Posebno sto obuhvata cijelu federaciju BiH, sve kantone, sto do sada nije bio slucaj/
Jedino pitanje koje se sada postavlja kada ce ovaj zakon biti izglasan i kada ce stupiti na snagu.
Vlada federacije bi trebala biti malo azurnija po ovom pitanju!
Pa kako ce imati ista prava,pravo se utvrdjuje po mjestu prebivalista. Sve bi zene isle u Njemacku da se porode kada bi se tako prava ostvarivalasunce100 wrote:Da li žene koje se porode u Sarajevu silom prilika a nisu iz Kantona Sarajevo imaju ista prava kao i sarajevske porodilje? Mislim na žene koje su upućene na liječenje i porod u Sarajevo npr iz Tuzle, Zenice, Mostara ili drugih gradova zbog komplikacija u trudnoći da se liječe na ginekologiji porode u sarajevskom rodilištu.
Koja prava one ostvaruju?
Sa urednom uputnicom i odobrenjem iz svog kantona, trebalo bi da ostvaruju sva prava koja imaju i osiguranice iz KS. Kao i ostali pacijenti upućeni na liječenje u KCUS, uostalom.sunce100 wrote:Da li žene koje se porode u Sarajevu silom prilika a nisu iz Kantona Sarajevo imaju ista prava kao i sarajevske porodilje? Mislim na žene koje su upućene na liječenje i porod u Sarajevo npr iz Tuzle, Zenice, Mostara ili drugih gradova zbog komplikacija u trudnoći da se liječe na ginekologiji porode u sarajevskom rodilištu.
Koja prava one ostvaruju?
Mislio sam da govori o pravima na besplatno liječenje i sl...za naknade ne znam, znam samo da to zavisi od kantona do kantona.Iris31 wrote:Mislim da ne ostvaruju ista prava, ako je ovdje o naknadama riječ. Prava na porodiljske naknade osvaruju se prema prebivalištu iz kojeg dolazi porodilja, ako se ne varam...
Da li je to bas istina?semmy wrote: sud svojim porodiljama nenadoknadjuje ni feninga...uzas
vjeruj da jeste, zakonom ti poslodavac nemora nista nadoknaditi i oni se toga i drze....imam prijateljicu koja tamo radipshhh wrote:Da li je to bas istina?semmy wrote: sud svojim porodiljama nenadoknadjuje ni feninga...uzas
mislis uganjao OPSTINSKU a ne kantonalnu naknade ? gdje si predao papire u opstinu ili kanton ?paprica29 wrote:Potpisujem. Upravo sam sve ovo ganjao za ženu. Kantonalna naknada iznosi 360 KM, a firma joj uplaćuje ostatak do pune plate.Better Man wrote:U Federalnoj instituciji gdje radim pravo porodilja je regulisano tako da ona donese potvrdu od općinske službe na kojoj je iznos koji prima od kantona. Na osnovu te potvrde izdaje joj se rješenje na iznos koji predstavlja razliku kad od iznosa njene plate odbiješ iznos koji dobiva od kantona, tako da porodilja dobiva puni iznos svoje plate, bez troškova prevoza i toplog obroka za vrijeme porodiljskog odsustva. Za one koji se nalaze u ispostavi u Mostaru obzirom da njihov kanton nije regulisao pravo naknade instituicija im daje puni iznos njihove plaće bez toplog i troškova prevoza.
ne uganjao je kantonalnu, papire predajes u opcini u kojoj zivis oni ti donose pare na vrata ( kasne i po 2-3 mjeseca ) ali te isplacuje kanton preko opcinefelichi wrote:mislis uganjao OPSTINSKU a ne kantonalnu naknade ? gdje si predao papire u opstinu ili kanton ?paprica29 wrote:Potpisujem. Upravo sam sve ovo ganjao za ženu. Kantonalna naknada iznosi 360 KM, a firma joj uplaćuje ostatak do pune plate.Better Man wrote:U Federalnoj instituciji gdje radim pravo porodilja je regulisano tako da ona donese potvrdu od općinske službe na kojoj je iznos koji prima od kantona. Na osnovu te potvrde izdaje joj se rješenje na iznos koji predstavlja razliku kad od iznosa njene plate odbiješ iznos koji dobiva od kantona, tako da porodilja dobiva puni iznos svoje plate, bez troškova prevoza i toplog obroka za vrijeme porodiljskog odsustva. Za one koji se nalaze u ispostavi u Mostaru obzirom da njihov kanton nije regulisao pravo naknade instituicija im daje puni iznos njihove plaće bez toplog i troškova prevoza.
Pa, ako nešto nije uredu imaš jedinstvenu priliku da vlastima u Kantonu predložiš izmjenu jer teče vrijeme od 90 dana za javnu raspravu za donošenje izmjena Zakona o soc. zaštiti Kantona SA.lina33 wrote:koliko sam ja shvatila iz ovog prijedloga nema nekih promjena po pitanju naknada porodiljama?...i dalje je 60% prosjeka u kantonu?...nigdje nisam procitala 100% prosjeka 3 zadnje plate porodilje?
Pošalji meni šta predlažeš, zamjeraš,...i ja ću se pobrinuti da to stigne na pravo mjesto.lina33 wrote:prijedloge na zakon u javnoj raspravi ima smisla davati u smislu udruzenja gradjana ili nekih trudnica ili nekih udruzenja koji se bavi slicnim problematikama...a ne trudnice ili gradjani ponaosob---nije previse ozbiljno....a toliko nevladinig udruga koje uzimaju pare po pitanju prava zena i bla bla...ipak mislim da njh treba animirati.