Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Pa covjece vi nemate uopste okrsaj sa Bosnjacima nego sa gradjanima.
Problem je sto je svaki moguci prijedlog gori nego sadasnji i sve da dodje do neke promjene to bi bilo kratkorocno i za koju godinu bi se opet moralo mjenjati.
Jednostavno HDZ ne moze dobiti garanciju da ce njihov predtsavnik biti pobjednik na izborima, to je pogubno za demokratiju u svakom smislu.
madner wrote:Po tvom prijedlogu je narusen drugi princip, moje pravo da moj glas vrijedi jednako.
Tvoj glas ni dosad nije vrijedio kao nečiji tuđi glas... Generalno su rijetki izborni sistemi u svijetu gdje svačiji glas vrijedi jednako... Tako da sam prilično siguran da ''pravo na jednaku vrijednost glasa'' ne postoji
Napokon da se još neko priključi pa da skačemo zajedno
miki.ba wrote:Pa covjece vi nemate uopste okrsaj sa Bosnjacima nego sa gradjanima.
Problem je sto je svaki moguci prijedlog gori nego sadasnji i sve da dodje do neke promjene to bi bilo kratkorocno i za koju godinu bi se opet moralo mjenjati.
Jednostavno HDZ ne moze dobiti garanciju da ce njihov predtsavnik biti pobjednik na izborima, to je pogubno za demokratiju u svakom smislu.
moze moze - i imace samo vise i vise glasaca... jer su toliko isprepadali narod da vise nema nikakve alternative... hrvati u bih su onomad bili najveci protivnici komunizma, a danas imaju jednopartijsku politicku scenu... sve u interesu obrane vitalnih nacionalih interesa, naravno...
madner wrote:Po tvom prijedlogu je narusen drugi princip, moje pravo da moj glas vrijedi jednako.
Tvoj glas ni dosad nije vrijedio kao nečiji tuđi glas... Generalno su rijetki izborni sistemi u svijetu gdje svačiji glas vrijedi jednako... Tako da sam prilično siguran da ''pravo na jednaku vrijednost glasa'' ne postoji
Kako nije i za koje izbore? Koje izborno podrucje u BiH je znatno vece od drugog a ide u isti kos?
To je jedan od osnovnih principa demokratskog procesa. Tamo gdje glas ne vrijedi isto izbori nisu demokratski.
Nije tačno. Uzmi za primjer 2 španska kluba Barcelonu i Real, gdje članovi biraju predsjednika. Glas svakog od njih vrijedi jednako. Da ne bi rekao kako to nisu države i da ti izbori ipak nisu toliko bitni kao državni, reći ću samo da je vrijednost kapitala kojim upravljaju ti predsjednici veći od pola država svijeta. A gdje je kapital, tu je i moć.
Hafis wrote:Ja, baš je tužno to što bi ovaj predloženi nacrt zakona mogao dovesti do povrede nečijih građanskih, tj glasačkih prava, a da ne govorimo o društvenim dostignućima i tekovinama civilizacije kojoj pripadamo. Pa zar vi stvarno mislite da tu priču još netko puši?
Teorijski gledano, postoji i takva mogućnost, ali to je sitnica u odnosu što se time rješava.
BiH jednostavno nije država kao druge, i uza nju moraju vrijediti ponekad i neka druga načela, što bi rekli medicinari Salus aegroti suprema lex
Ili prihvatiti i takvu mogućnost da nečiji glas u određenoj kombinaciji KOD IZBORA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA i ne bude vrijedio kao nečiji drugi, ili se gurati k'o dva ovna na brnu i kroz već opjevanu rahat patnju čekati tu najavljenu ''demografsku pobjedu'' i the end.
Ne znam što običan narod misli, ali znam da bošnjački politički vrh teško došivljava neminovni gubitak te ''simbolične stolice'', (kako je vole nazvati kada treba umanjiti stvarni značaj te funkcije i nesposobnost onog populiste koji trenutno tu boravi) i zaklanja se iza skrbi o ''društvenim dostignućima i tekovinama civilizacije kojoj pripadamo''.
ok, peti put onda da te pitam - da li podrzavas da se u sklopu reforme takodjer uvedu mehanizmi za otklanjanje blokada?
meni nimalo ne smeta da se napravi neko rjesenje po kojem ce vecinski hrvatski krajevi birati jednog clana predsjednistva... ali mi smeta ako cemo biti taoci jedne politicke stranke koja ce moci blokirati sve procese u drzavi tako sto npr. ne imenuje delegate za dom naroda iz kantona koji ima stanovnika koliko i jedno tuzlansko predgradje
Shvaćam.
Treba usvojiti neke mehanizme da otklone neke nedoslijednosti (kojih stvarno ima nekoliko) u zakonskoj proceduri koja se bavi uspostavom vlasti nakon izbora. I ne samo tih procedura, već objektivno ima dosta rupa u federalnom zakonodavstvu čega smo svjedoci danas (Budimir, alijansa i dr.)
Ali, opet ali?
Koje i koliko. Poglavito te ''blokade''. Netko ih zove blokadama, a netko neophodnim nacionalnim političkim mehanizmima. Gdje naći sredinu? to će biti kompliciranije riješiti nego ovaj S-F.
Mada bih ja ovo političkim rješnikom definirao ovako: Političke stranke brojnijeg naroda u FBiH, u poziciji kada vjerojatno gube mogućnost uzrupiranja političkih predstavničkih pozicija malobrojnijeg naroda, shodno toj logici pokušat će to amortizirati na način što će nastojati umanjiti značaj upravo tih funkcija, a sve u cilju nametanja svoje političke volje, a sve opet zamotano kroz brigu o funkcionalnoj ''državi''.
miki.ba wrote:to bi bilo kratkorocno i za koju godinu bi se opet moralo mjenjati.
Ma kakvi. I ova je tužba jedva prošla. Jesi čitao presudu i izdvojena mišljenja? Dugačak tekst ali vrijedi pročitati. Ukratko, sudije su bile u dosta teškoj poziciji jer su znali koji su rizici otpakivanja Daytona. Naglasili su da znaju da bi to moglo dovesti do novog rata. Svijesni su činjenice da je Dayton zaustavio rat pa čak i ako ima mana pitanje je da li treba čačkati mečku. Jasno im je bilo da i Ostali mogu biti birani i da je za to dovoljno da se izjasne kao Bošnjaci, Srbi ili Hrvati. Naravno, sud je jasno naveo da Ostali imaju pravo da se tako ne izjasne ali se postavljalo pitanje da li je to pravo njih 2%da budu ponosni po pitanju svog izjašnjavanja važnije od prava svih građana BiH da imaju mir.
Na kraju je donjeta takva presuda kakva je donjeta ali je veliko pitanje da li su sudije bile pod uticajem brige za Ostale ili pod uticajem brige za Hrvate. Naime sudije su i tada znale da će ova presuda prije svega uticati na to da Hrvati poprave svoj položaj po pitanju biranja člana predsjedništva a možda i ukupnog statusa u državi jer otpakivanje Daytona njima najviše (a možda i jedino) koristi.
Helem, kada Hrvati rješe svoj problem a svi građani BiH budu imali pravo da biraju i budu birani, sumnjam da će i jedna slična tužba ikada više proći.
Naravno mislili su tada na Hrvate, sto se jasno vidi iz izdvojenih misljenja. I naravno to sto nalazu promjenu u Domu Naroda znaci da su se plaho nasekirali oko posljedica.
Kako nije i za koje izbore? Koje izborno podrucje u BiH je znatno vece od drugog a ide u isti kos?
To je jedan od osnovnih principa demokratskog procesa. Tamo gdje glas ne vrijedi isto izbori nisu demokratski.
Ne postoje izborne jedinice identične veličine... Iz toga proizilazi da glasovi iz različitih izbornih jedinica ne mogu vrijediti jednako... Na nekim primjerima je razlika u vrijednosti glasa manja, a na drugim veća, ali identična ne može nikako biti...
Hafis wrote:
BiH jednostavno nije država kao druge, i uza nju moraju vrijediti ponekad i neka druga načela
Slažem se. Predlažem da se pravno i zakonski usvoji načelo da oni koji očigledno rade protiv države budu uklonjeni iz vlasti.
A ti ćeš kao da gledam biti u toj komisiji koje ća odlučivati tko je protiv a tko za državu?
Hvala Bogu pa neću, jer za to nema nikakve potrebe.
BiH nije nikakva država "slučaj" kao što ti želiš predstaviti, jer ti je to u interesu, da bi za nju vrijedila neka druga načela.
Nije tačno. Uzmi za primjer 2 španska kluba Barcelonu i Real, gdje članovi biraju predsjednika. Glas svakog od njih vrijedi jednako. Da ne bi rekao kako to nisu države i da ti izbori ipak nisu toliko bitni kao državni, reći ću samo da je vrijednost kapitala kojim upravljaju ti predsjednici veći od pola država svijeta. A gdje je kapital, tu je i moć.
Hafis wrote:Ja, baš je tužno to što bi ovaj predloženi nacrt zakona mogao dovesti do povrede nečijih građanskih, tj glasačkih prava, a da ne govorimo o društvenim dostignućima i tekovinama civilizacije kojoj pripadamo. Pa zar vi stvarno mislite da tu priču još netko puši?
Teorijski gledano, postoji i takva mogućnost, ali to je sitnica u odnosu što se time rješava.
BiH jednostavno nije država kao druge, i uza nju moraju vrijediti ponekad i neka druga načela, što bi rekli medicinari Salus aegroti suprema lex
Ili prihvatiti i takvu mogućnost da nečiji glas u određenoj kombinaciji KOD IZBORA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA i ne bude vrijedio kao nečiji drugi, ili se gurati k'o dva ovna na brnu i kroz već opjevanu rahat patnju čekati tu najavljenu ''demografsku pobjedu'' i the end.
Ne znam što običan narod misli, ali znam da bošnjački politički vrh teško došivljava neminovni gubitak te ''simbolične stolice'', (kako je vole nazvati kada treba umanjiti stvarni značaj te funkcije i nesposobnost onog populiste koji trenutno tu boravi) i zaklanja se iza skrbi o ''društvenim dostignućima i tekovinama civilizacije kojoj pripadamo''.
ok, peti put onda da te pitam - da li podrzavas da se u sklopu reforme takodjer uvedu mehanizmi za otklanjanje blokada?
meni nimalo ne smeta da se napravi neko rjesenje po kojem ce vecinski hrvatski krajevi birati jednog clana predsjednistva... ali mi smeta ako cemo biti taoci jedne politicke stranke koja ce moci blokirati sve procese u drzavi tako sto npr. ne imenuje delegate za dom naroda iz kantona koji ima stanovnika koliko i jedno tuzlansko predgradje
Shvaćam.
Treba usvojiti neke mehanizme da otklone neke nedoslijednosti (kojih stvarno ima nekoliko) u zakonskoj proceduri koja se bavi uspostavom vlasti nakon izbora. I ne samo tih procedura, već objektivno ima dosta rupa u federalnom zakonodavstvu čega smo svjedoci danas (Budimir, alijansa i dr.)
Ali, opet ali?
Koje i koliko. Poglavito te ''blokade''. Netko ih zove blokadama, a netko neophodnim nacionalnim političkim mehanizmima. Gdje naći sredinu? to će biti kompliciranije riješiti nego ovaj S-F.
Mada bih ja ovo političkim rješnikom definirao ovako: Političke stranke brojnijeg naroda u FBiH, u poziciji kada vjerojatno gube mogućnost uzrupiranja političkih predstavničkih pozicija malobrojnijeg naroda, shodno toj logici pokušat će to amortizirati na način što će nastojati umanjiti značaj upravo tih funkcija, a sve u cilju nametanja svoje političke volje, a sve opet zamotano kroz brigu o funkcionalnoj ''državi''.
s-f se uopste ne rjesava, ne znam otkud ti to...
a sad ako cemo pravdati svaku bokadu nacionalnim interesima... onda ne znam... koji ce nam kurac uopste reprezentativna tijela? ustedimo fino pare i damo ovoj sedmorci da radi sta hoce i cao
cyprus wrote:
Ne postoje izborne jedinice identične veličine... Iz toga proizilazi da glasovi iz različitih izbornih jedinica ne mogu vrijediti jednako... Na nekim primjerima je razlika u vrijednosti glasa manja, a na drugim veća, ali identična ne može nikako biti...
Postoje tolerancije koje se mogu tolerisati zbog granica nizih nivoa koji sprovode izbore.
Imas li neki primjer gdje je u BiH, ovakoj kakave jeste, neka izborna jedinica duplo, trostruko ili 4 veca od druge?
Svjez primjer:
2012 je Njemacki ustavni sud nalozio izmjenu izbornog zakona zato sto su neke jedinice bile izvan tolerancija, a rjesenje nepravilnost neustavno. Zasto se to radi ako ne postoji pravo da glas vrijedi isto?
Anyway, taj tobože strah od novih tužbi je potpuno besmislen. Ako sada Fule i EU aminuju neko rješenje ne mogu kasnije srati po tom pitanju. Nama je sad cilj da uđemo unutra. A kasnije puca mi neka stvar ko će tužiti koga.
Mister Yes wrote:
Ma kakvi. I ova je tužba jedva prošla. Jesi čitao presudu i izdvojena mišljenja? Dugačak tekst ali vrijedi pročitati. Ukratko, sudije su bile u dosta teškoj poziciji jer su znali koji su rizici otpakivanja Daytona. Naglasili su da znaju da bi to moglo dovesti do novog rata. Svijesni su činjenice da je Dayton zaustavio rat pa čak i ako ima mana pitanje je da li treba čačkati mečku.
Zato ja uvijek kazem: ne dirati nista, rahat patnja dok neko ne postane dvotrecinska vecina.
Mister Yes wrote:
Ma kakvi. I ova je tužba jedva prošla. Jesi čitao presudu i izdvojena mišljenja? Dugačak tekst ali vrijedi pročitati. Ukratko, sudije su bile u dosta teškoj poziciji jer su znali koji su rizici otpakivanja Daytona. Naglasili su da znaju da bi to moglo dovesti do novog rata. Svijesni su činjenice da je Dayton zaustavio rat pa čak i ako ima mana pitanje je da li treba čačkati mečku.
Zato ja uvijek kazem: ne dirati nista, rahat patnja dok neko ne postane dvotrecinska vecina.
Ma jok, kakva rahat patnja.
Sve će to jedan moderan i solidan federalni sustav riješiti.
Vidjet ćeš i sam. Reći ćeš: E ljepote majko mila, koji smo hajvani bili, pa one pametne Hrvate ne poslušasmo odmah.
Last edited by Hafis on 23/01/2014 14:10, edited 1 time in total.
Mister Yes wrote:
Ma jok.
Sve će to jedan moderan i solidan federalni sustav riješiti.
Vidjet ćeš i sam. Reći ćeš: ma kakva rahat patnja. E koji smo hajvani bili, pa one pametne Hrvate ne poslušasmo odmah.
Da se kladimo da cemo za deset godina voditi ovu istu raspravu?
madner wrote:Jao jao, pa nije Fule predstavnik instance koja je donjela presudu kralju i sahu.
Po toj logici nisu mogli nista reci ni za Deyton, to je njihov mirovni sporazum.
Fule je predstavnik EU a EU je ta koja će reći kada smo zadovoljili uvjete da uđemo u taj "krug odabranih". A kada uđemo nek se tužaka ko god hoće kralju i šahu.
Ne bi oni rekli ništa ni za Dayton da im u Daytonu nije promakla ta greškica koju sada ispravljaju. Ko god misli da je sva ova frtutma zbog Ostalih mnogo je naivan. U EU sada postoje države koje ne poštuju te stvari ali nikom ništa. Pa čitav svijet funkcioniše na principu "jači kači" a neko bi da vjeruje da je ova frtutma zbog Ostalih.
Mister Yes wrote:
Ili dok ne dodju tobe i konacno pocnu raditi u interesu sopstvene drzave, a ne susjedne.
Mister Yes wrote:
Ili dok ne dodju tobe i konacno pocnu raditi u interesu sopstvene drzave, a ne susjedne.
Ma ne moraju doci dobe, mogu nam doci i u rikverc.