Put za Makarsku

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kakaljin

#26 Re: Put za Makarsku

Post by kakaljin »

Better Man wrote:Vidi, evo ti najednostavniji put do Makarske...Idi preko Mostara i kad dodjes na skretanje za Čapljinu skreni prema istoj i na kruznim toku idi za Ljubuški...Kad dodjes u Ljubuški prati znakove i kad vidiš oznaku za GP Bijača samo prati i onda češ doći do znaka koji će ti pokazati da skreneš lijevo i vozi pravo do Bijače...Kad predješ granicu odmah imaš uključenje na njihov autoput...Voziš jedno 50 km i isključiš se u Zagvozdu, onda ideš na tunel i spustiš se tačno kod Baškog Polja i samo skreneš lijevo i voziš 9 km i u Makarskoj si...Autoput ti je 28 kuna i 20 kuna za tunel...Vjeruj mi da se isplati, jer izbjegneš magistralu, gužve i uštediš na vremenu...Svaka druga opcija je čista glupost i gubljenje vremena i stres...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Zasto bi isao na ljubuski pa se vracao na bijacu pa opet autoputem proci pored vrgorca koji je puno blizi ljubuskom nego bijaca. Jest da mu je najbolje da ide na bijacu pa na autoput do zagvozda pa izadje i kroz tunel do Baskog polja. Ako hoce malo autputa neka onda sa ljubuskog ode na vrgorac i ukljuci se na autoput , da se ne vraca na Bijacu.

Ima kratica ali posto ide prvi put tesko je za objasnit i moze se lako izgubiti.

Ja sam tu kraticu nasao preko navigacije i pratio je i veoma brzo sam iz Capljine dosao do Bijace, ali samo jedan znak za skretanje Bijacu ima na cesti Capljina-Lubuski kod ovoga novog mosta sto se pravi za autoput.
ned424

#27 Re: Put za Makarsku

Post by ned424 »

Image
Tuzla – Makarska
Costs
33.62 € with a Petrol vehicle
Toll 0.00 € | Petrol 33.62 €

Time
05h14
Distance
322 km
Departure: Tuzla, centre
1 Leave Tuzla
6 km 00h06
2 At Dubrave, Continue straight on
11 km 00h11
3 Turn left : Route 18
63 km 00h58 Continue right : Route 18
104 km 01h37
4
E73
Turn right : E73 / Route 17 / Route 5
106 km 01h38 Continue left : E73 / Route 17 / Route 5
112 km 01h43 Continue right : E73 / Route 17
115 km 01h47 Continue right : E73 / Route 17
139 km 02h07 You've been driving for almost 2 hours, take a break!
234 km 03h27
5 Turn right : Route 6.1
237 km 03h30 Pass by Mostar
238 km 03h31 Continue right : Route 6.1
239 km 03h33
6
E65
62
Turn left : E65 / 62
254 km 03h48 At Čitluk, Continue left : E65 / 62
268 km 04h02 Continue right : E65 / 62
276 km 04h11
7
62
Turn right : 62
276 km 04h11
Entry into Croatia
276 km 04h11 40 mph speed limit for 1.3 km
277 km 04h13 Series of bends for 1.2 km
277 km 04h13 You've been driving for almost 2 hours, take a break!
278 km 04h14 50 mph speed limit
278 km 04h15 50 mph speed limit
279 km 04h15 50 mph speed limit for 3 km
279 km 04h15 Series of bends for 0.8 km
283 km 04h20 50 mph speed limit for 0.5 km
283 km 04h20 Series of bends
285 km 04h24 Bend to right
289 km 04h28 50 mph speed limit for 0.8 km
290 km 04h31 50 mph speed limit for 0.4 km
290 km 04h31
8
512
Turn left : 512
290 km 04h31 Series of bends for 1.8 km
292 km 04h33 Continue right : 512
295 km 04h38 Series of bends for 11 km
308 km 04h52 Series of bends for 2 km
310 km 04h54 Steep hill downwards 0.4 km
313 km 04h59 Series of bends for 7 km
320 km 05h09
9 Arrive in Makarska
322 km 05h14
Destination: Makarska, centre
rekla-kazala

#28 Re: Put za Makarsku

Post by rekla-kazala »

Mašina je mašina a iskustvo je nešto drugo.
Ja ne vjerujem nikakvim mašinama ako znam da je drugi put bolji. Ako mu zadaš relaciju Imotski-Makarska neće te odvesti kroz tunel nego okolo na Cista Provo. Ako pitam za put Zenica-Zagreb šalje me preko Banja Luke. Ne pada mi na pamet da idem tim putem kad znam da mi je bolje na Slavonski Brod.
Dalje mašinu ne zanima broj vozila na putu, rizici, broj nesreća,.. broj ludaka.
Tako da sam siguran da je od Tuzle do Makarske bolje ići preko Zenice i Kupresa nego preko Sarajeva i Mostara.
janje_

#29 Re: Put za Makarsku

Post by janje_ »

rekla-kazala wrote: Tako da sam siguran da je od Tuzle do Makarske bolje ići preko Zenice i Kupresa nego preko Sarajeva i Mostara.
godinama idem na more tom "stranom".. doboj - zenica - travnik - donji vakuf - bugojno (ne idem na rastovo, ovamo je ravnije) - kupres - livno (svejedno je da li livno ili tomislavgrad, na isto se dodje, mada je meni livanjskom stranom bolji put za voziti) i granicni prelaz arzano. nigdje ne izlazim na autoput, a na more se spustim dva kilometra od skretanja za brela.. znaci, kad izadjes na jadransku magistralu, imas nkeih 12km do makarske uz more..

na prelazu arzano nikad nisam sreo vise od dva auta da moram cekati..
Wolf Angel

#30 Re: Put za Makarsku

Post by Wolf Angel »

janje_ wrote:
rekla-kazala wrote: Tako da sam siguran da je od Tuzle do Makarske bolje ići preko Zenice i Kupresa nego preko Sarajeva i Mostara.
godinama idem na more tom "stranom".. doboj - zenica - travnik - donji vakuf - bugojno (ne idem na rastovo, ovamo je ravnije) - kupres - livno (svejedno je da li livno ili tomislavgrad, na isto se dodje, mada je meni livanjskom stranom bolji put za voziti) i granicni prelaz arzano. nigdje ne izlazim na autoput, a na more se spustim dva kilometra od skretanja za brela.. znaci, kad izadjes na jadransku magistralu, imas nkeih 12km do makarske uz more..

Može i tako, preko Travnika uz Komar na Donji Vakuf, Bugojno i dalje. I kao što kažeš, na Livno ili Duvno, isto se dođe (obilazi se oko Buškog jezera, inače sve lijepi krajevi za oči), ako se ide prema GP Prisika, ali većina zove Aržano, Aržano je u HR.
Po meni je bolja i kraća alternativa ako u Šujici skrene prema Duvnu (Tomislavgrad) i ide na Posušje i na GP Vinjani D. pa na Imotski. Zato jer je mu je oko 60 km kraće i nema onih silnih serpentina kojima će se od Aržana kroz Cista Provo spuštati prema obali niz Biokovo, prolaskom kroz već pomenuti tunel od Zagvozda to neće ni osjetiti a koštaće ga 20 kuna u kovanicama, poznate se mi obje rute i dajem prednost ovoj drugoj.
rekla-kazala

#31 Re: Put za Makarsku

Post by rekla-kazala »

Wolf Angel wrote:
janje_ wrote:

Može i tako, preko Travnika uz Komar na Donji Vakuf, Bugojno i dalje. I kao što kažeš, na Livno ili Duvno, isto se dođe (obilazi se oko Buškog jezera, inače sve lijepi krajevi za oči), ako se ide prema GP Prisika, ali većina zove Aržano, Aržano je u HR.
Po meni je bolja i kraća alternativa ako u Šujici skrene prema Duvnu (Tomislavgrad) i ide na Posušje i na GP Vinjani D. pa na Imotski. Zato jer je mu je oko 60 km kraće i nema onih silnih serpentina kojima će se od Aržana kroz Cista Provo spuštati prema obali niz Biokovo, prolaskom kroz već pomenuti tunel od Zagvozda to neće ni osjetiti a koštaće ga 20 kuna u kovanicama, poznate se mi obje rute i dajem prednost ovoj drugoj.
Išao sam ove godine i relaciju Zenica-Vitez ( preko Vjetrenica, kraće oko 10 km nego preko Lašve)- Novi Travnik-Rostovo-Bugojno-Kupres-Šujica-Tomislav Grad ( kraće za desetak km nego preko Livna)-Aržano-Cista Provo-Brela,.. Od Zenice do Brela 202 km. I tu koju spominješ kroz tunel i kroz tunel je od Zenice do Makarske oko 200 km. Plaćanje tunela može i u kovanicama a može i papirnom novčanicom s tim da je kusur u kovanicama ako je veća od 20 kuna.
Wolf Angel

#32 Re: Put za Makarsku

Post by Wolf Angel »

@rekla-kazala
Načelno može u papiru, ali sam čuo par slučajeva gdje su ljudi dali papirnate novčanice i nije im bio vraćen kusur a belaj je što se nisu imali kome žaliti, ja bih mu preporučio- sigurnije je, kovanice u kunama ili od 2,50 eura, da se ne misli i ne sekira. Ima i ona opcija za visa electron ili american express card za rampu, mislim da ostale ne priznaju.
Last edited by Wolf Angel on 22/07/2014 01:43, edited 2 times in total.
kakaljin

#33 Re: Put za Makarsku

Post by kakaljin »

Wolf Angel wrote:@rekla-kazala
Načelno može u papiru, ali sam čuo par slučajeva gdje su ljudi dali papirnate novčanice i nije im bio vraćen kusur a belaj je što se nisu imali kome žaliti, ja bih mu preporučio- sigurnije je, kovanice u kunama ili od 2,50 eura, da se ne misli i ne sekira. Ima i ona opcija za visa electron ili american express card za rampu, mislim da ostale ne priznaju.
Ma samo pripremi novcanicu od 20 KN ili 2x 10 KN i nikakvih problema nema, tako ja stalno radim i uvjek brzo prodjem bez ikakvih peripetija i cekanja.
mayab

#34 Re: Put za Makarsku

Post by mayab »

Sto se tice placanja cestarine u HR,moja preporuka je kartica,nema problema sa sitnim,nema kusura itd
NIN

#35 Re: Put za Makarsku

Post by NIN »

pelcer224 wrote:Kakvo smece, ja volim prirodu, i bas bih volio da vidim neke divne krajeve dok putujem. Cesto u dzepu donesem smece do kuce jer ne pronadjem odgovarajucu kantu na ulici da bacim, a na ulicu mi se ne baca tek tako. Djeca vole voznju podnose normalno, najbitnije mi je bas kao sto rekoste "rasterecen" put zbog djece.
Svaka cast! :)

A za Makarsku se zna, i mnogi ti vec rekose. Ali ako volis prirodu i ako zanemaris isplativost onda kreni na Trnovo dole prema Foci i dalje za Tjentiste jer ces proci kroz nacionalni park Sutjeska, nesto prelijepo. izasao bi na Dubrovnik pa onda gore na Makarsku. Dosta duzi put ali vrijedan onima koji vole prirodu.
Better Man

#36 Put za Makarsku

Post by Better Man »

Ako je Vrgorac blizi od Bijače iz Ljubuškog, na kojem će GP preći u Hr? I po ćemu je iz Ljubuškog vračanje na GP Bijača? Meni ne izgleda da se vračaš, jer skreneš lijevo i vrlo brzo si na Bijači...

mayab

#37 Re: Put za Makarsku

Post by mayab »

NIN wrote:
pelcer224 wrote:Kakvo smece, ja volim prirodu, i bas bih volio da vidim neke divne krajeve dok putujem. Cesto u dzepu donesem smece do kuce jer ne pronadjem odgovarajucu kantu na ulici da bacim, a na ulicu mi se ne baca tek tako. Djeca vole voznju podnose normalno, najbitnije mi je bas kao sto rekoste "rasterecen" put zbog djece.
Svaka cast! :)

A za Makarsku se zna, i mnogi ti vec rekose. Ali ako volis prirodu i ako zanemaris isplativost onda kreni na Trnovo dole prema Foci i dalje za Tjentiste jer ces proci kroz nacionalni park Sutjeska, nesto prelijepo. izasao bi na Dubrovnik pa onda gore na Makarsku. Dosta duzi put ali vrijedan onima koji vole prirodu.
Ovo se ti , vjerovatno šališ ? :lol:
Mislim , samo da uzmes u obzir tri prelaza granice i ni metra autoceste! :D :izet:
neki

#38 Re: Put za Makarsku

Post by neki »

Better Man wrote:Ako je Vrgorac blizi od Bijače iz Ljubuškog, na kojem će GP preći u Hr? I po ćemu je iz Ljubuškog vračanje na GP Bijača? Meni ne izgleda da se vračaš, jer skreneš lijevo i vrlo brzo si na Bijači...

U odnosu na Ljubuški, Bijača je istočno, Makarska i Vrgorac zapadno, tako da jest vraćanje i kruženje u ovom slučaju.
Iz Ljubuškog za Vrgorac najkraće je preko Crvenog Grma.

P.S. prestani živ bio s afrikatima..baš nijedan da pogodiš :lol:
janje_

#39 Re: Put za Makarsku

Post by janje_ »

Wolf Angel wrote: Može i tako, preko Travnika uz Komar na Donji Vakuf, Bugojno i dalje. I kao što kažeš, na Livno ili Duvno, isto se dođe (obilazi se oko Buškog jezera, inače sve lijepi krajevi za oči), ako se ide prema GP Prisika, ali većina zove Aržano, Aržano je u HR.
ja bi to isprobo. gdje onda od imotskog dalje?
rekla-kazala

#40 Re: Put za Makarsku

Post by rekla-kazala »

janje_ wrote:
Wolf Angel wrote: Može i tako, preko Travnika uz Komar na Donji Vakuf, Bugojno i dalje. I kao što kažeš, na Livno ili Duvno, isto se dođe (obilazi se oko Buškog jezera, inače sve lijepi krajevi za oči), ako se ide prema GP Prisika, ali većina zove Aržano, Aržano je u HR.
ja bi to isprobo. gdje onda od imotskog dalje?
Od Imotskog pratiš putokaz za Autoput A1, Zagvozd ali se ne penješ na autoput nego u Zagvozdu skreneš pravac Baško Polje kroz tunel.
Better Man

#41 Re: Put za Makarsku

Post by Better Man »

neki wrote:
Better Man wrote:Ako je Vrgorac blizi od Bijače iz Ljubuškog, na kojem će GP preći u Hr? I po ćemu je iz Ljubuškog vračanje na GP Bijača? Meni ne izgleda da se vračaš, jer skreneš lijevo i vrlo brzo si na Bijači...

U odnosu na Ljubuški, Bijača je istočno, Makarska i Vrgorac zapadno, tako da jest vraćanje i kruženje u ovom slučaju.

Za GP Crveni Grm se ide na sličan način kao na GP Bijača...Kad dodješ do skretanja za GP Bijača samo produžiš pravo i vrlo brzo dodješ do skretanja za Crveni Grm...I tu skreneš lijevo i voziš do GP, tako da ne vidim neku logiku da se kad skreneš na Bijaču ideš nazad, a ovdje ne...

neki

#42 Re: Put za Makarsku

Post by neki »

Better Man wrote:
neki wrote:

Za GP Crveni Grm se ide na sličan način kao na GP Bijača...Kad dodješ do skretanja za GP Bijača samo produžiš pravo i vrlo brzo dodješ do skretanja za Crveni Grm...I tu skreneš lijevo i voziš do GP, tako da ne vidim neku logiku da se kad skreneš na Bijaču ideš nazad, a ovdje ne...

Pogledaj kartu i vidjeces logiku..od Ljubuskog do Makarske put preko Bijace u odnosu na put Preko Crvenog Grma duzi je za cca 20 km. Naravno, u 99% slucajeva se isplati taj duzi put, jer na Crvenom Grmu cesto bude guzve a na Bijaci nikad nikog..
Pol_Pot

#43 Re: Put za Makarsku

Post by Pol_Pot »

Štaš u Makarskoj, tamo se išlo do 1999.
Haris033

#44 Re: Put za Makarsku

Post by Haris033 »

Sarajevo (Č.Vila) - Mostar (brdo Hum) - Čitluk - Međugorje - Ljubuški - Crveni Grm - Vrgorac - Makarska - Brela, tačno 220 km, ili 3h.30min. voznje (bez zaustavljanja), čekanje na granici 3-5 min.(radnim danima, osim petka i vikendima). Vec 7 godina putujem istom relacijom i ne bih je mjenjao za sve Vase rute… :izet:
Better Man

#45 Re: Put za Makarsku

Post by Better Man »

neki wrote:
Better Man wrote:
neki wrote: U odnosu na Ljubuški, Bijača je istočno, Makarska i Vrgorac zapadno, tako da jest vraćanje i kruženje u ovom slučaju.

Pogledaj kartu i vidjeces logiku..od Ljubuskog do Makarske put preko Bijace u odnosu na put Preko Crvenog Grma duzi je za cca 20 km. Naravno, u 99% slucajeva se isplati taj duzi put, jer na Crvenom Grmu cesto bude guzve a na Bijaci nikad nikog..
Prije 3 godine išao sam preko GP Gabela, pa na Vrgorac i autoput i kad sam išao nazad kući u Vrgorcu sam skrenuo za Ljubuški, ali nisam došao na Crveni Grm, već na GP Orah...Nisam siguran da i sad mi se ne bi desilo isto da odem na Orah umjesto Crveni Grm...

mad mike

#46 Re: Put za Makarsku

Post by mad mike »

i mene interesuje kakav je nocni zivot, koji su poznatiji klubovi i do kad su fešte ?
Pol_Pot

#47 Re: Put za Makarsku

Post by Pol_Pot »

mad mike wrote:i mene interesuje kakav je nocni zivot, koji su poznatiji klubovi i do kad su fešte ?
Ako ti nick ima veze s mad mike banksom, za tebe tamo tanko noćnog života.
mad mike

#48 Re: Put za Makarsku

Post by mad mike »

Pol_Pot wrote:
mad mike wrote:i mene interesuje kakav je nocni zivot, koji su poznatiji klubovi i do kad su fešte ?
ma kako mi ovaj rodni Detroit propada, slabo gdje da se moze covjek provest. Pa haj reko da vidim kako je na rivijeri
Lucazode

#49 Re: Put za Makarsku

Post by Lucazode »

Moze info koliko se krecu cijene smjestaja? Trazim do jedno 100-200 metara od plaze.
Pol_Pot

#50 Re: Put za Makarsku

Post by Pol_Pot »

mad mike wrote:
Pol_Pot wrote:
ma kako mi ovaj rodni Detroit propada, slabo gdje da se moze covjek provest. Pa haj reko da vidim kako je na rivijeri
Ma ništa to, s te strane Makarska je tanka. Razjebali su oni davno dole zajebanciju. A i nije dole nikad bilo nešto Detroita, više nako beach house i ta soft sranja :D
Post Reply