Prva pomoc ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hakazvaka

#1 Prva pomoc ?

Post by hakazvaka »

Gdje u Sarajevu mogu nauciti kako pruziti nekome, i sebi, prvu pomoc ?
Koja oprema spada u paket prve pomoci (u planini, na biciklu) ?

Hvala :kravata:
melb26sa

#2 Re: Prva pomoc ?

Post by melb26sa »

Crveni Krst/Kriz je prije organizovao kurseve pruzanja prve pomoci po srednjim skolama. Vjerovatno da imaju kurseve i za ostale zainteresovane.
A-R-N-I

#3 Re: Prva pomoc ?

Post by A-R-N-I »

Hitna pomoc pravi kurseve iz prve pomoci, nema termina nego kad sakupe dovoljan broj polaznika onda organizuju, dobijes i diplomu! :D
rosegirl

#4 Re: Prva pomoc ?

Post by rosegirl »

mozda ona mjesta gdje polazes prvu pomoc za vozacki organizuju i kurseve
hakazvaka

#5 Re: Prva pomoc ?

Post by hakazvaka »

ok, hvala. a koju opremu trebam nabaviti ?
i gdje :)
rosegirl

#6 Re: Prva pomoc ?

Post by rosegirl »

http://www.putovanja.info/sr/zanimljivo ... klom_I_deo

HIGIJENSKI PRIBOR I PRVA POMOĆ

S obzirom da je higijena vrlo bitna,naročito na putovanjima,ne bi valjalo krenuti na put bez nekih,barem osnovnih,higijenskih sitnica.Pored naravno peškira (ili2), sapuna (najbolje neki antibakteriski) i pribora za oralnu higijenu (četkica za zube,pasta i eventualno konac),vrlo je bitno,zbog raznih nepredviđenih okolnosti,poneti nešto medikamenata,za prvu pomoć.Iako sam pobornih tradicionalnih,narodnih medicina, radi lakšeg snalaženja usled eventualnih nedaća, za pribor za prvu pomoć preporučiću vam neke standardnije,farmaceutske medikamente.Pri putovanju bi dakle neizostavno trebalo imati torbicu sa prvom pomoći.Naravno,ne mislim nužno na kupljeni,zapakovani pribor,već na nešto što sami možete sklopiti.Dakle,obratite pažnju na sledeće:
• zavoj (za eventualne otvorene povrede ili prelome)
• prašak za brže zarastanje rana(poželjno)
• nekolko tableta protiv bolova kostiju (Brufen ili Kafetin)
• tablete protiv stomačnih tegoba(Omeprol ili Ranisan)
• igla,jak konac i naprstak (nezamenjivo)
• prah hiper mangana(razblažen u vodi služi za spoljnu dezinfekiciju,efikasan mada ne i neophodan))
• mast za ublažavanje bolova zglobova (Brufen,Dikolfen,Reumex+ ili mast spravljena od biljke gavez)
• bočica alkohola (za dezinfekciju eventualnih rana)
• set flastera za posekotine (mada i nije nužno)
• Pribor za brijanje (brijač(i) i šta-već-posle-brijanja)
• rolna ili pakovanje toalet papira (neophodno)
Sve ovo lako možete da spakujete u malu,priručnu torbicu,za koju se mora naći mesta u prtljagu.Ako putuje više ljudi,dovoljno je da samo jedan ponese ovaj pribor.

al ovo mi izgleda bas hardcore, za mali izlet biciklom ja bih ponijela onaj kofercic za prvu pomoc sto je obavezan oprema za auto
Sunrise00

#7 Re: Prva pomoc ?

Post by Sunrise00 »

hakazvaka

#8 Re: Prva pomoc ?

Post by hakazvaka »

rosegirl wrote:http://www.putovanja.info/sr/zanimljivo ... klom_I_deo

HIGIJENSKI PRIBOR I PRVA POMOĆ

S obzirom da je higijena vrlo bitna,naročito na putovanjima,ne bi valjalo krenuti na put bez nekih,barem osnovnih,higijenskih sitnica.Pored naravno peškira (ili2), sapuna (najbolje neki antibakteriski) i pribora za oralnu higijenu (četkica za zube,pasta i eventualno konac),vrlo je bitno,zbog raznih nepredviđenih okolnosti,poneti nešto medikamenata,za prvu pomoć.Iako sam pobornih tradicionalnih,narodnih medicina, radi lakšeg snalaženja usled eventualnih nedaća, za pribor za prvu pomoć preporučiću vam neke standardnije,farmaceutske medikamente.Pri putovanju bi dakle neizostavno trebalo imati torbicu sa prvom pomoći.Naravno,ne mislim nužno na kupljeni,zapakovani pribor,već na nešto što sami možete sklopiti.Dakle,obratite pažnju na sledeće:
• zavoj (za eventualne otvorene povrede ili prelome)
• prašak za brže zarastanje rana(poželjno)
• nekolko tableta protiv bolova kostiju (Brufen ili Kafetin)
• tablete protiv stomačnih tegoba(Omeprol ili Ranisan)
• igla,jak konac i naprstak (nezamenjivo)
• prah hiper mangana(razblažen u vodi služi za spoljnu dezinfekiciju,efikasan mada ne i neophodan))
• mast za ublažavanje bolova zglobova (Brufen,Dikolfen,Reumex+ ili mast spravljena od biljke gavez)
• bočica alkohola (za dezinfekciju eventualnih rana)
• set flastera za posekotine (mada i nije nužno)
• Pribor za brijanje (brijač(i) i šta-već-posle-brijanja)
• rolna ili pakovanje toalet papira (neophodno)
Sve ovo lako možete da spakujete u malu,priručnu torbicu,za koju se mora naći mesta u prtljagu.Ako putuje više ljudi,dovoljno je da samo jedan ponese ovaj pribor.

al ovo mi izgleda bas hardcore, za mali izlet biciklom ja bih ponijela onaj kofercic za prvu pomoc sto je obavezan oprema za auto
zahvaljujem :kravata:
:skoljka:
Post Reply