije napraviti je stisnuti ga duže vrijeme jer tako možeš pregrijati osjetljive interne dijelove. Iako je sigurno motor na stolu (ležajeve) razradio elektromotor.
A razrađivanje karika se obavezno radi na burstovima snage. Stisneš gas do kraja, zaljepiš karike o stijenke cilindara i one se utaru u cilindar. Pustiš gas i kočiš motorom, cilindri povuku ulje gore i ulje prođe kroz karike (podmažeš i ohladiš karike). I to je pravi način razrađivanja. Sve ostalo je dječja igra i neće izvući pravi potencijal iz motora.
Istina, konzervativnim načinom sigurno nećeš spaliti motor, ali ćeš glazirati cilindre i motor će lošije ići...
No sve uzmi sa rezervom, jer je danas tehnologija obrade cilindara daleko bolja, tako da je neko razrađivanje i nepotrebno, jer su manje tolerancije u izradi dijelova
I btw ja jos uvijek nisam dobio odgovor na pitanje prije 2-3 sedmice.
Pozdrav.
Ja te samo pitam da mi pojasnis posto sve znas kako ulje prolazi kroz karike i gdje onda zavrsava ako prodje kroz sve tri karike? posto ja to jos nisam vidio niti cuo, pa da samo znam. Ozbiljno ti kazem, NEZNAM da ulje prolazi kroz karike, pa de mi objasni! Ako imaju tri karike, uljne i kompresiona, gdje zavrsava ulje koje prodje kroz njih?nineac wrote:E stvarno izvinjavam se, ali nisam ovaj tekst procitao toliko detaljno sve do sada, samo molim te da mi objasnis sta mislis pod onim ulje prodje kroz karike i ohladi ih? de mi molim te to pojasni? Kao i glaziranje cilindara? Samo te molim da mi to pojasnis?
Poslije "pazljivo" vozene (predjene) prve hiljade kilometara... zagrij motor (ulje) na mjestu 2-3 minuta... i raspali kako ti je volja.Powered_by_M wrote:Prvih par kilometara je najkriticnije za hladnu masinu.
...
U mojoj knjizici vozila pise da se masina ne treba razradivati, te da prvih 1000 kilometara jedino izbjegnem duzu voznju konstatnom brzinom ( na visem ili nizem broju okretaja ).
...