Razocarenje za 3,2,1...

Post Reply
madner

#126 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

Sto bi rekao Dragan, samo je Hrvatima stalo do Evropskog puta BiH :(
Hafis

#127 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

madner wrote:Sto bi rekao Dragan, samo je Hrvatima stalo do Evropskog puta BiH :(
Hvala bogu da jeste. Šta ćeš kad se ne furaju na Tursku i slične folove.
madner

#128 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

Zlo i naopako.
Danguba

#129 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Danguba »

madner wrote:Sto bi rekao Dragan, samo je Hrvatima stalo do Evropskog puta BiH :(
i Dodiku i Dodiku :D
"Mi smo protiv političkog nasilja, jer to utiče na poziciju Srpske. Srpska je zaustavljena na evropskom putu, jer je neefikasna politika u Sarajevu", poručio je Dodik.
zle dzihatlije majoriziraju najvece borce za europske vrijednosti... :izet:
Hafis

#130 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

madner wrote:Zlo i naopako.
Nije tako crno. Bit će to u dure. ekipa iz ''probosanskog bloka'' je već malo obarena a da nije ni svjesna.
Već se progutalo malo sirupa, tj. opcija da se drugi član PBiH ne bira po ukupnom broju glasova već u pet županija u kojima..bla bla bla.... Ostalo je još malo sirupa na dnu žlice...malo stisnuti okice i progutati. Ništa ne gube.
madner

#131 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

Tako blizu cilja i onda nista.

Isto da je namjerno. :(
It_is_a_Leclerc

#132 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by It_is_a_Leclerc »

Interes Bošnjaka je sveobuhvatna reforma ustava kojom će se, u najvećoj mogućoj mjeri, ispraviti dejtonske nepravde i nakarade, od toga da smo jedina država kojoj se ne zna politički ustroj, pa do toga da imamo valjda najglomazniji administrativni aparat na ovoj strani hemisfere.
Kako god Hrvati imaju pravo ucjenjivati sviju sa pričom - "Bez rješavanja našeg pitanja (za koje odgovorno tvrdim da ne postoji), nema rješenja presude Sejdić-Finci", tako i Bošnjaci imaju pravo ucjenjivati sve ostale sa pričom da bez prave reforme ustava, nema nikakve, pa ni kozmetičke. To je legitimno i sasvim pošteno.
Ako se Evropljanima ne sviđa, evo bujrum, zasukati rukave, pa nek' oni malo upravljaju BIH, da vide je li stvarno tako jednostavno kako nam nižerazredne babe tipa Doris Pack, ili ovih skandinavskih biciklista tipa Sorensen, stalno govore :)
Mister Yes

#133 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Mister Yes »

Nego da pređemo na ono drugo razočarenje o kojem je pričao čika Alfons. Izgleda da je popisano jedva 1% Bosanaca (gotovo ništa izvan Tuzle i Sarajeva). Bosanski jezik 56% ; Bošnjaka 54% ; islam 53%. :bih:
Hafis

#134 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

madner

Eh. Pa kakav je sex bez dobre predigre.
Što bi rekli: ''već je legao pupak na pupak'' i predstojeći metak je neminovan.
Mister Yes

#135 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Mister Yes »

Hafis wrote:
madner

Taj dodatni osigurač što tražite nećete dobiti. Bošnjaci su već napravili veliki ustupak što su pristali na taj model 5-5. Dodatni osigurač (da drugi mora pobijediti u bar jednom kantonu sa Hrvatskom većinom) bi bio previše. Nema nikakve sumnje da su sad HDZ-ovi ti koji blokiraju dogovor jer traže previše. Daš im šaku a oni hoće cijelu ruku. Malo morgen.
Hafis

#136 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

"It_is_a_Leclerc"]Interes Bošnjaka je sveobuhvatna reforma ustava kojom će se, u najvećoj mogućoj mjeri, ispraviti dejtonske nepravde i nakarade, od toga da smo jedina država kojoj se ne zna politički ustroj, pa do toga da imamo valjda najglomazniji administrativni aparat na ovoj strani hemisfere.
Kako god Hrvati imaju pravo ucjenjivati sviju sa pričom - "Bez rješavanja našeg pitanja (za koje odgovorno tvrdim da ne postoji), nema rješenja presude Sejdić-Finci", tako i Bošnjaci imaju pravo ucjenjivati sve ostale sa pričom da bez prave reforme ustava, nema nikakve, pa ni kozmetičke. To je legitimno i sasvim pošteno.
Slažem se. Sudar dvaju koncepta.
Ako se Evropljanima ne sviđa, evo bujrum, zasukati rukave, pa nek' oni malo upravljaju BIH, da vide je li stvarno tako jednostavno kako nam nižerazredne babe tipa Doris Pack, ili ovih skandinavskih biciklista tipa Sorensen, stalno govore
Zašto bi oni upravljali s BiH 20 godina nakon Daytona.
Ovdje postoje tri različita politička koncepta koja su ujedno i nepomirljiva. I tu nema dobrih momaka i poštenih koncepta. Nama je potreban je samo mali kompromis kojeg na žalost evidentno nema u bližoj budućnosti.
Što kažu: rahat patnja.
Hafis

#137 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

Mister Yes wrote:
Hafis wrote:
madner

Taj dodatni osigurač što tražite nećete dobiti. Bošnjaci su već napravili veliki ustupak što su pristali na taj model 5-5. Dodatni osigurač (da drugi mora pobijediti u bar jednom kantonu sa Hrvatskom većinom) bi bio previše. Nema nikakve sumnje da su sad HDZ-ovi ti koji blokiraju dogovor jer traže previše. Daš im šaku a oni hoće cijelu ruku. Malo morgen.
Čini mi se da nisi u pravu. Čim se pristalo na koncept 5:5, stvar je bila dugoročno bila gotova, i treba da se doradi do kraja da bi služila svojoj namjeni. Što kažu: kad ide krava nek' ide i uže.
Mister Yes

#138 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Mister Yes »

Hafis wrote:Čini mi se da nisi u pravu. Čim se pristalo na koncept 5:5, stvar je bila dugoročno bila gotova, i treba da se doradi do kraja da bi služila svojoj namjeni. Što kažu: kad ide krava nek' ide i uže.
Ali ako će biti taj osigurač onda uopšte nije potreban model 5-5. Valjda ti je to jasno? Samo su 3 kantona sa Hrvatskom većinom (ZHK, PK i K10) i jasno je da u njima ne može pobijediti neki kandidat koji ima podršku većine Bošnjaka. Dakle taj osigurač je sam po sebi jači od modela 5-5. Onda bi sporazum mogao biti jednostavno: prvi član iz Federacije je onaj kandidat koji dobije najviše glasova u Federaciji a drugi član iz Federacije je sljedeći na listi pod uslovom da je pobijedio u barem jednom kantonu sa Hrvatskom većinom.

Međutim taj osigurač u priču opet uvodi pojam "sa Hrvatskom većinom" a upravo takve pojmove želimo izbaciti iz ustava.
udrch

#139 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by udrch »

Mister Yes wrote:Nego da pređemo na ono drugo razočarenje o kojem je pričao čika Alfons. Izgleda da je popisano jedva 1% Bosanaca (gotovo ništa izvan Tuzle i Sarajeva). Bosanski jezik 56% ; Bošnjaka 54% ; islam 53%. :bih:
nije to zanemariv broj..ipak se radi o skoro 40.000 ljudi..što bi madner rekao, bitan je kvalitet, a ne kvantitet..a među njima nema nijedan bez fakultetske diplome, nijedan da je iz predgrađa tipa Velešići, Koševsko, Souk bunar, u njih čak i djeca imaju diplome fakulteta koje će tek završiti, a procentualno najviše ih je popisano u Bosmalu i Importane-i..
madner

#140 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

Nego ko vas lozi sa tim ciframa?
daddy-kool

#141 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by daddy-kool »

"Napravljen je dobar pomak. Razgovori se nastavljaju na ekspertnom nivou i šansa postoji. Važno je su se Evropska unija i komesar Fule uključili na pravi način. Očekujem da ćemo u narednom periodu doći do nekog rješenja, uz pomoć EU", rekao je Lagumdžija.
Kada se uključe pravni eksperti iz EU u rješavanje, tek će onda da bude interesantno .
Na pitanje šta je danas bio "kamen spoticanja" te nije postignut dogovor, Raguž je rekao da je model provođenja poznat i da se radi na obezbjeđenju garancija da jedan narod drugom ne bira predstavnika u Predsjedništvu BiH.
Čija je bila ideja 5+5?
Danguba

#142 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Danguba »

daddy-kool wrote:
"Napravljen je dobar pomak. Razgovori se nastavljaju na ekspertnom nivou i šansa postoji. Važno je su se Evropska unija i komesar Fule uključili na pravi način. Očekujem da ćemo u narednom periodu doći do nekog rješenja, uz pomoć EU", rekao je Lagumdžija.
Kada se uključe pravni eksperti iz EU u rješavanje, tek će onda da bude interesantno .
Na pitanje šta je danas bio "kamen spoticanja" te nije postignut dogovor, Raguž je rekao da je model provođenja poznat i da se radi na obezbjeđenju garancija da jedan narod drugom ne bira predstavnika u Predsjedništvu BiH.
Čija je bila ideja 5+5?
Zar je bitno cija je?
EU pokusava preko hrvatskih lobija da rijesi pitanje Hrvata a sve pod maskom Sejdic-Finci. U svim kombinacijama pravi se pritisak na probosanke snage.
Imaju Dodika na drzavno nivou kome se sve tolerise samo da BiH ne profunkcionise a sve ide pod ''dogovorite se'' a dogovor sa takvima je nemoguce. Isti slucaj je i sa Covicem samo ima ulogu u Federaciji BiH.

Donji smo samo zato sto smo bezkicmenjaci. Ili normalan Ustav ili nista. Blokada institucija, pa sta. Kolaps, pa sta. Svi idemo u propast ali ovo sto imamo ne smijemo jos vise rastakati.

...tako da i od ovih pregovora ne ocekujem nista dobro za drzavu.

p.s. samo znam da svaki ustupak ovim ugrozenim stvara se nova diskriminacija koja ce se kad-tad morati ispravljati.
It_is_a_Leclerc

#143 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by It_is_a_Leclerc »

@Danguba

Slažem se.

Da sam ja predsjednik neke od tzv. "probosanskih stranaka" na ove bih sastanke došao samo da pitam hoće li prihvatiti ono što ja mislim da je dobro. Ako kažu da neće, lagano se okrenem i izlazim sa sastanka. Jer, ako Hrvati mogu, mimo granica elementarne pristojnosti, trpati svoje nepostojeće pitanje u rješavanje jedne sasvim "simpatične" presude koja se može lagano riješiti, onda mogu vala i Bošnjaci, isto mimo elementarne pristojnosti, trpati svoje pitanje ustavne nakaradnosti svoje matice u ovo rješavanje.

I to je to. Da su bili pametni da od početka inzistiraju na tome, možda bi im upalilo, pa bi, baš kao što su zbog hrvatskog pitanja, i zbog našeg, zaboravili šta je bit presude S-F.

Nema ustupanja ! Idemo dalje blokirati sve, opstruirati pregovore, odbijati nasrtaje osovine Dodik-Čović i pokušaje formiranja bilokakvih "granica" koje bi Hrvatima garantovale bilo šta, baš kao što ove sadašnje ne garantuju ništa ni Bošnjacima ni Hrvatima
motorola01

#144 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by motorola01 »

Mister Yes wrote:
Hafis wrote:
madner

Si siguran? Bosnjaci ce sve dati samo da ostanu tu gdje jesu! Sto covjek rece, vec su potpisali 5:5 i tu dalje nema vise price.
Mene samo zanima da li je na to sto je potpisano, vec udaren pecat i nema nazad ili se moze i to ponistiti?

Otkud ti one gore cifre u vezi popisa?
motorola01

#145 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by motorola01 »

It_is_a_Leclerc wrote:@Danguba

Slažem se.

Da sam ja predsjednik neke od tzv. "probosanskih stranaka" na ove bih sastanke došao samo da pitam hoće li prihvatiti ono što ja mislim da je dobro. Ako kažu da neće, lagano se okrenem i izlazim sa sastanka. Jer, ako Hrvati mogu, mimo granica elementarne pristojnosti, trpati svoje nepostojeće pitanje u rješavanje jedne sasvim "simpatične" presude koja se može lagano riješiti, onda mogu vala i Bošnjaci, isto mimo elementarne pristojnosti, trpati svoje pitanje ustavne nakaradnosti svoje matice u ovo rješavanje.

I to je to. Da su bili pametni da od početka inzistiraju na tome, možda bi im upalilo, pa bi, baš kao što su zbog hrvatskog pitanja, i zbog našeg, zaboravili šta je bit presude S-F.

Nema ustupanja ! Idemo dalje blokirati sve, opstruirati pregovore, odbijati nasrtaje osovine Dodik-Čović i pokušaje formiranja bilokakvih "granica" koje bi Hrvatima garantovale bilo šta, baš kao što ove sadašnje ne garantuju ništa ni Bošnjacima ni Hrvatima
Nemaju bolan oni damu da to urade. Sve su to pi.ke koje su naucila savijati ledja. Majke mi ovo vise ne ide ni naopako. Ovdje je jedini izlaz organizovati ogroman broj ljudi koji ce ici od sela do sela i objasnjavati ovoj stoci bez repa sta su dosad uradile SDA, SBIH, SDP I SBB i sta trenutno rade i sta ih ocekuje ukoliko ponovo budu glasali za nekog od njih. Nema drugog izlaza jer u ovoj drzavi zive najgluplji narodi na kugli zemaljskoj.
area51

#146 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by area51 »

It_is_a_Leclerc wrote:@Danguba

Slažem se.

A onda dođu stranci i kažu:"ako se ne vratiš nasastanak aktiviraćemo ti krivičnu prijavu,znaš da imamo sve dokaze" :D
daddy-kool

#147 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by daddy-kool »

Sačekaće uključivanje evropskih 'eksperata', koji brat bratu nemaju šta ponuditi izvan postojećih rješenja, ali mogu ponijeti dio krivice i odgovornosti. Krivice, jer je ovo korak u krivom smjeru, uvodi se dodatna diskriminacija samo da se obezbijedi da tri kantona sa Hrvatskom većinom imaju sigurnog člana predsjedništva.

Ali ne vidim ni neku radost HDZ u svemu ovom, njihova najveća pobjeda je koncept 'predstavnika naroda', gdje su jedine legitimne sudije 'hrvatstva' valjda oni sami. Aparthejdski koncept.

Fali zaokružena teritorija, što samo znači da se borba nastavlja.

Ja bih pozvao evropski blef, mislim da nemaju ništa.
stari grad Visegrad

#148 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by stari grad Visegrad »

It_is_a_Leclerc wrote:

HDZ i lazov Covic, nemaju pravo ucjenjivati sve gradjane u federaciji niti u BiH. HDZ koci razvoj i napredak. Sejdic-Finci se treba rijesavati odvojeno od tkz pitanja hrvatskog naroda.

Pozivam Lagumdziju, Izetbegovica i Radonjicica da traze odvajanje ova 2 pitanja na zasebna dva rjesenja. Posebno da se rijese ta dva pitanja.

Ako HDZ ucjenjuje sa rjesenjem pitanja Sejdic-Finci, nema problema. Totalna blokada svega, uosatlom tako je bilo i dosad. Blokada najvis epogoduje Bosnajcima jer ce se svi Hrvati iseliti u Hrvatsku i EU zbog siromastva. Hocete da ucjenjete, gledajte kako curite!

I taj potpis 5:5 ako je podpisan moze da se podpise novi potpis, odstupnica od podpisanog. Sve sto je podpisano nije kraj price jer moze da s e odstupi, jedino se mora umrijeti.

HDZ udavi sa ucjenjivanjem, sta misle HDZ-e koliko ja poslije njhove ucjenjivacke i lazne politike uvazavam Hrvate?
Basvod

#149 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Basvod »

Alfons Kauders wrote:Nesto pratim zadnjih sedmica vijesti, vise nego obicno, i gledam po forumu padobrance sa HB foruma... I kontam ko ce se i koliko razocarati u narednih nekoliko sedmica? Simpatizeri HDZ-a ili pro.ba bloka?
.
U narednih par sedmica nece niko. Predizborna kampanja uveliko traje.
Razocaranje slijedi nakon izbora a razocarace se naravno onaj dio Bosnjaka koji ne proguta pricu o ustupcima zbog evropskog puta bla,bla,bla.
Srbi i Hrvati logicno nece jer nemaju ni jedan razlog da po ovom pitanju popuste Bosnjacima. Ako neko zna bar jedan razlog neka navede.
SmokingMan

#150 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by SmokingMan »

Hafis wrote:
"It_is_a_Leclerc"]Interes Bošnjaka je sveobuhvatna reforma ustava kojom će se, u najvećoj mogućoj mjeri, ispraviti dejtonske nepravde i nakarade, od toga da smo jedina država kojoj se ne zna politički ustroj, pa do toga da imamo valjda najglomazniji administrativni aparat na ovoj strani hemisfere.
Slažem se. Sudar dvaju koncepta.
Ako se Evropljanima ne sviđa, evo bujrum, zasukati rukave, pa nek' oni malo upravljaju BIH, da vide je li stvarno tako jednostavno kako nam nižerazredne babe tipa Doris Pack, ili ovih skandinavskih biciklista tipa Sorensen, stalno govore
Zašto bi oni upravljali s BiH 20 godina nakon Daytona.
Ovdje postoje tri različita politička koncepta koja su ujedno i nepomirljiva. I tu nema dobrih momaka i poštenih koncepta. Nama je potreban je samo mali kompromis kojeg na žalost evidentno nema u bližoj budućnosti.
Što kažu: rahat patnja.
Pa,najbolje neka onda mirno se okupe za stolom i Bosnu podjele,ako je to i jedini način neke dugotrajne promjene na ovoj teritoriji,ovo stanje je krajnje neodrživo,tonemo,fakat tonemo.Rizični rat,ili mirna podjela,to je to,drugačije ne može...
Post Reply