Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
stakasa

#976 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

uglavnomja wrote:
stakasa wrote: Ko nije u stanju naci posao u Norveskoj do njega je.Najpovoljniji omjer mogucnosti/konkurencije. Tako da ljudima nudis pogresnu sliku pravdajuci sebe
:D
nek' si mi rekNo, nesto bi ti bilo da nisi :lol:

inace pos'o ceka na tanjiru, cim sletis, tuku ko nece da radi, ne moras ni znati jezik (ako zanemarimo izjavu: norveski se moze nauciti za 3-4 mjeseca :lol: )

i mozes pocetiti kao nk radnik ... i zavrsiti radni vijek kao nk radnik, fizikaner ... sa adekvatnom platom, taman za prezivljavanje

ko hoce malo iznad - treba puno vise truda i vremena, od odlicnog znanja jezika, stvaranja mreze poslovnih poznanika ... do rezultata na samom pocetku
bez te mreze (poznate kod nas kao stela - mozes mahati usima)
ko ima mogucnosti da to ostvari - onda je druga prica. ali tesko je i dugo traje, samo nasi ljudi (i ja sam isto :oops: ) olako prelaze ovih rijeci, koje je cak i lik sa KIOM rekao: tesko i dugo ... odnosno iscrpljujuce psihicki i finansijski, pogotovo za ljude koji su nesto imali i koji misle da su "nesto"

a konkurencija domaci-stranac je ista, cak i gora nego kao clan stranke - neclan stranke :zzzz:

ne pricam o djeci koja su odrasla i isla u skolu tamo, i koja ne pricaju kako je bilo njihovim roditekjima kad su tek dosli tamo negdje daleko :zzzz:

da ne spominjem peripetije oko dobijanja prve pripremene boravisne dozvole, preko 12 mjeseci cekanja, produzavanja 3 godine, cekanja, placanja ... pa stalna 2 puta po dvije godine ... za svako produzavanje privremene ti uzmu bar 3-4 mjeseca preko isteka roka, ti si tad ilegalac u zemlji, plus prelaz sa privremene na stalnu 12 mjeseci cekanja :zzzz:

a ni o bajkama koje se svako malo pojavljuju u novinama o norveskoj :D
Imas potpuno nerealna ocekivanja od zivota i reflektujes ih na forum, drugima predstavljas kao istine. Sta imas spominjat peripetije oko dobijanja dozvole, dobila si dozvolu i ciao, ides dalje. Ne ocekujes valjda da ti to ude u staz, po meni covjek treba biti sretan ako dobije sansu, dalje je do njega. Drugim rjecima, ti kazes, ja sam se napatila, ne mogu vise, vidi me sta sam propatila red bi bio da me se malo pogura. Ljudi koji s ovim nisu raskrstili prije odlaska nemaju sta raditi u inostranstvu. Cuj mozes poceti ko nk radnik... Pa kako ces drugo poceti? Ali ne moras zavrsiti kao sto si ti gore opisala. Potrudi se, da vidimo taj kvalitet, ako ga imas sigurno ces napredovat. Vec je problem u samom kraju recenice, sa platom taman da prezivis. Imas socijalu i kontas bolje ne radit nista nego se patit a razlika u parama nije neka. To je ta zamka. Razlika nije neka. Ali otupis i najcesce se od te socijale nikad i ne odmaknu ljudi.
U Norveskoj ima para, u Norveskoj ima posla. Konkurencija nije neka. Dalje je do tebe. Ko ista misli, ko ista zna, tamo je uspio.
stakasa

#977 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

moonca wrote:'95 su bili izbjeglice i to uglavnom iz protjeranih teritorija. Manja mjesta , sela. Ti su se malo usavrsavali u strukama ali njihova djeca su sada u redovnim skolama.
Ima ih i na koledjima ili su vec zavrsili. Koliki je procenat tih -tesko je utvrditi. Ta omladima se nece vratiti u BOSNU niti su puno na nasim forumima.

Moze se ocekivati da ce njihovi riditelji dolaziti jedno vrijeme, kada steknu uslove za penziju vani. Taj boravak bi mogao biti u trajanju od 6 mjeseci.
I ja sam ovo mislio ali je i ova grupacija zakazala totalno. Ima slucajeva da se vracaju ali je to daleko od neke masovnosti. Cesto probaju ali rjetko nastave sa ovom praksom. Mnogi su vec u penziji, nema se na ovo sta cekat
512MB

#978 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

Ova "dijasporska" djecurlija sto se sad radja vani nece primirisat bosni, vecina neprica nas jezik niti pokazuju ikakav interes za bih. Vecina omladine nekonta zasto bi trosili 400-500€ za put u bosnu kad za te pare se mogu dobro provest vikend u londonu naprimjer. A pogotovo nece niko vise slat pare dole...

Sta je dijaspore bilo, bilo je.
uglavnomja

#979 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by uglavnomja »

stakasa wrote: Imas potpuno nerealna ocekivanja od zivota i reflektujes ih na forum, drugima predstavljas kao istine. Sta imas spominjat peripetije oko dobijanja dozvole, dobila si dozvolu i ciao, ides dalje. Ne ocekujes valjda da ti to ude u staz, po meni covjek treba biti sretan ako dobije sansu, dalje je do njega. Drugim rjecima, ti kazes, ja sam se napatila, ne mogu vise, vidi me sta sam propatila red bi bio da me se malo pogura. Ljudi koji s ovim nisu raskrstili prije odlaska nemaju sta raditi u inostranstvu. Cuj mozes poceti ko nk radnik... Pa kako ces drugo poceti? Ali ne moras zavrsiti kao sto si ti gore opisala. Potrudi se, da vidimo taj kvalitet, ako ga imas sigurno ces napredovat. Vec je problem u samom kraju recenice, sa platom taman da prezivis. Imas socijalu i kontas bolje ne radit nista nego se patit a razlika u parama nije neka. To je ta zamka. Razlika nije neka. Ali otupis i najcesce se od te socijale nikad i ne odmaknu ljudi.
U Norveskoj ima para, u Norveskoj ima posla. Konkurencija nije neka. Dalje je do tebe. Ko ista misli, ko ista zna, tamo je uspio.

sta da ti kazem, smirila se bura, sunce sija, more nije bas najtoplije, ali prijatno je :oops:
a nema ni guzve na plazi, ljepota
stakasa

#980 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

uglavnomja wrote:
stakasa wrote: Imas potpuno nerealna ocekivanja od zivota i reflektujes ih na forum, drugima predstavljas kao istine. Sta imas spominjat peripetije oko dobijanja dozvole, dobila si dozvolu i ciao, ides dalje. Ne ocekujes valjda da ti to ude u staz, po meni covjek treba biti sretan ako dobije sansu, dalje je do njega. Drugim rjecima, ti kazes, ja sam se napatila, ne mogu vise, vidi me sta sam propatila red bi bio da me se malo pogura. Ljudi koji s ovim nisu raskrstili prije odlaska nemaju sta raditi u inostranstvu. Cuj mozes poceti ko nk radnik... Pa kako ces drugo poceti? Ali ne moras zavrsiti kao sto si ti gore opisala. Potrudi se, da vidimo taj kvalitet, ako ga imas sigurno ces napredovat. Vec je problem u samom kraju recenice, sa platom taman da prezivis. Imas socijalu i kontas bolje ne radit nista nego se patit a razlika u parama nije neka. To je ta zamka. Razlika nije neka. Ali otupis i najcesce se od te socijale nikad i ne odmaknu ljudi.

sta da ti kazem, smirila se bura, sunce sija, more nije bas najtoplije, ali prijatno je :oops:
Pa eto ostani tu jos po godine, mozda te nece provjeravat gore
stakasa

#981 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

512MB wrote:Ova "dijasporska" djecurlija sto se sad radja vani nece primirisat bosni, vecina neprica nas jezik niti pokazuju ikakav interes za bih. Vecina omladine nekonta zasto bi trosili 400-500€ za put u bosnu kad za te pare se mogu dobro provest vikend u londonu naprimjer. A pogotovo nece niko vise slat pare dole...

Ja mislim da ce se i dalje dolazit, da se nece slat manje para nego sto se sad salje
uglavnomja

#982 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by uglavnomja »

stakasa wrote:
uglavnomja wrote:

Pa eto ostani tu jos po godine, mozda te nece provjeravat gore
nece mi dat' socijalu ako ne sjedim 8 sati dnevno u kancelariji i nesto ne radim :sad:
stakasa

#983 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

U BiH treba otvarati domove za starce. Sto za ove iz dijaspore sto za ove sto su im djeca u dijaspori. Tu su pare najmanje problem
moonca

#984 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

stakasa wrote:U BiH treba otvarati domove za starce. Sto za ove iz dijaspore sto za ove sto su im djeca u dijaspori. Tu su pare najmanje problem
Tacno, i ja o tome razmisljam.
Cak bi i imala novaca to sprovesti ali me obesrabljuje politicka situacija, vrijeme za dozvole, papirologija itd.
Last edited by moonca on 22/08/2017 16:32, edited 1 time in total.
fidoremilienko

#985 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by fidoremilienko »

U BiH treba otvoriti Agenciju za pronalazenje partnera/ice u inostranstvu.
moonca

#986 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

512MB wrote:Ova "dijasporska" djecurlija sto se sad radja vani nece primirisat bosni, vecina neprica nas jezik niti pokazuju ikakav interes za bih. Vecina omladine nekonta zasto bi trosili 400-500€ za put u bosnu kad za te pare se mogu dobro provest vikend u londonu naprimjer. A pogotovo nece niko vise slat pare dole...

Djeca ce dolaziti dok zavise od roditelja. Predju li 20- utu, urijediti ce dolaske.
Licno mislim da se znatno manje novca i salje u BiH.
Last edited by moonca on 22/08/2017 16:43, edited 1 time in total.
madner

#987 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by madner »

stakasa wrote:Pricam o onome sto znam i vidim. Kakav god se primjer dadne skrece se fokus na nesto drugo. Protivrjecni ste. Prvo je prica da su u dijasporu otisli seljaci ali eto sad ponjeli sa sobom obrazovanje sve sa radnom etikom...
Zavrsavaju skole i pozicije dobijaju i Somalijci gdje ih je bilo petnestero djece ali ja sada da ti donesem podatke iz statistickog zavoda ti opet neces priznat
Jedno je pravilo, drugo je izuzetak. Donesi slobodno podatke, pogledaj sanse za socijalni napredak danas i 1950 u Svedskoj. Nije upitno da se moze, upitno je koliko ljudi uspije.

Nasa dijaspora u ratu je bila obrazovanija od one iz 70ih.
stakasa

#988 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

madner wrote:
stakasa wrote:Pricam o onome sto znam i vidim. Kakav god se primjer dadne skrece se fokus na nesto drugo. Protivrjecni ste. Prvo je prica da su u dijasporu otisli seljaci ali eto sad ponjeli sa sobom obrazovanje sve sa radnom etikom...
Zavrsavaju skole i pozicije dobijaju i Somalijci gdje ih je bilo petnestero djece ali ja sada da ti donesem podatke iz statistickog zavoda ti opet neces priznat
Jedno je pravilo, drugo je izuzetak. Donesi slobodno podatke, pogledaj sanse za socijalni napredak danas i 1950 u Svedskoj. Nije upitno da se moze, upitno je koliko ljudi uspije.

1950 nije realna godina, tada su pitali posto je svijet. Iz opsteg siromastva presli u zemlju blagostanja. Sada imaju zreo sistem, fokusiran na drustvo znanja i inovacija. Besplatno skolstvo (besplatna i skolska hrana kao i skolski pribor - knjige, gumice, olovke, Appleovi laptopi koji se kuci nose poslje skole itd), nema privilegija pri upisu na fakultete, kontrolni i ispiti kad se pisu svi dolaze sa jednog mjesta da se kriteriji ujednace, nema usmenih odgovora da bi se izbjegla favoriziranja... Sve to i mnogo drugog rezultiraju da je ovo zemlja u koju se masovno useljava a oni koji hoce i zele najcesce iskoriste priliku koju su dobili.
Recimo afganistansko dijete, oba roditelja nepismeni, ako ima volju da uci i ako ima smisla recimo za kompjutere, nista mu ne stoji na putu da postane trazen programer. E sad sta je pravilo a sta izuzetak, neka auditorij procjeni
meteorit135531

#989 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by meteorit135531 »

Thorgerson wrote:
meteorit135531 wrote:Red da je da se nesto objasni ovdje.

...

Kazem, razlika je u stabilnosti trzista. Covjek u Njemackoj izgubi posao. Vjerovatnoca da ce do pocetka sljedece sedmice, vec raditi na drugom mjestu ako to zeli, je sasvim realna i opcionalna.
Jesi ti bio u Njemackoj, radio? Ili ti je neko pricao? Jer nije bas tako sve bajno kako ti naprica.

Ja sam bio kod rodjaka, koji je nedavno otisao prije 3 godine, jest fkt sve uredjeno, infrastruktura je bezozbrazna.

Hrana u marketima je jeftina, restorani zara (imaju fast foodove, food courtove gdje mozes jeftino pojesti), tipa da odes u neki osrednji restoran - sa obicnom platom - zaboravi. Veliki izbor u marketima, da na guzicu padnes.

Eh sad jedna stvar kirije IH DERU. Za iole normalan stan i normalan komsiluk brate moras pljunuti vise od pola plate. Ako hoces da zivis u nekom getu, naci ces jeftinije. Pa eto. Biraj. Znaci planiraj kad dobijes platu da odmah pola plate ostavis za kiriju i rezije. Mozes i kupiti stan naravno, zavaliti se u kredit 25-30 godina, a cijene stanova su vasiona. Pa tako vecina raje renta.

I tako i moj rodjak, renta stan u ok kvartu, od plate i neke velike stednje nema nista. Znaci moze mu biti fino da zivi, ne neko rasipanje, i moze skupiti za odmor, malo se stegnuti. Ali sad da mu ostaju hiljade maraka mjesecno, ono ne zna sta ce s njima, nije bas tako.

Ova bijesna auta koja vidjas kod dijaspore 99,7% su ti krediti, lizing itd. Jer to je tamo smijesno. Ne isplati ti se uzimati polovno auto staro 10 godina. Ne isplati. Tako je drzava uradila, da se rjesava tog smeca. Inace svabo kupi ili novo auto ili staro 2-3 godine i miran je 4-5 godina i to auto izdrnda proda i kupi drugo isto novije. Taman kad na autu idu veliki servisi i velika ulaganja, svabo se njega rijesio. Pa nek se neko u trecoj zemlji jebe oko toga.

I da to oko poslova, naravno ima poslova, uvijek moezs naci posao. Medjutim, moras shvatiti da njima treba ne treba radne snage u bas svim poljima. Svabo ti radi najbolje poslove, to su ostavili za sebe. Logicno. Dakle, ovo sto ostane ti je za buraniju strance. Jedino ako si naravno skolovan, ako si strucnjak, inzinjer, doktor itd. Ali za ove neke obicne poslove upasti u firme je veoma tesko.

A to elektricar, gradjevinac, vodoinstalater, smecari, vozaci autobusa, domari, cuvari itd...to je za strance. Toga imas koliko hoces. I da - iznenadio bi se, kao sto sam i ja kad bi vidio koliko ima radnika na crno da radi. (da, zamisli hej u njemackoj na crno). Iznenadio bi se koliko radnika ima da rade po 12h na dan, dnevnica dogovorena i iznenadio bi se da ti ljudi ne pomisljaju da nesta tuzakaju nekoga. Sretni su sto su uopste tu i zaradjuju bilo sta.

Generalno, da ljudi bolje i kvalitetenije zive - zive jebiga, ipak je to Njemacka. Ali da je nama toliko lose u odnosu na njih. Ma vala nije. Npr. kod nas se prica o sigurnosti, pa jbt ja sam se tamo nasao u nekoliko poprilicno neugodnih scena, gdje prolazis kroz nekakva naselja puna turcina, arapa, crnaca nema cega nema...to te gleda ko da si s marsa pao...i tu naravno nema svaba, odvojili se eto vam zivite, ako vec morate tu...ali mi necemo s vama.

I sad meni taj rodjak truni kako je njemu, nije mu bas lako, vako nako. Ja mu kazem vrati se, e jbg ne mogu. Svake godine on dolazi u bosnu, svake godine. Dodje bude ovdje sav godisnji potrosi. Djaba ti bolan. On je otisao tamo, nasao je tamo nase ljude, svabo se nece druzit s tobom, on ima svoje drustvo. Ti si bolan stranac.

Ko je otisao kao malo dijete ili ko se tamo rodio, je druga stvar.

Mi da popravimo ove stvari, ovdje bi bilo banja. Barem osnovne.
- urediti skolstvo - obrazovanje
- zdravstvo, pa barem eto malo za koju stepenicu vise, ipak je to veliki zalogaj koje mnoge drzave nisu sredile
- infrastruktura, putevi su nam qrcina, neuvezanost pojedinih gradova je komicna

I to je to, naravno ima toga jos, ali mi trebamo odrediti jednu po jednu stvar. Neke osnove rijesiti. Pa onda dalje. Pa to nije puno sto se trazi. Ne trebaju ni neke pare, samo treba plan i strategija kako do toga.
Za ovo crveno - e nek si mi rek'o i otkrio si Ameriku, Kolumbo. 2014 trosoban stan u Minhenu se mogao naci za 1250 EUR. Petorica X 250 EUR, i malo se stisnes. Dijeliti sobu sa nasim covjekom za 250 EUR, jos ako si u Minhenu gdje dobrih i pristupacnih stanova za rentanje nema, onda se udaras nogom u guzicu ako nadjes i ovo. Minhen je strasno skup grad, treba ga zaobilazit.

Smanji malo ocekivanja, Thorgerson. Jesam li ja rekao da se planiram obogatiti u Njemackoj, i da zelim da tamo budem rob banke narednih 30 godina i da kupujem stan koji eto mora biti 1/1 na mom imenu, bez ikakvih tereta. :run:
Nijemci su poznati po tome, to im je u kultruri i mentalitetu da u vecim sredinama, u vecim gradovima, ljudi rentaju stan. To sto si ti iz zaostale Bosne gdje si citav zivio sa babom i materom pod istim krovom, pa ti je babo napravio sprat za sina kad se ozeni, pa ti je tesko se naviknut da cinjenicu da trebas izdvojiti mjesecno 1000 EUR za pristojan stan, posebno jer si stranac koji dolazi iz trece zemlje, koji dolazi u sistem u kojem to tako funkcionise..

Njemacka nije Bosna gdje sincina nije maknuo iz Sokolovic Kolonije, pa se ne moze pomiriti sa cinjenicom da negdje mora nesto platiti.
Za Arape i Turcine se generalno slazem , zadnja klasa ljudi i treba izbjegavati. U Frakfurtu ih ima sad previse, u Offenbachu ne mozes zivjeti od njih.

2012 je moj prijatelj je tri mjeseca radio na crno, ali jedva, gazda mu je progledao kroz ruke jer je imao nekih problema oko vize. I kaze, radices, ali ja preuzimam veliki rizik na sebe. Moras se cuvati i ne pricaj okolo da radis na crno. Vukao je sutu u kolicima na gradjevini.

Za poslove se slazem samo u sljedecem pogledu:

Za kvalitetan zivot u Njemackoj, Njemackoj moras nesto i dati. Moras imati odredjene kvalifikacije. Posto rijetko , vrlo rijetko koji faks da u Bosni vrijedi i da mozes se sa tim zaposliti i da ces imati platu koja ce imalo odudarati od naseg prosjeka koji je eto oko 600 KM, pa se snalazi sa 6 stoja
preostaje ti da imas dovoljno dobre kvalifikacije da se mozes zaposliti u Njemackoj..

Doktori i inzinjeri dobro prolaze jer imaju dobro obrazovanje. Vrijedis onoliko koliko ti vrijedi znanje koje posjedujes.
Ja mislim da i dalje postoje ljudi u Bosni koji misle da je dovoljno se pojaviti na zeljeznickoj stanici u Minhenu i reci:
"ma evo, ja dos'o".
To tako ne ide nigdje u svijetu, ni u Bosni ni u Njemackoj. :kiss:

Ali zapamti jednu stvar. Nikad niko u zivotu nije uspio sjediti na dvije stolice. Ne moze se odrzavati slika lagodnog zivota u Njemackoj, a stekati lova za plac i kucu u Bosni, i ne moze se vozati Audi, i Benga direktno dovezena iz fabrike.
Ne mogu se pusiti po dvije kutije Marlbora, kao sto nasa dijaspora radi i ne moze se ici svaki petak u elitni restoran na objedovanje..
Covjek se negdje mora stisnuti.. takva su pravila zivota , jebo ga ti
Ti kao da si sa marsa pao.

Otkad su ovo poceli spominjati restorane i izlaske u restorane? jebo li vas, amerikanizacija Bosne.. manite se romanticnih vecera u dvoje sa dogorjelom svijecom i debelom napojnicom za nasmijesenog konobara koja ce utanjiti debljinu vaseg novcanika.. :D

Ja sam otisao u restoran Avlija 2015 godine i ceh je stao na 64 KM. Sad mi je toliko zao zbog toga i hocu da odem gore i da suznih ociju zatrazim da mi refundiraju taj novac jer mi sad hitno treba.. :izet:

Takav je zivot u Bosni.. Biro i kuknjava.
A u Njemackoj cu odmah razmisljati o kupovini stana, necu da vozim nista ispod 3.0, hocu da ljetujem na francuskoj obali, i hocu da mi kitu pusi Naomi Chambell .. daj ba :run:

edit, ovo sto ti je rodjak poceo trunit i kukat je sto mora da stvori odbrambeni mehanizam da mu se ti ne bi natovario na ledja, ako se usudis pitati da dodjes kod njega da zivis dok se ne snadjes, ili da ti on pomogne oko posla i sl.. Buraz, gore ti svako svoju brigu vodi, rijetke su situacije da ce neko da ti pomogne jer si mu rodjak, ovo ili ono. Brat brata tesko da gleda, a ne nesto drugo.
Last edited by meteorit135531 on 22/08/2017 17:28, edited 1 time in total.
mirsek

#990 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

madner wrote:

Ja sam ti dao procjene prosjecnih plata na osnovu tvog podatka o 30% zaposlenih sa platom od 2000+ eura pa slobodno prokomentarisi sta nam ti podaci govore ili daj neku svoju analizu i podatke. Uspio je svako ko zivi boljim standardom nego u BiH a zive skoro svi koji su vani. Naravno standard u BiH nije standard u Sarajevu mada su i tu opet bolje prosli ovi sto su vani.Ja kad procitam da je minimalna plata 1000 eura i da takvih poslova ima na svakom koraku, da se za djecu dobija solidan doplatak, da je sve perfektno organizovano i sve to je puki minimum sto ce neko ostvariti vani meni je vrlo jasno gdje je bolje. Sve ostalo sto se postigne je bonus koji jos vise povecava tu razliku a postici ce vise svako ko se mrvicu potrudi da mu bude bolje.
mehoxy

#991 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mehoxy »

.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 12:10, edited 1 time in total.
Melbourne_Australia

#992 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Melbourne_Australia »

mehoxy wrote:
Melbourne_Australia wrote:A meni najgluplje kad neko non stop spominje siromastvo i kokuzluk kod drugih oko sebe a u biti misli na sebe....Koga boli racku bilo gdje na planeti kako neko drugi zivi....Danas je svugdje borba i svako gleda kako njemu da bude bolje.....Eto sad vlasnik BINGA treba da bude sjeban zato sto veliki broj ljudi je siromasan...Ili sad neki Bogati Amer treba da bude sjeban zato sto njegova drzava ima najgoru socijalnu politiku na svijetu..Cak goru i od nas kad je u pitanju besplatno ljecenje itd..Ta socijalna prica samo kod nas postoji, " joj jeli ti vidis koliko je ljudi gladno" a ja ti garantujem zivotom da ista ta osoba dobro zaradjuje da ne bi tu pricu ni spomenula..To je kokuzna prica za opravdanje svog kokuzluka uglavnom.... A znam da boli, ali danas uglavnom vani idu ljudi koji se nisu snasli i koji ne mogu da se snadju....Ali niko to nece da kaze, nego uglavnom ide suplja socijalna prica..
Ovo je klasicni "bosnjo" sindrom, sadrzan u jednom postu.

A u ovoj zemlji snalazenje znaci iskoristavanje drugih ili kradja. Nisu bas svi na to spremni, ma sta ti mislio.
A ti imas tipicni Bosnjo sindrom ( ogranicenosti) ne gledati tudja posla i kako drugi zive ne znaci da iskoristavas nekoga...Ko me moze covjek pomoci treba a kome ne moze jbg...To je svakodnevnica zivota....A ti kontas da sve sve vodi na iskoristavanje.....Kod nas ljudi kontaju da samo mozes dobro zivjeti ako iskoristavas druge i krades..Opet kazem to tako razmisljaju ljudi koji se nisu snasli...Pa za to krive drzavu i sistem....Naravno da ima lopova i naravno da se krade, ali haloooo covjece ima ljudi koji i naposten nacin rade i zive fino...
Melbourne_Australia

#993 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

mehoxy wrote:
Melbourne_Australia wrote:A meni najgluplje kad neko non stop spominje siromastvo i kokuzluk kod drugih oko sebe a u biti misli na sebe....Koga boli racku bilo gdje na planeti kako neko drugi zivi....Danas je svugdje borba i svako gleda kako njemu da bude bolje.....Eto sad vlasnik BINGA treba da bude sjeban zato sto veliki broj ljudi je siromasan...Ili sad neki Bogati Amer treba da bude sjeban zato sto njegova drzava ima najgoru socijalnu politiku na svijetu..Cak goru i od nas kad je u pitanju besplatno ljecenje itd..Ta socijalna prica samo kod nas postoji, " joj jeli ti vidis koliko je ljudi gladno" a ja ti garantujem zivotom da ista ta osoba dobro zaradjuje da ne bi tu pricu ni spomenula..To je kokuzna prica za opravdanje svog kokuzluka uglavnom.... A znam da boli, ali danas uglavnom vani idu ljudi koji se nisu snasli i koji ne mogu da se snadju....Ali niko to nece da kaze, nego uglavnom ide suplja socijalna prica..

A u ovoj zemlji snalazenje znaci iskoristavanje drugih ili kradja. Nisu bas svi na to spremni, ma sta ti mislio.
A ti imas tipicni Bosnjo sindrom ( ogranicenosti) ne gledati tudja posla i kako drugi zive ne znaci da iskoristavas nekoga...Ko me moze covjek pomoci treba a kome ne moze jbg...To je svakodnevnica zivota....A ti kontas da sve sve vodi na iskoristavanje.....Kod nas ljudi kontaju da samo mozes dobro zivjeti ako iskoristavas druge i krades..Opet kazem to tako razmisljaju ljudi koji se nisu snasli...Pa za to krive drzavu i sistem....Naravno da ima lopova i naravno da se krade, ali haloooo covjece ima ljudi koji i na posten nacin rade i zive fino...
Last edited by Melbourne_Australia on 22/08/2017 17:47, edited 2 times in total.
mirsek

#994 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

mehoxy wrote:

:thumbup:
U vecini slucajeva se snalazenje odnosi upravo na ovo sto si napisao, cast izuzecima a ima ih.
Nije sad da i BiH nije vrlo podobno okruzenje za "snalazenje".
mirsek

#995 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

Melbourne_Australia wrote:
mehoxy wrote:

A ti imas tipicni Bosnjo sindrom ( ogranicenosti) ne gledati tudja posla i kako drugi zive ne znaci da iskoristavas nekoga...Ko me moze covjek pomoci treba a kome ne moze jbg...To je svakodnevnica zivota....A ti kontas da sve sve vodi na iskoristavanje.....Kod nas ljudi kontaju da samo mozes dobro zivjeti ako iskoristavas druge i krades..Opet kazem to tako razmisljaju ljudi koji se nisu snasli...Pa za to krive drzavu i sistem....Naravno da ima lopova i naravno da se krade, ali haloooo covjece ima ljudi koji i naposten nacin rade i zive fino...
Ima ih ali puno manje od ovih drugih.
Melbourne_Australia

#996 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

mirsek wrote:
mehoxy wrote:

U vecini slucajeva se snalazenje odnosi upravo na ovo sto si napisao, cast izuzecima a ima ih.
Nije sad da i BiH nije vrlo podobno okruzenje za "snalazenje".
A dokaz koliko su nasi ljudi ograniceni je da misle da se samo kod nas krade....Svugdje se krade samo se lakse primjeti i vidi kad zivis u zemlji od 3 miliona nego u zemlji od 80 ili 70 miliona...Pa bolan u Australiji oni koji najvise imaju najmanje takse placaju...Na sve moguce nacine mute i sakrijvaju dobit..A radnicka klasa do zadnjeg feninga plati......Mi smo mahala pa se sve zna....A stela svugdje fercera....
mirsek

#997 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

A dokaz koliko su nasi ljudi ograniceni je da misle da se samo kod nas krade....Svugdje se krade samo se lakse primjeti i vidi kad zivis u zemlji od 3 miliona nego u zemlji od 80 ili 70 miliona...Pa bolan u Australiji oni koji najvise imaju najmanje takse placaju...Na sve moguce nacine mute i sakrijvaju dobit..A radnicka klasa do zadnjeg feninga plati......Mi smo mahala pa se sve zna....A stela svugdje fercera....
I ja cu biti uspjesan ako otvorim firmu, ne placam porez i dajem radnicima plate na crno u kovertama a inspekciji koju stoju da zazmire i zaborave da me obidju. Ne znam da li se sa takvim kalukacijama prave biznis planovi u Australiji.
Melbourne_Australia

#998 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

[

A u ovoj zemlji snalazenje znaci iskoristavanje drugih ili kradja. Nisu bas svi na to spremni, ma sta ti mislio.[/quote]
Nije sad da i BiH nije vrlo podobno okruzenje za "snalazenje".[/quote]

A dokaz koliko su nasi ljudi ograniceni je da misle da se samo kod nas krade....Svugdje se krade samo se lakse primjeti i vidi kad zivis u zemlji od 3 miliona nego u zemlji od 80 ili 70 miliona...Pa bolan u Australiji oni koji najvise imaju najmanje takse placaju...Na sve moguce nacine mute i sakrijvaju dobit..A radnicka klasa do zadnjeg feninga plati......Mi smo mahala pa se sve zna....A stela svugdje fercera....[/quote]

A dam ti primjer jedan..Trenutno je u Australiji afera velika, vladajuca stranka "Liberali" su uzimali novac u vidu donacije od mafijaskog sefa....Koji je za protiv usluge dobijao neke druge stvari.....Samo znas sta je fol, dole nema siromastva toliko kao ovde...Jer takvi najvise pricaju o tome .....A neko ko fino zivi, pogleda na vijestima to i ode spavati....
moonca

#999 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

Kako sam cula i kako statistika pokazuje -australijanci imaju ugodan zivot.
Melbourne_Australia

#1000 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

mirsek wrote:
I ja cu biti uspjesan ako otvorim firmu, ne placam porez i dajem radnicima plate na crno u kovertama a inspekciji koju stoju da zazmire i zaborave da me obidju. Ne znam da li se sa takvim kalukacijama prave biznis planovi u Australiji.
Pa recimo da velika vecina ljudi koji rade kao konobari u Australiji rade na crno....Nasi ljudi uglavnom koji su na socijali ili u penziji rade na crno....Taksisti dosta rade na crno.....Bruku poslova se radi na crno.....Moleraj, keramicari ....Ja sam ko klinjo na crno radio, dostavljao pize a poslije bio sanker u klubu jednom....
Post Reply