prevođenje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
trendzyyyy

#1 prevođenje

Post by trendzyyyy »

hi everyone :-)
zanima me da li iko zna mozda neku agenciju za prevodjenje kojoj su potrebni prevodioci?
Ili recimo kako uopste zapoceti svoju prevodilacku karijeru?
Vasa iskustva do sad??? :roll:
mali_balon

#2 Re: prevođenje

Post by mali_balon »

trendzyyyy wrote:hi everyone :-)
zanima me da li iko zna mozda neku agenciju za prevodjenje kojoj su potrebni prevodioci?
translate.google.ba

i zapocnes karijeru
sarajevonekad

#3 Re: prevođenje

Post by sarajevonekad »

mali_balon wrote:

translate.google.ba

i zapocnes karijeru

Kako da ne.
Eto probaj sa google translate prevodit nešto za bilo koju zvaničnu isntituciju, pogotovo zapadnu, pa mi javi kako si prošo...ali budi pošten i iskren, nemoj one mišje provincijalsko-balkanske politike ćutanja ili napda kao odbrane...samo budi fer... čuj "google translate"...možeš prevesti neke riječi, mada je i to često upitno kada je u pitanju stručna oblast...

Evo, nek ti google translate da iole smislen prevod npr. ove rečenice: "An argument is termed valid if its conclusion does indeed follow from its premises"...

ili

" These can be assigned values or can be quantified as to when they apply with the universal quantifier (always apply) or the existential quantifier (applies at least once)"

da ne idem dalje...

A šta ćemo sa usmenim prevodom? Kako ti google translate tu može pomoći?

Jedno je misliti da možeš prevoditi a nešto sasvim drugo je biti profesionalni prevodilac..iliti "prevoditelj" po ovom novom, poslijeratnom jeziku.

pozzz

s.
Last edited by sarajevonekad on 14/08/2013 01:24, edited 1 time in total.
sarajevonekad

#4 Re: prevođenje

Post by sarajevonekad »

Ako živiš i FBiH, najprije moraš položiti ispit za sudskog tumača da bi bio/bila ovlašteni sudski tumač, a da bi mogao/la polagati taj ispit moraš imati Visoku školsku spremu.

To znam jer mi je sestra prevodilac.

Ako živiš u Federaciji, podrobnije informacije ti može dati Ministarstvo pravde FBiH.

Glede agencija, ima ih nekoliko, ne znam sad tačne nazive ali znam da ih je lako naći na internetu...

nadam se da sam bar malo pomogao

s.
mali_balon

#5 Re: prevođenje

Post by mali_balon »

sarajevonekad wrote:
mali_balon wrote:

translate.google.ba

i zapocnes karijeru

Kako da ne.
Eto probaj sa google translate prevodit nešto za bilo koju zvaničnu isntituciju, pogotovo zapadnu, pa mi javi kako si prošo...ali budi pošten i iskren, nemoj one mišje provincijalsko-balkanske politike ćutanja ili napda kao odbrane...samo budi fer... čuj "google translate"...možeš prevesti neke riječi, mada je i to često upitno kada je u pitanju stručna oblast...

Evo, nek ti google translate da iole smislen prevod npr. ove rečenice: "An argument is termed valid if its conclusion does indeed follow from its premises"...

ili

" These can be assigned values or can be quantified as to when they apply with the universal quantifier (always apply) or the existential quantifier (applies at least once)"

da ne idem dalje...

A šta ćemo sa usmenim prevodom? Kako ti google translate tu može pomoći?

Jedno je misliti da možeš prevoditi a nešto sasvim drugo je biti profesionalni prevodilac..iliti "prevoditelj" po ovom novom, poslijeratnom jeziku.

pozzz

s.
Image
vjesticanametli

#6 Re: prevođenje

Post by vjesticanametli »

bez iskustva tesko da ces uspjeti
imas na netu stranica pa guglaj malo
u bih agencije placaju mizeriju i ja licno ne radim s njima ........... ne moras biti tumac da se bavis ovim poslom ali neces moci raditi prevode gdje klijent trazi ovjeren prevod (osim da imas nekog s pecatom i onda stavis pecat na prevod :D )

na google trans. ne pomisljaj
sheilak

#7 Re: prevođenje

Post by sheilak »

vjesticanametli wrote:bez iskustva tesko da ces uspjeti
imas na netu stranica pa guglaj malo
u bih agencije placaju mizeriju i ja licno ne radim s njima ........... ne moras biti tumac da se bavis ovim poslom ali neces moci raditi prevode gdje klijent trazi ovjeren prevod (osim da imas nekog s pecatom i onda stavis pecat na prevod :D )

na google trans. ne pomisljaj
slažem se, ali ako si tek na početku (a iskustvo moraš steći), ok su i agencije. u zavisnosti od jezika, mogu ti ja par preporučiti. ;-)
mirzolino

#8 Re: prevođenje

Post by mirzolino »

Potrebna osoba za prevodjenje strucnih clanaka na bosanski jezik (ukljucujuci hemijske nazive) ako neko ima neka se javi na pp
vjesticanametli

#9 Re: prevođenje

Post by vjesticanametli »

s kojeg jezika se prevodi........koliko placas po clanku / rijeci.......... moze odgovor na pp
Blic12345

#10 Re: prevođenje

Post by Blic12345 »

Pretežno ti agencije rade sa više od 80 jezika jer outsource rade... Prevodilačka agencija K&J Translations oni su pravo dobri, pokušaj njih kontaktirati, radio sam sa njima duže vrijeme. Prvo napravi CV da valja, onda ovdje predaš Zapošljavanje i predaš svoj CV. Sretno!!! :) :)
zlo zlo

#11 Re: prevođenje

Post by zlo zlo »

Mene svako malo netko traži da mu preporučim prevoditelje za prevođenje filmova i serija, dosta agencija svoju radnu snagu traži kod nas na titlovima, tj. dosta ljudi radi za razne agencije pa kad im se svidi nečiji rad preporuče im i sami drugog prevoditelja.
Post Reply