zemljotres na haitiju
- rimac
#76 Re: zemljotres na haitiju
samo apeliram na sve koji imaju kreditnu karticu da uplate neki iznos. Većina je nas živjela godinama od pomoći drugih. Pokažimo malo ljudskost.
Najbolje preko crkvenog križa
http://www.icrc.org/web/eng/siteeng0.nsf/html/helpicrc
Najbolje preko crkvenog križa
http://www.icrc.org/web/eng/siteeng0.nsf/html/helpicrc
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#77 Re: zemljotres na haitiju
eno samo sam čekao da počnu religiozni fanatici spominjati boga i kazne
niko ne spominje vudu

niko ne spominje vudu
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#78 Re: zemljotres na haitiju
Bem ti ovaj glupi narod.
Cisto mi se povraca.
Nego, stvarno, ako budemo cekali na politicare nista od toga.
Hocel ijedna humanitarna organizacija kod nas se pokrenuti?
Ili da mi sami pocnemo organizovati to, jest da je teze ali...
Nego, stvarno, ako budemo cekali na politicare nista od toga.
Hocel ijedna humanitarna organizacija kod nas se pokrenuti?
Ili da mi sami pocnemo organizovati to, jest da je teze ali...
- uozo
#79 Re: zemljotres na haitiju
Velika patnja i bespomocnost ljudi. Jednostavno sokantno
Sansa za Obamu da opravda nobelovu nagradu! Vrijeme je da USA pokazu i svoje pozitivno lice svjetskoj zajednici.
A i ostale razvijene zemlje!
Sansa za Obamu da opravda nobelovu nagradu! Vrijeme je da USA pokazu i svoje pozitivno lice svjetskoj zajednici.
A i ostale razvijene zemlje!
- statix
#80 Re: zemljotres na haitiju
Zaista ne znam jel' bila potrebna ovakva katastrofa da se svijet sjeti ovog naroda. Vecina se rodi i umre na zapadu, ne znajuci nista o Haitiju, kao sto ne znaju ni gdje je BiH na karti.
Gledam sad na CNN-u, oko 80% stanovnistva te zemlje zivi ispod granice siromastva tj, na dnevnom primanju u iznosu manjeg od 1$. Da li nas ovo priroda ili neka visa sila podsjeca da ne zaboravimo da postoje ovakva mjesta u svijetu kojem zivimo i smatramo pravednim i idealnim, koja trebaju pomoc pod hitno. Mediji kao i uvijek cekaju "senzaciju" pa onda usmjere paznju ka problemima. Pitam se cemu sve ovo vodi?
Po obicaju, sad pregledah nas dnevnik, niko se jos nije oglasio, pa makar rjeci suosjecanja i podrske. Nek su oni ispili kafice u svojim foteljama.
Gledam sad na CNN-u, oko 80% stanovnistva te zemlje zivi ispod granice siromastva tj, na dnevnom primanju u iznosu manjeg od 1$. Da li nas ovo priroda ili neka visa sila podsjeca da ne zaboravimo da postoje ovakva mjesta u svijetu kojem zivimo i smatramo pravednim i idealnim, koja trebaju pomoc pod hitno. Mediji kao i uvijek cekaju "senzaciju" pa onda usmjere paznju ka problemima. Pitam se cemu sve ovo vodi?
Po obicaju, sad pregledah nas dnevnik, niko se jos nije oglasio, pa makar rjeci suosjecanja i podrske. Nek su oni ispili kafice u svojim foteljama.
-
čuj_to?
#81 Re: zemljotres na haitiju
Cekati nasu vladu ili kojekakve njene institucije da reaguju je iluzorno, da ne kazem sta gore... u svakom slucaju svi oni koji zele, mogu i hoce da pomognu mogu to uraditi doniranjem novca nekoj od Internacionalnih NGO-ova... cak je i 1$ nekad' vazan.
Uglavnom vecina (onih kredibilnih) INGOs, i onih koji vec operisu na Haitiju ima svoje web-sajtove sa opcijom "place donation" ... cak mislim da ce vrlo brzo, ako vec nisu konkretno staviti Haiti tako da lova ide direktno za njih.
Tako da svak' moze po svom izboru izabrati kome ce donirati.
Cini mi se da je to trenutno najsigurnija opcija za sve one koji hoce da ucestvuju u pomoci zrtvama.
Uglavnom vecina (onih kredibilnih) INGOs, i onih koji vec operisu na Haitiju ima svoje web-sajtove sa opcijom "place donation" ... cak mislim da ce vrlo brzo, ako vec nisu konkretno staviti Haiti tako da lova ide direktno za njih.
Tako da svak' moze po svom izboru izabrati kome ce donirati.
Cini mi se da je to trenutno najsigurnija opcija za sve one koji hoce da ucestvuju u pomoci zrtvama.
- Alfons Kauders
#82 Re: zemljotres na haitiju
juce su poslali saucesce iz mvp i predsjednistva...statix wrote:Zaista ne znam jel' bila potrebna ovakva katastrofa da se svijet sjeti ovog naroda. Vecina se rodi i umre na zapadu, ne znajuci nista o Haitiju, kao sto ne znaju ni gdje je BiH na karti.
ne vjerujem da smo u poziciji da saljemo finansijsku pomoc, nemamo love ni da pomognemo nasim seljanima koji su najebali u poplavama...
al jebes ga, mogli bi makar poslati par inzinjera ili ljekara, kao sto smo slali u tursku 2000...
- ladyblue18
#83 Re: zemljotres na haitiju
To ti je tako uvijek bilo...tek kada se desi nesto ovako, onda svi reaguju i sjete se tog naroda bar nakratko.statix wrote:Zaista ne znam jel' bila potrebna ovakva katastrofa da se svijet sjeti ovog naroda. Vecina se rodi i umre na zapadu, ne znajuci nista o Haitiju, kao sto ne znaju ni gdje je BiH na karti.
Ljudi zive sa 400$ godisnje... i to se tek sazna kada se dese ovakve stvari.
Ja cu vidjeti da uplatim nesto preko ovih stranica, a stvarno bih volila da se organizuje neko prikupljanje pomoci, a ne da samo supljiramo.
Sto kaze Alfons nasi nemaju para ni za nas, ali mogli bi poslati nesto kadra...nije da nemamo.
I vode.
- Alfons Kauders
#84 Re: zemljotres na haitiju
ako kontate sta uplacivati, samo pripazite da ide preko kakve kredibilne organizacije...
nakon katrine levati su napravili metar laznih humanitarnih stranica i klepili lovu... poput onog idiota koji drzi jewwatch
nakon katrine levati su napravili metar laznih humanitarnih stranica i klepili lovu... poput onog idiota koji drzi jewwatch
-
čuj_to?
#85 Re: zemljotres na haitiju
... svakako bih se slozio sa Alfonsom u vezi uplacivanja novca iskljucivo kredibilnim organizacijama.
Mislim da postoji grupa takvih koji vec decenijama operisu svugdje po svijetu, i svi smo uglavnom culi za njih. I tu nema fule.
Da sad' ne reklamiram pojedine, mislim da ce svako vec naci onu koja mu pase... jer na zalost ljudi i u ovak'im sitiacijama gledaju da "ne guraju ove ili one".
Mislim da postoji grupa takvih koji vec decenijama operisu svugdje po svijetu, i svi smo uglavnom culi za njih. I tu nema fule.
Da sad' ne reklamiram pojedine, mislim da ce svako vec naci onu koja mu pase... jer na zalost ljudi i u ovak'im sitiacijama gledaju da "ne guraju ove ili one".
- statix
#86 Re: zemljotres na haitiju
Imas pravo, eno vasnici fabrika i stanovnici iz Jajca vec apeliraju da im drzava nadoknadi milionske gubitke od poplava na fabrikama i privatnim kucama.Alfons Kauders wrote:juce su poslali saucesce iz mvp i predsjednistva...statix wrote:Zaista ne znam jel' bila potrebna ovakva katastrofa da se svijet sjeti ovog naroda. Vecina se rodi i umre na zapadu, ne znajuci nista o Haitiju, kao sto ne znaju ni gdje je BiH na karti.
ne vjerujem da smo u poziciji da saljemo finansijsku pomoc, nemamo love ni da pomognemo nasim seljanima koji su najebali u poplavama...
al jebes ga, mogli bi makar poslati par inzinjera ili ljekara, kao sto smo slali u tursku 2000...
Last edited by statix on 14/01/2010 13:14, edited 1 time in total.
-
pjegica
#87 Re: zemljotres na haitiju
Mislim da ne vrijedi nikoga čekati, jer se niko neće udostojiti dok se nešto stvarno ne pokrene. Možda ako bi mi sami krenuli, da bi se pridružili i neki veći i imućniji ljudi... bar se nadam.
Zna li iko na koji način se može dostaviti do Haitija bilo šta u što kraćem vremenskom periodu? Ili bar donekle, odakle se šalju veće količine humanitarne pomoći pa da usput dostave i naše? Bi li se mogao organizovati neki charter let samo sa vodom, hranom, odjećom i tako tim, bar do Floride ili dokle je najbliže i najlakše?
Ima li iko od dijaspore ko je imao iskustva u slanju paketa nama ovdje prije petnaest godina, pa da zna bar neke od fazona dostavljanja humanitarne pomoći? Ima li ijedna organizacija koja bi na sebe preuzela malo odgovornosti, jer mislim da je preko većih organizacija lakše doći do nekih osnovnih informacija oko ovoga? Ako tim ljudima tamo najviše treba pitka voda, onda mi itekako možemo pomoći, jer voda teče sama, iz česme.
I koga mi uopšte čekamo da prvi krene?
p. s. Sjećam se kad smo u našim osnovnih školama skupljali školski pribor za djecu koju je pogodio zemljotres u Turskoj, skupilo se jako puno stvari. Neko olovku, neko gumicu, neko pernicu... ogromne su kutije izlazile iz škola...
Može se tako sad organizovati i sa pićem i hranom...
Zna li iko na koji način se može dostaviti do Haitija bilo šta u što kraćem vremenskom periodu? Ili bar donekle, odakle se šalju veće količine humanitarne pomoći pa da usput dostave i naše? Bi li se mogao organizovati neki charter let samo sa vodom, hranom, odjećom i tako tim, bar do Floride ili dokle je najbliže i najlakše?
Ima li iko od dijaspore ko je imao iskustva u slanju paketa nama ovdje prije petnaest godina, pa da zna bar neke od fazona dostavljanja humanitarne pomoći? Ima li ijedna organizacija koja bi na sebe preuzela malo odgovornosti, jer mislim da je preko većih organizacija lakše doći do nekih osnovnih informacija oko ovoga? Ako tim ljudima tamo najviše treba pitka voda, onda mi itekako možemo pomoći, jer voda teče sama, iz česme.
p. s. Sjećam se kad smo u našim osnovnih školama skupljali školski pribor za djecu koju je pogodio zemljotres u Turskoj, skupilo se jako puno stvari. Neko olovku, neko gumicu, neko pernicu... ogromne su kutije izlazile iz škola...
Može se tako sad organizovati i sa pićem i hranom...
- ladyblue18
#88 Re: zemljotres na haitiju
Ja bih najvise volila da se neka organizacija pobrine oko ovoga, da kontaktiramo crveni krst? Mislim da je najjednostavnije preko organizacije, jer mi sami da organizujemo smo neiskusni malo u tome ja mislim.pjegica wrote:Mislim da ne vrijedi nikoga čekati, jer se niko neće udostojiti dok se nešto stvarno ne pokrene. Možda ako bi mi sami krenuli, da bi se pridružili i neki veći i imućniji ljudi... bar se nadam.
- Cholina_Lokica
#89 Re: zemljotres na haitiju
eno nas crveni krst se aktivirao, anmirali su i ministarstvo i sl. eno ziro racun, i uskoro ce biti telefonska linija otvorena
-
Shirin
#90 Re: zemljotres na haitiju
Ma ne znam ja koliko je sigurno slati novac. Treba to raditi samo preko nekih stvarno pouzdanih organizacija, jer vjerujem da ce mnogo toga biti pronevjereno. Najbolje bi bilo kada bi postajao neki način da se konkretno pomogne, ali eto, kao što svi kažete, nismo ni mio neki lovatori, pa da možemo kupiti kartu i otići direktno tamo, iako vjerujem da bi dosta nas to i učinilo da smo u mogućnosti. Moji prijatelji iz Francuske se spremaju u suboti krenuti za Haiti.
Što se tiče organizacija, ja mislim da je Worl Vision dosta pouzdan. Radila sam s njima ovdje u Sarajevu i dosta su pomogli i pomažu našoj djeci. Ja preko njih šaljem mjesečno novac za jednog dječaka u Etiopiji i sve je kod njih stvarno transparentno i ok. Pa ako neko želi evo vam njihova stranica: može se slati novac, ali možete i biti "kum" nekom sjetetu na Haitiju.
http://www.wvi.org/wvi/wviweb.nsf
Ako neko ima neke prijedloge kako pomoći, ja sam uvijek za.
Što se tiče organizacija, ja mislim da je Worl Vision dosta pouzdan. Radila sam s njima ovdje u Sarajevu i dosta su pomogli i pomažu našoj djeci. Ja preko njih šaljem mjesečno novac za jednog dječaka u Etiopiji i sve je kod njih stvarno transparentno i ok. Pa ako neko želi evo vam njihova stranica: može se slati novac, ali možete i biti "kum" nekom sjetetu na Haitiju.
http://www.wvi.org/wvi/wviweb.nsf
Ako neko ima neke prijedloge kako pomoći, ja sam uvijek za.
- Globus
#91 Re: zemljotres na haitiju
Pa unicef.org make donation mislim da se sa time ne moze profulat .. i na cnnu malo prije gledam pise "how you can help:unicef.org" i jos neka stranica al nisam upamtio ...al unicef zar moze ista sigurnije ? ja cu danas il sutra uplatit nesto valjda ce pomoc nekome kolko god ...
-
delightful
- Alfons Kauders
#93 Re: zemljotres na haitiju
Vijeće ministara BiH odobrilo 100.000 KM pomoći Haitiju
Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta/križa sa sjedištem u BiH, aktivno se uključuje u prikupljanje i pružanje hitne pomoći stanovništvu Haitija, a Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju 100.000 KM iz budžetske rezerve za pomoć stanovništvu Haitija, stradalom od razornog zemljotresa.
eto... jest da je spiric potrosio 220,000km na audija q7, al makar se sad malo osevapio... sve je bolje nego da nasi hajvani trose te pare... bolje ih je spalit, kamoli pokloniti ovim nestretnicima...
Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta/križa sa sjedištem u BiH, aktivno se uključuje u prikupljanje i pružanje hitne pomoći stanovništvu Haitija, a Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju 100.000 KM iz budžetske rezerve za pomoć stanovništvu Haitija, stradalom od razornog zemljotresa.
eto... jest da je spiric potrosio 220,000km na audija q7, al makar se sad malo osevapio... sve je bolje nego da nasi hajvani trose te pare... bolje ih je spalit, kamoli pokloniti ovim nestretnicima...
- Chisum
#94 Re: zemljotres na haitiju
Alfons Kauders wrote:http://www.sarajevo-x.com/svijet/globus ... #komentari
pat roberts, kriscanski fanatik i notorna budaletina tvrdi da je zemljotres bozja kazna jer su haicani sklopili pakt s djavolom... budala ko budala... ali pogledajte komentare nasih kolega forumasa i jos gore ljudi koji hodaju ulicama ove silovane zemlje
MaJashta
14.01.2010. u 10:06
Naravno, ja se samo pitam šta li će zadesiti zapadnu evropu zbog njihovih demokratskih zakona. Čuj molim te, pederi i lezbejke se mogu vjenčati i još povrh toga usvajati ili imati djecu!?!? Biće da ćemo mi iz Bosne morati skupljati pomoć za zapadnu evropu... Vidjeće se to brzo...
e.d.
14.01.2010. u 10:07
e nek je napokon neko progovorio
Alma
14.01.2010. u 10:17
Kao PRV0, da prihvate islam i da se vrate svome Gospodaru Allahu dž.š.
swartz
14.01.2010. u 10:22
Alma potpisujem!
slucajni
14.01.2010. u 10:34
Onaj ko šuruje sa džinima i čija je državna religija kroz vjekove Voodoo, mora da strada, problem je u tome što kad Allah swt kažnjava silnike sa njima odu i oni dobri. Da nas Allah swt sačuva ovakvog iskušenja i kazne i dadne da umremo samo kao iskreni vjernici muslimani. AMIN
![]()
stid me sto sam bosanac
Ma pusti ove krscanske fanatike-idote i Gornja (mada po svemu DONJA) Maoca-debilcine...
Nego sto ti rece, ako se vec uplacuje ili neka pomoc, onda treba svakako ici preko nama poznatih organizacija... sada mnogi love u mutnom, pa ce gomila para da zavrsi u dzepovima lesinara, a nesretnici na Haitiju ce da jedu keks iz vijetnamskog rata... kao sto smo i mi jeli u ratu... da ne govorimo o nekim novonastalim fantomsim organizacijama... Naravno da treba pomoci, onoliko koliko mozemo, ali treba biti oprezan,
- statix
#95 Re: zemljotres na haitiju
Izvor: Sa-x
U cilju prikupljanja pomoći na raspolaganju je žiro račun broj: 140-101-00007668-18 kod Volksbank BH d.d. Sarajevo, sa naznakom za "Pomoć stanovništvu Haitija".
"Potresne slike velike tragedije i stradanja stanovnika glavnog grada Port-au-Princea pozivaju nas da djelujemo hitno i zajedno. Pozivamo sve privredne, finansijske i druge organizacije i institucije, građane i humaniste da se uključe u ovu akciju. Pomoć postradalom stanovništvu Haitija potrebna je odmah", stoji u apelu za pomoć Crvenog krsta/križa BiH.
- snaga_znanja
#96 Re: zemljotres na haitiju
Za ove koji su u inostranstvu - http://www.cnn.com/impact - ovdje se nalazi lista pouzdanih humanitarnih organizacija...
@svi domaci fanatici ---- ne mogu da vjerujem da postoji idiot koji smatra da je Bog ubio 100 000 ljudi???? Sve psihijatrijski slucajevi....
@svi domaci fanatici ---- ne mogu da vjerujem da postoji idiot koji smatra da je Bog ubio 100 000 ljudi???? Sve psihijatrijski slucajevi....
- cica maca
#97 Re: zemljotres na haitiju
http://www.doctorswithoutborders.org/ne ... field-news
evo link ako nekoga interesuje kako pomoci, a i kako pomazu doktori bez granica.
evo link ako nekoga interesuje kako pomoci, a i kako pomazu doktori bez granica.
-
elSaik
#98 Re: zemljotres na haitiju
Ja uplatih, i nadam se da će još neko... https://www.kintera.org/site/apps/ka/sd ... hIQKWMzFtH
Tuga... velika tuga.
Tuga... velika tuga.
-
jefferson
#99 Re: zemljotres na haitiju
Hajde eto Vijece Ministara se bar malo trznulo. Bojao sam se da nisu uopste culi za ovo sto se desava. Mi koliko god smo u problemima mozemo i MORAMO pomoci. I mi smo cekali humanitarnu pomoc, ali ne zaboravite, i pored rata koji je kod nas bjesnio postojao je bar kakav takav sistem. Na Haitiju danas nema sistema, nista ne radi, mrtvi leze po ulicama a temperatura tokom dana dostize oko 32c, sto znaci da ce vrlo brzo bakterije doci u kontakt sa ono malo rezervoara pitke vode sto radi.
Mislim da nasa drzava moze vise para dati, ali koliko sam cuo sada najpotrebnije su spasilacke ekipe. Ovdje u SAD svi gradovi su angazirali svoje spasilacke ekipe da dio salju dole, dok su avio kompanije ogranicili prtljag za Portoriko radi potrebnog prostora za medicinsku pomoc i ostale namjernice.
Koliko znam izgleda da ce Irci poslati telekom strucnjake da osposobe mobitele i time olaksaju spasavanje, ali mi bar imamo doktora koji imaju iskustva u ovim situacijama i spasilackih sluzbi u svim gradovima koji imaju rudnike, posebno Zenica koja je uvijek imala dobru spasilacku sluzbu. Svi univerziteti na Floridi koji imaju medicinske programe su poslali svoje doktore i osoblje, pa valjda mozemo mi skupiti u cijeloj drzavi jednu ekipu doktora i spasilaca.
Neka Vijece Ministara obezbjedi pare, BH Airlines otkaze svoje letove sa svojim Boeingom, spakuju ljude i opremu i nek ih posalju dole.
Hocemo u Vijece Sigurnosti, EU itd, itd. Pa moramo i mi svijetu nesto dati a na kraju krajeva ljudski je pomoci taman da se radi o Tahitiju a ne Haitiju, 4 najsiromasnijoj drzavi na svijetu!
Mislim da nasa drzava moze vise para dati, ali koliko sam cuo sada najpotrebnije su spasilacke ekipe. Ovdje u SAD svi gradovi su angazirali svoje spasilacke ekipe da dio salju dole, dok su avio kompanije ogranicili prtljag za Portoriko radi potrebnog prostora za medicinsku pomoc i ostale namjernice.
Koliko znam izgleda da ce Irci poslati telekom strucnjake da osposobe mobitele i time olaksaju spasavanje, ali mi bar imamo doktora koji imaju iskustva u ovim situacijama i spasilackih sluzbi u svim gradovima koji imaju rudnike, posebno Zenica koja je uvijek imala dobru spasilacku sluzbu. Svi univerziteti na Floridi koji imaju medicinske programe su poslali svoje doktore i osoblje, pa valjda mozemo mi skupiti u cijeloj drzavi jednu ekipu doktora i spasilaca.
Neka Vijece Ministara obezbjedi pare, BH Airlines otkaze svoje letove sa svojim Boeingom, spakuju ljude i opremu i nek ih posalju dole.
Hocemo u Vijece Sigurnosti, EU itd, itd. Pa moramo i mi svijetu nesto dati a na kraju krajeva ljudski je pomoci taman da se radi o Tahitiju a ne Haitiju, 4 najsiromasnijoj drzavi na svijetu!
-
homar
#100 Re: zemljotres na haitiju
Ne znam da li je naša inicijativa potakla gospodina Špirića , uglavnom dobio sam odgovor na e mail od gospođe Micevske, osobe iz Vijeća ministara BiH da je moj apel i apel forumaša proslijeđen gospodinu Špiriću, ali najbitnije da su svi shvatili ozbiljnost situacije, i da su se građani BiH probudili. Kada se građani udruže i država funkcioniše. Aferim za gospodina Špirića i Vijeće ministara BiH.Alfons Kauders wrote:Vijeće ministara BiH odobrilo 100.000 KM pomoći Haitiju