Postprovalno raspolozenje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Saian

#1 Postprovalno raspolozenje

Post by Saian »

Ja i ne otvaram cesto teme ovako, ali me jucer nesto zaintrigiralo pa htjedoh pitati je l' neko voljan podijeliti svoje misli i osjecaje nakon sto je ona/on nasao svoju kucu/stan obijene.

Daklem, jucer po povratku s posla nasao sam otvorena i razvaljena vrata (moj i stan do mene su fasovali). Nisu nista puno odnijeli nekog novca na koji sam i sam zaboravio da postoji (oko stotinjak maraka) i bruku siche iz jedne zdjele. Nije da sam ja neki "fletskrin tv umjesto plafona iznad kreveta (koji se na dugme pretvara u ogdledalo :oops: :D )"-chiko, ali bilo je tu jos stvari koje su bile monetarno vrijedne, no osim tog novca nisu nista uzeli. Napravili rusvaj, izvalili vrata, meni poklonili 3, 4 sata s policijom i jos izgleda 5, 6 s bravarima. Pasosh jos uvijek imam, neke stvari od sentimentalne vrijednosti su i dalje na okupu.

Nisam ovo zamislio kao neki inventar raznoraznih kradja, naveo sam ovo samo da bi razumjeli motivaciju zasto otvaram temu. Ono sto sam primijetio je da sam, kad sam saznao da mi je par bitnih stvari tu i da ne moram u avanturu vadjenja novog pasosha i nove vize bio poprilicno smiren, stoichki onako, kao ok, dosli, uzeli, otisli, jebi ga. A onda sam se sjetio da sam prije mozda godinu pricao sa svojom starijom rodicom kojoj su u Zagrebu tako provalili u stan u vremenu koliko je njoj trebalo da ode na obican ljekarski pregled. Ono sto mi je ona rekla je da je nakon toga osjecala kako je mjesto gdje zivi oskrnavljeno te da je bilo cak i strah. Ja sam sinoc zaspao u svom krevetu na kojem sam 3 sata prije nasao hrpu stvari kojima tu nije mjesto. Poslagao ih nazad i zaspao, da mi ni ne padne na pamet da se bojim ili da se osjecam kao da su osim novca uzeli i nesto privatnosti. Pa sam se poceo pitati zasto i kako se ljudi osjecaju poslije neceg takvog. I ono vjecno pitanje :D gdje sam ja na spektru tih prosjechnih misli i osjecaja sa svojim "jebi ga" :D to jest, da li bi neko takvo iskustvo trebalo iznjedriti neki malo bogatiji emocionalni dozivljaj od mog, kao sto je to bio slucaj recimo s mojom rodicom. Drugim rijecima, dragi teen, koliko sam ja normalan :D

Neko imao slichno iskustvo?
MedenoSrce

#2 Re: Postprovalno raspolozenje

Post by MedenoSrce »

Meni se desilo na jednom putovanju sa porodicom, onog dana kada smo sletjeli, jave da je obijen stan mojih roditelja.
Odlucila sam u dogovoru sa jos jednim clanom porodice presutjeti to do povratka u Sarajevo. Nikad gori odmor nisam imala. Kad god bi ih pogledala to presucivanje me je toliko tistalo da sam uglavnom sutjela. Dogovorila sam sa rodbinom da se brava postavi i da neko od porodice boravi u stanu do naseg povratka. Emotivno, te nekakve atake na privatnost, licni prostor, nekog meni bitnog ja dozivljavam kao ranjena zvijer.
Tvoja reakcija i nije nesto sto bi se moglo svrstati pod normalno ali imas neke olaksavajuce okolnosti: ne dozivljavas to domom, zbog natalnih postavki si sposoban sebi racionalizovati emocije do takvih faktora gdje prestaju biti emocije. :mrgreen:
mali_balon

#3 Re: Postprovalno raspolozenje

Post by mali_balon »

Osim prvobitnog soka kada vidis da je otvoren stan razvaljena brava, sa tim sokom ulazis i stan i kontas mozda je jos tu tad navali adrenalin i sa nekim strahom/ljutnjom oblizis stan, ostalo nista, nikakvi strahovi i gadjenja ili nesta trece.
Samo bezveze pozvah policiju ostavise sve prljavo od onog praha sa skiadnje otisaka. Bila premetacian kompletnog stana, kaze policajac garant nemas para u kuci vecu premetacinu u zivotu nisam vidio, nisu nasli zalato para nisu ni imali odnijeti, uzeli digitalni fotoaparat vrijedio nekih 150KM.
Saian

#4 Re: Postprovalno raspolozenje

Post by Saian »

MedenoSrce wrote: zbog natalnih postavki si sposoban sebi racionalizovati emocije do takvih faktora gdje prestaju biti emocije. :mrgreen:
i ja tebi da znas :oops: :D

gore je bilo to preshucivanje i neizrechenost medju bliskim ljudima i teret koji ide s tim, nego bilo sta drugo, hem su ti otudjili materijalno nesto, hem su te otudjili od bliskih ljudi tom prinudjenom sutnjom, hem su ti pokvarili odmor, terrorists win x3 :-? jebote

nego ja opet gledam The Wire ovih dana i kad sam vidio stan i sve to skupa, sta su uzeli en sach, sjetim se Bubbles-a :D

http://www.ruthholladay.com/2008/mar/11 ... zie-kafka/
A recovering drug addict, named Bubbles, is sitting on a darkened Baltimore street with his sponsor. Bubbles has just read a not-yet-published profile of him, written by a reporter at the Baltimore Sun who spent weeks on the streets with Bubbles. Bubbles is troubled by the writer's honesty and unsentimental examination of his life, which includes many mistakes and losses but has evolved into sobriety and service in a soup kitchen as well as repairing relationships in his family.

Bubbles complains, "He makin' me sound special for doin' what the f--- I need to be doin.'

His sponsor pulls out a wrinkled piece of paper from his wallet and hands it to Bubbles. Bubbles reads it aloud:

"YOU CAN HOLD BACK FROM THE SUFFERING OF THE WORLD. YOU HAVE FREE PERMISSION TO DO SO, AND IT IS IN ACCORDANCE WITH YOUR NATURE. BUT PERHAPS THE HOLDING BACK IS THE ONE SUFFERING YOU COULD HAVE AVOIDED.

"Hmm. Fonzie Kafka."
nekako mi bi lakse halalit, jer imam neki osjecaj da je neki Bubbles u pitanju, vjerovatno samo romantiziram, jebi ga :oops:

a i ovaj citat gore, se moze razumjeti iz ugla tih mojih natalnih postavki :D, pa bih samo da kazem, natalne ili ine postavke, aj eint holdin bek, dzast for d rekord :P
dječak sa šibicama

#5 Re: Postprovalno raspolozenje

Post by dječak sa šibicama »

kako znas da su ti odnijeli 100 maraka, ako si zaboravio da ih imas :oops:

Ovo bi te pitao svaki posteniji inspektor :D
JohnnyS

#6 Re: Postprovalno raspolozenje

Post by JohnnyS »

Ja znam par ljudi kojima je provaljeno i svi redom su imali neki light PTSP. Mislim da ni ja ne bih baš mirno mogao zaspati na krevetu par sati nakon provale, ipak je to atak na osobnu sigurnost...
SaraFina

#7 Re: Postprovalno raspolozenje

Post by SaraFina »

Ti si tu provalu shvatio kao "narušavanje privatnosti " a ne " atak na tvoju intimu" zato je emocionalna reakcija izostala.

Po meni odabrao si svjesno ili nesvjesno bolju opciju u takvoj situaciji.
staxx

#8 Re: Postprovalno raspolozenje

Post by staxx »

Ma hajde i ja sam "shit happens" covjek :D

ja sletio sa prijateljem u jednoj kisnoj noci sa mosta na livadu, nekih 3 metra visine. Nikom nista sreca nije bilo.
Izasli iz jarka pozvali nekoliko, u tom trenutku, bitnih ljudi da nam se to desilo - otvorili po pivo :D
Saian

#9 Re: Postprovalno raspolozenje

Post by Saian »

dječak sa šibicama wrote:kako znas da su ti odnijeli 100 maraka, ako si zaboravio da ih imas :oops:

Ovo bi te pitao svaki posteniji inspektor :D
Imas oko za relevantno, slabo sta kljuchno ti promakne :D Ja (kao vjerujem i vecina nas) imam najmanje dva rezhima komunikacije, jedan je za forumske postove drugi je za postene inspektore, komunikaciju prilagodjavamo sugovorniku, ne moram ti to objasnjavati. Kao sto rekoh, inventarisanje sam htio ostaviti po strani pa je "i zaboravio da postoji" samo retoricka figura kojoj je funckija da komunicira cinjenicu da su to bili novci koji nisu bili u upotrebi dugo, cisto zbog toga sto su bili u stranoj valuti (protuvrijednost sam izracunao prije pisanja posta u glavi :nindzastajl: ) no to je detalj koji nije uopce bitan i koji sam htio zaista izostaviti, ali ti naleti :D. No dobro, drugacije stvari su nam bitne, a nije ni to kraj svijeta zapravo, inspektore :oops: :D
MedenoSrce

#10 Re: Postprovalno raspolozenje

Post by MedenoSrce »

Saian wrote: slabo sta kljuchno ti promakne :D
sarcasm alert :D

Nije ovo shit hepens. To njemu nije dom, emotivno je na drugom mjestu.
Saian

#11 Re: Postprovalno raspolozenje

Post by Saian »

MedenoSrce wrote: ne dozivljavas to domom,
hm mislim da ima i ovog poprilichno, promaklo mi je to :thumbup: , cinjenica da je ovaj period u zivotu pa tako i stan poprilichno tranzicijski po karakteru nekom, hm
Saian

#12 Re: Postprovalno raspolozenje

Post by Saian »

fino mislim da sam bolje shvatio stvar, meShcini da je reakcija, osim ovih natalnih aferima, u gabaritima zdravog razuma :D

medena ispostavi racun, namirit cu vec :D
SaraFina

#13 Re: Postprovalno raspolozenje

Post by SaraFina »

MedenoSrce wrote:
Saian wrote: slabo sta kljuchno ti promakne :D
sarcasm alert :D

Nije ovo shit hepens. To njemu nije dom, emotivno je na drugom mjestu.

Mislim da nema veze što je emotivno na drugom mjestu. Nego je odabrao opciju da taj upad gleda kao narušavanje privatnosti..

Da tebi u hotelu neko upadne u sobu dok si na plazi i razbaca donje rublje, kako bi se osjećala?

Sjediš u javnom prijevozu i tipkaš na FB, a radoznala osoba do tebe ti svako malo gleda u tel.

Banalan primjer ..

Zato ga emotivno nije dotaklo i ne osjeća se nesigurnim ...

Što je najbolja moguća opcija.. Ako već u takvim momentima psiha moze birati.
MedenoSrce

#14 Re: Postprovalno raspolozenje

Post by MedenoSrce »

SaraFina wrote:
Sjediš u javnom prijevozu i tipkaš na FB, a radoznala osoba do tebe ti svako malo gleda u tel.

Banalan primjer ..

Zato ga emotivno nije dotaklo i ne osjeća se nesigurnim ...
u ovoj varijanti bih ja napisala "nekakav impotentni debeli papk mi bulji u telefon dok tipkam pa ne znam da li da ga ubodem skakavcem ili da ga samo posprejam"
ali nije to kod Saija. I on je samo covjek zeno :D
Saian wrote: medena ispostavi racun, namirit cu vec :D
Nek si ti meni ziv i zdrav a ja cu kamate od sutra racunati :mrgreen:
Saian

#15 Re: Postprovalno raspolozenje

Post by Saian »

MedenoSrce wrote: I on je samo covjek zeno :D
ovo je za moj ukus s previshe iznenadjenja napisano, nesto poslije cega bi lako moglo ici "ma jeste, sigurno, vjeruj mi, izgleda kao covjek" :D
pustopoljina

#16 Re: Postprovalno raspolozenje

Post by pustopoljina »

kod mene je bilo postpozarno raspolozenje, stan ispod gorio...kad sam ponovo mogla uci...kao da sve vidim prvi put, sve mi strano i svuda miris cadji.
al' to je bila jedna od adresa.
lajkujMe

#17 Re: Postprovalno raspolozenje

Post by lajkujMe »

Obili mi kucu 2 puta. Prvi put sam bio ljut drugi put mi bilo svijedno oba puta nisam ni popravljao vrata nego sam otkljucanih vrata spavao kao top :D nisam imao nikakvih posljedica :thumbup:
razonoda

#18 Re: Postprovalno raspolozenje

Post by razonoda »

lajkujMe wrote:Obili mi kucu 2 puta. Prvi put sam bio ljut drugi put mi bilo svijedno oba puta nisam ni popravljao vrata nego sam otkljucanih vrata spavao kao top :D nisam imao nikakvih posljedica :thumbup:
:sleep: :shock:
pupa hava

#19 Re: Postprovalno raspolozenje

Post by pupa hava »

Saian wrote:. Drugim rijecima, dragi teen, koliko sam ja normalan :D

da prvo teen odgovori na glavno pitanje...ne, nisi normalan :D

drugo, nikom nista ne halalim u takvim slucajevima...ne znam o kakvom "romanticnom" kretenu da se radilo... :D

cak i da nije nista ukradeno u stanu (sto je vrlo rijedak slucaj, jer ce uzeti i neku stvarcicu od 5 maraka, ako misle da je mogu prodati), ostaje cinjenica da su RAZVALILI vrata - trebas skoro pa odmah naci bravara, sto nekad bas i nije izvodljivo u kratkom vremenskom roku, pa trebas cekati sa tim razvaljenim vratima - ne mozes stan napustiti ili moras naci nekog da dezura, moras platiti vrata, bravu - sto se dodatno zakomplikuje ako je neka "zahmetli", napraviti dodatne kljuceve itd; ostaje cinjenica da si ti morao cekati policiju da dodje, koja se uglavnom ponasa prema tebi u najmanju ruku kao da si sam kriv sto su te opljackali, u gorem slucaju kao da si sam sebe opljackao, pa si njih nazvao iz "cistog" zadovoljstva :D , tu gubis par sati svog vremena koje su ti na taj nacin "ukrali"...ostaje cinjenica da ce se sav komsiluk i familija skupiti da vidi sta je i kako je, pa ces verziju njima biti uglavnom prinudjen da kazes cak i u vise detalja nego samoj policiji :D - dakle, ukrali su ti i zivce :D , onda sam sebe treba da preispitujes je li sta jos nestalo, sto nije ocigledno na prvi pogled, dakle, ukrali su ti i par sivih celijica u tom prisjecanju... :D, ostaje cinjenica da uglavnom naprave rusvaj, pa su ti i na to ukrali dodatno vrijeme koje ti treba da to sve sredis!

Sve u svemu, NE HALALIM nikome kad mi mazne ni par minuta vremena, a nije trebalo, a kamoli kad mi provale u stan! I spomenem im makar familiju par puta ako nista drugo! :D

I mislim da je to posve normalno ponasanje! :D
lajkujMe

#20 Re: Postprovalno raspolozenje

Post by lajkujMe »

razonoda wrote:
lajkujMe wrote:Obili mi kucu 2 puta. Prvi put sam bio ljut drugi put mi bilo svijedno oba puta nisam ni popravljao vrata nego sam otkljucanih vrata spavao kao top :D nisam imao nikakvih posljedica :thumbup:
Popravio sam vrata ali sljedeci dan :D oba puta zatekao predvecer obijena vrata. To je bilo davno 2001 god druga vremena, imao sam 11-12 godina mozda jos nesvjestan toga, ma da sam znao ko je to uradio na kraju on i njegova familija se selili i ostavili stvari 2-3 dana u kuci dok dodje kamion hajmo reci da sam provalio u njegovu kucu nasao sve svoje ukradene stvari: Biciklo, Liniju, Radio, PS1 :D sve sam to pokupio i vratio :D
razonoda

#21 Re: Postprovalno raspolozenje

Post by razonoda »

lajkujMe wrote:
razonoda wrote:
Popravio sam vrata ali sljedeci dan :D oba puta zatekao predvecer obijena vrata. To je bilo davno 2001 god druga vremena, imao sam 11-12 godina mozda jos nesvjestan toga, ma da sam znao ko je to uradio na kraju on i njegova familija se selili i ostavili stvari 2-3 dana u kuci dok dodje kamion hajmo reci da sam provalio u njegovu kucu nasao sve svoje ukradene stvari: Biciklo, Liniju, Radio, PS1 :D sve sam to pokupio i vratio :D
:ljut: :shock:
lajkujMe

#22 Re: Postprovalno raspolozenje

Post by lajkujMe »

Nemas sta biti sokiran jos mi je to bio drug ko fol, sreo sam ga kasnije i rekao mu da sam ja bio taj koji je vratio svoje stvari on odmah meni izvini izvini nisam imao takve stvari pa bio ljubomoran itd... On je btw imao tada 15-16 godina :D mislim da je on danas krimos garant.

ps. Nisam napravio stetu niti ukrao njegovo ista, znao sam gdje drze rezervni kljuc ispod cvijeca :D uredno otkljucao uzeo svoje zakljucao i vratio kljuc na svoje mjesto 8)
razonoda

#23 Re: Postprovalno raspolozenje

Post by razonoda »

mali_balon wrote:Osim prvobitnog soka kada vidis da je otvoren stan razvaljena brava, sa tim sokom ulazis i stan i kontas mozda je jos tu tad navali adrenalin i sa nekim strahom/ljutnjom oblizis stan, ostalo nista, nikakvi strahovi i gadjenja ili nesta trece.
Samo bezveze pozvah policiju ostavise sve prljavo od onog praha sa skiadnje otisaka. Bila premetacian kompletnog stana, kaze policajac garant nemas para u kuci vecu premetacinu u zivotu nisam vidio, nisu nasli zalato para nisu ni imali odnijeti, uzeli digitalni fotoaparat vrijedio nekih 150KM.
:? I to se bas desilo kad si dobio POSAO :shock:
razonoda

#24 Re: Postprovalno raspolozenje

Post by razonoda »

lajkujMe wrote:Nemas sta biti sokiran jos mi je to bio drug ko fol, sreo sam ga kasnije i rekao mu da sam ja bio taj koji je vratio svoje stvari on odmah meni izvini izvini nisam imao takve stvari pa bio ljubomoran itd... On je btw imao tada 15-16 godina :D mislim da je on danas krimos garant.

ps. Nisam napravio stetu niti ukrao njegovo ista, znao sam gdje drze rezervni kljuc ispod cvijeca :D uredno otkljucao uzeo svoje zakljucao i vratio kljuc na svoje mjesto 8)
:lol: cuj lopova ,svoj kljuc ispod saksije. :-)
Saian

#25 Re: Postprovalno raspolozenje

Post by Saian »

pupa hava wrote:
Saian wrote:. Drugim rijecima, dragi teen, koliko sam ja normalan :D

da prvo teen odgovori na glavno pitanje...ne, nisi normalan :D

drugo, nikom nista ne halalim u takvim slucajevima...ne znam o kakvom "romanticnom" kretenu da se radilo... :D

cak i da nije nista ukradeno u stanu (sto je vrlo rijedak slucaj, jer ce uzeti i neku stvarcicu od 5 maraka, ako misle da je mogu prodati), ostaje cinjenica da su RAZVALILI vrata - trebas skoro pa odmah naci bravara, sto nekad bas i nije izvodljivo u kratkom vremenskom roku, pa trebas cekati sa tim razvaljenim vratima - ne mozes stan napustiti ili moras naci nekog da dezura, moras platiti vrata, bravu - sto se dodatno zakomplikuje ako je neka "zahmetli", napraviti dodatne kljuceve itd; ostaje cinjenica da si ti morao cekati policiju da dodje, koja se uglavnom ponasa prema tebi u najmanju ruku kao da si sam kriv sto su te opljackali, u gorem slucaju kao da si sam sebe opljackao, pa si njih nazvao iz "cistog" zadovoljstva :D , tu gubis par sati svog vremena koje su ti na taj nacin "ukrali"...ostaje cinjenica da ce se sav komsiluk i familija skupiti da vidi sta je i kako je, pa ces verziju njima biti uglavnom prinudjen da kazes cak i u vise detalja nego samoj policiji :D - dakle, ukrali su ti i zivce :D , onda sam sebe treba da preispitujes je li sta jos nestalo, sto nije ocigledno na prvi pogled, dakle, ukrali su ti i par sivih celijica u tom prisjecanju... :D, ostaje cinjenica da uglavnom naprave rusvaj, pa su ti i na to ukrali dodatno vrijeme koje ti treba da to sve sredis!

Sve u svemu, NE HALALIM nikome kad mi mazne ni par minuta vremena, a nije trebalo, a kamoli kad mi provale u stan! I spomenem im makar familiju par puta ako nista drugo! :D

I mislim da je to posve normalno ponasanje! :D
pa et, ima i ta mjesta, al ovi drugovi milicajci su bili ok (izuzevshi cinjenicu da je pojeo vuk magarca i da i ja i oni znamo da ce biti uspjeh, ako se ne bedgajz vrate po jos :D), daleko od toga da halalim, mozda sam se krivo izrazio, ali opet nekako mnijem da sve ono sta se moze materijalno nadoknaditi nije vrijedno zivaca, zapravo sam iznenadjen bio koliko sam zhivaca sacuvao, da me neko pitao hipoteticki prije ovog kako bih reagovao mislim da bih prorekao mnogo vece izljeve zuchne kiseline, ali su izostali
Post Reply