Tuzlanska so - WTF!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

iLLusion

#1 Tuzlanska so - WTF!?

Post by iLLusion »

So k'o so, nisam nikada pretjerano obraćao pažnju na to. Stara je uvijek kupovala Tuzlansku so, tako da mi je ta navika i ostala. Dok sam danas punio solnik, bilo mi nešto dosadno i krenuh čitati one fazone sa strane. Sadrži 99-99.5% čistog natrijum hlorida. Vrsta i količina sredstava... bla, bla, bla... Dodano sredstvo protvi zgrudvavanja soli: E-536 max 10mg/kg soli. Rok upotrebe: 3 godine Federacija. Rok upotrebe: 2 godine RS. Upustvo o načinu i uslovima čuvanja proizvoda... Ček, ček... ŠTA!? Rok upotrebe: 3 godine Federacija. Rok upotrebe: 2 godine RS. WTF? Ponovno čitam, kontam da nešto nisam pobrkao. Kad vidi stvarno. Iz nekog čudnog misterioznog razloga, so će ''kod nas'' trajati čak godinu više nego tamo ''kod njih''. U čemu je kvaka? Drugačiji zrak? LoL.

Da ne davim forumaše, evo screenshot-ovi pa se uvjerite:

Image

Image

A ako imate Tuzlansku jodiranu so možete provjeriti tu, u nedostatku druge riječi - glupost i sami.

I baš mi bi nekako šega. Taman kad pomislih da ne možemo dublje pasti, još jednom se uvjerih u kakvom okruženju živimo, u zemlji gdje je sve moguće. U zemlji gdje se dijelimo na osnovu broja krvnih zrnaca, u zemlji gdje je apsurd do apsurda. U zemlji gdje niko neće odgovarati za ovu nebuloznu... i u jednu ruku skandaloznu grešku.
mrtva kokoš

#2 Re: Tuzlanska so - WTF!?

Post by mrtva kokoš »

:-) :-) :-) odoh trazit so da vidim sta kod mene pise :lol: :lol: :lol:
mrtva kokoš

#3 Re: Tuzlanska so - WTF!?

Post by mrtva kokoš »

ne nadjoh prebacena so u neku plasticu kutiju...
mozda je u rs-u veca vlaznost :-) :D
legendo_moja

#4 Re: Tuzlanska so - WTF!?

Post by legendo_moja »

Old njuz. Razlike u pravilnicima i zakonima na nivou entiteta.
ProbuseniDolar

#5 Re: Tuzlanska so - WTF!?

Post by ProbuseniDolar »

Ako ti istekne rok, svercuj je u RS, tamo jos vazi rok trajanja :D
mrtva kokoš

#6 Re: Tuzlanska so - WTF!?

Post by mrtva kokoš »

znaci kod njih roba nikad ne moze propasti...
ono cemu prodje rok tuse nama u federaciji :D
hoce da se razlikuju i u roku trajanja, ma samo nek je kontra nas pa makar :roll:
metar_drva

#7 Re: Tuzlanska so - WTF!?

Post by metar_drva »

sto je najgore, ja ne mislim da je ovo greska, nego da su zakoni o ispravnosti (ako tako nesto postoji) razliciti u federaciji i rs. btw, ova nebuloza nije nesto novo, ja sam je vidio ima bar godinu dana :D
clav

#8 Re: Tuzlanska so - WTF!?

Post by clav »

ma stari fazon
The Nightwatchman

#9 Re: Tuzlanska so - WTF!?

Post by The Nightwatchman »

jarane kolko si ti kila soli poj'o dok nisi to skont'o?
duboka_misao

#10 Re: Tuzlanska so - WTF!?

Post by duboka_misao »

ProbuseniDolar wrote:Ako ti istekne rok, svercuj je u RS, tamo jos vazi rok trajanja :D
onaj...zar nije suprotno? :-)
shambho

#11 Re: Tuzlanska so - WTF!?

Post by shambho »

The Nightwatchman wrote:jarane kolko si ti kila soli poj'o dok nisi to skont'o?

:lol: :lol: :lol:
:thumbup:
:mrgreen:
burekodsira

#12 Re: Tuzlanska so - WTF!?

Post by burekodsira »

ovo svaki mjesec zadnjih par godina nekome padne na um pa otvori temu :D
iLLusion

#13 Re: Tuzlanska so - WTF!?

Post by iLLusion »

Heh, moguće je da je ovaj info star k'o Grčka. Al' kao i većina, nisam obraćao pažnju na ovaj tekst sa strane. :D Uglavnom - megaLOL. :lol:
Troll_Happens

#14 Re: Tuzlanska so - WTF!?

Post by Troll_Happens »

Ma i kad datum stoji nije ti garancija da ti datum nije odavno istekao. Oni ionako uzmu i prekucavaju datume i markice...
sta ocekivati da se zalihe potrose...
to isto ko kad dodjes u robot i kazes daj mi 10 deka salame.. a ona ima dva patrljka od salame.. i hoce da ti isjece sef nam je naredio da ne smijemo bacati i otvarat drugu dok se ovo ne potrosi..
a da trazim 20 30 deka otvorila bi je a to bi opet ostavila nekom drugom.. onda uzmem 20 i gotovo pojesce se .. :-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#15 Re: Tuzlanska so - WTF!?

Post by PipiDugaDevetka »

Prije nekoliko godina uz pomoć neke američke pomoći ili UN-ove renovirana su postrojenja TZ Solane.
Uvedena je američka tehnologija jodiranja soli.

Da li je to dobro ili ne, ja ne znam.

Otkako je 2004.g. Sarajevom kružio tramvaj sa WHO (Svjetska zdravstvena organizacija pri UN) porukom da so držimo zatvorenu, te da je dodajemo jelu pri kraju kuhanja, ja kupujem stranu so. Trenutno kupujem u DM marketu. Neka mi je ''svemirska policija'' na pomoći.

Nesigurnost opšta!

P.S.
Puteve ćemo ove zime zasipati egipatskom denaturisanom solju via uvozni lobi-ji.
starii

#16 Re: Tuzlanska so - WTF!?

Post by starii »

prije postiranja teme malo se informisi...so kao so ne moze propasti ali je fazon u jodiranju i pravilnicima o jodiranju soli, jedan je pravilni o roku trajanja jodirane soli u u rs a drugi u fbih, medutim sto je najvaznije nema razlika o kolicini jodirane soli,i nije isto jodirana so za bih , hrvatsku i srbiju jer se rade analize koliko je potrebno jodirane soli stanovnistvu tih zemalja jer npr stanovnici hrvatske na jadranu unesu normalnu kolicinu soli u prehrani morskim plodovima dok ovi na sjeveru moraju taj nedostatak nadoknadivati unos jodirane soli... inace nedostatak jodi u organizmu vodi smanjenju inteligencije i slabim razvojem..
Alfons Kauders

#17 Re: Tuzlanska so - WTF!?

Post by Alfons Kauders »

starii wrote:prije postiranja teme malo se informisi...so kao so ne moze propasti ali je fazon u jodiranju i pravilnicima o jodiranju soli, jedan je pravilni o roku trajanja jodirane soli u u rs a drugi u fbih, medutim sto je najvaznije nema razlika o kolicini jodirane soli,i nije isto jodirana so za bih , hrvatsku i srbiju jer se rade analize koliko je potrebno jodirane soli stanovnistvu tih zemalja jer npr stanovnici hrvatske na jadranu unesu normalnu kolicinu soli u prehrani morskim plodovima dok ovi na sjeveru moraju taj nedostatak nadoknadivati unos jodirane soli... inace nedostatak jodi u organizmu vodi smanjenju inteligencije i slabim razvojem..
...sto objasnjava zasto u tz na izborima nikad nisu pobijedili nacionalisti... :D :D :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#18 Re: Tuzlanska so - WTF!?

Post by ladyblue18 »

Ih to stara vijest, ima joj bar 5 godina. :mrgreen:
Maraschino

#19 Re: Tuzlanska so - WTF!?

Post by Maraschino »

Alfons Kauders wrote:
starii wrote:prije postiranja teme malo se informisi...so kao so ne moze propasti ali je fazon u jodiranju i pravilnicima o jodiranju soli, jedan je pravilni o roku trajanja jodirane soli u u rs a drugi u fbih, medutim sto je najvaznije nema razlika o kolicini jodirane soli,i nije isto jodirana so za bih , hrvatsku i srbiju jer se rade analize koliko je potrebno jodirane soli stanovnistvu tih zemalja jer npr stanovnici hrvatske na jadranu unesu normalnu kolicinu soli u prehrani morskim plodovima dok ovi na sjeveru moraju taj nedostatak nadoknadivati unos jodirane soli... inace nedostatak jodi u organizmu vodi smanjenju inteligencije i slabim razvojem..
...sto objasnjava zasto u tz na izborima nikad nisu pobijedili nacionalisti... :D :D :D
ma, pamet nam kipi na sve strane... :-) :-)

steta sto je ne izvozimo... :D
pjegica

#20 Re: Tuzlanska so - WTF!?

Post by pjegica »

Stara vijest. Valjda se zakoni razlikuju u RS i FBiH.
elSaik

#21 Re: Tuzlanska so - WTF!?

Post by elSaik »

ladyblue18 wrote:Ih to stara vijest, ima joj bar 5 godina. :mrgreen:
U Federaciji. U RSu je to 3,3 godine.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#22 Re: Tuzlanska so - WTF!?

Post by ladyblue18 »

elSaik wrote:
ladyblue18 wrote:Ih to stara vijest, ima joj bar 5 godina. :mrgreen:
U Federaciji. U RSu je to 3,3 godine.
:lol: :lol: :lol:
nostalgicar

#23 Re: Tuzlanska so - WTF!?

Post by nostalgicar »

Jer tako Dodik kaze !! :-)
Bellica

#24 Re: Tuzlanska so - WTF!?

Post by Bellica »

Zbog korisnickog imena predpostavljam da kod Vas vladaju godine i iskustvo.
Uz duzno postovanje, pitala bih Vas, kako je ovo moguce, prema Vasoj teoriji, ona masina koja pakuje so mora znati da li ce ta kutija soli biti prodata u RS-u ili u FBiH pa da se prema tome mora dodati odgovarajuce kolicina joda,jesam li dobro shvatila? Ili jos bolje, prije nego so dodje na trziste RS-a ili FBiH, neko otvori kutiju soli pa se izvadi odnosno doda odredjena kolicina joda??? Izvinjavam se ako sam pogresno shvatila i protumacila Vas post.
Da nije bilo ovog gospodina koji je otvorio temu ne bih ni primjetila ovu glupost jer u zadnje 2 godine kupujem krupnu morsku so koja sadrzi puno vise joda neko ova tuzlanska. A nedovoljna kolicina soli btw dovodi i do poremecaja funkcije stitne zlijezde.
samo malo

#25 Re: Tuzlanska so - WTF!?

Post by samo malo »

Kupis lijepo morsku sol, `em zdravija, `em ima fiksni rok trajanja. Ne moraju domacice iz RS nositi serpu u federaciju da zavrse rucak zbog isteklog roka trajanja.
Post Reply