oakville wrote:Nema šta da se oplete. Ponudi jedan dobar razlog zašto bi to bošnje prihvatile (nemoj samo ono "ako žele da se bih sačuva" ili "radi evropskog puta." vidiš da ne padaju na to).

Ja sam napisao jedan idejni projekt koji uopće ne zvuči loše i kada se malo bolje pogleda mošda to i jeste rješavanje temeljnog problema ovog društva.
A ti napišeš: a ZAŠTO bi to XY prihvatili?
A ja tebe pitam da pogledaš što sam to napisao i odgovoriš: a ZAŠTO to ne bi prihvatili?
Dakle:
Rješenje se može naći po uzoru na zemlje u Europi koje vrlo dobro funkcioniraju, a imaju različite narode, kulture.
Pravi primjer za to su upravo Švicarska i Belgija.
Šta imamo danas: s jedne strane imamo Republiku Srpsku koja je država unutar države, a s druge strane Federaciju u kojoj postoji jako puno međunacionalnih problema koji se teško mogu na ovakav način ublažiti.
BiH bi mogla biti i država tri multietnička prostora, ali prepoznatljivo nacionalna, ili država autentičnih kantona.
U ovom drugom slučaju čitav prostor BiH bi bio kantoniziran, a u prvom slučaju moguća su tri entiteta, tri prostora u kojima će se jasno znati što je njihov zadatak.
Tada bismo mogli imati relativno malo funkcija centraliziranih na razini države, što je primjereno jednoj europskoj suverenoj državi. Znači, monetarni sustav, fiskalnu politiku, sigurnosnu politiku, vanjsku politiku, i to bi bilo dovoljno, a ostalo bi, recimo slično kao u Švicarskoj trebalo decentralizirati i omogućiti ravnomjerni razvoj na cijelom teritoriju.