Naslov je malo komplikovan ali je pitanje zapravo jednostavno.
Je li iko upoznat, da li strani državljanin može predati zahtjev za vizu za neku EU državu?
Uskoro se ženim i plan je da zajedno odemo iz BiH, s obzirom da njoj treba viza (a meni ne treba), ona bi htjela da preda zahtjev za vizu. Da li to moze uraditi u BiH poslije vjenčanja ili se mora čekati koji mjesec? Jer koliko znam stalno boravak (bh. državljanstvo) se dobije nakon 5 godina. Ali niko od nas ne želi toliko dugo da čeka.
Hvala na odgovorima.
Viza sa stranog državljanina u BiH za EU drzavu
-
Sonron
#2 Re: Viza sa stranog državljanina u BiH za EU drzavu
Zavisi od tvog stanja iskreno, ako imaš EU papire tj. državljan si naprimjer Hrvatske i radiš u EU onda njoj ne treba viza da se spoji porodica, to se sve može uraditi u zemlji u kojoj si zaposlen i boraviš. Taj proces se može uraditi u opštini ili u nadležnoj instituciji za strance. Ako imaš BiH papire samo i radiš u EU a pod vizom si, tvoja buduća supruga morat će preko ambasada da ganja spajanje porodice.
-
ST11
#3 Re: Viza sa stranog državljanina u BiH za EU drzavu
Nadam se, da sam dobro razumio pitanje.
Za spajanje porodica, gdje jedan dolazi iz trece zemlje, u EU joj/mu treba vizum D, koji dozvoljava spajanje porodica, skolovanje, rad i molbu za privremeno boraviste. Vizum D ne vazi za cijelu EU, nego ga izdaje svaka drzava za sebe na ambasadi u zemlji, iz koje dolazi osoba (ili u ambasadi najblizi njenoj/njegovoj zemlji). Vse, sta ti treba, mozes saznati na ministarstvu vanjskih poslova drzave, u koju zelite otic ili na njenoj/njegovoj ambasadi u toj zemlji.
Za spajanje porodica, gdje jedan dolazi iz trece zemlje, u EU joj/mu treba vizum D, koji dozvoljava spajanje porodica, skolovanje, rad i molbu za privremeno boraviste. Vizum D ne vazi za cijelu EU, nego ga izdaje svaka drzava za sebe na ambasadi u zemlji, iz koje dolazi osoba (ili u ambasadi najblizi njenoj/njegovoj zemlji). Vse, sta ti treba, mozes saznati na ministarstvu vanjskih poslova drzave, u koju zelite otic ili na njenoj/njegovoj ambasadi u toj zemlji.
- muha_sa
#4 Re: Viza sa stranog državljanina u BiH za EU drzavu
Što je rec internet generacija
Sve što me zanima odem drito il nazovem ljubazno osoblje jal konzulata jal neku od domacih službi i dobijem TACAN odgovor na pitanje.
Pošto se ne služim elektronskom poštom bog dao telefon il šetnja
drito na šalteru pitanje 
Pošto se ne služim elektronskom poštom bog dao telefon il šetnja
-
high_volume
#5 Re: Viza sa stranog državljanina u BiH za EU drzavu
Oni stariji, birokrate, čak su i pisali pitanja i takve ih slali gdje treba, da u pisanom odgovoru imaju "crno na bijelo"
- stubrijez
#6 Re: Viza sa stranog državljanina u BiH za EU drzavu
Jos jedno ozbiljno pitanje na neozbiljnom mjestu...