Sinapsa wrote:Hafis wrote:Sinapsa wrote:
Znam,

ne posvecuju se svakom stihovi...Ja licno samo poklanjam stihove ljudima do kojih mi je stalo. Ti kao istaknuti forumski, bosanski Hrvat si jedan od njih...Sarkazam je tu samo da bi ti predocio da si u sustini nepravedan.
Drago mi je. Uzgred jedna blaga distinkcija. Ja mogu biti samo bosanskohercegovački Hrvat (kao što je reprezentacija, zastava, himna, moneta, pasoš i sl.) a nikako ''bosanski''.
Oprosti, naravno da si bosanskohercegovacki Hrvat....Al´znas kako je, navika te vodi lapsusu....
Hafis wrote:Sinapsa wrote:Da ti je do pravde, sa vecinom svojih sunarodnjaka bi brzo nasao zajednicku.
Ovo ti baš nisam najbolje razumio. Itekako mi je do pravde.
Zbog cega ti je onda tako tesko da sa svojom vizijom dokucis @Alfonsa, @Skijasa...itd
Evo recimo, meni je forumas @Skijas simbol pravednosti...On kao bosanskohercegovacki Hrvat, kada bi rekao sta ostalim Hrvatima u BiH fali i da tu i tu vrstu politicke moci trebaju, ja bih to kao Bosnjak/Bosanac vjerovatno bez mnogo prigovora (vjerovatno bez ijednog) potpisao jer osjecam da je pravedan i da mu je stalo do toga da niko ne bude ostecen. Kada si vodjen pravdom onda to i tvom sunarodnjaku nije tesko prepoznati. Medjutim, u tvom slucaju, imam osjecaj da ti tezis podjelama i dodatnim mogucnostima blokiranja drzave, tako da ne mogu da se otmem utisku da bi ti nekog najradije zajebo u svoju korist i da si odredjen prije svega animozitetima. Tebi nije do ravnopravnosti bosanskih Hrvata, nego do povlastenosti.....takav utisak ostavljas.
Pa vidiš, kada si već uzeo skijaša za primjer. Nisam uopće razmišljao o njegovoj etničkoj pripadnosti, tako da i ova sadašnja spoznaja neće promijeniti moj stav prema njemu.
Otprilike znam njegov stav: multietnične poruke koje treba poslati HDZ Sarajevu, o potrebi tješnje suradnje sa Sarajevom u borbi protiv Dodika, o borbi za jednakopravnost sviju na cijeloj teritoriji BiH i sl. Manje-više irealne zamisli koje se praktički i ne mogu ispuniti, jer ne navodi kako trebaju izgledati ti pomaci u praksi, u stvarnom životu.
Drugo je pitanje žele li političke elite uopće takvu suradnju? Gdje je ta pružena ruka pomirenja? Ja je ne vidim stvarno.
Inače, normalno je da njega npr. doživljavaš drugačije od mene. To je prirodno, znaš i sam. Lako je biti Hrvat u Širokom Brijegu ili zapadnom Mostaru. I ne samo Hrvat, nego bilo koji drugi pripadnik naroda u ''svojoj većinskoj'' sredini. I normalno da su tada razmišljanja pojedinca, htio-ne htio, u određenoj mjeri obojena utjecajem sredine u kojoj živi. Neću reći da sredina može utjecati na prosječno inteligentnog čovjeka u smislu radikaliziranja njegovih stavova, ali mu daje neku ''komotnost'', daje mu jednostavno na silu nekakav ''čoporski'' mentalitet, da ne kažem ''drčnost'', što opet možeš vidjeti po mnogobrojnim likovima na forumu s tzv. ''oštrijim stavom'', koji se ne libe ni vrijeđati drugačije od sebe, pisati gluposti, preuveličavati....
S druge strane, tzv. ''manjinski'' pripadnici etničkih skupina, da ne kažem oni koji su htjeli-ne htjeli posljedicom ovih dugogodišnjih sranja ostali izolirani od svojih ''matica'', prirodno teže k ublažavanju postojećih razlika i većoj povezanosti ovog etnički rascjepanog društva, upravo zbog sebe samih, što ja iznimno poštujem.
Znaš, ne bih dalje o čovjeku kojeg stvarno ne poznajem... ali sam ti barem htio pokazati zašto je on po tvom mišljenju ''umjeren'' , a ja...hajdemo reći ''radikalan''. Jednostavno, gledamo istu situaciju, samo iz dva potpuno različita kuta.