A ovaj jedan iz krajine (Cazin mislim) govori opet kruh ? (mislim nije oko narjecja) ali ... bas odudara od ostalog naseg buckurisa u BiH.
Popularne stvari koje ne kontam
- славянин
#26276 Re: Popularne stvari koje ne kontam
I ja cekam da cujem sta je to... kao prvi put kad sam cuo "pipun" od hercegovca
A ovaj jedan iz krajine (Cazin mislim) govori opet kruh ? (mislim nije oko narjecja) ali ... bas odudara od ostalog naseg buckurisa u BiH.
- animals
#26277 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Pa Srbi iz Banja Luke su govorili kruh..grah..славянин wrote:I ja cekam da cujem sta je to... kao prvi put kad sam cuo "pipun" od hercegovca![]()
A ovaj jedan iz krajine (Cazin mislim) govori opet kruh ?
a Hrvati iz Posavine hljeb..
- славянин
#26278 Re: Popularne stvari koje ne kontam
O da podsjeti me i na hrenovku koja se pretezno zove virsla (barem u sarajevu ?)
- pustopoljina
#26279 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Pljačkazrakomlat wrote:šta je plaćka?pustopoljina wrote:U krajini znaju reci sledeci, posle, obe...i plaćka i pašoš i peMzija i ekspidirati![]()
- Boemica
#26280 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ma u toj rijecipustopoljina wrote:Cuj ne voli lj...
A ljubav?
@animals, nisu tebe zezali, ozbiljno su ti govorili
- pustopoljina
#26281 Re: Popularne stvari koje ne kontam
I cazin i bihac i kladusa i bosanska krupa...buzim...KRUHславянин wrote:I ja cekam da cujem sta je to... kao prvi put kad sam cuo "pipun" od hercegovca![]()
-
zrakomlat
#26282 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Oj hahah. Imao sam više kombinacija šta bi moglo biti, od plaće do plećkepustopoljina wrote:Pljačkazrakomlat wrote:šta je plaćka?pustopoljina wrote:U krajini znaju reci sledeci, posle, obe...i plaćka i pašoš i peMzija i ekspidirati![]()
![]()
-
developer10
#26283 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Kao i mnoge druge stvari, imamo zapadnu (HR) i istocnu (SR) varijantu. Kod nas moze i jedno i drugo, jbg.славянин wrote:O da podsjeti me i na hrenovku koja se pretezno zove virsla (barem u sarajevu ?)
Elem, u ovom slucaju hrenovka je zapadna a virsla istocna varijanta.
- pustopoljina
#26284 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Boemica wrote:Ma u toj rijecipustopoljina wrote:Cuj ne voli lj...
A ljubav?
@animals, nisu tebe zezali, ozbiljno su ti govoriline generalno
Hrenovka je u krajini...
- славянин
#26285 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Bila je i u tuzli neznam je li jos uvijek 
Last edited by славянин on 03/07/2019 18:43, edited 1 time in total.
- animals
#26286 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Virsla je mislim od Würstel , njemacke rijeci..developer10 wrote:Kao i mnoge druge stvari, imamo zapadnu (HR) i istocnu (SR) varijantu. Kod nas moze i jedno i drugo, jbg.славянин wrote:O da podsjeti me i na hrenovku koja se pretezno zove virsla (barem u sarajevu ?)
- pustopoljina
#26287 Re: Popularne stvari koje ne kontam
I arzuhal ide tom logikom, da je laksa ispravna verzija..al' sta da kazem...Oj hahah. Imao sam više kombinacija šta bi moglo biti, od plaće do plećkeal pljačka nikako. Pa jbt, teže je plaćka reći od pljačka
-
zrakomlat
#26288 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Pipun je pravi nazivславянин wrote:I ja cekam da cujem sta je to... kao prvi put kad sam cuo "pipun" od hercegovca![]()
Ko i kavada, karpuza ili saransak.
- славянин
#26289 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Mozda ovo pomogne u rjesavanju enigme
- pustopoljina
#26290 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Wewa, bloo...one to znaju...
-
developer10
#26291 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Moguce ali hocu reci, u Srbiji se koristi rijec virsla.animals wrote:Virsla je mislim od Würstel , njemacke rijeci..developer10 wrote:Kao i mnoge druge stvari, imamo zapadnu (HR) i istocnu (SR) varijantu. Kod nas moze i jedno i drugo, jbg.славянин wrote:O da podsjeti me i na hrenovku koja se pretezno zove virsla (barem u sarajevu ?)
-
developer10
#26292 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Krajisnik ovdje i da, mogu potvrditi da se u Krajini dosta vise koristi zapadna varijanta, pa nam ostatak drzave cesto zna prigovoriti da "pricamo hrvatski", jer na sve to nas akcenat ne lici na niti jedan drugi u BiH. S druge strane, mi nikako ili tesko razlikujemo npr. sarajevski, zenicki, tuzlanski akcenat, dok za mostarski vec nije problem.pustopoljina wrote:I cazin i bihac i kladusa i bosanska krupa...buzim...KRUHславянин wrote:I ja cekam da cujem sta je to... kao prvi put kad sam cuo "pipun" od hercegovca![]()
Dakle, i kod nas je, bez izuzetka, kruh umjesto hljeb. Od kraja rata pa naovamo hrvatski tv kanali su kod nas bili dostupni a to se najvise i gleda(lo), buduci da je daleko kvalitetniji program. Tako su ljudi, zbog titlova najvise, ili npr. prateci utakmice na HRT-u poceli u govoru ubacivati rijeci tipa: obitelj, tko/netko, skupina, zaledje, itd. itd. To je samo mali dio, tako da nije ni cudno sto za nas kazu da "pricamo hrvatski". Meni to licno smeta ali sta da se radi.
- pustopoljina
#26293 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ma goni...
Nigdje ufuranijih nego u sa
Jedna od prvih scena '97. u sarajevu...ja sabija, sretna sto sam dozivjela vidjeti, doci, biti...da te volim dusa zna...draga moja bih..
Odem u prodavnicu kupiti vrhnje...samo to.
Stoji u frizideru, mala prodavnica, pokazem prodavacici i trazim kiselo vrhnje..
Ona meni- to se zove pavlaka, djevojko.
A daje mi dukatovo kiselo vrhnje. Pise na poklopcu: kiselo vrhnje.
Znam ja da se kaze i pavlaka, ali u zivotu to nisam izgovorila...
U bihacu ti niko nece reci to je vrhnje, to je kruh
nema sanse...
Mislim, ko je j...nebitna neka prodavacica, al' znam da sam tad pocrvenila do usiju...nizasto.
Nigdje ufuranijih nego u sa
Jedna od prvih scena '97. u sarajevu...ja sabija, sretna sto sam dozivjela vidjeti, doci, biti...da te volim dusa zna...draga moja bih..
Stoji u frizideru, mala prodavnica, pokazem prodavacici i trazim kiselo vrhnje..
U bihacu ti niko nece reci to je vrhnje, to je kruh
Mislim, ko je j...nebitna neka prodavacica, al' znam da sam tad pocrvenila do usiju...nizasto.
- DonPizdon
#26294 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Pa kupil pavlaku nesreco 
- pustopoljina
#26295 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Fudo?DonPizdon wrote:Pa kupil pavlaku nesreco
Pa kupih...al' vise nikad tamo
- dale cooper
#26296 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Jesu ovi krajišnici teški.

-
moonca
#26297 Re: Popularne stvari koje ne kontam
'97- nakon rata- narod osjetljiv, ne vjerujem, da ces to danas dozivjeti.. i ne znaci da se nije desavalo i u Krajini --pustopoljina wrote:Ma goni...
Nigdje ufuranijih nego u sa![]()
U bihacu ti niko nece reci to je vrhnje, to je kruhnema sanse...
- pustopoljina
#26298 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ma nije. Kod nas vlada, da prostis, qcobolja na tu temu. A i bosanski je, pa nam je egzotican svako ko od tamo dodje. Pozitivno egzotican. 
-
moonca
#26299 Re: Popularne stvari koje ne kontam
.. aj, lijepo...
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#26300 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Sjeca li se ko Pavlake sa aneksa, nesto lik ima 10 godina