Zasto smo odbacili cirilicu?
- insomnia78
#26 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Na punktu kod Mitra? 
-
hAZNADAR
#27 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
A ti si ucen/a i upucen/a po ovom pitanju? Masa gluposti i opceg neznanja.sadie_forever wrote:Pa logicno recimo Ivan je slavensko a izvedeno iz bilbije englezi kazu johnhAZNADAR wrote:Sadie, sadie,....sadie_forever wrote:
ne moze me niko ubjedit da je to protiv nase narodnosti,to s imenima i nekako kontam svi slaveni dijelom nose krscanska&latinska imena pa sto i mi nebi onda dijelom arapska,ali zasto odbacit cirilicu? malo zapanjuje da jedini slaveni koji su odbacili cirilicu su katolici i eto mi muslimani znaci na vjerskoj je osnovi![]()
Prvo - cirilica nije samo kod slavena kako si zakljucila u prvom postu - koriste je mnogi neslavenski narodi.
Drugo - cirilicu nije niko odbacio(ne racunaju se gilipteri sto prefarbavaju natpise) ali imamo globalizaciju na djelu gdje cirilica sve manje ima svoju prakticnu svrhu.
Trece - licna imena su slavenskog, biblijskog, arapskog, hebrejskog,.... korijena i silne izvedenice danasnjice koje ne mozes nigdje svrstati. Ne postoje krscansko-latinska imena a vecinu imena u bosanskih muslimana ne mozes svrstati u arapska.
Cetvrto - Hrvati su imali glagoljicu, Bosnjaci imali bosancicu i begovicu,... to je dio kulturne bastine koji se postuje kod oba naroda - i tu se tvoje odbacivanje svodi izgleda samo na onaj neuki sloj ljudi.
Peto - zaboravih al sjeticu se,...
I svega ti - radije prvo pitaj na nekoj postojecoj temi umjesto da skontas pa otvaras temu. Ovo treba pod kljuc.
isto bosnjaci imaju recimo dzemo izvedeno iz dzemal mada su imena kod nas vise arapska danas,slabo ko daje meho fata mujo
cirilicu jesu odbacili ,i neuki i nauceni,jer pogledaj kako je tretiraju politicari
Neznas razliku izmedju slavenskog korijena imena i biblijskog. Branislav, Milan, Milos, Dragan,... nisu isto sto i Ivan, Petar, Matija,.....
Tvrdis da su najcesca imena poput Ajla, Amna, Nejla, Ema, Sanela, Indira, Azra, Dino, Jasmin, Armin, Melisa, Danis, Mirela, Elvira, Sabina, Zlatko, Bisera, Zlata, Tajra, Edo, Mak,.... arapska?
Sa svojih 50 i kusur se sjecam da se cirilica koristila samo pod moranje u osnovnoj i to u prvim razredima, u nekim medijima isto po nekom pravilu reciprociteta..... rijetko je je ko koristio i u prosloj i u ovoj drzavi.
I dalje vezes cirilicu samo za Slavene sto je vic dana,.. i dalje ne mozes dokazati da je neko odbacio(osim sto citas da je neko prefarbao neki natpis). I zakljucujes da su politicari krivi - eto kako tretiraju cirilicu? Majketi, koji to politicari, gdje, sta,... neka stranka se zalaze za ukidanje cirilice,... neki nacelnik zabranio, neka skola ima u statutu, pravilniku da se to ne smije?
Kladim se da je ovo jos jedna tema o bauku islamizacije i da ce se naposljetku doci do SDA. Muslimani vode rat protiv cirilice,... eto kakvi su brezobrazni,....
-
hAZNADAR
#28 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Ko se odrekao? Cirilica je dio nase kulturne bastine i zvanicno vazi kao pismo. Nadji ukaz, zakon, paragraf,... gdje je zabranjena. A praviti zakljucak, generalizivanje na osnovu stavova neukih ljudi je tendencionizam.detroit-mercy wrote:Nas problem je sto sve gledamo kroz dnevno politicku prizmu pa tako i cirlicu. Pa je tako neki ovdje proglasavaju srpskim pismom![]()
. Cirilica je dio nase istorije i to ne neki davni nego jos uvijek zivuci, jebote Welshani se satrase da uce onaj star galski, Irci isto uce svoj davno zapostavljeni jezik a mi bi se tako lako odrekli svega.
Cirilica se jednostavno ne koristi iz prakticnih razloga i podneblja. Mozda je domaca i svakodnevna u Rusiji ali ovdje ne vise decenija. Sjecam se samo da se morala pisati u osnovnoj 70 i neke na smjenu,... i od tada sam je rijetko kada citao a jos manje pisao.
Dobro je da se zna, ali kada, gdje,... ces je koristiti?
-
radostan dan
#29 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
pa nego čije je pismo?detroit-mercy wrote:Nas problem je sto sve gledamo kroz dnevno politicku prizmu pa tako i cirlicu. Pa je tako neki ovdje proglasavaju srpskim pismom![]()
.
- purgatorio
#30 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Nismo svi odbacili. Ćirilicu smatram pismom na kojem se piše i bosanski jezik, podjednako kao latinicu.
-
hAZNADAR
#31 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Hrvati je jednostavno ne koriste jer nama nikakvu svrhu danas,... a a Poljaci je nikada nisu ni imali. Ne racunajuci neuspjeli pokusaj Rusa da rusifikuju poljski jezik u novijem vremenu. Mnogo poslije katolicanstva u Poljskoj.славянин wrote:Poljaci ne koriste cirilicu od kada su prihvatili katolicanstvo pa time i latinski alfabet - za hrvate vazi kao i za bosancesadie_forever wrote:odbacili su je i hrvati,i poljaci itd..ne znam sto,ali zapad nas je preuzeoславянин wrote:Zato sto srbi cesto koriste cirilicu to znaci cirilica je cetnicko agresorsko pismo+ uvijek su imali jak uticaj italije itd.
Pitam li se koliko ces jos gluposti napisati u ovoj temi u toku dana.
Last edited by hAZNADAR on 20/09/2019 20:32, edited 1 time in total.
- ¤ jelena ¤
#32 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Vala, nekim odraslim čak i visokoobrazovanim ljudima s ovih naših prostora upotreba ćirilice je bliska i moguća taman koliko i upotreba ovih glifa.derion wrote:Hajde sve to, ali što smo odbacili sumerske glife? Mislim, cijelo čovječanstvo.
Nisu je učili u školi, kao što djeca danas bez problema uče i latinicu i ćirilicu i to u nižim razredima osnovne.
Elem....ostade i ostaće doživotno nedostižna privilegija pa et.
Last edited by ¤ jelena ¤ on 20/09/2019 20:35, edited 1 time in total.
- славянин
#33 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Zato je cijeli politicki haos oko vukovara i natpisa na dva pisma , poljaci su izmedju kijevskog rus-a i zapada uhvatili se zapada tj. Njemackog carstva tj svetog rimskog time su preuzeli i latinicu kao apsolutno dominantnu.hAZNADAR wrote:Hrvati je jednostavno ne koriste jer nama nikakvu svrhu danas,... a a Poljaci je nikada nisu ni imali. Ne racunajuci neuspjeli pokusaj Rusa da rusifikuju poljski jezik u novijem vremenu.sadie_forever wrote:odbacili su je i hrvati,i poljaci itd..ne znam sto,ali zapad nas je preuzeoславянин wrote:Zato sto srbi cesto koriste cirilicu to znaci cirilica je cetnicko agresorsko pismo
Pitam li se koliko ces jos gluposti napisati u ovoj temi u toku dana.
Cuj Rusifikuju poljski jezik koji je slavenski kao i ruski
-
hAZNADAR
#34 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Poljski i ruski nisu isti jezici iako su slavenski. Da, ruski car Nikolaj u 19-om vjeku kao i kralj Poljske pokusao projekat cirilizacije i rusifikacije poljskog - i nije proslo. I to je sva prica o poljskoj cirilici.славянин wrote: Zato je cijeli politicki haos oko vukovara i natpisa na dva posma , poljaci su izmedju kijevskog rus-a i zapada uhvatili se zapada tj. Njemackog carstva tj svetog rimskog time su preuzeli i latinicu kao apsolutno dominantnu.
Cuj Rusifikuju poljski jezik koji je slavenski kao i ruski
Katolici su od samog pocetka, mnogo prije Nikolaja - jel to fakat pokusavas prodati pricu kako su bili cirilicari u srednjem vjeku i zli Vatikan to unistio?
A politicki haos oko Vukovara je ocigledno nesto na tvom nivou cim na osnovu toga pravis zakljucke.
Jos jedna fgr tema gdje se neizbjezno ide u uobicajeno o YU vs BiH, nekad i sad, glupi muslimani i sl,... Preskocite lijepo ovo provaljivanje oko historije i kulture o cemu nemate pojma i da predjemo odmah na uobicajenu kuknjavu. Podsjeca me ova tema na slican pokusaj Alija vs Tito, odbaceni Mesa Selimovic,.... A o cirilici nauci malo vise i ti i sadie.
-
asker
#35 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Citam cirilicu bez problema, a prilicno sam siguran da bih znao i pisat. Evo kontam, maglovito mi Dz, Dj al brzo bi se skontalo. A od '89 nisam slova napisao.
Al' kao sto kaze Francuz, koji ce nam kurac?
Al' kao sto kaze Francuz, koji ce nam kurac?
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#36 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
I ja ljepse cirilicom pisem, ali je problem sto se sve manje pise i latinicomradostan dan wrote:ali objektivno, ko zna onako po ps-u da ga napiše - i jeste ljepše pismo od latinice.
- insomnia78
#37 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Jel uce djeca uopste jos uvijek?
- insomnia78
#38 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Vanilijo ucel u Tz? Cekaj odoh sestru pitati
- plain vanilla
#39 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Uce, ali mislim da se ne forsira kao prije, nije ravnopravno pismo.insomnia78 wrote:Vanilijo ucel u Tz? Cekaj odoh sestru pitati
- insomnia78
#40 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Pa dobro. Mislim da je sasvim dovoljno da znas procitati i pisati. Za nesto vise nema ni potrebeplain vanilla wrote:Uce, ali mislim da se ne forsira kao prije, nije ravnopravno pismo.insomnia78 wrote:Vanilijo ucel u Tz? Cekaj odoh sestru pitati
- arzuhal
#41 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Misliš na krasnopis?insomnia78 wrote:Pa dobro. Mislim da je sasvim dovoljno da znas procitati i pisati. Za nesto vise nema ni potrebeplain vanilla wrote:Uce, ali mislim da se ne forsira kao prije, nije ravnopravno pismo.insomnia78 wrote:Vanilijo ucel u Tz? Cekaj odoh sestru pitati
- Edin H.
#42 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Da mislis na cirilici?insomnia78 wrote:Pa dobro. Mislim da je sasvim dovoljno da znas procitati i pisati. Za nesto vise nema ni potrebeplain vanilla wrote:Uce, ali mislim da se ne forsira kao prije, nije ravnopravno pismo.insomnia78 wrote:Vanilijo ucel u Tz? Cekaj odoh sestru pitati
- insomnia78
#43 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Ja jebo majku. E jesu nas uciteljice i maltretirale. Ccc
- vazi
#44 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Ko ti rece da su bos muslimani slavenisadie_forever wrote:eltroxin wrote:Nemoj zivota ti vise kontati. Svaki put kada nesto skontas, otvoris temu!
ne moze me niko ubjedit da je to protiv nase narodnosti,to s imenima i nekako kontam svi slaveni dijelom nose krscanska&latinska imena pa sto i mi nebi onda dijelom arapska,ali zasto odbacit cirilicu? malo zapanjuje da jedini slaveni koji su odbacili cirilicu su katolici i eto mi muslimani znaci na vjerskoj je osnovi
Mi imamo vecinski balkanski a ne slavenski Dnk.
Ja sam 84% balkan, pa 5% balticki dnk kod itd...
A muz mi pola balkan pola slaven pa ljubomoran na mene
- insomnia78
#45 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Eto tebi npr sasvim dobro ideEdin H. wrote: Da mislis na cirilici?
-
hAZNADAR
#46 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Znam pisati jos uvijek. Znali su me kolege zamoliti da napisem njihovo ime cirilicnim slovima. Na jednoj festi ja iz zajebancije napisao jednoj na salveti,... i poslije 50-ro stajalo u redu da i njima. 
Last edited by hAZNADAR on 20/09/2019 21:20, edited 2 times in total.
- plain vanilla
#47 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Ne znam uce li cirilicu u KŠC
- plain vanilla
#48 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Kad se s puterima druzishAZNADAR wrote:Znam pisati jos uvijek. Znali su me kolege zamoliti da napisem njihovo ime cirilicnim slovima. Na jednoj festi ja iz zajebancije napisao jednoj na salveti,... i poslije 50-ro stajalo u redu da i njima.
- insomnia78
#49 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Pametan cojkplain vanilla wrote:Kad se s puterima druzishAZNADAR wrote:Znam pisati jos uvijek. Znali su me kolege zamoliti da napisem njihovo ime cirilicnim slovima. Na jednoj festi ja iz zajebancije napisao jednoj na salveti,... i poslije 50-ro stajalo u redu da i njima.kao da kineski znas
-
hAZNADAR
#50 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Ma vani, zapad,.... sheba me УРСУЛА a i ja budala sto je poslusa.plain vanilla wrote:Kad se s puterima druzishAZNADAR wrote:Znam pisati jos uvijek. Znali su me kolege zamoliti da napisem njihovo ime cirilicnim slovima. Na jednoj festi ja iz zajebancije napisao jednoj na salveti,... i poslije 50-ro stajalo u redu da i njima.kao da kineski znas