Pa dobro, slažem se da treba malo preciznije definisati šta je to "zdrava hrana", ali mislim da se medicinski ipak može manje-više reći šta je to zdrava a šta nezdrav hrana (a to se da lako provjeriti nalazima krvi i savjetovanjem sa liječnikom, pogotovo nutricionistom)
Ali evo da to malo preformulišem:
Dakle, zdrva hrana , po kriterijima WHO ( Svjetska zdravstvena organizacija), zvanične medicine i dnašnjeg nutricionističkog trenda sigurno nisu ćevapi, pite, pice, sogan dolme,sarme, hamburgeri, hot-dogovi, baklave, hurmašice, kadaih, Saher torte i ostali "slatkiši", i sva ostala zapadna i istočna brza hrana koja se može naći kod nas.Opet kažem, nezdravost navedene hrane se vrlo lako da potvrditi nalazom krvi (gdje se prate trigliceridi, masnoća i ŠUK, jetreni enzimi itd.).Ništa jednostavnije, stvarno, uvjerio sam se i sam više puta.
"Zdrava hrana" danas manje-više podrazumijeva manje masnu ili nemasnu hranu (masnoće na biljnoj osnovi i dekolesterolisani-toga ima na našem tržištu) umjesto goveđeg- pureće i pileće meso, riba, kuhana ("lešo" teletina), umjesto proizvoda od bijelog -proizvodi od crnog brašna,umjesto bijele-crna tjestenina ( osima ako nije pocrnila od bajatosti), umjesto šećera-fruktoza ili smedji šećer, više proizvoda od svježeg voća a manje od šećera, više jela od povrća a manje od masnog mesa, više prirodnih sokova a manje gaziranih i obojenih pića...
Manje više to je i dokazan i opšteprihvaćeni standard u svijetu i ja iskreno ne vidim potrebu za nekim polemisanjem oko onoga što je i empirijski i medicinski dokazano (Lično sam se nekoliko puta uvjerio da mi se poboljšala krvna slika, smanjili trigliceridi, masnoća u krvi i šećer kad sam malo smanjio ćevape, pice, pite, kolače i sl.).
Drugo, moji gosti "iz vana" nisu privi koji dolaze otamo a koji paze na ishranu...
Nisu nam bas svi dijasporci "big fat mamas" fala Bogu.
Znaci mene interesujeu mjesta gdje se na brzinu moze pojest nešto zdravo u smislu definicije koju sam evo upravo naveo.
Onima kojima su mi preporucili Vegehanu, P&D, i sl. zahvaljujem. Provjericemo
PipiDugaDevetka wrote:Ljudi, pobogu, šta je to ZDRAVA HRANA?
Zdrava je u tim restoranima sa naprijed navedenih linkova, a sva ova ostala je, znači, NEZDRAVA HRANA!?
Nezdrava u smislu da je nečim onečišćena?
Nezdrava u smislu da ima puno masnoće, šećera, glutena,...Pa je nezdrava za nekog šećeraša, nekoga ko ne može podnijeti gluten,...itd?
Ima li restoran GMO FREE hrane?
Postoji li buregdžinica sa ORGANIK pitama?
Postoji li ćevabdžinica sa ORGANIK ćevapima?
Kako je to na Zapadu, ima li tamo restorana sa hranom koja je GMO FREE ili ORGANIK?