horns&drums wrote:Ne vidim zasto je komercijalizacija losa, mozda ne u aspektu kafana ali inace mislim da nije losa. Popularizacija religija na neki normalan nacin je dokaz da ne stagniramo nego da se mijenjamo tj. usavrsavamo.
Zabrani katoliku da stoji na gradskom trgu i pije vino i pjeva na Badnjak. Druga je stvar sto je alkohol u islamu zabranjen, pa je tako stvar sa kafanama malo diskutabilna.
No da se dijele baklave ispred pozorista, sviraju neke dobre rock grupe i sta ti ja znam, to mi je sasvim ok. Gledajmo naprijed
sve je to u redu.. popularizacija.. kolektivni hype.. medjutim, kako ti rece, diskutablna je proslava bajrama uz hektolitre alkohola..
jednom rece jedan pametan predavac na casu vjeronauke u tadasnjoj jedinoj tz gimnaziji:
parcijalan islam ne postoji.. postoje stvari kojih se kao vjernik mora pridrzavati, da ne nabrajam, te lekcije smo davno prosli.. i ili jesi vjernik ili nisi.. druge nema..
a otici u sabah na bajram namaz, a navece se urokati pivom i ostalim derivatima i onda se sa mnom raspravljati da ja nisam nikakav vjernik sto jutros nisam bio u dzamiji.. to mi je krajnje licemjerno..
ali valjda je to paradoks bosanskog islama.. ako udjes u cevabdzinicu kod hadzije u srebreniku, gdje obicno vjernici poslije dzume ispijaju kahve, i glasno kazes: slusajte, niste nikakvi vjernici.. svi ce se pomalo zamisliti, protrljati sijede brade, i razmisliti o tvojim rijecima.. pa ce neki kontati, hm, mozda sam ipak preskupo zacijeno pekmez od jabuka, ili mozda je ipak bilo manje od 50 kg brasna, onda jednom kad sam vago komsiji..
uradis li to isto navecer u kafani gdje je 70% pijanih, niko ti ne garantuje da ces zivu glavu izvuci.. svi oni pijani ce se potrkati ko ce prije da ti glavu razbije.. mozda i ispijenom flasom..
ja jednostavno nisam vjernik, ali mi smeta sto se neki nadri-kvazi-vjernici takmice da nama gresnicima objasne kako smo zalutali..