Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moonca

#2751 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

HAVANA wrote:
moonca wrote:
HAVANA wrote:A sto se klope tice,ako cemo o hrani...radije cu u moscanici na malti jesti nego ove duboke tanjire s 4 lista,kurcicem i palcicem...
Ok , ali to nije za svaki dan.
Jednom u 6 mjeseci , tek toliko da se i to proba,zasto ne.
Odem ja to jednom mjesecno negdje...Naravno da treba probati ali malo je to izvikano.Zna se sta je prava hrana.Moja mater je za njih sve skupa doktor nauka. :DJebale ih grane po tanjiru.
:lol: :lol: :lol: neka , bolan.
Bio je restoran u Spaniji , vecera oko $1000 sva je hrana pretvorena u prah i oblikovana.
muha_sa

#2752 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

moonca wrote:
mirsek wrote:
moonca wrote:
Ne, ne savjetujem nikako na crno, no naglasavam ako se nadjete u toj situaciji -nije smak svijeta.
Mislim da je u EU rigoroznija kontrola -ilegalaca. Sad, Trump trubi o tome, nista konktetno ne radi.
Jeste moguce na crno da se slepas u Americi ali je tu velik rizik jbg.
Znam za nasu curu koja je otisla kao bejbisiterka na godinu dana i poslije isteka ugovora samo ostala na crno, evo ima preko 10 godina kako je tamo, sad ce nekad i drzavljanstvo traziti, pricala je da vecina policije zna da si tamo na crno ali ono ne pravi belaje i ne izlaži se puno i zatvorit cemo oci.
Mozda je njen slucaj izuzetak i imala je srece. Uglavnom ne bih se igrao sa takvim odlascima osim ako sam bas ocajan u BiH i nemam nikakve druge sanse da nadjem posao u USA.
Slobodno smijes izlaziti gdje ti je volja. Ako ne izgledas sumljivo i ne napravis neki saobracajni udes ili kradju -nema razloga da dodjes u kontakt sa policijom.
Pa zene se poradjaju. :-)
Nije izuzetak. Ima 12 miliona ilegalaca da znaju ,misle da ima i vise.
zajebano bit na crno i ne izgledat sumLJivo :-) :D
moonca

#2753 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

HAVANA wrote:I haj sad budi pametan.Da odes iz svoje zemlje,mnogi stambeno obezbijedjeni...odes nedje u macku piterinu sa 12 milona nakih ilegalaca,strepis i radis na crno bez neke nade u bolje sutra.Radis rigips ili krecis na crno...Pa radi ga kuci hljeb te jebo.
Ima nesto drugo.
Fokus je na poslu, snalazenje, nema politike, nerviranja, papirologije ---nista te to ne intaresuje. Koga god poznajem u mom gradu svi su se dobro snasli.Nema prosjacenja.
Mene licno ne interesuje ni ko je predsjednik, cak me ni Trump ne nervira (sredice ce se i on), tako da si samo okupiran poslom , razonodom, ko ima djecu -skolom.
moonca

#2754 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

zajebano bit na crno i ne izgledat sumLJivo :-) :D
:lol: :lol: Ne zezaj.Vjerujem da i u Sarajevu ima 'ilegalaca' prepoznajes li ih?
512MB

#2755 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

HAVANA wrote:
512MB wrote:
DearJohn wrote: Ja cu dodati da u SA ima puno boljih restorana nego u Stokholmu
:D

"Lila ego" u Stockholmu 4 mjeseca unaprijed se mora rezervisat, najbolji restoran u Skandinaviji, ako ima ko iz SveCke nen potvrdi. Al sto jes jes nema cevapa ni hurmasica.
Haj iskreno.Sta je bolje uredjeno,safija ili lila ego? A ciki je sasvim dovoljno kako radi.U kakvoj i kolikoj zemlji radi,super.
Mene zanima samo kakva je klopa, doduse nisam jeo niti u Safiji nit u ovom Lila Ego. Bio sam jednom u Stockholmu na seminaru pa smo dobili tip i tri dana prije nazvali da rezervisemo a tip nam se bukvalno ismijo u facu i porucio drugi put 3-4 mjeseca prije da rezervisemo :D a kotira jebeno dobro na tripadvisor i michelin.
SaraFina

#2756 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by SaraFina »

Ja u USA ne bi išla ni u slučaju kataklizme koja bi pogodila evropski kontinent :D

Džaba pizze što Fudo opisuje i meso ludih krava :D
512MB

#2757 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

SaraFina wrote:Ja u USA ne bi išla ni u slučaju kataklizme koja bi pogodila evropski kontinent :D

Ima u ovom istine, iako su plate bombasticne nikad nebi pomislio da se selim tamo
mirsek

#2758 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

insomnia78 wrote:
mirsek wrote:
moonca wrote:
Ne, ne savjetujem nikako na crno, no naglasavam ako se nadjete u toj situaciji -nije smak svijeta.
Mislim da je u EU rigoroznija kontrola -ilegalaca. Sad, Trump trubi o tome, nista konktetno ne radi.
Jeste moguce na crno da se slepas u Americi ali je tu velik rizik jbg.
Znam za nasu curu koja je otisla kao bejbisiterka na godinu dana i poslije isteka ugovora samo ostala na crno, evo ima preko 10 godina kako je tamo, sad ce nekad i drzavljanstvo traziti, pricala je da vecina policije zna da si tamo na crno ali ono ne pravi belaje i ne izlaži se puno i zatvorit cemo oci.
Mozda je njen slucaj izuzetak i imala je srece. Uglavnom ne bih se igrao sa takvim odlascima osim ako sam bas ocajan u BiH i nemam nikakve druge sanse da nadjem posao u USA.
:lol:
Dobro, udala sa za Amerikanca poslije 10 godina nelegalnog boravka u istoj (naravno nije napustala USA u tom periodu), cak su i racuni bili na nju dok je nelegalno boravila, ne mogu se svega sjetiti odmah. :)
Trolu, imas li ti sta iz svog iskustva da pomognes ljudima sa informacijama ?
Last edited by mirsek on 17/09/2017 23:12, edited 3 times in total.
SaraFina

#2759 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by SaraFina »

512MB wrote:
SaraFina wrote:Ja u USA ne bi išla ni u slučaju kataklizme koja bi pogodila evropski kontinent :D

Ima u ovom istine, iako su plate bombasticne nikad nebi pomislio da se selim tamo
Osiguranje im je katastrofalno a i zdravstvo ako nemaš love ko u Bihaću što ti kažeš.
Ja dobila neku alergiju i nije mi pokrivalo... bože sačuvaj.
moonca

#2760 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

:koja: :cutim: Trolu, imas li ti sta iz svog iskustva da pomognes ljudima sa informacijama ?
SaraFina

#2761 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by SaraFina »

Mirsek, ti ako misliš vani najbolje master upiši u D ili AT.
I imas pravo na R-W-R.

Samo 20 mjeseci moraš izdržati kod jednog poslodavca od 1.10 sad za produženje.
bosan

#2762 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by bosan »

Stvarno ljudi ja ne znam kako neko moze otici vani a da ne dodje kod nekog svog . Sve i da dobije dozvolu za rad covjeku treba puno para . Pa ja imam dva sina koja su ovdje rodjeni , zavrsile se neke skole pa prekvalifikacie pa kursevi , vojska i evo konacno stariji poceo raditi . Pa jebote on ne moze maknuti ni metra bez moje pomoci :D Bez auta ne moze na posao otici , znaci morao sam auto kupiti . Sad bi trebao da se osamostali :D da nadje stan treba dvije kirije provizije , tri kirije kaucije , nema ni kasike svoje a kamoli namjestaj itd itd Jednostavno nema sanse da krene sam . na kraju sam skonto da je puno lakse i bezbolnije da se ja osamostalim :D :D
Stvarno nemam tu namjeru da nekog odgovaram od odlaska jer ja imam i previse godina da bi se time bavio ali bez onog udaja -zenidba ili rodbina , treba hrpa para da bi se krenulo . Jer znam svoj nekakav pocetak koji je bio paklen i bas trnovit ali covjek uspije kad ima cilj i kad mora .Ja nisam imao cilj ja sam moro nisam imao kud . Onaj ko se nema gdje vratiti on uspjeti mora pa kako tako , covjek se nekad mora i poniziti i biti spreman na sve . Jer zivot je ipak borba za opstanak .
HAVANA

#2763 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

Evo amerikanci otidjite mom veli na nastup.Ja mislim da je sad razjebo i poso i sve,da samo pjeva... :) Ko je oko cikaga na ruku mu je. https://youtu.be/4rELLCnPeMc
HAVANA

#2764 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

Imate i denija...On je i 4 knjige napisao.Ibrina vremena...https://youtu.be/LHHdMHkpzvY
mirsek

#2765 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

SaraFina wrote:Mirsek, ti ako misliš vani najbolje master upiši u D ili AT.
I imas pravo na R-W-R.
Razmisljao sam i ja da mi je to najbolja/najjednostavnija opcija,neki master (kombinacija ekonomija/IT) a da mi priznaju zavrsenu Ekonomiju ovdje.
Gledao samo onu stranicu za priznavanje univeziteta/fakulteta i moj fakultet ima H+ a posto imam 240 ECTS poena stavili su me u kategoriju A5 kao da sam zavrsio master po bolonji.
Kad sam nekad davno istrazivao oko svega toga Austrija mi se cinila jeftinija, 350 ili 700€ po semestru za master studije, ne sjecam se vise.
I onda jel tako imas godinu dana poslije mastera pravo da boravis i trazis posao u toj drzavi a i tokom mastera imas pravo da radis ?
Fudo387

#2766 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

SaraFina wrote:
512MB wrote:

Osiguranje im je katastrofalno a i zdravstvo ako nemaš love ko u Bihaću što ti kažeš.
Zdravstvene usluge su najbolje na svijetu, osiguranje nije idealno, al je daleko od katastrofe.
Mozda si bila sumLJiva? :D
Edin H.

#2767 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Edin H. »

muha_sa wrote:
Normalno da moze i na crno, samo treba cuvati racune, recimo u Engleskoj, i onda nakon 14 godina zatrazis drzavljanstvo (bilo je sedam).

Sve se to svede na onu of BHF - imamo muda, idemo svuda. :D
SaraFina

#2768 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by SaraFina »

mirsek wrote:
SaraFina wrote:Mirsek, ti ako misliš vani najbolje master upiši u D ili AT.
I imas pravo na R-W-R.
Razmisljao sam i ja da mi je to najbolja/najjednostavnija opcija,neki master (kombinacija ekonomija/IT) a da mi priznaju zavrsenu Ekonomiju ovdje.
Gledao samo onu stranicu za priznavanje univeziteta/fakulteta i moj fakultet ima H+ a posto imam 240 ECTS poena stavili su me u kategoriju A5 kao da sam zavrsio master po bolonji.
Kad sam nekad davno istrazivao oko svega toga Austrija mi se cinila jeftinija, 350 ili 700€ po semestru za master studije, ne sjecam se vise.
I onda jel tako imas godinu dana poslije mastera pravo da boravis i trazis posao u toj drzavi a i tokom mastera imas pravo da radis ?

Imaš tokom mastera 20 sati nedeljno. A godinu po završetku. Semester je tako od 350 do 700. Mada najavljuju poskupljenje i kurseva i semestara. Od kada? Ne zna se tačno.
Mozeš dobro zaraditi za 20 sati. Dovoljno. Ne za luksuz ali da živiš solidno. Dom ti je najbolja opcija za stanovanje. Sa svim možeš u Beču naći za 300 eura. Gledaj pred kraj semestara traži ima slobodnog mjesta i u jednokrevetnim sobama. Samo kuhinju dijeliś. Super opcija. Semestralna karta za prevoz je 75 ja mislim sad i eto hrana i gardaroba. Osiguranje je da 55 mjesečno.
muha_sa

#2769 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

Edin H. wrote:
muha_sa wrote:
Normalno da moze i na crno, samo treba cuvati racune, recimo u Engleskoj, i onda nakon 14 godina zatrazis drzavljanstvo (bilo je sedam).

jeblo te citiranje :lol: :lol: nisam ono ja napiso :-)
SaraFina

#2770 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by SaraFina »

Fudo387 wrote:
SaraFina wrote:
Zdravstvene usluge su najbolje na svijetu, osiguranje nije idealno, al je daleko od katastrofe.
Nisam ba. Išla sam poslovno i svi smo bili iz D i AT. Plus Skandinavci. Ovdje ti je normalno da ako Imaš osiguranje pokriva sve. A tamo kod vas zajebancija jbg. A ko nam kriv što nismo čitali. Koliko para toliko muzike. Uglavnom te alergijske testove i ljekara plaćaš. Jbg. .. i lijekove. A kod nas ne. Samo recept 5,70.
moonca

#2771 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

da nadje stan treba dvije kirije provizije , tri kirije kaucije , nema ni kasike svoje a kamoli namjestaj itd itd Jednostavno nema sanse da krene sam . na kraju sam skonto da je puno lakse i bezbolnije da se ja osamostalim
Nema razlike od momka koji zivi u Bosni-iste zahtjeve ima.
Mozda si bila sumLJiva?
:thumbup: mada, moguca je doplata za pojedine preglede.
Edin H.

#2772 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Edin H. »

muha_sa wrote:
Edin H. wrote:
muha_sa wrote:

jeblo te citiranje :lol: :lol: nisam ono ja napiso :-)
:lol: :lol: :lol:

Bluemore

#2773 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bluemore »

Ima i restoran Dje gosti sjede u mraku hranu serviraju u mraku
Nisam bila :-)
Fudo387

#2774 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

SaraFina wrote:
Fudo387 wrote:
SaraFina wrote:
Nisam ba. Išla sam poslovno i svi smo bili iz D i AT. Plus Skandinavci. Ovdje ti je normalno da ako Imaš osiguranje pokriva sve. A tamo kod vas zajebancija jbg. A ko nam kriv što nismo čitali. Koliko para toliko muzike. Uglavnom te alergijske testove i ljekara plaćaš. Jbg. .. i lijekove. A kod nas ne. Samo recept 5,70.
Nisam bas siguran da te najbolje kontam.
Razbolila si se dok si bila ovdje u posjeti i tvoje osiguranje iz zemlje iz koje si dosla je odbilo pokriti troskove lijecenja?
Kakve veze imaju americka zdravstvena osiguranja s tobom u ovom slucaju?
mirsek

#2775 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

Bluemore wrote:Ima i restoran Dje gosti sjede u mraku hranu serviraju u mraku
Nisam bila :-)
To su garant morbidni Japanci. :D
Post Reply