Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

natascha

#51 Re: PUTOVANJE MALOLJETNE OSOBE VAN BiH

Post by natascha »

muha_sa wrote:
vade_mecum wrote:ma nikakav problem, pogotovo ako je isto prezime u pasosu..zasto bi bio??

nego sretan put i uzivajte :)
:thumbup:

I hvala u svakom slučaju :thumbup:
wall3

#52 Re: PUTOVANJE MALOLJETNE OSOBE VAN BiH

Post by wall3 »

Po novom zakonu treba samo potpis jednog roditelja ako je dijete mlađe od 14g.
natascha

#53 Re: PUTOVANJE MALOLJETNE OSOBE VAN BiH

Post by natascha »

Ali putuje u prisustvu jednog roditelja. Po tome znači da ne trebam tražiti saglasnost oca, jer ima više od 15 godina, putuje sa mnom, a ja sam joj majka . Ne bih se peglala s tim saglasnostima, a opet me strah da ne bude problem na granici. Jasno mi je za zemlje u regionu, ali se bojim za te neke dalje zemlje, da nije možda kod njih neki drugi zakon. Na stranici Francuske ambasade u BiH nemam baš nekih informacija što se tiče toga, mada ću još tražiti
poznanik

#54 Re: PUTOVANJE MALOLJETNE OSOBE VAN BiH

Post by poznanik »

Postoji slična tema, na ovom istom pdf. :-)

http://www.klix.ba/forum/sa-koliko-godi ... 1#p7665161
zdruzdjo

#55 Re: PUTOVANJE MALOLJETNE OSOBE VAN BiH

Post by zdruzdjo »

Punomoc opstinska plus ovjera iste na sudu i na kraju se to sve prevede sudski i mozes na kraj svijeta. Peglanje je malo ali nije vrijedno rizika da te neko uhvati peglati na granici. A moze. Jednom iskusio i nikad vise po cjenu da ne bih putovao. A ko god kaze da nema pravo ovako onako ....na granici imaju pravo sve i bolje je ne tjerati mak na konac je te samo moze kostati zivaca i vremena. Supruga otisla sa malom u inostranstvo, isto nam prezime svima, u avio kompaniji su rekli da bi bilo dobro i poZeljno da djete ima moju pismenu saglasnost za putovanje. Znaci kod tebe je niz razloga koji bi ti mogli zakomplikovati zivot. A i ne moraju. Mali od sestre je sveko ljeto dolazio u bih na raspust iz svedske. Zbog komplikacije sa avioo kompanijama dolazio je prvo u beograd na aerodrom pa bi onda ja itiso po njega Svake godine sam imao punomoc od nje. Nekad su trazili ali vecinom nisu. Jedne godine je bila zurba i nismo stigli. Na granici srbije i bih su me tako ispeglali. Drzali su me 6 sati. Zvao sam nju pa je onda zvala ambasadu pa je ona onda slala punomoc u ambasadu pa je onda ambasada slala punomoc u ambasadu u beogradu pa su onda iz beograda zvali granicnu sluzbu i onda su nas tek pustili. Nikad vise.

Sent from my GT-S5570 using Tapatalk 2
wall3

#56 Re: PUTOVANJE MALOLJETNE OSOBE VAN BiH

Post by wall3 »

natascha wrote:Ali putuje u prisustvu jednog roditelja. Po tome znači da ne trebam tražiti saglasnost oca, jer ima više od 15 godina, putuje sa mnom, a ja sam joj majka . Ne bih se peglala s tim saglasnostima, a opet me strah da ne bude problem na granici. Jasno mi je za zemlje u regionu, ali se bojim za te neke dalje zemlje, da nije možda kod njih neki drugi zakon. Na stranici Francuske ambasade u BiH nemam baš nekih informacija što se tiče toga, mada ću još tražiti
Može i samo putovati ako je starije od 14, nikakva se punomoć ne traži ni od koga pa onda može i sa majkom.
natascha

#57 Re: PUTOVANJE MALOLJETNE OSOBE VAN BiH

Post by natascha »

Znam za slučaj da je žena morala prevoditi presudu na jezik zemlje u koju putuje, doduše dijete ima 9-10 godina. Pri ulazu u Mađarsku i to vozom, niko mi zaista nije postavio pitanje. Dijete ima pasoš i to je to, ali ko će znati francuzima ili italijanima kakva su kod njih pravila. Na kraju krajeva dijete ima pasoš, a ni pasoš ne mogu dobiti bez njegove saglasnosti tako da mi nema logike da bude problema, ali sve je moguće.
muha_sa

#58 Re: PUTOVANJE MALOLJETNE OSOBE VAN BiH

Post by muha_sa »

moj život :) moj unuk i ja prije dvije godine putovali iz Štokholma za SA--na aerodromu u Štokholmu niko nam ništa izuzev pasoša nije tražio--djete imalo 5 godina i imo svoj švedski pasoš a ja naš :) naravno da sam ponjeo punomoc jer sam znao da ce mi na našem aerodromu tražit--tako je i bilo.
-ove godine unuk mi sam avionom dolazio--kcerka napravila punomoc i ja ga saceko ovdje na aerodromu--kad su sletili teta ga dopratila do mene--tražila mi licnu--potipsah da sam preuzeo dijete i vozdra.

ovdje sad iznosimo svoja iskustva al hajd--možda nekom bude od koristi :)
zdruzdjo

#59 Re: PUTOVANJE MALOLJETNE OSOBE VAN BiH

Post by zdruzdjo »

natascha wrote:................ ali sve je moguće.
evo tu ti je sve receno . mislim da te ipak ne kosta puno da imas kod sebe papir. jednostavno nije vrijedno sikiracije prilikom prilaska granici. a ti vidi. a mnogo puta sam se uvjerio u tacnost "marfijevih zakona". najdrazi : ako postoji mogucnost da nesto krene po zlu, krenuti ce. :evil:
poznanik

#60 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by poznanik »

Propisi BiH dozvoljavaju maloljetnim osobama, starosti 16 godina i više, da napuštaju državu bez pratnje roditelja ili staratelja prije punoljetstva, jedino ukoliko posjeduju vlastiti biometrijski pasoš.

Isti propisi nalažu službenicima BiH u graničnoj kontroli da maloljetne osobe kontroliraju s posebnom pažnjom, i ne dozvoljavaju ulazak u BiH bez ovjerene saglasnosti roditelja ili staratelja, iako posjeduju uredan pasoš.

Na sličan način postupa i svaka druga država, što znači da odgovore na pitanja putovanja maloljetnika u druge države treba tražiti kod relevantnih institucija tih država. Prikazani propisi iznad vrijede samo za BiH, odnosno napuštanje i ulazak u BiH teritoriju.
natascha

#61 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by natascha »

Hvala svima na odgovorima. Definitivno ću neki papir da obezbijedim, ili saglasnost ili prevod presude s apostille pečatom. Samo ću se raspitati šta mi je sigurnije od to dvoje
natascha

#62 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by natascha »

Evo šta sam uradila: posavjetovala se sa notarom, kaže on najbolje je da mi bivši potpiše saglasnost. Tako sam i uradila, sama napravila saglasnost i sa bivšim otišla kod notara, on potpisao i nakon toga u Sudu mi stavili Apostile pečat. Koliko sam skontala to je potvrda da je neki dokumenat punovažan, na međunarodnom nivou.....Eto, uz to ću još ponijeti rodni list, čisto da imam potvrdu da sam njena majka:), pored onoga što je on saglasan da ona sa mnom putuje van BiH, mada u saglasnosti stoji moje ime i matični broj. U suštini, kažu mi iz iskustva, da to uglavnom traže na našim granicama, već u inostranstvu, nemaju baš često tu praksu. Ali eto, da se ipak osiguram.....
topppnik

#63 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by topppnik »

Ovako,dobio sam pasos,imam 17 godina i namjeravam da odem u Holandiju kod rodjaka u posjeu,sada me interesuje da li mogu ici sam bez roditelja ili bilo kakvog staratelja ZNACI SAM , da li se moze napraviti kakav dokument,saglasnosti roditelja ili slicno i da li je to ikako moguce da mogu ici sam??
farisp23

#64 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by farisp23 »

Pozdrav, interesuje me imam 17 godina i treba sada za Novu Godinu da idem u Svedsku, da li ce me zezati na granici ako budem isao sam imacu saglasnost da mogu putovati sam
topppnik

#65 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by topppnik »

imam 17 punih godina i sada preko raspusta idem u njemacku SAM , imam pasos ..Sada me zanima da li se moze putovati bez onog saglasnosti roditelja sto se mora imati jer mislis da to pravilo vazi za mladje od 14 godina...znaci samo sa pasose i ilcnom kartom..Hvala pozdrav
team87

#66 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by team87 »

...
Last edited by team87 on 16/01/2023 16:13, edited 1 time in total.
zdruzdjo

#67 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by zdruzdjo »

team87 wrote:Zanima me da li maloljetnici (15) godina mogu sami preci granicu sa HR, tacnije da odu na Peljesac, busom i koja je dokumentacija potrebana za prelazak. Također, da li je uz tu dokumentaciju potrebno da na odredistu na Peljescu neka punoljetna osoba preuzme maloljetnike
Mislim da to nije dozvoljeno. Narocito sada kad su hrvati EU. Mislim da na samom granicnom prijelazu mora doci neko po maloljetnika. Ja sam u beograd na aerodrom morao doci po sestrica. Nema pustanja djeteta izvan bescarinske zone dok se ne tuspasis da si dosao po njega, i dok ne predocis dokumente da si taj i taj sto se navodi u rezervaciji za avion.
E sad mozda je malo situacija drukcija sa kopnenim prevozom. Ali logicno je da malokjetnik bas ne smije u stranoj zemlji sam lutati.

Sent from my GT-S7500 using Tapatalk 2
hotaa

#68 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by hotaa »

Imam 17 godina, uskoro i 18-ta (za 4 mjeseca). Eh dogovorio se sa jaranima svi su takodjer maloljetni (svi po 17 godina). Eh sada belaj je sa ovim saglasnostima, sta, kako. Imamo biometrijske pasose koji vaze, da bi nas trojica presli preko granice (Crna Gora), da li nam treba ova saglasnost ? Ako treba, sta da napisem u pratjni ________. Problem je sto idemo sami nas trojica. Da li se mogu jos uvijek nadati da cemo otici na more, ili ipak sve ovo propada ?
kockica_kockica

#69 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by kockica_kockica »

SanYava wrote:Zanima me da li neko zna, po zakonu Bosne i Hercegovine, sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati? Hrvatski zakon nalaže 14 godina, a naš??? Zadnje što sam čula (prije dvije godine) je bilo 16 godina, ali sa obzirom da su seksualnu granicu spustili na 14 mislim i da je došlo do promjena i za samostalno putovanje maloljetnika ili? :wink:
donja granica je 14 godina

opcina - saglasnost ovjerena - od roditelja

ako se ide dalje od hrvatske, srbije itd ona izjava - saglasnost mora imati apostile pecat

mislim da je jos uvijek tako....
Balaševićka

#70 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by Balaševićka »

Da li sa 17 godina s prijateljicom i njenim ocem mogu preći granicu? Planiram u Hrvatsku s prijateljicom za par dana, ona je punoljetna, ali nas svakako njen otac vozi, i sa ne znam da li mi treba punomoć sada, jer su hrvati u EU? Biometrijski pasoš imam. I prošle godine sam putovala s bratom i curom mu i ništa mi nisu tražili. Također, ako mi treba punomoć, roditelji mi je potpisuju i daju saglasnost da mogu putovati s tom osobm, ali mogu li se kasnije vratiti sama? Sve mi govori da ne mogu :-?
hotaa

#71 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by hotaa »

Balaševićka wrote:Da li sa 17 godina s prijateljicom i njenim ocem mogu preći granicu? Planiram u Hrvatsku s prijateljicom za par dana, ona je punoljetna, ali nas svakako njen otac vozi, i sa ne znam da li mi treba punomoć sada, jer su hrvati u EU? Biometrijski pasoš imam. I prošle godine sam putovala s bratom i curom mu i ništa mi nisu tražili. Također, ako mi treba punomoć, roditelji mi je potpisuju i daju saglasnost da mogu putovati s tom osobm, ali mogu li se kasnije vratiti sama? Sve mi govori da ne mogu :-?
Najlakse, a i najsigurnije ti je da posaljes e-mail granicnoj policiji, ako iko zna 100% sigurno, to su oni.

e-mail: [email protected]
johnee

#72 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by johnee »

Imam 17 godina i uredan biometriski pasoš. E sad , da li ja mogu sam putovati, uz saglasnost roditelja. Znaci da putujem sam do njemacke?!?!?! btw. idem kod rodjaka...
pilica

#73 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by pilica »

Možeš sam bez saglasnosti, piše sve u pasošu na zadnjoj strani, a saglasnost bi svakako morala glasiti na punoljetnog pratioca kojeg ti nemaš.
Ili nazovi ambasadu Njemačke pa pitaj kako njihova granična služba radi po tom pitanju, ja sam zvala ove naše i oni kažu da ne treba.
Kleopatra8

#74 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by Kleopatra8 »

Mozete bez saglasnosti preci granice regiona, a dalje npr. njemacka,holandija,slovenija itd. traze saglasnost oba roditelja sa pecatom.
johnee

#75 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by johnee »

Ma jebo saglasnost lahko je to, nego treba li ta neka punoljetna osoba sa mnom?. Kad predjes granicu slovenije, ostale drzave u EU ti netraze ni pasos ni nista, samo piči, jer je to EU, to je kao jedna država.
Post Reply