sema911s wrote:Arteta wrote:Ne bih bas rekao da se mali Halilovic izjasnjava kao Bosnjak.
to si upravu decko rodjen u hrvatskoj i ponosno kaze da je hrvat,., al to bode ove torovce u oci ,.,po njima samo bosnjak i nista vise,.,
Niđe veze. Alen je sin Seada Halilovića, bivšeg reprezentativca Bosne i Hercegovine je igrom prilika dobio sina u Hrvatskoj sa bosanskom Hrvaticom. Po čemu to nije Alen (50%) i Bošnjak? Mogu se on i otac izjašnjavati kako hoće i to je njihovo pravo ali obojica dolaze iz etničke grupe koja se zove Bošnjacima.
Isto kao što neki njemački fudbaler može da se izjašnjava kao Nijemac on će uvijek etnički biti Turčin, Kurd, Grk ili "obični Švabo", ovisno o tome iz kakvog porodičnog backgrounda dolazi.
Ne mogu vas shvatiti. Ne volim ove neobošnjaške propagande ali ni ove apologete novokomponovanih filofskih pravaca po kojima je izgleda sramotno/seljački/provincijski biti Bošnjak, bilo po izjašnjenju, bilo po porijeklu.
Jebi ga, crnac je uvijek crnac, bez obzira da li promijenio i državljanstvo, ime i prezime, religiju, mjesto boravka pa i boju kože - uvijek će antropološki biti pripadnik crne rase kako se i rodio. Isto vrijedi i za bijelce, azijate, mulate, meleze, zambose i ine kombinacije.
registratori wrote:Pola igrača naše reprezentacije je rođeno ili vuče korijene van naše države BIH;
Hrvatska:Spahić,Mujdža,Pandža,Lulić
Srbija:Misimović,Vranješ,Zukanović,Hajrović,Kolašinac,Medunjanin
Crna Gora:Džeko,Salihović
Opet niđe veze komentar.
Spahić ne vuče korijene iz Hrvatske (gdje je samo rođen) već iz Crne Gore odakle mu je otac porijeklom. Pandža sa Hrvatskom ima koliko i Michael Jordan sa Ganom. Ne znam za Lulića.
Misimović je rođen u Njemačkoj od roditelja iz Bosanske Gradiške. Medunjanin i Kolašinac su porijeklom iz Sandžaka, ne znam da li iz onog dijela koji je u Srbiji ili Crnoj Gori. Hajrovićevi roditelji su porijeklom iz Makedonije. Vranješ niđe veze kao i Pandža. Ne znam za Zukanovića.
Džeko i Salihović možda vuku neke korijene iz Crne Gore no nisam upoznat s tim. Moguće za Džeku s obzirom da je (valjda) i rođak sa Spahićem.
Hajmo još malo izmišljati.