Restitucija u Bosni i Hercegovini
- Maraschino
#26 Re: Restitucija u Bosni i Hercegovini
Pravda za ugnjetavane, vratiti ih na proplanke.
-
kiligonzales
#27 Re: Restitucija u Bosni i Hercegovini
Ma oni se s drzavom poceli ponasati kao ocevinom, a u privatluku uvalili raju da rade na crno, samo da bi drzavi dali manje, a konkurenciju dotukli kroz stranke... Uglavnom borba...Cherry-Cherry wrote:kiligonzales wrote:Pa nije to uredu ako je steceno dekretom necijim u proslosti.toska wrote:
ako neko ima Z.K. ili grunt, zaveden u sudu, u čemu je problem ?
Ono neki vezir nagradio cukundedu sa placem velicine Alipasinog Polja, on beguje, a raja mu obradjuje zemljiste, on kupi kajmak silom, jebe i podjebava.nije za ovu stoku privatno vlasništvo.
- Cherry-Cherry
#28 Re: Restitucija u Bosni i Hercegovini
A nekome je poštenije još dalje u prošlost ...toska wrote:Najpoštenije bi bilo ići do agrarne reforme u Kraljevini SHS, što se tiče Bošnjaka.Bloo wrote:Koliko daleko trebamo ići onda u prošlost?toska wrote:Džaba sve, bio zakon ili ne, uvijek će stajati Z.K vlasnika u sudu i praviti probleme za budućnost.
Kako takvu jednu "sitnicu" zaobići-zaboraviti u svim planovima ?
kakva se poruka šalje ? može se otimati imovina bez pravnog osnova i "zaboraviti" na to ?
Barem što se tiče papirnatih tragova vlasništva?
Međutim, sve države IE su uzele početni datum 1945. uključujući i slučajeve iz WW2
-
zipoo
#29 Re: Restitucija u Bosni i Hercegovini
prcitao prostitucija u BiH 
- Opetja033
#30 Re: Restitucija u Bosni i Hercegovini
Restituciji se mogu protiviti jedino oni ciji su roditelji/nane/dede dosli sa brda u poklonjeno i oteto.
Privatna imovina je svetinja. Zakon o restituciji, kakav takav, ce se morati donijeti procesom priblizavanja EU. Pravi vlasnici ce biti isplaceni u onim slucajevima gdje se imovina ne bude mogla vratiti. Naravno, dobrim dijelom ce to ici i iz dzepova ovih koji su danas najglasniji protiv restitucije ali jebi ga - nisu se bunili kada su useljavali u tudje ili sto je izgradjeno na tudjoj zemlji. Svakako se previse nece pitati.
Privatna imovina je svetinja. Zakon o restituciji, kakav takav, ce se morati donijeti procesom priblizavanja EU. Pravi vlasnici ce biti isplaceni u onim slucajevima gdje se imovina ne bude mogla vratiti. Naravno, dobrim dijelom ce to ici i iz dzepova ovih koji su danas najglasniji protiv restitucije ali jebi ga - nisu se bunili kada su useljavali u tudje ili sto je izgradjeno na tudjoj zemlji. Svakako se previse nece pitati.
- Maraschino
#31 Re: Restitucija u Bosni i Hercegovini
Zato i zale za proslim sistemom, nema vise nista na lijepe oci.Opetja033 wrote:Restituciji se mogu protiviti jedino oni ciji su roditelji/nane/dede dosli sa brda u poklonjeno i oteto.
-
Bodkin
#32 Re: Restitucija u Bosni i Hercegovini
Dio tog hrasnog je bilo mojeuglavnomja wrote:imovina u izvornom obliku tesko da se moze vratiti, recimo hrasno ... bila privatna zemlja
i sta?
iseliti hrasno![]()
![]()
![]()
ili kuce koje su srusene i napravljeni stambeni blokovi
ako neko zna gdje i kako se podnosi taj zahtjev, je li kasno da se podnese ...?
i ima li veze ako je neko dobio "obveznice" cija je vrijednost samo vrijednost papira kojim su odstampane?
A i misljenja sam da i ne treba. Najbolji primjer je zgrada ekonomskog fakulteta. Treba je sad crkvi vratiti? Aha, crkva kao nema dovoljno sta li..
-
toska
#33 Re: Restitucija u Bosni i Hercegovini
U ovakvim razmišljanjima je i glavni problem.Bodkin wrote:
A i misljenja sam da i ne treba. Najbolji primjer je zgrada ekonomskog fakulteta. Treba je sad crkvi vratiti? Aha, crkva kao nema dovoljno sta li..
Dovodi se u pitanje pravo na vlasništvo onoga ko je izgradio i finansirao.
po kojem osnovu ?
- Opetja033
#34 Re: Restitucija u Bosni i Hercegovini
Naravno da SPC treba vratiti ono što njoj pripada. U ovom slučaju zgradu fakulteta. To je njihovo, niko drugi nema prava na raspolaže time bez pristanka vlasnika - u ovom slučaju SPC.Bodkin wrote:
I ko si ti (ja, peti, deseti) da odlucujemo ko ima dovoljno a ko nema? I ako ima "dovoljno" treba mu višak oduzeti? Pa nismo u Sjevernoj Koreji jbt. Ako ima dovoljno, ne treba imati više?
A po pitanju Hrasnog: dobices. Vazno je samo imati papire. Naravno da ti nece vratiti zemlju, ali ces dobiti kompenzaciju. Ovdje niko ne govori o tome da se pravim vlasnicima mora vratiti zemlja. Naravno da je to nemoguće. Kako će se tebi vratiti dio Hrasnog ili Merhemićima Ciglane.
- seln
#35 Re: Restitucija u Bosni i Hercegovini
A sta cemo sa onima koji su osteceni u WW1, npr. nesrbi u Vojvodini, Austrijanci i Nijemci u Cehoslovackoj, Poljaci nakon formiranja USSR...?toska wrote: Međutim, sve države IE su uzele početni datum 1945. uključujući i slučajeve iz WW2
Hoce li se moci vratiti banatski Svabe i istarski Italijani?
-
toska
#36 Re: Restitucija u Bosni i Hercegovini
Postavio si preširoko za jedan post.seln wrote:A sta cemo sa onima koji su osteceni u WW1, npr. nesrbi u Vojvodini, Austrijanci i Nijemci u Cehoslovackoj, Poljaci nakon formiranja USSR...?toska wrote: Međutim, sve države IE su uzele početni datum 1945. uključujući i slučajeve iz WW2
Hoce li se moci vratiti banatski Svabe i istarski Italijani?
IE o kojoj govorimo nije bila u sastavu SSSR-a nikada. Izuzetak su Estonija, Litvanija i Latvija, ali i one tek od 1945.
Nije mi pozanato u modernoj historiji da je neka vlast dekretima i "zakonima" oduzela kompletnu privatnu imovinu, uključujući i vjersku, ako je bila od neke vrijednosti.
To je unikatni izum komunista.
Oduzimanja je sigurno bilo i prije, ali se uvijek gledalo da se ispoštuje kakva-takva pravna procedura.
I da, strani državljani imaju pravo na restituciju imovine po principu reciprociteta s tim da Njemci imaju velikih problema jer moraju dokazivati i da nisu učestvovali u zločinima.
- seln
#37 Re: Restitucija u Bosni i Hercegovini
toska wrote:
Nije mi pozanato u modernoj historiji da je neka vlast dekretima i "zakonima" oduzela kompletnu privatnu imovinu, uključujući i vjersku, ako je bila od neke vrijednosti.
Idi, ba, proci ce ti dzuma.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#38 Re: Restitucija u Bosni i Hercegovini
društva koja ne poštuju privatnu imovinu redom propadaju
komunisti nacisti fašisti pa i ovi barbari po africi i aziji sve redom
privatna imovina je svetinja
komunisti nacisti fašisti pa i ovi barbari po africi i aziji sve redom
privatna imovina je svetinja
- Maraschino
#39 Re: Restitucija u Bosni i Hercegovini
jah, kolonisti svi redom propadose.
- geralt
#40 Re: Restitucija u Bosni i Hercegovini
Tako je, komunisti su uzeli imovinu Indijancima u USA, i Jevrejima u Hitlerovoj Njemackoj, i Palestincima u Izraelu 1948...toska wrote: Nije mi pozanato u modernoj historiji da je neka vlast dekretima i "zakonima" oduzela kompletnu privatnu imovinu, uključujući i vjersku, ako je bila od neke vrijednosti.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#41 Re: Restitucija u Bosni i Hercegovini
ta sovjetska poštapalica što ste vi učinili indijancima ne pije vode 
možemo samo reći da su svi otimali privatnu imovinu a posebice nacisti, komunisti, fašisti pa i kolonizatori koji su susretali nerazvijene narode...
možemo samo reći da su svi otimali privatnu imovinu a posebice nacisti, komunisti, fašisti pa i kolonizatori koji su susretali nerazvijene narode...
-
toska
#42 Re: Restitucija u Bosni i Hercegovini
U prethodnim postovima smo spominjali Istočnu Europu.
Što se tiče država nastalih raspadom SFRJ situacija je sljedeća, hronološki,
Zakon o restituciji su donijeli : Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija i Srbija.
Zakon o restituciji nisu donijeli BiH i Kosovo.
Zakon o restituciji su donijeli : Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija i Srbija.
-
Heller
#43 Re: Restitucija u Bosni i Hercegovini
Jebeš vjerske zajednice, ko je dao Osmanlijama i AustroUgarima pravo da dijele Bosansku zemlju.
I moji imaju neke te zemlje. Ja podjebavam otišlo pošto kupljeno. Što uglavnom i jest. 1860 duluma. Ma hajte molim vas.
I moji imaju neke te zemlje. Ja podjebavam otišlo pošto kupljeno. Što uglavnom i jest. 1860 duluma. Ma hajte molim vas.
-
toska
#44 Re: Restitucija u Bosni i Hercegovini
Onda se nemoj buniti ako ti sutra neko oduzme-otme kuću, stan, auto, mobitel...
Zbog ovakvih postova, kao ovaj iznad koji imaju jedini cilj da diskusiju učine nemogućom, ponavljam predzadnji post.
Zbog ovakvih postova, kao ovaj iznad koji imaju jedini cilj da diskusiju učine nemogućom, ponavljam predzadnji post.
toska wrote:U prethodnim postovima smo spominjali Istočnu Europu.
-
Heller
#45 Re: Restitucija u Bosni i Hercegovini
Ja sam svoj fontele pošteno zaradio, nije neki turčin nekom trećem uzeo pa mi dao.
- Cherry-Cherry
#46 Re: Restitucija u Bosni i Hercegovini
+1Heller wrote:Ja sam svoj fontele pošteno zaradio, nije neki turčin nekom trećem uzeo pa mi dao.
- bach
#47 Re: Restitucija u Bosni i Hercegovini
Država mojoj porodici za oduzetu imovinu u Vogošći, na Poljinama, Nahorevu, Ilijašu i Hrasnici, duguje minimalno 50 miliona maraka.
-
high_volume
#48 Re: Restitucija u Bosni i Hercegovini
U Sarajevu živi stariji čovjek koji nam je prije nekoliko godina tvrdio da mu je ranija država oduzela Curine njive bez naknade. Kad smo sve isprovjeravali, u Beogradu u Arhivu SFRJ pronašli smo dokaz da mu je sve plaćeno, njegovom ocu, i da bi, u protuvrijednosti, po kursu USD/zlato, za taj novac danas bio extra bogat.bach wrote:Država mojoj porodici za oduzetu imovinu u Vogošći, na Poljinama, Nahorevu, Ilijašu i Hrasnici, duguje minimalno 50 miliona maraka.
Želim reći da SFRJ nikom nije oduzimala imovinu bez naknade, da nije isplatila određenu protuvrijednost. Nekom ona može biti manjkava, ali to je stvar procjene vrijednosti, ali da je nekom beskrupulozno oduzela imovinu, kako što ti pišeš, čista je laž!
- Cherry-Cherry
#49 Re: Restitucija u Bosni i Hercegovini
Tačno, plaćala se naknada. To što neko misli da je iznos bio neodgovarajući je druga stvar.
-
toska
#50 Re: Restitucija u Bosni i Hercegovini
To što pišeš je radila prva Jugoslavija, ne SFRJ.high_volume wrote: U Sarajevu živi stariji čovjek koji nam je prije nekoliko godina tvrdio da mu je ranija država oduzela Curine njive bez naknade. Kad smo sve isprovjeravali, u Beogradu u Arhivu SFRJ pronašli smo dokaz da mu je sve plaćeno, njegovom ocu, i da bi, u protuvrijednosti, po kursu USD/zlato, za taj novac danas bio extra bogat.
Želim reći da SFRJ nikom nije oduzimala imovinu bez naknade, da nije isplatila određenu protuvrijednost. Nekom ona može biti manjkava, ali to je stvar procjene vrijednosti, ali da je nekom beskrupulozno oduzela imovinu, kako što ti pišeš, čista je laž!
Jedini koji su obeštećeni su američki Jevreji, državljani USA, pod pritiskom na Tita i tadašnje vlasti.