Razradivanje masine kod novog auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
whow
#1 Razradivanje masine kod novog auta
Ima li neko da zna koji je najbolji metod da se razradi motor kod novog auta. Cuo sam eto kako ne treba voziti pre brzo prvih 3000 km i slicno . Obzirom da svaki dan vozim po autoputu moram voziti najmanje 110/km h dakle tu se nemoze bas puno promjeniti. Sta su istine a sta zablude kada je u pitanju razradivanje motora.
Pozz
Pozz
-
nineac
Nije vazna brzina nego broj obrtaja.
Nemoj previs naglo davati gas, i nemoj da vrtis preko 3.000 o/min.
To sto vozis po auto putu je VELIKI PLUS kod razradjivanja motora! Ako je rucni mjenjac dok je hladan motor mjenjaj brzine izmedju 1.500-1.800 o/min, a kad se ugrije na nekih 2.000 o/min. kada dodjes u najvisi stepen prenosa polako nabijaj brzinu.
Nemoj previs naglo davati gas, i nemoj da vrtis preko 3.000 o/min.
To sto vozis po auto putu je VELIKI PLUS kod razradjivanja motora! Ako je rucni mjenjac dok je hladan motor mjenjaj brzine izmedju 1.500-1.800 o/min, a kad se ugrije na nekih 2.000 o/min. kada dodjes u najvisi stepen prenosa polako nabijaj brzinu.
-
ado-šampion
Nije da sam razradio ijedan auto, ali čitao sam literature
Prvih 1000 Km, kao što i Nineac reče, voziš na srednjim brojevima okretaja (2000-3000) i postepeno dodaješ gas, polako s kvačilom i mjenjačem, s kočnicama također.
Prvih 1000 Km, kao što i Nineac reče, voziš na srednjim brojevima okretaja (2000-3000) i postepeno dodaješ gas, polako s kvačilom i mjenjačem, s kočnicama također.
-
ado-šampion
Bravo, na auto-putu prethodno dobro zagrijani motor ubrzaš do nekih 130 km/h, pa vratiš na 80 km/h i tako par puta. Ne moraju biti baš ove brzine, ali mislim da shvataš poentu.
-
Powered_by_M
Prvo da ti kazem da je konstatna voznja po autoputu nerazradenog motora definitivno KLANJE istog i ne mogu se sloziti sa Nineacom kojeg sam do zadnjeg posta smatrao istinskim znalcem auto industrije.
A što se tiče razrađivanja, mislim da i tu griješiš. Točnije već si pogriješio i više nema povratka. Auto baš neće ići kako je mogao ići...
Konzervativan način razrađivanja je lagana vožnja do 3krpm. Ali najbolji način kako zaklati motor je otići na autoput i voziti ga 200km na 3krpm...
Motor se mora razrađivati sa špicama. Odeš na neku neprometnu cestu, možda autoput i ubaciš u treću ili četvrtu i sa dvije hiljade, gas (oko 3/4) i do 4.5krpm. Onda full pustiš gas i neka se auto sam vrati na 2krpm. Onda pričekaš desetak sekundi, pa ponovo. I tako par puta. Kad voziš, stalno šaltaj brzine. Nemoj ga voziti u istom prijenosu duže vrijeme.
Jesi mijenjao ulje i uljni filter? Obavezno odi i promijeni. Nek VW kaže da ne treba.
Onda sljedeći dan isti recept, ali ga zavrti do 4krpm. I tako par puta. Nakon što ga zavrtiš, obavezno u istom stupnju prenosa koči motorom. To će pomoći dodatnom podmazivanju cilindara i hlađenju.
Kako se budeš približavao brojci kraja razrađivanja, tako povećaj i gas i okretaje u onim špicama za razrađivanje. Ali obavezno između špica hlađenje. I nemoj prelaziti preko 6krpm jer je to stres za motor a time ništa dodatno ne razrađuješ...
Ono što se ne smije napraviti je stisnuti ga duže vrijeme jer tako možeš pregrijati osjetljive interne dijelove. Iako je sigurno motor na stolu (ležajeve) razradio elektromotor.
A razrađivanje karika se obavezno radi na burstovima snage. Stisneš gas do kraja, zaljepiš karike o stijenke cilindara i one se utaru u cilindar. Pustiš gas i kočiš motorom, cilindri povuku ulje gore i ulje prođe kroz karike (podmažeš i ohladiš karike). I to je pravi način razrađivanja. Sve ostalo je dječja igra i neće izvući pravi potencijal iz motora.
Istina, konzervativnim načinom sigurno nećeš spaliti motor, ali ćeš glazirati cilindre i motor će lošije ići...
No sve uzmi sa rezervom, jer je danas tehnologija obrade cilindara daleko bolja, tako da je neko razrađivanje i nepotrebno, jer su manje tolerancije u izradi dijelova
I btw ja jos uvijek nisam dobio odgovor na pitanje prije 2-3 sedmice.
Pozdrav.
A što se tiče razrađivanja, mislim da i tu griješiš. Točnije već si pogriješio i više nema povratka. Auto baš neće ići kako je mogao ići...
Konzervativan način razrađivanja je lagana vožnja do 3krpm. Ali najbolji način kako zaklati motor je otići na autoput i voziti ga 200km na 3krpm...
Motor se mora razrađivati sa špicama. Odeš na neku neprometnu cestu, možda autoput i ubaciš u treću ili četvrtu i sa dvije hiljade, gas (oko 3/4) i do 4.5krpm. Onda full pustiš gas i neka se auto sam vrati na 2krpm. Onda pričekaš desetak sekundi, pa ponovo. I tako par puta. Kad voziš, stalno šaltaj brzine. Nemoj ga voziti u istom prijenosu duže vrijeme.
Jesi mijenjao ulje i uljni filter? Obavezno odi i promijeni. Nek VW kaže da ne treba.
Onda sljedeći dan isti recept, ali ga zavrti do 4krpm. I tako par puta. Nakon što ga zavrtiš, obavezno u istom stupnju prenosa koči motorom. To će pomoći dodatnom podmazivanju cilindara i hlađenju.
Kako se budeš približavao brojci kraja razrađivanja, tako povećaj i gas i okretaje u onim špicama za razrađivanje. Ali obavezno između špica hlađenje. I nemoj prelaziti preko 6krpm jer je to stres za motor a time ništa dodatno ne razrađuješ...
Ono što se ne smije napraviti je stisnuti ga duže vrijeme jer tako možeš pregrijati osjetljive interne dijelove. Iako je sigurno motor na stolu (ležajeve) razradio elektromotor.
A razrađivanje karika se obavezno radi na burstovima snage. Stisneš gas do kraja, zaljepiš karike o stijenke cilindara i one se utaru u cilindar. Pustiš gas i kočiš motorom, cilindri povuku ulje gore i ulje prođe kroz karike (podmažeš i ohladiš karike). I to je pravi način razrađivanja. Sve ostalo je dječja igra i neće izvući pravi potencijal iz motora.
Istina, konzervativnim načinom sigurno nećeš spaliti motor, ali ćeš glazirati cilindre i motor će lošije ići...
No sve uzmi sa rezervom, jer je danas tehnologija obrade cilindara daleko bolja, tako da je neko razrađivanje i nepotrebno, jer su manje tolerancije u izradi dijelova
Pozdrav.
-
Hendrix
Mogu vam nešto reći iz iskustva , ove priče o čuvanju motora prvih 1000km ne piju vode u današnje vrijeme i današnjim motorima.Ja sam na Puntu tako radio i nastavio ga "čuvati" poslije 1000km da bi mi majstor na kraju reko "mašina ti lijena"?!? Sjednem u isti Punto samo vožen do daske,naravno ne mislim sad divljački, i razlika je više nego očigledna bila.
AKo hoćeš da dobiješ motor koji radi lijeno i tromo samo ga čuvaj , ako hoćeš da imaš maksimum od njega tako ga i vozi,neće njemu ništa biti ako ga voziš u normalnim okvirima a neko sad šaltanje na određenim obrtajima i to niskim nema logike.
AKo hoćeš da dobiješ motor koji radi lijeno i tromo samo ga čuvaj , ako hoćeš da imaš maksimum od njega tako ga i vozi,neće njemu ništa biti ako ga voziš u normalnim okvirima a neko sad šaltanje na određenim obrtajima i to niskim nema logike.
-
nineac
Ti tako svoj motor razradjuj sto se mene tice do mile volje!Powered_by_M wrote:Prvo da ti kazem da je konstatna voznja po autoputu nerazradenog motora definitivno KLANJE istog i ne mogu se sloziti sa Nineacom kojeg sam do zadnjeg posta smatrao istinskim znalcem auto industrije.
Pozdrav.
Ja to nigdje nisam procitao, a nacitao sam se literature koliko hoces.
-
nineac
Jedno je prvih hiljadu voziti pazljivo, a drugo 20.000. Kao sto iver rece.dr.iver wrote:Pravilo je neko da se pazi prvih 1000km, pa nisu sada svi inzinjeri u auto kompanijama budale.
A sto se tice lijenog auta, cim se razradi i ugrije na radnu temp., po gasu i nema problema.
Inace kada tekucina za hladjenje dostigne radnu temperaturu, znaci da ulje jos nije dostiglo.
Treba dozvoliti jos 5 min ulju da se zagrije na radnu temperaturu.
-
dr.iver
Slazem se nineac
Nazalost danas je trend da proizvodjaci izbacuju i pokazivac temp. rashladne tekucine, a ubacuju neke lampice koje zasvijetle obicno kada je prekasno.
A pokazivac temperature ulja je nekako oduvijek bio rijetkost, obicno je isao na sportske verzije, premda iznimno koristan instrument, kao i pokazivac pritiska ulja, voltmetar i sl.
Nazalost danas je trend da proizvodjaci izbacuju i pokazivac temp. rashladne tekucine, a ubacuju neke lampice koje zasvijetle obicno kada je prekasno.
A pokazivac temperature ulja je nekako oduvijek bio rijetkost, obicno je isao na sportske verzije, premda iznimno koristan instrument, kao i pokazivac pritiska ulja, voltmetar i sl.
-
dugacki
Nije direktno vezano za temu:
Imam jarana koji je kupio sebi Punto i nakon par hiljada km mu crkó motor.
Kad je otisao na servis rekli mu da je sigurno vozio cesto jednu te istu prekratku relaciju pri kojoj mu se motor nije uspio dovoljno zagrijati da se oslobodi vlage iz ulja i benzina. Vlaga se gomilala i eto belaja. Jaran mi je priznao da je vozio samo te kratke relacije.
Jel ovo suplja prica mehanicara ili ima nesto u ovome?
Imam jarana koji je kupio sebi Punto i nakon par hiljada km mu crkó motor.
Kad je otisao na servis rekli mu da je sigurno vozio cesto jednu te istu prekratku relaciju pri kojoj mu se motor nije uspio dovoljno zagrijati da se oslobodi vlage iz ulja i benzina. Vlaga se gomilala i eto belaja. Jaran mi je priznao da je vozio samo te kratke relacije.
Jel ovo suplja prica mehanicara ili ima nesto u ovome?
-
Powered_by_M
nineac wrote:Ti tako svoj motor razradjuj sto se mene tice do mile volje!Powered_by_M wrote:Prvo da ti kazem da je konstatna voznja po autoputu nerazradenog motora definitivno KLANJE istog i ne mogu se sloziti sa Nineacom kojeg sam do zadnjeg posta smatrao istinskim znalcem auto industrije.
Pozdrav.
Ja to nigdje nisam procitao, a nacitao sam se literature koliko hoces.
Da si se nacitao koliko kazes onda bi znao da je najgore za novu masinu izaci na auto-put, ubaciti u petu i voziti 500 km sa 110 km/h. Masina se mora pravilno RAZRADITI u prvih 1000 km a to se nece postici sa jednom konstantnom brzinom. Ako malo pogledas uputstva za upotrebu vidjet ces da pise da se mora sto cesce saltati, mijenjati brzina vozila, na intervale povecavati brzina itd....
I ko jos salta benzinca na 1800 okretaja dok je hladan???
Pa moj BMW na toliko okretaja radi kada ga upalim!!! ( radi se o Kanadi, a WHOW zna kakve su temperature).
Moj Nineac jos ti moras dosta svojih casopisa pogledati prije nego skontas neke stvari.
-
BimmerX
-Raja ja sam negdje nedavno na netu procito' da kod novih motora nakon prvih par stotina kilometara predjenih je fino ulje zamijeniti, jer frisak motor na pocetku ima najvise cestica zeljeza u razradjivanju koje se taloze po ulju i filteru, i da ne treba uvijek bas slusati Owners manual (knjiga auta) u break-in periodu
-Evo jedan link radi se o break-in periodu motora a vazi i za auta.. mozda je malo kontraverzan
http://www.mototuneusa.com/break_in_secrets.htm
-Evo jedan link radi se o break-in periodu motora a vazi i za auta.. mozda je malo kontraverzan
http://www.mototuneusa.com/break_in_secrets.htm
-
whow
Ma ne vozim 500 km svaki dan nego 30 km do a posla i 30 natrag od toga je mozda nekih 70% autoput. Ja licno mislim da je za motor bolje da se razraduje na auto putu nogo po gradskoj voznji posebno .Ako ti je poznato sto je to "gradska voznja " u Americi onda ce ti biti jasno. Ovdje na svakom semaforu ljudi stiscu gas do daske i ako hoces da ostanes u saobracaju moras i sam da juris misli da je ovo konstantno ganjanje gore za motor nego voznja na autoputu pri kojoj mprot radi izmedu 2000 i 300 obrtaja.
-
nineac
Powerd znamo da vozis BMW-a, a ja sam sva svoja auta salto prije 2.000 obrtaja, ukljucujuci i trenutno, koje je automatik, ali pravilnim dodavanjem gasa on sam presalta kada dodje blizu 2.000 obrtaja (ali ne i na 2.000 obrtaja).
Inace novi dieseli dok su hladni komotno se mogu saltati na 1.500 obrtaja.
To nema veze na koliko obrtaja radi nego koliki obrtni moment auto rzavija u tom podrucju da bi mogao bez problema da to podnese.
BMW-i od 1998 85% svog obrtnog momenta razvijaju vec na 1.500 obrtaja.
Druga stavr Powerd, svi smo mi vozili na extremnim temperaturama. Na -37 mi auto nije radilo preko 1.500 obrtaja kad ga tek upalis.
Drugo, konstatnta brzina na auto putu podrazumjeva i kocenja i ubrzavanja jer je nemoguce voziti jednom te istom brzinom.
Inace novi dieseli dok su hladni komotno se mogu saltati na 1.500 obrtaja.
To nema veze na koliko obrtaja radi nego koliki obrtni moment auto rzavija u tom podrucju da bi mogao bez problema da to podnese.
BMW-i od 1998 85% svog obrtnog momenta razvijaju vec na 1.500 obrtaja.
Druga stavr Powerd, svi smo mi vozili na extremnim temperaturama. Na -37 mi auto nije radilo preko 1.500 obrtaja kad ga tek upalis.
Drugo, konstatnta brzina na auto putu podrazumjeva i kocenja i ubrzavanja jer je nemoguce voziti jednom te istom brzinom.
-
ado-šampion
Jbg, sad treba biti Šumaher da razradiš auto kako treba
Whow, pusti ti priče, čuo sam ja i da je dobro auto razrađivati punim gasom na granici broja obrtaja. Samo polako i sve će biti uredu.
Whow, pusti ti priče, čuo sam ja i da je dobro auto razrađivati punim gasom na granici broja obrtaja. Samo polako i sve će biti uredu.
-
ninja-san
Ja sam i cuo a i imao iskustva da motor kada je nov , kao i nakon generalke, "pojede" gotovo svo ulje i da ga treba brzo zamijeniti.
Ima logike da se auto koje se vozi 5 km (od kuce do posla) ne moze razraditi kako treba,.Dakle vazno je voziti u radnoj temperaturi, duze vremena (npr. krenes od Sarajeva za Zenicu i natrag i eto ti vec dvjesto kilometara) sutradan krenes do Brckog i natrag i eto jos 400 , i skoro si razradio motor.
Dakle, svako auto hoce da se vozi , i dobro je da se vozi u radnoj temperaturi, srednjim ritmom, bez forsiranja.
Ima logike da se auto koje se vozi 5 km (od kuce do posla) ne moze razraditi kako treba,.Dakle vazno je voziti u radnoj temperaturi, duze vremena (npr. krenes od Sarajeva za Zenicu i natrag i eto ti vec dvjesto kilometara) sutradan krenes do Brckog i natrag i eto jos 400 , i skoro si razradio motor.
Dakle, svako auto hoce da se vozi , i dobro je da se vozi u radnoj temperaturi, srednjim ritmom, bez forsiranja.
-
ado-šampion
Salžem se, to sam ja zaboravio napisati. Dok se motor ne razradi treba izbjegavati vožnju na kratke relacije. Stručnjci tvrde da se vozeći samo po gradu motor neće razraditi ni nakon 20000 km.
-
Powered_by_M
Greska ! Motor se najbolje razradi u gradu, jer okretaji variraju, brzina varira, mjenjac se cesce upotrebljava i na kraju krajeva masina prolazi kroz 70% raspolozivih obrtaja.