Put za Makarsku

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pelcer224

#51 Re: Put za Makarsku

Post by pelcer224 »

Za 3-4 dana treba da idemo u Makarsku. Da li mi mogu praviti probleme prilikom ulaska u Hrvatsku jer djeciji pasosi isticu u Septembru mjesecu? Mi cemo se svakako vratiti krajem Avgusta?
Kakva je situacija u praksi na terenu sa rokom vazenja pasosa?
casanova123

#52 Re: Put za Makarsku

Post by casanova123 »

Pa valjda dok vazi pasos, mozes da prelazis koliko i gdje hoces.. Ne bi ti trebali praviti probleme..

Sto se tice puta sarajevo-makarska, ja uvijek idem: Sarajevo-Mostar-Ljubuski(nekad preko capljine tamo ako nema guzve, a nekad preko citluka)-crveni grm-makarska..

Bez ikakvih troskova putarine i tako to.. Izbjegne se guzva na granici jer ne ide puno ljudi na crveni grm..
riko-ga

#53 Re: Put za Makarsku

Post by riko-ga »

pelcer224 wrote:Za 3-4 dana treba da idemo u Makarsku. Da li mi mogu praviti probleme prilikom ulaska u Hrvatsku jer djeciji pasosi isticu u Septembru mjesecu? Mi cemo se svakako vratiti krajem Avgusta?
Kakva je situacija u praksi na terenu sa rokom vazenja pasosa?
Vratili se u Petak djetetu istice pasos u Ponedeljak.Bez ikakvi problema.Samo pri ulasku u Hrvatsku skrenuta nam paznja kad istice pasos i nista vise.
alphonse kauders

#54 Re: Put za Makarsku

Post by alphonse kauders »

pozdrav, idem prema Makarskoj preko Čitluka, pa samo vezano za GP Bijača da otklonim svaku dilemu- da li se tu radi o onom putu za Vodopad Kravice? Pretpostavljam da je GP Bijača tu negdje?
Luca36

#55 Re: Put za Makarsku

Post by Luca36 »

Ideš na Ljubuški pa pređi granicu na graničnom prijelazu Crveni Grm. Poslije granice jedno 500 metara skreni desno za Vrgorac i lagano prema Ravči gdje češ opet skrenuti lijevo za Makarsku. Pusti autoputeve i bespotrebno plaćanje putarina kada ti je i ovaj lokalni put sasvim dovoljan.
Pogledaj malo na Google Map gdje sve trebaš skrenuti i biće ti jasno.
kakaljin

#56 Re: Put za Makarsku

Post by kakaljin »

Luca36 wrote:Ideš na Ljubuški pa pređi granicu na graničnom prijelazu Crveni Grm. Poslije granice jedno 500 metara skreni desno za Vrgorac i lagano prema Ravči gdje češ opet skrenuti lijevo za Makarsku. Pusti autoputeve i bespotrebno plaćanje putarina kada ti je i ovaj lokalni put sasvim dovoljan.

Ko hoce da brze dodje na odrediste ganjace da ide autoputem, sve u zavisnosti gdje se ide. Ali nikada ne treba zanemarivati autoput.
alphonse kauders

#57 Re: Put za Makarsku

Luca36 wrote:Ideš na Ljubuški pa pređi granicu na graničnom prijelazu Crveni Grm. Poslije granice jedno 500 metara skreni desno za Vrgorac i lagano prema Ravči gdje češ opet skrenuti lijevo za Makarsku. Pusti autoputeve i bespotrebno plaćanje putarina kada ti je i ovaj lokalni put sasvim dovoljan.
Znam za taj put, njim sam išao više puta, ovaj put hoću da probam autoputem (Izlaz Zagvozd, tunel St.Ilija, koliko sam shvatio?), čisto da bih izbjegao i onih 15-20min čekanja na Crvenom Grmu, kao i da ne guslam lokalnim putem od Vrgorca do Makarske.

Dakle, od raskrsnice Mostarska vrata desno se ide za Ljubuški, lijevo za Kravice (barem sam ja tuda išao) - da li taj isti put vodi za Bijaču?
Better Man

#58 Re: Put za Makarsku

Post by Better Man »

Ne znam kojim putem ideš, ali idi prema Ljubuškom i prati saobračajne znakove i kad prođeš Ljubuški pojaviće se znak za Bijaču sa strelicom da skreneš desno, onda voziš i vrlo brzo si na Bijači i kad pređeš istu odmah se uključuješ na autoput i dalje kako si zamislio. Prije tog znaka da skreneš desno za Bijaču imaš znak da skreneš lijevo za BIjaču i taj prođi i vrlo brzo ti dolazi taj na koji češ skrenuti desno. Prati znakove i nema šanse da profulaš. Sve isto, tj. istim putem ideš kao na Crveni Grm, samo što ti je skretanje za Bijaču par kilometara prije skretanja za Crveni Grm.
alphonse kauders

#59 Re: Put za Makarsku

Better Man wrote:Ne znam kojim putem ideš, ali idi prema Ljubuškom i prati saobračajne znakove i kad prođeš Ljubuški pojaviće se znak za Bijaču sa strelicom da skreneš desno, onda voziš i vrlo brzo si na Bijači i kad pređeš istu odmah se uključuješ na autoput i dalje kako si zamislio. Prije tog znaka da skreneš desno za Bijaču imaš znak da skreneš lijevo za BIjaču i taj prođi i vrlo brzo ti dolazi taj na koji češ skrenuti desno. Prati znakove i nema šanse da profulaš. Sve isto, tj. istim putem ideš kao na Crveni Grm, samo što ti je skretanje za Bijaču par kilometara prije skretanja za Crveni Grm.
Mislio sam na put od Čitluka gdje uopšte ne ulaziš u Ljubuški već skreneš lijevo na Mostarskim vratima (umjesto desno prema Ljubuškom):

LINK Ovo je onaj put za Kravice, je li tako?
Better Man

#60 Re: Put za Makarsku

Post by Better Man »

Nisam siguran za taj put za Kravice. Ja kad sam išao na Bijaču, išao sam preko Čapljine na Ljubuški i par kilometara prije skretanja za Crveni Grm je skretanje za Bijaču. Dakle kad dođeš u Ljubuški ima benzinska pumpa i velika raskrsnica i ja sam skretao lijevo i vozio pravo dok nisam došao do putokaza koji pokazuje da se skrene lijevo za Bijaču, a par km nakon toga je isto skretanje lijevo za Crveni Grm. Obzirom da dolaziš iz pravca Čitluka, ti bi presjekao cestu kojom sam ja išao i sa koje sam skrenu lijevo.
janje_

#61 Re: Put za Makarsku

Post by janje_ »

rekla-kazala wrote:
janje_ wrote:
Wolf Angel wrote: Može i tako, preko Travnika uz Komar na Donji Vakuf, Bugojno i dalje. I kao što kažeš, na Livno ili Duvno, isto se dođe (obilazi se oko Buškog jezera, inače sve lijepi krajevi za oči), ako se ide prema GP Prisika, ali većina zove Aržano, Aržano je u HR.
Po meni je bolja i kraća alternativa ako u Šujici skrene prema Duvnu (Tomislavgrad) i ide na Posušje i na GP Vinjani D. pa na Imotski. Zato jer je mu je oko 60 km kraće i nema onih silnih serpentina kojima će se od Aržana kroz Cista Provo spuštati prema obali niz Biokovo, prolaskom kroz već pomenuti tunel od Zagvozda to neće ni osjetiti a koštaće ga 20 kuna u kovanicama, poznate se mi obje rute i dajem prednost ovoj drugoj.
ja bi to isprobo. gdje onda od imotskog dalje?
Od Imotskog pratiš putokaz za Autoput A1, Zagvozd ali se ne penješ na autoput nego u Zagvozdu skreneš pravac Baško Polje kroz tunel.
isprobo..

ekstra put.. brze i krace nego na arzano i cista provo.. usput svratili da kuznemo modro jezero u imotskom.. fala za preporuku..
ELMauro

#62 Re: Put za Makarsku

Post by ELMauro »

Evo 2016 je godina, koliko mogu da vidim posljednji komentar je prije 2 godine napisan. Može li danas neko napisati kvalitetnu, tačnu i ekonomičnu putanju do Makarske konkretno iz Zenice. Da li na Mostar ili Kupres... :?: i koji put bi imao više mogućnosti za pauzu, minimalno 3 pauze za kaficu :)
drunken tiger

#63 Re: Put za Makarsku

Post by drunken tiger »

Nisam išao preko Kupresa ali ni put preko Mostara nije loš. Preporuka za pauze su Konjic, Mostar i jedna pauza kada pređeš granicu. Mada ne vidim razlog za tri pauze, možda jedino Mostar. Eh sad ako imaš bebu to je drugo, trebat će ti možda i više od tri. U svakom slučaju sretan put i lijep odmor ti želim.
kakaljin

#64 Re: Put za Makarsku

Post by kakaljin »

ELMauro wrote:Evo 2016 je godina, koliko mogu da vidim posljednji komentar je prije 2 godine napisan. Može li danas neko napisati kvalitetnu, tačnu i ekonomičnu putanju do Makarske konkretno iz Zenice. Da li na Mostar ili Kupres... :?: i koji put bi imao više mogućnosti za pauzu, minimalno 3 pauze za kaficu :)
Ja sam iz Sarajeva i ako pravim pauzu to je nekada jedna ili nikako ne pravim pauzu do Makarske.

Što se tice puta najbolja ti je da ideš autoputem za Tarcin pa nastaviš za Mostar. I da ideš do Čapljine pa skreneš kroz Grad Čapljinu i ideš za Međugorje i opet na autoput za Bijaću. Pa autoputem skorz do izlaza za Zagvozd i pratiš znakove pa kroz Tunel i siđeš u Baško polje pa kružni tok za Makarsku.

A što se tiće zaustavljanja puno ti je tri zaustavljanja, jedino ako imaš malo dijete ili ideš da uživaš u vožnji, ali opet karatka je relacija za tri zaustavljanja.

Preporuka za zaustavljanje je Konjic Pumpa Gasprom ili restorani u Jablanici, ili u Čelebićima. Ili Mostaru znam svratiti u Mepas. A imaš i restoran u Zvirovićima poslije Mostara zove se M-17.

Drugo zaustavljanje može također pumpa na Autoputu prije graničnog prijelaza Inina pumpa nova koja je napravljena u Kravicama.

To je što ja mislim. Možda još neko ima drugačiju preporuku.

PS: Auto put u Hrvatskoj te košta 28 KN Granica izlaz Zagvozd i tunel 20 KN. I tako isto nazad.

A nas autoput ti je Sarajevo Tarcin 2,50 KM i Medjugorje Bijaca 1,20 KM
Last edited by kakaljin on 06/07/2016 11:29, edited 1 time in total.
Nadzorna_ploca

#65 Re: Put za Makarsku

Post by Nadzorna_ploca »

Kakav crni Kupres :D. Ako ti se ne plaća autoput mozes na Vinjane i onda malo kroz sela sa druge strane Biokova ali promasiti tunel ne mozes.
kB27

#66 Re: Put za Makarsku

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 21:07, edited 1 time in total.
karanana

#67 Re: Put za Makarsku

Post by karanana »

ne kontam put za kupres. na kojem granicnom prelazu ulazis u hrvatsku?
nikako mi nije jasno kako je preko kupresa dobar put za makarsku. za split da.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#68 Re: Put za Makarsku

Post by gentoo »

ELMauro wrote:Evo 2016 je godina, koliko mogu da vidim posljednji komentar je prije 2 godine napisan. Može li danas neko napisati kvalitetnu, tačnu i ekonomičnu putanju do Makarske konkretno iz Zenice. Da li na Mostar ili Kupres... :?: i koji put bi imao više mogućnosti za pauzu, minimalno 3 pauze za kaficu :)
Iz Zenice i ne razmisljaj da ides drugim putem nego N.Travnik-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Arzano(Prisika)-Sestanovac(ne ulazi na autoput)-Zadvarje-Brela-Makarska. Pusti se savjeta sarajlija,jer ti dok dodjes do Sarajeva, vec si u Bugojnu i skoro na pola puta do granice.Ako imas srece sa guzvama i ako vozis malo agresivnije eto te za manje od 4h u Makarskoj. Cuvaj se policije na Kupresu, pogotovo kod znakova od 60 znaju cekati i traziti para :mrgreen:
Last edited by gentoo on 06/07/2016 11:46, edited 1 time in total.
Warashii

#69 Re: Put za Makarsku

Post by Warashii »

Apsolutno najbolja koju su ti vec opisali, Zenica, Novi Travnik, Bugojno, Kupres, Tomislavgrad, Arzano, Sestanovac i to je to.
Iz Zenice sam i tom rutom uvijek vozim kada idem na Makarsku rivijeru, nekih 3-4 sata voznje uz pauze, ovisno o guzvi.
Ka Mostaru samo sebi komplikujes zivot bezveze :D .
__Phoenix__

#70 Re: Put za Makarsku

Post by __Phoenix__ »

Kastrirao bih raju koja ide za Makarsku preko Doljana...
Maystor

#71 Re: Put za Makarsku

Post by Maystor »

kakaljin wrote: Što se tice puta najbolja ti je da ideš autoputem za Tarcin pa nastaviš za Mostar. I da ideš do Čapljine pa skreneš kroz Grad Čapljinu i ideš za Međugorje i opet na autoput za Bijaću. Pa autoputem skorz do izlaza za Zagvozd i pratiš znakove pa kroz Tunel i siđeš u Baško polje pa kružni tok za Makarsku.
:thumbup:

gospodin čovjek

Autocesta je blagodat, a osim toga i najsigurnija je. Izbjegavati autoceste zarad uštede od 20 maraka je van pameti

P.S. ja bih triput odvezao dionicu Zenica-Konjic autocestom radije nego jednom Zenica-vukojebina-Kupres. Al svakom svačije
__Phoenix__

#72 Re: Put za Makarsku

Post by __Phoenix__ »

Mislim da od granice do kružnog u pločama, ne košta ni marku, a naš se autoput ne plaća je li tako?
karanana

#73 Re: Put za Makarsku

Post by karanana »

sta ce mu kruzni u plocama?
placa se nas.
kakaljin

#74 Re: Put za Makarsku

Post by kakaljin »

__Phoenix__ wrote:Mislim da od granice do kružnog u pločama, ne košta ni marku, a naš se autoput ne plaća je li tako?
Ako ide za Makarsku nema sta onda da ide na Ploce, nego ide autoputem na Zagvozd pa na tunel u Basko polje i eto ga u Makarskoj
kakaljin

#75 Re: Put za Makarsku

Post by kakaljin »

Maystor wrote:
kakaljin wrote: Što se tice puta najbolja ti je da ideš autoputem za Tarcin pa nastaviš za Mostar. I da ideš do Čapljine pa skreneš kroz Grad Čapljinu i ideš za Međugorje i opet na autoput za Bijaću. Pa autoputem skorz do izlaza za Zagvozd i pratiš znakove pa kroz Tunel i siđeš u Baško polje pa kružni tok za Makarsku.
:thumbup:

gospodin čovjek

Autocesta je blagodat, a osim toga i najsigurnija je. Izbjegavati autoceste zarad uštede od 20 maraka je van pameti

P.S. ja bih triput odvezao dionicu Zenica-Konjic autocestom radije nego jednom Zenica-vukojebina-Kupres. Al svakom svačije

Prije sam Znao od Mostara ici na Široku, Pa na Imotski, ali kako ima autoput, ne razmisljam ici drugim putem osim autoputem.
Post Reply