Razradivanje masine kod novog auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

nineac

Post by nineac »

Powered_by_M wrote:Greska ! Motor se najbolje razradi u gradu, jer okretaji variraju, brzina varira, mjenjac se cesce upotrebljava i na kraju krajeva masina prolazi kroz 70% raspolozivih obrtaja.
E sad sam sve cuo!
Dovidjenja!
Powered_by_M

Post by Powered_by_M »

Ma sta ti ba hoces???? Ti koji mjenas na brzine na 2000 okretaja na benzinskom motoru????? Ti koji tvrdis da je najbolje sa nerazradenom masinom izaci na highway ubaciti u petu i ukljuci tempomat i nabij 1000 kilometara i razradio si masinu?????

Svaka ti cast majstore, imas znanje.

A za ona silna auta koja tvrdis da si vozio si posebna prica :lol:
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Powered_by_M wrote:Greska ! Motor se najbolje razradi u gradu, jer okretaji variraju, brzina varira, mjenjac se cesce upotrebljava i na kraju krajeva masina prolazi kroz 70% raspolozivih obrtaja.
Kojih crnih 70%?! Ja u gradu nikad ne pređem 3000/min, osim kad je malo otvoreno pa hoću da se ispušem, onda ga u trećoj složim do jedno 100 km/h :-)
Powered_by_M

Post by Powered_by_M »

Fino i ti vozis ako nikad ne predes 3000. Tolko je kod mene nekih 35-40 km/h u drugoj brzini pa ti sada vidi.
vier_ringe

Post by vier_ringe »

evo citam ovo, i razmisljam kakva su vremena danas... koliko malo fali svima nama da planemo... pa ljudi zar ovo nije forum, mjesto gdje bi se trebala razmijenjivati misljenja i iskustva, kao i pitanja, a ne mjesto gdje ce neko jedva cekati da nekoga "doceka"..opustite se...
evo ovako vezano za moja iskustva za razradu motora...
dosad imao priliku razraditi 3 svoja nova auta, sva tri diesel...2 turbo, jedan atmosferski...
kao svi mi, i ja puno citam auto literaturu, i bas me konstantno kopka ovo pitanje..naravno da koliko god znao ili naucio, volim cuti jos misljenja...i onda se adaptirati na neki nacin..
dosta iskustava sa prijateljima koji su razradjivali svoje nove aute na razne nacine...pa evo ukratko da vam prenesem..
drug je kupio octaviu tdi, 105ks od prvog kilometra je maltretirao auto maximalno, kako u gradu, tako i na otvorenom i auto putu..sjeo sam mu u auto nakon 5000km, i stvarno ide odlicno...
inace negdje sam procitao(mislim auto blic), dva prijatelja su kupila 2 honde acord sa istim motorima.jedan je pazio, drugi odma vozio kako mu se svidjalo...ova koja je gazena neuporedivo bolje ide nakon nekog perioda..tako oni tvrde..
ali ja naprosto kada kupim novo auto, kao i svako, budem toliko odusevljen, da nemam srca stisnuti ga..bas pazim obrtaje, pa cak i doziranje gasa..
po dosadasnjem, cini mi se da je najpravilnije izbjegavati kratke dionice, pogotovo zimi i za vlaznog vremena...bas osjecajno zagrijati motor, slicno kao sto nineac kaze, te onda mjenjati opterecenje, ali opet u nekom normalnom ogranicenju..eh sada, upute za upotrebu se razlikuju.audi tvrdi 1000 km ne koristiti vise od 3/4 max broja obrtaja, ne koristiti puni gas i prikolicu...onda od 1000-1500 postepeno povecavati do max opterecenja..za toyotu tvrde (u uputstvu fabrickom) da ne treba uopste razradjivati motor...za renault je razlika dizel-benzin, ali za dizel kazu da se izbjegavaju visoka opteresenja prvih 6000km!!!(Procitao u uputstvu najnovijeg meganea)..
trebalo ne trebalo razraditi motor, ja znam da on meni "smrdi"(odgorjeva) prvih 2000-3000 km...
dr.iver

Post by dr.iver »

Inace je najgori sistem za auto, bez obzira da li govorimo o periodu razrade motora, ili autu sa 500.000km, kratke hladne relacije i rezim voznje stani-kreni.
sulesavic

Post by sulesavic »

Powered_by_Marihuana :lol:
Powered_by_M

Post by Powered_by_M »

Prvih par kilometara je najkriticnije za hladnu masinu. Tih par km bi se trebalo voziti kao sa novim, nerazredanim vozilom jer su tada habanja najveca. Vec je postala legendarna izjava Volvovih strucnjaka da svaka masina moze bez problema preci milion kilometara kada bi se gasila samo radi izmjene ulja.

U mojoj knjizici vozila pise da se masina ne treba razradivati, te da prvih 1000 kilometara jedino izbjegnem duzu voznju konstatnom brzinom ( na visem ili nizem broju okretaja ).

Ja se slazem sa vier-ringe da forum treba biti mjesto gdje ce ljudi izmjenjivati misljenja i savjete a ne napadati jedni druge. Kolegi Nineac-u sam ostro odgovorio jer doticni gospodin omalovazava i napade svakoga ko ne dijeli isto misljenje s njim.

Stoga Nineac, cool down, ohladi malo, peace .....
Powered_by_M

Post by Powered_by_M »

sulesavic wrote:
Powered_by_Marihuana :lol:

Hajde da to pogledamo na ovaj nacin: na leru ti auto radi na 850 o/min. Max obrtaji su 6500. Malo matematike : 6500-850= 5650 ti je raspon koji mozes koristiti. 70 % onda je 3955 plus onih 850 je 4800. MOzes li ti u gradu u ubrzanju dostici 4000 obrtaja???/ Ja koji zivim u Canadi ako hocu da pratim tempo poslije crvenog svjetla na semaforu moram tako da vozim htio ili ne htio.
A to vrijedanje zadrzi za sebe. Samo govori o tvom odgoju.
dr.iver

Post by dr.iver »

U normalnom saobracaju moze se koristiti puni raspon broja obrtaja!
Iznimka su velike guzve tipa stani-kreni.
A sve ostalo stvar je znanja, odabira stepena prenosa, navike, para...
Powered_by_M

Post by Powered_by_M »

To im i ja govorim, gledaj, ako izades na autoput tvoji obrtaji variraju izmedu 2-3000. Al jebiga u gradu obrtaji se vise krecu gore i dole, nemas kontinuitet, varira rad masine, mjenjac nije konstatno u petoj kao na autoputu. Zdravije za zivotni vijek masine je autoput, ali mi ovde govorimo o razradivanju koje traje nekih 1000 km a ne 10 godina.
nineac

Post by nineac »

Powered_by_M wrote:Ma sta ti ba hoces???? Ti koji mjenas na brzine na 2000 okretaja na benzinskom motoru????? Ti koji tvrdis da je najbolje sa nerazradenom masinom izaci na highway ubaciti u petu i ukljuci tempomat i nabij 1000 kilometara i razradio si masinu?????

Naravno da mjenjam, mjenjam i kad je razradjen motor, dok s eulje ne ugrije, zato su mi sva auta prelazila preko 300.000km i uvjek mogla maksimalnu brzinu razvit bez potrosnje kapi ulja.
A je koliko se sjeca, a sjecam neigdje nespomenu tempomat :?
Powered_by_M

Post by Powered_by_M »

nineac wrote:
Powered_by_M wrote:Ma sta ti ba hoces???? Ti koji mjenas na brzine na 2000 okretaja na benzinskom motoru????? Ti koji tvrdis da je najbolje sa nerazradenom masinom izaci na highway ubaciti u petu i ukljuci tempomat i nabij 1000 kilometara i razradio si masinu?????

Naravno da mjenjam, mjenjam i kad je razradjen motor, dok s eulje ne ugrije, zato su mi sva auta prelazila preko 300.000km i uvjek mogla maksimalnu brzinu razvit bez potrosnje kapi ulja.
A je koliko se sjeca, a sjecam neigdje nespomenu tempomat :?

To je bilo figurativno.
I ne znam zasto sad ti razradivanje spominjes sa svojim autima, kad ih nisi ti razradivao. To znaci da ih je neko prije tebe razradio, a ti si mozda pazio na voznju dok su bili kod tebe.
nineac

Post by nineac »

Otkud ti znas jesam li imao novo auto ili ne?
Jesam li ja razradjivao ili ne!
Ja samo kazem da voznjom na auto putu postepeno razradjujes motor bez prevelikih opterecenja, a stajanja i ubrzavanja su sastavni dio voznje, stoga nemoj biti bukvalista, ili da pocnem crtat jaro?
Powered_by_M

Post by Powered_by_M »

Znam da nisi imao jer par godina citam ovaj forum, a ne pisem nista. Druga stvar znas kome vec mozes poceti crtati.
nineac

Post by nineac »

Iskljucujem se iz ove rasprave, jer ocito si pokupio svu pamet. pa eto, ti razradjuj kako hoces, ja cu kako ja hocu, i da za tvoju informaciju razradjivao sam nova auta!
Na kraju krajeva nevidje ni ja nisam vidio da si ti vlasnik novog auta. pa nedonosim zakljucke jer iako isto tako godinama pratim forum, nisam dosao do zakljucka da vozis novo auto, ali mi to nedaje za pravo da izvodim zakljucke o tebi, tj. iskrenoboli me k... da li ti vozis novo auto ili ne, to nema veze sa ovom temom.
Mozes ti ubiti novo auto, i da te sasvim super sluzi, i da ga prodas nakon 100.000km, i da masina "propusi" na 150.000 upravo kao posljedica grubog odnosa prema motoru dok je bio nov.
Takodje, sta sam ja vozo u zivotu ili ne je moja stvar, a jel tebi to smeta ili ne, to je vec sad drugi par rukava, da budem kulturan.
Stoga, iskljucujem se iz rasprave.
Last edited by nineac on 25/02/2007 21:55, edited 1 time in total.
Powered_by_M

Post by Powered_by_M »

Za tvoju informaciju cak smo i jednom skupa popili kafu u Ze, tako da te licno znam i znam tacno koja si auta imao. A to da se iskljucis iz rasprave - konacno jedan dobar potez jer ne mozes uvijek Ti i samo TI biti u pravu.
Pozdrav.
nineac

Post by nineac »

Powered_by_M wrote:Prvo da ti kazem da je konstatna voznja po autoputu nerazradenog motora definitivno KLANJE istog i ne mogu se sloziti sa Nineacom kojeg sam do zadnjeg posta smatrao istinskim znalcem auto industrije.

A što se tiče razrađivanja, mislim da i tu griješiš. Točnije već si pogriješio i više nema povratka. Auto baš neće ići kako je mogao ići...

Konzervativan način razrađivanja je lagana vožnja do 3krpm. Ali najbolji način kako zaklati motor je otići na autoput i voziti ga 200km na 3krpm...

Motor se mora razrađivati sa špicama. Odeš na neku neprometnu cestu, možda autoput i ubaciš u treću ili četvrtu i sa dvije hiljade, gas (oko 3/4) i do 4.5krpm. Onda full pustiš gas i neka se auto sam vrati na 2krpm. Onda pričekaš desetak sekundi, pa ponovo. I tako par puta. Kad voziš, stalno šaltaj brzine. Nemoj ga voziti u istom prijenosu duže vrijeme.

Jesi mijenjao ulje i uljni filter? Obavezno odi i promijeni. Nek VW kaže da ne treba.

Onda sljedeći dan isti recept, ali ga zavrti do 4krpm. I tako par puta. Nakon što ga zavrtiš, obavezno u istom stupnju prenosa koči motorom. To će pomoći dodatnom podmazivanju cilindara i hlađenju.

Kako se budeš približavao brojci kraja razrađivanja, tako povećaj i gas i okretaje u onim špicama za razrađivanje. Ali obavezno između špica hlađenje. I nemoj prelaziti preko 6krpm jer je to stres za motor a time ništa dodatno ne razrađuješ...

Ono što se ne smije napraviti je stisnuti ga duže vrijeme jer tako možeš pregrijati osjetljive interne dijelove. Iako je sigurno motor na stolu (ležajeve) razradio elektromotor.

A razrađivanje karika se obavezno radi na burstovima snage. Stisneš gas do kraja, zaljepiš karike o stijenke cilindara i one se utaru u cilindar. Pustiš gas i kočiš motorom, cilindri povuku ulje gore i ulje prođe kroz karike (podmažeš i ohladiš karike). I to je pravi način razrađivanja. Sve ostalo je dječja igra i neće izvući pravi potencijal iz motora.
Istina, konzervativnim načinom sigurno nećeš spaliti motor, ali ćeš glazirati cilindre i motor će lošije ići...

No sve uzmi sa rezervom, jer je danas tehnologija obrade cilindara daleko bolja, tako da je neko razrađivanje i nepotrebno, jer su manje tolerancije u izradi dijelova

I btw ja jos uvijek nisam dobio odgovor na pitanje prije 2-3 sedmice.
Pozdrav.
Kakve veze ima jesmol mi pili kafu, i kad smo je pili!
na kraju krajeva CAK smo je jednom pili!
Iz ovog posta se vidi ko MISLI da je upravu.
Ja samo iznosim svoje misljenje, a jaro hocel neko poslusat mene, to je vec njegova stvar, kao i tebe, i uopce nesmatra da sam 100% upravu. Ovdje ima dosta znalaca auta, a ne samo nas dvojica.
nineac

Post by nineac »

E stvarno izvinjavam se, ali nisam ovaj tekst procitao toliko detaljno sve do sada, samo molim te da mi objasnis sta mislis pod onim ulje prodje kroz karike i ohladi ih? de mi molim te to pojasni? Kao i glaziranje cilindara? Samo te molim da mi to pojasnis?
Powered_by_M

Post by Powered_by_M »

Ti si strucnjak koji zna sve pa zamisli to u svojoj pametnoj glavi.
Odgovoras na postove, napadas druge a uopste nista ne procitas do kraja. Svaka ti cast, zivio ti meni strucnjace.

Moderator, daj me majke ti banuj za sva vremena na ovom forumu.
Hvala.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Polako ba, šta ste se uzbudili! Calm down!

A da odgovorim, i kod mene je na 3000/min 40 km/h u drugoj i ja mijenjam prije toga, obično na 2500/min (35 km/h), kad je hladan motor i prije. A u prvoj mijenjam na 15 km/h.
nineac

Post by nineac »

nineac wrote:E stvarno izvinjavam se, ali nisam ovaj tekst procitao toliko detaljno sve do sada, samo molim te da mi objasnis sta mislis pod onim ulje prodje kroz karike i ohladi ih? de mi molim te to pojasni? Kao i glaziranje cilindara? Samo te molim da mi to pojasnis?
Ja te samo pitam da mi pojasnis posto sve znas kako ulje prolazi kroz karike i gdje onda zavrsava ako prodje kroz sve tri karike? posto ja to jos nisam vidio niti cuo, pa da samo znam. Ozbiljno ti kazem, NEZNAM da ulje prolazi kroz karike, pa de mi objasni! Ako imaju tri karike, uljne i kompresiona, gdje zavrsava ulje koje prodje kroz njih?
I sta mene ima moderator banovati, ja se sasvim fino ponasam!
Powered_by_M

Post by Powered_by_M »

CCCC, Nineac opet ne citas do kraja, molio sam da mene banuje.
nineac

Post by nineac »

Procito sam ja do kraja, ali ti meni nedajes odgovor kako ulje prodje kroz karike! Cilindri povuku ulje gore? De mi to objasni, da znam, da se ubuduce neblamiram!
Fair Life

Post by Fair Life »

Powered_by_M wrote:Prvih par kilometara je najkriticnije za hladnu masinu.
...
U mojoj knjizici vozila pise da se masina ne treba razradivati, te da prvih 1000 kilometara jedino izbjegnem duzu voznju konstatnom brzinom ( na visem ili nizem broju okretaja ).
...
Poslije "pazljivo" vozene (predjene) prve hiljade kilometara... zagrij motor (ulje) na mjestu 2-3 minuta... i raspali kako ti je volja.

Nisu to vise one 'zastavine' tehnologije.
Post Reply