zemljotres na haitiju
- snaga_znanja
#51 Re: zemljotres na haitiju
Ono sto me posebno zalosti je osjecaj da je taj jadni Haiti prokleta drzava.
Prije nesto vise od 200 godina je bila najbogatija kolonija, zatim slijedi nezavisnost koju su izborili u ratu sa Francuzima. Od tada do danas su sljedili mnogobrojni gradjanski ratovi, 27 svrgnutih ili ubijenih predsjednika, a treba i napomenuti da je ustav Haitia pisan po uzoru na ustav SAD-a i Francuske.
Poslije svih politickih problema koje imaju 2008 katastrofalan Uragan, a sada ovaj zemljotres.
Na Haitiu 80% stanovnistva zivi ispod granice siromastva. Dakle i bez ovog zemljotresa su dovoljno sjebani.
U svakom slucaju svaka cast i Amerikancima koji su vec 6 sati nakon zemljotresa poslali prve ekipe. Isto tako vazi i za Kineze....
Sljedecih 48 sati su kljucni za sve one koji su pod rusevinama...
Prije nesto vise od 200 godina je bila najbogatija kolonija, zatim slijedi nezavisnost koju su izborili u ratu sa Francuzima. Od tada do danas su sljedili mnogobrojni gradjanski ratovi, 27 svrgnutih ili ubijenih predsjednika, a treba i napomenuti da je ustav Haitia pisan po uzoru na ustav SAD-a i Francuske.
Poslije svih politickih problema koje imaju 2008 katastrofalan Uragan, a sada ovaj zemljotres.
Na Haitiu 80% stanovnistva zivi ispod granice siromastva. Dakle i bez ovog zemljotresa su dovoljno sjebani.
U svakom slucaju svaka cast i Amerikancima koji su vec 6 sati nakon zemljotresa poslali prve ekipe. Isto tako vazi i za Kineze....
Sljedecih 48 sati su kljucni za sve one koji su pod rusevinama...
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#52 Re: zemljotres na haitiju
I sta oni rade? Svadjaju se Bosnjaci i Hrvati izmjedu sebe zbog neke apsurdne gluposti (ne zapamtih sa dnevnika) umjesto da se pozabave ovim.Splinter wrote:
vijece ministara je zaduzeno za upucivanje ljudstva i pomoci u provodjenju operacija humanitarnog karaktera...
Znajuci njih, nacekat cemo se, jer ni za 5 godina im ova tema nece doci na dnevni red.
Da na medije apelujemo? Mora neko doci do njih i reci im sta se desilo, ako vec sami ne znaju.
Znali smo u ratu apelovati, a kada mi trebamo nekome pomoci nigdje nas...stid me prosto.
- Cholina_Lokica
#53 Re: zemljotres na haitiju
cifre mrtvih zastrasujuce... ono malo snimaka sto ima, isto tako... kazu da je poslije velikog udara bilo 30 manjih...
ali opet kazem, mother nature strikes back... htjeli smo da glumimo bogove i petljamo se sa prirodom, klimom i svim ostalim, izvolite, sta smo zasluzili to smo i dobili. bice ovoga jos, mora se malo ljudska rasa prorjediti...
gledam na cnn-u, nemaju vode, hrane i medicinskih potrebstina... nekoliko se ljudi javilo i govore da su svi gladni, nemaju sta jesti.
pomoc stize od svakud, a aerodrom im nije bas u najboljoj funkciji, radi im smao jedna pista i toranj na pola funkcionalan.
od nase vlade dabogda da sta dobiju. volila bih da organizuju timove da se ide tamo pomoci u otkopavanju ljudi, isla bih medju prvima, al ne nadam se tome previse. treba bar apelirati da se osnovne namirnice posalju ljudima...
ali opet kazem, mother nature strikes back... htjeli smo da glumimo bogove i petljamo se sa prirodom, klimom i svim ostalim, izvolite, sta smo zasluzili to smo i dobili. bice ovoga jos, mora se malo ljudska rasa prorjediti...
gledam na cnn-u, nemaju vode, hrane i medicinskih potrebstina... nekoliko se ljudi javilo i govore da su svi gladni, nemaju sta jesti.
pomoc stize od svakud, a aerodrom im nije bas u najboljoj funkciji, radi im smao jedna pista i toranj na pola funkcionalan.
od nase vlade dabogda da sta dobiju. volila bih da organizuju timove da se ide tamo pomoci u otkopavanju ljudi, isla bih medju prvima, al ne nadam se tome previse. treba bar apelirati da se osnovne namirnice posalju ljudima...
-
NedajteMiNaSport
#54 Re: zemljotres na haitiju
Naravno da je ovo tuzno, ali budimo realni, sta mi mozemo uraditi da sebi i nama bliznjim pomognemo.ladyblue18 wrote:Hajd sad ozbiljno, ali fakat.
Sta se moze uraditi da ova drzava uradi nesto i pomogne nekako ljudima?
Na koga apelovati?
Da ne pricamo samo iz supljeg u prazno.
Para nemamo, lijekova nemamo, hrane nemamo, kompetentnih ljudskih resursa nemamo, ma nemamo nista.
- ladyblue18
#55 Re: zemljotres na haitiju
Hocel crveni krst organizovati prikupljanje pomoci?
Ili neka druga organizacija?
@NedajteMiNaSport-mi sami ne mozemo nista, ali kada nas se skupi moze se nesto uraditi jbg.
Svako nek da ono sto ima, i koliko ima, pa bar nesto...
Sjetimo se kako je nama bilo, i koliko je svijet pomagao.
Jest da je ovo druga stiuacija ali ipak...
Ili neka druga organizacija?
@NedajteMiNaSport-mi sami ne mozemo nista, ali kada nas se skupi moze se nesto uraditi jbg.
Svako nek da ono sto ima, i koliko ima, pa bar nesto...
Sjetimo se kako je nama bilo, i koliko je svijet pomagao.
Jest da je ovo druga stiuacija ali ipak...
- snaga_znanja
#56 Re: zemljotres na haitiju
Objektivno nasa vlada tesko moze pomoci na neki nacin osim uplate neke simbolicne sume ( i milion je ovdje simbolican u odnosu na stete), ali ako nista Vijece ministara je moglo povesti neku regionalnu inicijativu na osnovu clanstva u Vijecu sigurnosti. Dakle da pozovemo Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju i te manje drzave u okolini da zajednicki odreaguju u ovim osnovnim potrepstinama.
Ono sta ja mogu da vidim, pored osnovnih namirnica vode, hrane i medicinskih potrepstina mislim da bi bilo dobro kad bi im donirali agregate. Jer imaju velike probleme sa elektricnom energijom....
Samo da ima pameti u Vijecu ministara da se nesto pokrene
Ono sta ja mogu da vidim, pored osnovnih namirnica vode, hrane i medicinskih potrepstina mislim da bi bilo dobro kad bi im donirali agregate. Jer imaju velike probleme sa elektricnom energijom....
- Cholina_Lokica
#57 Re: zemljotres na haitiju
pare se skupiti mogu, kad se hoce i te kako se moze... potrebstine se kupe i posalju... ljude imamo, moze ici medicinsko osoblje, ljudi koji ce otkopavati rusevine, ljudi koji imaju znanje o komunikacijama itd... imamo jako dobre pse tragace koji su tamo i te kako potrebni... sve bi se to moglo organizovati, da se hoce...NedajteMiNaSport wrote:Naravno da je ovo tuzno, ali budimo realni, sta mi mozemo uraditi da sebi i nama bliznjim pomognemo.ladyblue18 wrote:Hajd sad ozbiljno, ali fakat.
Sta se moze uraditi da ova drzava uradi nesto i pomogne nekako ljudima?
Na koga apelovati?
Da ne pricamo samo iz supljeg u prazno.
Para nemamo, lijekova nemamo, hrane nemamo, kompetentnih ljudskih resursa nemamo, ma nemamo nista.
- ladyblue18
#58 Re: zemljotres na haitiju
Bas zbog toga sto smo usli u Vijece bi trebali nesto poduzeti, pobogu si!snaga_znanja wrote:Objektivno nasa vlada tesko moze pomoci na neki nacin osim uplate neke simbolicne sume ( i milion je ovdje simbolican u odnosu na stete), ali ako nista Vijece ministara je moglo povesti neku regionalnu inicijativu na osnovu clanstva u Vijecu sigurnosti. Dakle da pozovemo Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju i te manje drzave u okolini da zajednicki odreaguju u ovim osnovnim potrepstinama.
Stvarno da recimo saljemo mail hayatu, da oni nekako apeluju na Vijece nase divno? Nek uplate bar nesto.
Hajde ako iko bude imao neki info o skupljanju pomoci nek javi odmah. Ja se nadam da bi CK mogao da organizuje to.
- alica.k
#59 Re: zemljotres na haitiju
da, sad je bilo na cnnu da im je nestalo i struje :S uzas zivi.snaga_znanja wrote:Objektivno nasa vlada tesko moze pomoci na neki nacin osim uplate neke simbolicne sume ( i milion je ovdje simbolican u odnosu na stete), ali ako nista Vijece ministara je moglo povesti neku regionalnu inicijativu na osnovu clanstva u Vijecu sigurnosti. Dakle da pozovemo Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju i te manje drzave u okolini da zajednicki odreaguju u ovim osnovnim potrepstinama.
inace, to nije uopste losa ideja, slicna kao i jeffersonova, mi damo vodu, hrvatska je preveze, sigurna sam da i srbija i crna gora i albanija imaju BAREM NESTO da daju... onako simbolicno, pokazemo svijetu da nismo balkanska bagra a usput pomognemo ljudima kojima je pomoc toliko potrebna.
dile, mislim da nasi nece nikoga poslati tamo, previse je bitno hoce li izbrisat sarajevo iz istocnog il istocno iz sarajeva il oko cega se vec svadjaju sad...
ne znam moze li se to sta samostalno, postoji li kakva volonterska udruga, cisto da se ne ide na svoju ruku? prijatelji iz zg su uzeli sebi kartu iz londona za santo domingo, njih 20tak, dobili i nekakav popust na grupu, pa ce odatle za port au prince...ne upitah kako zasto, ali mislim da je i to samostalno...
-
NedajteMiNaSport
#60 Re: zemljotres na haitiju
@lady
Govorim o drzavi.
Naravno da treba pomoci, u to nema sumnje, ali samo isticem da drzava nije u mogucnosti da to uradi.
@Dile
Sve je to divno i krasno ovako u teoriji, ali nije to u praksi sve tako.
Sjetimo se one akcije za Indoneziju, gdje je skupljeno, ako se ne varam oko 100-200 hiljada maraka, ipak je to
malo.
Sto se tice ljudstva, treba to placati, ali je takoder nezgodno integrirati neke strucnjaka u vec oformljene timove koje
ce slati jace nacije kao SAD ili Njemacka.
Jos jednom napominjem da je ovo velika tragedija, ali je i zanimljiv fenomen da se mi zelimo o svima brinuti, ali najmanje o sebi.
Govorim o drzavi.
Naravno da treba pomoci, u to nema sumnje, ali samo isticem da drzava nije u mogucnosti da to uradi.
@Dile
Sve je to divno i krasno ovako u teoriji, ali nije to u praksi sve tako.
Sjetimo se one akcije za Indoneziju, gdje je skupljeno, ako se ne varam oko 100-200 hiljada maraka, ipak je to
malo.
Sto se tice ljudstva, treba to placati, ali je takoder nezgodno integrirati neke strucnjaka u vec oformljene timove koje
ce slati jace nacije kao SAD ili Njemacka.
Jos jednom napominjem da je ovo velika tragedija, ali je i zanimljiv fenomen da se mi zelimo o svima brinuti, ali najmanje o sebi.
- ladyblue18
#61 Re: zemljotres na haitiju
Ma moze i drzava da hoce.
Nije vazno koliko ali moze se.
Ali ne, vaznije je sto kaze alica rapravljati o ukljanjaju Sarajeva iz "Istocno" i o ostalim vitalnim problemima drustva.
A to sto mi hocemo pomoci drugima...jbg i nama se pomagalo kada je trebalo. Bar to ne bi trebali zaboraviti i pomoci kada je i drugima potrebno.
Nije vazno koliko ali moze se.
Ali ne, vaznije je sto kaze alica rapravljati o ukljanjaju Sarajeva iz "Istocno" i o ostalim vitalnim problemima drustva.
A to sto mi hocemo pomoci drugima...jbg i nama se pomagalo kada je trebalo. Bar to ne bi trebali zaboraviti i pomoci kada je i drugima potrebno.
- alica.k
#62 Re: zemljotres na haitiju
velika je razlika, izmedju ljudi koji su veliki mazohisti, kao sto su to bosanci, i ljudi koji ni krivi ni duzni ostadose bez zivota, domova, razloga za zivot na kraju krajeva.NedajteMiNaSport wrote:Jos jednom napominjem da je ovo velika tragedija, ali je i zanimljiv fenomen da se mi zelimo o svima brinuti, ali najmanje o sebi.
sto se nas tice, nemamo se sta brinut, dobro je dok se ne puca.
- Cholina_Lokica
#63 Re: zemljotres na haitiju
@alica
a znam da im je to bitnije...
to nije losa varijanta, samo mi nije bas sigurna ta samostalna varijanta, opet i tu treba skupiti 50ak ljudi, i kao grupa ici, a ne nace se 2-3 ljudi i otici...
@nedajtemi
u sustini to i nije toliko tesko izvesti... jeste komplikovano i sve to, ali ako je hitna situacija nije toliko tesko
ti timovi sto su vec tamo, i oni su se samo pokupili i otisli, to nije planska akcija da se sve tacno zna ko sta radi, ide se na lice mjesta i djeluje... nisu ni oni jedan veliki uhodani, uvjezbani tim pa da ce im jos ljudi pokvariti akciju
a znam da im je to bitnije...
to nije losa varijanta, samo mi nije bas sigurna ta samostalna varijanta, opet i tu treba skupiti 50ak ljudi, i kao grupa ici, a ne nace se 2-3 ljudi i otici...
@nedajtemi
u sustini to i nije toliko tesko izvesti... jeste komplikovano i sve to, ali ako je hitna situacija nije toliko tesko
ti timovi sto su vec tamo, i oni su se samo pokupili i otisli, to nije planska akcija da se sve tacno zna ko sta radi, ide se na lice mjesta i djeluje... nisu ni oni jedan veliki uhodani, uvjezbani tim pa da ce im jos ljudi pokvariti akciju
-
NedajteMiNaSport
#64 Re: zemljotres na haitiju
Naravno, ja sam takoder za pomoci, to je neupitno.
- cyprus
#65 Re: zemljotres na haitiju
Danas sam čuo za ovaj zemljotres, ali nisam ni slutio da se radi o ovoj cifri
. Stvarno šokantno, ne sjećam se da je ijedna katastrofa u zadnjih 10-20 godina odnijela ovoliko života... Stvarno šta god da se kaže malo je
... država od nepunih 10 miliona stanovnika izgubi više od 5% svog stanovništva u sekundi zaista frapantno, tuga, ma nemam riječi
A što se tiče pomoći, valjda je moralna dužnost svake države da nešto učini po tom pitanju, mislim koliko je u moći. Naša reakcija ne bi trebala izostat, ali nadam se da neće to ići sve previše sporo
A što se tiče pomoći, valjda je moralna dužnost svake države da nešto učini po tom pitanju, mislim koliko je u moći. Naša reakcija ne bi trebala izostat, ali nadam se da neće to ići sve previše sporo
- macan prvi
#66 Re: zemljotres na haitiju
Najgori zemljotres u zadnjih 200 godina... Strasno...
Sinoc je Sky News oko pola dva ujutro uspostavio vezu s covjekom koji zivi u glavnom gradu Haitija i koji je rekao da je grad u rusevinama, nema struje, a on je jedan od rijetkih sa strujom i internetom jer ima agregat, a internet dobija preko satelita. Mogu zamisliti kako je to izgledalo kad je cijeli grad bio u tami, s nadaleko mozda samo par svjetala.

Sinoc je Sky News oko pola dva ujutro uspostavio vezu s covjekom koji zivi u glavnom gradu Haitija i koji je rekao da je grad u rusevinama, nema struje, a on je jedan od rijetkih sa strujom i internetom jer ima agregat, a internet dobija preko satelita. Mogu zamisliti kako je to izgledalo kad je cijeli grad bio u tami, s nadaleko mozda samo par svjetala.
-
mostarac
#67 Re: zemljotres na haitiju
Ovo je istinska tuga i katastrofa, ali i jos jedan dokaz koliko smo kao rasa mali i nemocni pred prirodom. Nazalost kao po pravilu stradaju siromasni.
Isto tako tuzno je da ce nastati praznjenje magacina i slanje hrane stare 40-50 godina i pokvarene i istih takvih lijekova sirom svijeta. Sjetimo se samo sta smo mi dobijali. Idealna prilika za praviti se human, a slati radioaktivno brasno, stare lijekove, psece konzerve i slicno sto ce raditi gotovo sve drzave svijeta
To me boli jednako kao i ove zrtve, jer ce to da se odrazi kasnije i izazove daljne smrti, kao sto u nas imamo prakticno epidemiju raka. Svi ce se pravit humani, a trovace taj jadni narod tamo.
Zbog toga je po meni najbolja pomoc prakticno u naturi. Crveni krst ce jednako da im salje smece kao i nama sto je slao i sve su to ista govna, ali ako neko hoce da pomogne onda je i 5 pasteta nesto.
Dakle ako se nasa drzava udostoji akciju prikupljanja pomoci, onda to po meni nikako ne treba da bude pomoc u novcu, nego pomoc u naturi - hrani i odjeci. Naravno tu se radi o hrani koja moze prezivjeti put do Haitija, a da se ne pokvari. Kupimo tim ljudima ono sto bi kupili sebi ili svojoj djeci. Posaljimo im ako vec saljemo i odjecu koju bi i mi sami obukli, jer toga ce im trebat vjerovatno u velikim kolicinama jer ti ljudi su izgubili sve i da posaljimo malisanima igracke. To je mozda apsurdno u ovom momentu, ali djeca su djeca i ne znaju sta se desilo.
Al sve se bojim da ce to u nas organizovati malo sutra ili ce organizovati neko tipa merhameta koji u startu pola sebi ukradu.
Isto tako tuzno je da ce nastati praznjenje magacina i slanje hrane stare 40-50 godina i pokvarene i istih takvih lijekova sirom svijeta. Sjetimo se samo sta smo mi dobijali. Idealna prilika za praviti se human, a slati radioaktivno brasno, stare lijekove, psece konzerve i slicno sto ce raditi gotovo sve drzave svijeta
To me boli jednako kao i ove zrtve, jer ce to da se odrazi kasnije i izazove daljne smrti, kao sto u nas imamo prakticno epidemiju raka. Svi ce se pravit humani, a trovace taj jadni narod tamo.
Zbog toga je po meni najbolja pomoc prakticno u naturi. Crveni krst ce jednako da im salje smece kao i nama sto je slao i sve su to ista govna, ali ako neko hoce da pomogne onda je i 5 pasteta nesto.
Dakle ako se nasa drzava udostoji akciju prikupljanja pomoci, onda to po meni nikako ne treba da bude pomoc u novcu, nego pomoc u naturi - hrani i odjeci. Naravno tu se radi o hrani koja moze prezivjeti put do Haitija, a da se ne pokvari. Kupimo tim ljudima ono sto bi kupili sebi ili svojoj djeci. Posaljimo im ako vec saljemo i odjecu koju bi i mi sami obukli, jer toga ce im trebat vjerovatno u velikim kolicinama jer ti ljudi su izgubili sve i da posaljimo malisanima igracke. To je mozda apsurdno u ovom momentu, ali djeca su djeca i ne znaju sta se desilo.
Al sve se bojim da ce to u nas organizovati malo sutra ili ce organizovati neko tipa merhameta koji u startu pola sebi ukradu.
-
pjegica
#68 Re: zemljotres na haitiju
Zar mi moramo čekati neke ministere da se pokrenu?
Možemo li ikako mi, kao mali ljudi, organizovati nešto i poslati, u ime države?
Svako od nas nek napuni 4 ili 5 flaša vode, skupit će se jako puno. Nazvat nekoliko avio kompanija i vidjeti na koji način nam mogu pomoći da to dostavimo.
Pored vode možemo slati i ostalo. Voda i sanitetski materijal su sad najvažniji, ali tim ljudima valja nastaviti živjet tamo, tako da će sva odjeća, školski pribor i ostale svari njima dobro doći kad tad. Ali treba što prije početi skupljati!
Možemo skupiti i nešto hrane. Konzerve ribe, paštete i one mesne odreske koji imaju duži rok trajanja, i koji se neće pokvariti do tamo. Naravno da ne možemo nahraniti cijeli Haiti, ali bit će pohvalno ako nahranimo nekoliko djece.
Sanitetski materijal se isto može skupiti. Svako od nas da nabavi jednu kutiju flastera, skupilo bi se puno. Još ako bi se u akciju na neki način uključile i bolnice i dodale višak, ili apoteke, bilo bi super. Pa i mi smo prije samo petnaestak godina zavisili od doniranog materijala.
Mala smo država, naravno da ne možemo učiniti puno, ali je glupo da ne učinimo ama baš ništa, ako već možemo.
Hajmo bar probat organizovati nešto. Ako budemo čekali neke političare, neće od toga ništa biti. Mi krenimo, izborna je godina, nek se sami uključe ako im je stalo...
Možemo li ikako mi, kao mali ljudi, organizovati nešto i poslati, u ime države?
Svako od nas nek napuni 4 ili 5 flaša vode, skupit će se jako puno. Nazvat nekoliko avio kompanija i vidjeti na koji način nam mogu pomoći da to dostavimo.
Pored vode možemo slati i ostalo. Voda i sanitetski materijal su sad najvažniji, ali tim ljudima valja nastaviti živjet tamo, tako da će sva odjeća, školski pribor i ostale svari njima dobro doći kad tad. Ali treba što prije početi skupljati!
Možemo skupiti i nešto hrane. Konzerve ribe, paštete i one mesne odreske koji imaju duži rok trajanja, i koji se neće pokvariti do tamo. Naravno da ne možemo nahraniti cijeli Haiti, ali bit će pohvalno ako nahranimo nekoliko djece.
Sanitetski materijal se isto može skupiti. Svako od nas da nabavi jednu kutiju flastera, skupilo bi se puno. Još ako bi se u akciju na neki način uključile i bolnice i dodale višak, ili apoteke, bilo bi super. Pa i mi smo prije samo petnaestak godina zavisili od doniranog materijala.
Mala smo država, naravno da ne možemo učiniti puno, ali je glupo da ne učinimo ama baš ništa, ako već možemo.
Hajmo bar probat organizovati nešto. Ako budemo čekali neke političare, neće od toga ništa biti. Mi krenimo, izborna je godina, nek se sami uključe ako im je stalo...
-
homar
#69 Re: zemljotres na haitiju
Ja sam na neke face u Vijeću ministara BiH preko e maila apelovao da se održi hitna sjednica i iznađu modaliteti pomoći za Haiti. Možda bi naš apel prema Vijeću ministara BiH trebalo postaviti i na portal sarajevo-x. Mislim da bi menadžment našeg portala mogao ovo učiniti,upravo ja ih kao jedinka molim. 
- banjaluka078
#70 Re: zemljotres na haitiju
Ima li kakvih novosti, je li iko u BiH ista pokrenuo...Crveni krst/kriz/polumjesec...? Vidim kod susjeda da je akcija vec u toku http://www.hck.hr/?path=hr/novosti/opsirnije/371
- alica.k
#71 Re: zemljotres na haitiju
nema, svi su se aktivirali, samo mi nista.
spanija poslala pun avion ljudi da pomognu u spasavanju, i odvojila 4 miliona kao pomoc.
francuska jos jucer sve to rijesila. kina isto tako. dominikanska republika (inace u losim odnosima s haitijem, a siromasnija od nas) je prva poslala pomoc.
kazu da ako bude cifra stradalih izmedju 10 000 i 100 000, to se smatra da su dobro prosli :S.
spanija poslala pun avion ljudi da pomognu u spasavanju, i odvojila 4 miliona kao pomoc.
francuska jos jucer sve to rijesila. kina isto tako. dominikanska republika (inace u losim odnosima s haitijem, a siromasnija od nas) je prva poslala pomoc.
kazu da ako bude cifra stradalih izmedju 10 000 i 100 000, to se smatra da su dobro prosli :S.
- Alfons Kauders
#72 Re: zemljotres na haitiju
http://www.sarajevo-x.com/svijet/globus ... #komentari
pat roberts, kriscanski fanatik i notorna budaletina tvrdi da je zemljotres bozja kazna jer su haicani sklopili pakt s djavolom... budala ko budala... ali pogledajte komentare nasih kolega forumasa i jos gore ljudi koji hodaju ulicama ove silovane zemlje
MaJashta
14.01.2010. u 10:06
Naravno, ja se samo pitam šta li će zadesiti zapadnu evropu zbog njihovih demokratskih zakona. Čuj molim te, pederi i lezbejke se mogu vjenčati i još povrh toga usvajati ili imati djecu!?!? Biće da ćemo mi iz Bosne morati skupljati pomoć za zapadnu evropu... Vidjeće se to brzo...
e.d.
14.01.2010. u 10:07
e nek je napokon neko progovorio
Alma
14.01.2010. u 10:17
Kao PRV0, da prihvate islam i da se vrate svome Gospodaru Allahu dž.š.
swartz
14.01.2010. u 10:22
Alma potpisujem!
slucajni
14.01.2010. u 10:34
Onaj ko šuruje sa džinima i čija je državna religija kroz vjekove Voodoo, mora da strada, problem je u tome što kad Allah swt kažnjava silnike sa njima odu i oni dobri. Da nas Allah swt sačuva ovakvog iskušenja i kazne i dadne da umremo samo kao iskreni vjernici muslimani. AMIN
stid me sto sam bosanac
pat roberts, kriscanski fanatik i notorna budaletina tvrdi da je zemljotres bozja kazna jer su haicani sklopili pakt s djavolom... budala ko budala... ali pogledajte komentare nasih kolega forumasa i jos gore ljudi koji hodaju ulicama ove silovane zemlje
MaJashta
14.01.2010. u 10:06
Naravno, ja se samo pitam šta li će zadesiti zapadnu evropu zbog njihovih demokratskih zakona. Čuj molim te, pederi i lezbejke se mogu vjenčati i još povrh toga usvajati ili imati djecu!?!? Biće da ćemo mi iz Bosne morati skupljati pomoć za zapadnu evropu... Vidjeće se to brzo...
e.d.
14.01.2010. u 10:07
e nek je napokon neko progovorio
Alma
14.01.2010. u 10:17
Kao PRV0, da prihvate islam i da se vrate svome Gospodaru Allahu dž.š.
swartz
14.01.2010. u 10:22
Alma potpisujem!
slucajni
14.01.2010. u 10:34
Onaj ko šuruje sa džinima i čija je državna religija kroz vjekove Voodoo, mora da strada, problem je u tome što kad Allah swt kažnjava silnike sa njima odu i oni dobri. Da nas Allah swt sačuva ovakvog iskušenja i kazne i dadne da umremo samo kao iskreni vjernici muslimani. AMIN
stid me sto sam bosanac
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#73 Re: zemljotres na haitiju
najblaže rečeno katastrofa
- Cholina_Lokica
#74 Re: zemljotres na haitiju
ma jasta radi, kod bosanca mora biti sve na vjerskoj osnovi... dobro nije neko rekao da su ovi podrzavali rs i dodika pa je zato...

- Cholina_Lokica
#75 Re: zemljotres na haitiju
sa dnevnik.hrPretpostavlja se da je u razornom potresu koji je jučer pogodio Haiti poginulo i do 100 000 ljudi. Tisuće ozlijeđenih čeka liječničku pomoć ispred oštećenih bolnica, a ne zna se točno koliko je još ozlijeđenih živih ljudi ispod ruševina. Haitii nema ni vode ni struje, a predsjednik Rene Preval izjavio je da trebaju hitnu pomoć u raščišćavanju ulica kako bi se spasitelji mogli probiti do dijelova grada koji su najjače stradali u potresu magnitude 7.00 stupnjeva po Richteru.
'Još je prerano za brojeve'
'Trebamo liječnike i općenito medicinsku pomoć. Velik broj našim bolnica uopće ne funkcionira', izjavio je Preval za CNN. Cijeli noć ljudi su golim rukama kopali po ruševinama tražeći preživjele. Felix Augustin iz UN-a izvijestio je kako se vjeruje da je potres uzeo više od 100 000 života. No, predsjednik Preval kaže kako se može nagađati da je smrtno stradalo između 30 000 i 50 000 ljudi. 'Još je prerano za točne brojeve', rekao je Preval.
Kako je pala noć, glavnim gradom Port-au-Princeom počeli su odjekivati pucnji iz vatrenom oružja. Vriska i plač čuo se na svakom koraku, a ljudi koji nekom čudom nisu ostali bez krova nad glavom, također su ostali na ulicama strahujući od urušavanja objekata. Stotine ljudi noćilo je na ulicama i parkovima, a vlasti strahuju od izbijanja vala nasilja. Nema sistema po kojem se čiste ruševine, uklanjaju tijela mrtvih i po kojem se pomaže preživjelima. Avionu s humanitarnom pomoći koja je Haitiju više nego potrebna očekuju se danas tijekom dana.
nikakve organizacije nema... nista...