Pod hitno vratiti ruska slova, pola nisam mogao skontati kad sam bio u Rusiji.radostan dan wrote:Srpski lingvista Vuk Stefanović Karadžić je u prvoj polovini XIX veka osmislio ćirilično pismo od 30 slova u kome svako slovo ima svoj glas. Ime je dobilo po prva dva slova AZ i BUKI, AZBUKA. Do tad je književni srpski jezik bio slavenoserbski, zapisivan ruskom ćirilicom i bio komplikovaniji za učenje.hAZNADAR wrote:To nije odgovor. Molim te objasni mi po cemu je ova cirilica izvorno srpska.radostan dan wrote:
po čemu nije?
Azbuka ne sadrži dvoglase i ne sadrži slova za glasove koji se ne koriste. Pravilo koje je Vuk uveo je: ,,Piši kao što govoriš, a čitaj kao što je napisano.”
Sva nepotrebna slova ruskog pisma su izbačena, a dodata su nova slova Ć, Đ LJ, NJ, J, DŽ.
Zasto smo odbacili cirilicu?
- Edin H.
#201 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
- славянин
#202 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Nikakve , ali nazalost u glavama mnogih - svakakve.Point. wrote:Kake veze imaju četnici sa bosančicomславянин wrote:Nije to poenta - nego sam animozitet prema cirilici (bosancica btw je izvedba cirilice - naravno sad ces da krenes vjerovatno da prizivas dobrice cetnike itd) - probaj otvorili recimo kafic sa cirilicnim natpisom u Sarajevu ili MostaruPoint. wrote:Daj da se vrati bosančica pismo ba.![]()
- славянин
#203 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Prije bi mislim zamjerio jer bi se atakovalo na kradju juznoslavenskog pisma i pripisivanje istog ekskluzivno Srbimainsomnia78 wrote:Bosnjo bi uistinu trebo pisati ćirilicom. Mozda bi mu Mitar oprostio
- BHCluster
#204 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Kontam ja da ti je to mehanizam odbrane jer si nesposoban da se iskazes na drugi nacin.славянин wrote:Ih koliko su puta mene ovdje okarakterisali kao "cirilicar" valjda u pokusaju omalovazavanjaBHCluster wrote: Pa upravo ti zastupas tezu ne ja.Mislim meni smijesno ali eto pokazuje stanje uma jel...
-
L u c i f e r
#205 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Зато што је ружна.
-
hAZNADAR
#206 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Vuka smo ovdje davno diskutovali.radostan dan wrote:nisam ti ja kriv što postoji ruska, bjeloruska, bugarska, makedonska, ko zna koja još...na kraju i srpska ćirilica.hAZNADAR wrote:
Ih, srpska jer je neki Srbin izbacio i ubacio neka slova i uzeo govor iz BiH kao osnovu. Znaci sada ovog momenta koristim srpsku struju iz zida jer je neki Srbin u Americi ukrotio? A latinicu koju koristimo koja je ustvari na neki nacin Gajeva - to mu dodje po tvojoj logici hrvatska latinica.
Mislio sam da si malo trezveniji momak. Svaka cast Vuku u njegovim inovacijama, izmjenama,.... ali ubacivati nacionalni predznak za koristenje njegovog patenta - je ..... hebiga,
a jedina ćirilica koju znas, sva slova, i da ih napišeš i da ih pročitaš je ova srpska.
koja je (srpska) vremenom potisnula slavjanoserpsku, na koju se ti pozivaš. a koja je u stvari slavjano ruska, i koju je forsirala srpka pravoslavna crkva.
i još nešto - vuk nije uzimao govor bih kao osnovu....i to bi trebao da znaš. kao što u stvari znaš. ali se praviš nevješt.
Vuk jeste uzeo ijekavski istocnohercegovacki govor kao osnovu i to nije tajna. Izbacio je neka slova iz ckvenoslavenskog, ubacio nova gdje je napr posudio J iz latinice i Џ iz rumunskog. Ta forma azbuke je definisana i verifikovana i Beckim knjizevnim dogovorom 1850-te gdje su zajedno lingvisti Hrvatske, Srbije i Slovenije dogovorili zajednicku pravopisnu formu koja je ustvari osnova kasnijeg srpskohrvatskog. U smislu jezickog i pravopisnog ujedinjenja juznoslovenskih naroda sto je onda bilo popularno. Vuk je takodjer u svojoj reformi suradjivao i sa bracom Grim, Jan Husom i Jernejom Kopitarem a sistem "pisi kako govoris" je uzeo od jednog njemackog gramaticara. Vuk nije samo reformisao srpski jezik vec je u saradnji sa ostalim gramaticarima iz drugih naroda napravio formu za cijeli juznoslovenski prostor koju su prihvatili i drugi. Ljudevit Gaj i Djuro Danicic su istim principom oformili abecedu koju danas koristimo. I zato azbuka ima isto 30 glasova kao latinica - samo sto su drugacije poredani.
Ta azbuka se razlikuje od ostalih cirilica samo u par glasova zbog fonetike ostalih jezika gdje neki imaju ekstra glas. Makedonci tri mislim a bjelorusi jedan. Cirilica je univerzalno pismo u svijetu koju koriste mnogi narodi i pismo je u mnogim jezicima, a ako po tvojoj logici budemo davali pismima ili alfabetima nacionalne predznake - koliko to onda imamo u svijetu nacionalnih cirilica i latinica?
I onda u duhu novog vremena od 90-tih se to preimenuje u samo srpsku cirilicu? Hajd sto jezici imaju razlicita imena cak i kada nema bitnijih razlika - sada je izgleda popularno da se i jedno pismo nazove samo i eksluzivno srpskim? Kada je opcepoznato da nije stvorena samo na osnovu srpskog jezika, da princip i sva slova nisu osmislili samo Srbi i da je sam veliki Srbin Vuk reformator uzeo inspiracije i ideje na raznim stranama izvan srpskog prostora. To se uvijek zvalo samo cirilica ili Vukova cirilica.
Ako eto uzmemo da je i tacna tvoja logika da je ovo cirilicno pismo samo srpsko, onda i latinica koju koristimo je istom logikom - hrvatska latinica jer je rezultat hrvatskih lingvista? Ako tu ne vidis nelogicnost tvoje samo srpske cirilice - onda je jasno ko se pravi nevjest i hvata se popularnih nacionalistickih terminologija novog vremena.
- atmel
#207 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Samo da kažem, mudro zborišhAZNADAR wrote:Vuka smo ovdje davno diskutovali.radostan dan wrote:nisam ti ja kriv što postoji ruska, bjeloruska, bugarska, makedonska, ko zna koja još...na kraju i srpska ćirilica.hAZNADAR wrote:
Ih, srpska jer je neki Srbin izbacio i ubacio neka slova i uzeo govor iz BiH kao osnovu. Znaci sada ovog momenta koristim srpsku struju iz zida jer je neki Srbin u Americi ukrotio? A latinicu koju koristimo koja je ustvari na neki nacin Gajeva - to mu dodje po tvojoj logici hrvatska latinica.
Mislio sam da si malo trezveniji momak. Svaka cast Vuku u njegovim inovacijama, izmjenama,.... ali ubacivati nacionalni predznak za koristenje njegovog patenta - je ..... hebiga,
a jedina ćirilica koju znas, sva slova, i da ih napišeš i da ih pročitaš je ova srpska.
koja je (srpska) vremenom potisnula slavjanoserpsku, na koju se ti pozivaš. a koja je u stvari slavjano ruska, i koju je forsirala srpka pravoslavna crkva.
i još nešto - vuk nije uzimao govor bih kao osnovu....i to bi trebao da znaš. kao što u stvari znaš. ali se praviš nevješt.
Vuk jeste uzeo ijekavski istocnohercegovacki govor kao osnovu i to nije tajna. Izbacio je neka slova iz ckvenoslavenskog, ubacio nova gdje je napr posudio J iz latinice i Џ iz rumunskog. Ta forma azbuke je definisana i verifikovana i Beckim knjizevnim dogovorom 1850-te gdje su zajedno lingvisti Hrvatske, Srbije i Slovenije dogovorili zajednicku pravopisnu formu koja je ustvari osnova kasnijeg srpskohrvatskog. U smislu jezickog i pravopisnog ujedinjenja juznoslovenskih naroda sto je onda bilo popularno. Vuk je takodjer u svojoj reformi suradjivao i sa bracom Grim, Jan Husom i Jernejom Kopitarem a sistem "pisi kako govoris" je uzeo od jednog njemackog gramaticara. Vuk nije samo reformisao srpski jezik vec je u saradnji sa ostalim gramaticarima iz drugih naroda napravio formu za cijeli juznoslovenski prostor koju su prihvatili i drugi. Ljudevit Gaj i Djuro Danicic su istim principom oformili abecedu koju danas koristimo. I zato azbuka ima isto 30 glasova kao latinica - samo sto su drugacije poredani.
Ta azbuka se razlikuje od ostalih cirilica samo u par glasova zbog fonetike ostalih jezika gdje neki imaju ekstra glas. Makedonci tri mislim a bjelorusi jedan. Cirilica je univerzalno pismo u svijetu koju koriste mnogi narodi i pismo je u mnogim jezicima, a ako po tvojoj logici budemo davali pismima ili alfabetima nacionalne predznake - koliko to onda imamo u svijetu nacionalnih cirilica i latinica?
I onda u duhu novog vremena od 90-tih se to preimenuje u samo srpsku cirilicu? Hajd sto jezici imaju razlicita imena cak i kada nema bitnijih razlika - sada je izgleda popularno da se i jedno pismo nazove samo i eksluzivno srpskim? Kada je opcepoznato da nije stvorena samo na osnovu srpskog jezika, da princip i sva slova nisu osmislili samo Srbi i da je sam veliki Srbin Vuk reformator uzeo inspiracije i ideje na raznim stranama izvan srpskog prostora. To se uvijek zvalo samo cirilica ili Vukova cirilica.
Ako eto uzmemo da je i tacna tvoja logika da je ovo cirilicno pismo samo srpsko, onda i latinica koju koristimo je istom logikom - hrvatska latinica jer je rezultat hrvatskih lingvista? Ako tu ne vidis nelogicnost tvoje samo srpske cirilice - onda je jasno ko se pravi nevjest i hvata se popularnih nacionalistickih terminologija novog vremena.
- cyprus
#208 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Uz potpis RAzrakomlat wrote:Na novom kružnom toku u Zaliku, sjeverni ulaz u Mostar, izbrisan latinični natpis na putokazuŠiroki Brijeg, a ostao ćirilični
![]()
- bosan
#209 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Da je jednostavnija za pisanje od latinice vjerovatno bi latinica bila izbacena . U sedamdesetim smo morali u skoli jedan dan pisati latinicom a drugi cirilicom . U to vrijeme nismo bili optereceni ni srbima ni rusima ali jednostavno mi djeca je nismo voljeli jer je cirilica bila komplikovanija za pisanje od latinice . Odbacena je zbog rijetke upotrebe .
- cyprus
#210 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Latinica je popularnija od ćirilice prvenstveno iz razloga što se njome pišu najrašireniji jezici današnjice, a ne zato što je lakša... Da se engleski, francuski, njemački i španski pišu ćirilicom, pisali bi je i mi češće... Sa druge strane, da Rusija nije bila tako uticajna kroz protekla stoljeća, mi danas vjerovatno ne bismo ni znali za ćirilicu... Dakle, stvar je uticaja, a ne lakoće i teškoće pisanja...
-
baglama
#211 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Ja bih samo upitao ovog hAZNADARa sta mu dodje ovaj hadzikadic mirsad jer mi je prosto nemoguce da su se takva dva supljaka mogla roditi u otprilike isto vrijeme u maloj Bosni.Da ne bidne off topic cirilicu poznajem jako dobro I najljepsa je od svih pisama sa ovijeh prostora Ali je bas ne gotivim.
-
hAZNADAR
#212 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Mirsad farba kosu, fura zdrav zivot ali ima on godina - skoro 10 god je stariji od mene, a inace vaki supljaka imas kolko oces samo sto ne pisu na forumu. Cudo nisi i ovdje prosuo svoju uobicajenu antidijasporsku o pranju guza po Svabiji,.. sto ti je na forumu jedini motiv i nivo. I na ovijem prostorima imas samo dva pisma - da ne bude off topic.baglama wrote:Ja bih samo upitao ovog hAZNADARa sta mu dodje ovaj hadzikadic mirsad jer mi je prosto nemoguce da su se takva dva supljaka mogla roditi u otprilike isto vrijeme u maloj Bosni.Da ne bidne off topic cirilicu poznajem jako dobro I najljepsa je od svih pisama sa ovijeh prostora Ali je bas ne gotivim.
Nismo mi 70-tih recimo bili toliko povezani sa zapadom i sa stranim jezicima da bi nam latinica zbog toga bila milija. Velikoj vecini je kontakt sa engleskim, francuskim, njemackim,...bio samo preko obaveznog skolskog gradiva. A nije ni ruski uticaj nesto bio jak stoljecima kod nas kao sto Rusija nije nikada bila cirilicna baza.cyprus wrote:Latinica je popularnija od ćirilice prvenstveno iz razloga što se njome pišu najrašireniji jezici današnjice, a ne zato što je lakša... Da se engleski, francuski, njemački i španski pišu ćirilicom, pisali bi je i mi češće... Sa druge strane, da Rusija nije bila tako uticajna kroz protekla stoljeća, mi danas vjerovatno ne bismo ni znali za ćirilicu... Dakle, stvar je uticaja, a ne lakoće i teškoće pisanja...
Mozda jednostavno podneblje i kultura koja nerjetko ima vjerski background. Siru upotrebu cirilice u narodu sam i onda vidio samo u Srbiji i Makedoniji i sama cirilica uvijek asocira na pravoslavlje, odnosno kulturu sa tom vjerom u tradiciji. Drina je uvijek bila granica dva svijeta, dvije civilizacije.
Cini mi se da su ukrstenice hrvatskih i bosanskih redakcija imale pravilo da se strana imena pisu u originalnom obliku a srpske vukovski. Negdje si morao pisati Uriah heep, a negdje Juraja hip.
I latinica je jednostavno brža za pisanje i samim tim logicniji spontani izbor.
- KB9
#213 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
cek, to se neko ozbiljno ibreti sto nas narod poistovjecuje cirilicu sa agresorima, ratom i genocidom?
- ¤ jelena ¤
#214 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Ne ibrete se dovoljno, a još manje ozbiljno...ništa ne brini.
-
radostan dan
#215 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
i malo ndh , prije nje au, pa onda gore navedeno.hAZNADAR wrote:
Mozda jednostavno podneblje i kultura koja nerjetko ima vjerski background.
Cini mi se da su ukrstenice hrvatskih i bosanskih redakcija imale pravilo da se strana imena pisu u originalnom obliku a srpske vukovski.
e loše ti se čini što se tiče bh redakcija.
- ¤ jelena ¤
#216 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Tek sad vidjeh da je ova tema na Raznim diskusijama.
Sreća pa nije popularna stvar...
Sreća pa nije popularna stvar...
-
zrakomlat
#217 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Jednom sam samo imao korist od poznavanja ćirilice, prije nekih 18-19 godina.
Bila neka bitna lektira u srednjoj, a biblioteKi sve latinične razgrabljene, ostale dvije ćirilične jer uglavnom raja nije znala to pismo, te jamio, pročito, dobiJo 5.
Bila neka bitna lektira u srednjoj, a biblioteKi sve latinične razgrabljene, ostale dvije ćirilične jer uglavnom raja nije znala to pismo, te jamio, pročito, dobiJo 5.
- sinuhe
#218 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Uvijek me to nasmije da neko ne zna cirilicu kojom se pisalo u skolama svakodnevno do 1992. Nekoliko drugacijih slova.
Ali to su te promjene poretka.
-
zrakomlat
#219 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
HYPKO, HYPKO, HYPKO 
-
Bodkin
#220 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Jos mi nije palo na pamet da ulijecem curama cirilicom. Svaka casthAZNADAR wrote:Znam pisati jos uvijek. Znali su me kolege zamoliti da napisem njihovo ime cirilicnim slovima. Na jednoj festi ja iz zajebancije napisao jednoj na salveti,... i poslije 50-ro stajalo u redu da i njima.
-
Bodkin
#221 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Zivis vani ali ne radis vani. Sudeci po vremenu potrosenom za trolanjeinsomnia78 wrote:Kako trolanje zivim vaniseoBIH wrote:Ne moraš bas svaku temu trolati, od jutra do sutra
-
Bodkin
#222 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Gdje moras biti oprezan? Cijeli zivot govorim dobar dan i jos nisam dobio saku u glavusinuhe wrote:Ne znam sto si navalio. Zakon je onako reda radi a cirilica se ne koristi jer je srpska isto kao sto moras biti oprezan ako nazoves dobar dan.hAZNADAR wrote:U Bosnjaka imas i krugova kojima je obican pozdrav "Dobar dan" - vlaski pozdrav i sve osim Selama postalo vlasko. Praviti na osnovu njih teoriju o nama ili pogledati u zvanican rjecnik i gramatiku bosanskog jezika?sinuhe wrote:Ne koristi se zato sto je srpsko pismo, ali ne koriste je ni Srbi. Imaju neke inicijative za zastitu cirilice.![]()
Ne sjecam se ni da sam je ucio vec je to vise islo u hodu sa latinicom. Oni koji u prvom razredu nisu ucili cirilicu u trecem bi vjezbali par sedmica i onda naizmjenicno, jedne sedmice cirilica a druge latinica.
Poenta ove teme je samo jos jedno uobicajeno pljuvanje i kuknjava - pogresno postavljena od samog starta. Cirilica nije niti odbacena niti zabranjena i to je veca fakta od puckog shvatanja sta je ciji brend.
- Dope_Man
#223 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Pise se i danas valjda.. ne znam tacno, morao bih pitati neke od klinaca iz komsiluka koji idu u osnovnu, ali mi smo u osnovnoj (rane 2000te) imali svakog ponedjeljka cas bosanskog na cirilici, ostalim danima na latinici. I ako se desi pismena ponedjeljko.. pisi cirilicu, i to pisana slova dobri mojsinuhe wrote:Uvijek me to nasmije da neko ne zna cirilicu kojom se pisalo u skolama svakodnevno do 1992. Nekoliko drugacijih slova.
Zahvaljujuci tome je i danas znam citati.. pisanje bi na stampanim i islo, na pisanim nikako.
Ali kako neko iznad rece - sve je stvar utjecaja. Zahvaljujuci internetu i americkoj industriji zabave engleski je danas svjetski jezik, a taj jezik, kao i svi jezici zapadnih zemalja, se pisu latinicom i stoga je i latinica de facto svjetsko pismo. Cirilicu je jednostavno pregazilo vrijeme i ona je u danasnjem svijetu beskorisna. Pa 90% natpisa na radnjama u Beogradu su latinica, ako ne i vise. Tek oko vjerskih objekata se da vidjeti cirilica.
- ¤ jelena ¤
#224 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Beskorisna je i Povelja Kulina bana - ne moš s njom ništa, a bez nje vala možeš - pa mi kmečimo, do Rusije se čuje, da nam je vrate.
Zašto?
Zašto?
- Maraschino