Poligamija se širi Bosnom

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bolje_grob_nego_rob

Post by bolje_grob_nego_rob »

HANNAH :

Ne cijenim te dovoljno da bi s tobom nastavio polemizirati !

A sta je moja mama , a sta si ti pokazujete obadvije svojim javnim nastupima , sto ce okolina dobro prepoznati !

Sto se mene tice , ti me se od sad uopce ne tices !!!

STELLA :

Da bi se nesto prihvatilo kao cinjenica, za to covjek mora dobiti dokaze !
Tvoju teza :
E malo ces da izvines...u cisto nacionalnim ruralnim sredinama kakvih je vjerovao ti ili ne u Bosni jako mnogo, i to muslimanskim izmedju ostalog, zena ima pravo da se uda za nekog tamo...jasta, bas.
bi se mogla uzeti u razmatranje mozda prije nekih 30 ili 40 godina , danas se babo ili majka u takvim sredinama pita kao sto se pita neki kaludjer !

Stela, iako djelujes iskreni, i iako ja mislim da i j esi iskrena, ipak smatram da je tvoje misljenje o islamu i bosanskim muslimanima, oblikovano nekim tekstovima o Bosni za vrijeme turskog carstva, pogotovo onim zlonamjernim tekstovima kakve je pisao i nas "vrli" nobelovac Andric !

Ne vjerujem da si upoznata sa stanjem bosnjackog "zivlja" iz prve ruke, i neposrednim kontaktom, jer bi znala da su ruralna naselja danas dijametralno suprotna onima iz dalje ili blize proslosti, pa se i mlade bosnjakinje u vecini tih naselja sasvim normalno do jutarnjih sati zabavljaju po diskotekama, a brojna mjesta u srcu >Bosne imaju tri javne kuce na 10 stanovnika !

A da netko danas baba pita za koga ce se udat, i da nekome danas babo to moze naredit, ma batali !
Ne pitaju one baba ni kad ce kuci doci , a ne za koga ce se udat !

Glasanje za nacionalne stranke ce se dogadjati jos puno godina, ali stavimo naglasak na ovo NACIONALNE, jer nacionalnost nema nikakve veze sa islamom, kao sto i elita tih stranaka nema nikakve veze sa bilo kojom religijom.
Oni se na nacionalnost ireligiju pozivaju samo kad treba u fotelje zasjest, ostatak mandata je grabljenje za stare dane !
Sta li ce tada biti sa zenama koje misle drugacije, koje zele da se obrazuju i zive od svog rada i znanja? Pitam se.....
Kad ovo procitah, plaho se zamislih da ti nemas mozda neki primjerak Kurana u kojem pise da zene muslimanke, a pogotovo one iz poligamnih zajednica trebaju bit neobrazovane i da im se zvanje treba svodit na krompirusu i sarmu, od koje ne mogu zivjet !

A sto se tice onih koje misle drugacije - kaze Uzviseni LA IKRAHE FI DINNI ( u vjeri nema prisile - ajet se odnosi na nemuslimane ), a iz pravilne primjene svih segmenata Serijata kojaje vladala za vrijeme mulimanske zajednice prvih generacija se zna da nemuslimani u muslimanskoj drzavi ne spadaju pod jurisdikciju Serijatskog suda, vec izmedju sebe sude po svom sudu.

Pa sve i da Bosna bude drzava u kojoj ce se Serijat u potpunosti provodit ( sto nazalost nece bit skoro, ma koliko god ja i moja sestra amatullah sanjali o tome ), ti si sigurna sa svojim razlicitim razmisljanjem
hananah

Post by hananah »

u pravu si grobe, kad kazes da ne trebas sa mnom polemizirati, jer kazes ne cijenis me dovoljno, a posto ja tebe ne cijenim nikako pogotovo ne kao covjeka, tako se moram s tobom sloziti - svaka polemika s tobom je beskorisna :)
stella_k

Post by stella_k »

Zlikavac wrote:
danas wrote:e vidis draga obrazovana bosancice, taj koji te je u to uvjerio te je dobro slagao. jer ne mora muz ni momak da ima ista sa strane... ako je covjek, i ako je odan svojoj supruzi, ako je voli... druga mu ne treba... ni legalno ni nelegalno. to je moj moral, i moral koji trazim i od sebe i od moga muza. moral koji ti ocigledno ne shvatas (jer si "sa druge strane morala" kako to neko jednom rece)... i jer te neko uvjerio da se prevare moraju desavati od strane muza, pa ako vec mora makar da ti znas... i u svemu tome, slagao te je da si zasticena i postovana, dok ti se muz pred ocima kurva.
da li je vas suprug danas, usao u brak nevin :-D

cijenim da jeste i kao takav sasvim sam siguran spreman je ocuvati monogamnu bracnu vezu

no ako nije- :D bojim se da vas moral ima vise kriterija...dvostrukih :oops:
Zlico jedna.....znam da je pitanje upuceno Danas, ali ja moram napisati....
Hvala Bogu dragom pa moj muz nije usao nevin u brak! U doba kad su mu hormoni divljali, kad je jednostavno biologija njegovog tijela bila zaokupirana zenom umio prirodi malo popustiti. To je u nas brak donijelo njegovo iskustvo i predjen put muskarca kojem sada treba samo JEDNA zena i potomstvo sa njom....
I molim da se niko ne uvrijedi zbog ovoga, ali mislim da cistoca duse i tijela nemaju bas paralelan hod. Dusa uvijek samo gore stremi, a tijelo po zemlji hoda; valja uskladiti, ane valja pretjerati.....
bolje_grob_nego_rob

stella_k wrote:
bolje_grob_nego_rob wrote: Stella, nije nikakav garant da ni najbolji musliman nece povrijediti svoju zenu, isto kao sto nije nikakav garant da ni najbolja muslimanka nece nikad povrijediti svog muza !
Pa ljudi smo, a ne meleci plemeniti !
Ja imam samo jednu zenu, i siguran sam da sam je nekad zbog svojih slabosti povrijedio !

Zene su po prirodi sentimentalna bica; vole se sjetiti lijepih, njeznih rijeci izrecenih u zanosu ljubavi, zajednickih dogadjaja...da li bi mogla biti sretna da znas (da bez obzira sto je on prema tebi pravedan i posten) da iste te rijeci govori njoj.....? Ali molim te iskreno, jer sam i ja kroz ovu cijelu diskusiju potpuno iskrena
Ovo su rijeci koje sam stotinu puta cuo od svoje hanume kad u sali snjom pricam o drugoj zenidbi !
I normalno je da je to tako, kod 90 % zena !

Ali vidis Stela, mi muslimani u nekim situacijama se u potpunosti predajemo svom Gospodaru ( sto je i prijevod same rijeci islam - potpuna predanost ), pa se tako dogodi da ima sestara koje svojim imanom i vjerovanjem pomalo naginju ka osobinama meleka plemenitih.
I one tad ukidaju u sebi gene zene i traze samo zadovoljstvo Allaha Uzvisenog.
Ali to opet nije pravilo da sve zene u poligamnim brakovima, imaju iskljucen mehanizam ljubomore. Siguran sam da bi neke , mozda i mnoge od njih voljele da su ipak jedine koje od njega dobijaju slatke rijeci, a i majka pravovjrnih Aisa r.a je bila jako ljubomorna, sto joj nimalo nije smetalo da zivi u poligamnom braku
Mozda ih ima...ne sumnjam...ljubav prema Uzvisenom moze odista biti golema....
I zbog nje muzu ugoditi...pa mozda, ali zaista velike i nesebicne....

A ti cim o tome sa svojom dragom razgovaras.....vidis njenu reakciju...cim se i u sali spominje...nesto se valja izdaleka, a ti to jos ne znas..vjerovatno.
Uopste se ne radi o ljubomori; radi se o pripadanju, o nepodijeljenoj njeznosti, o svijesti jednote sa voljenim covjekom, zenama toliko dragoj...
Ma znas ima ona....dvoje su par, troje previse ( u musko zenkom odnosu), a cetvoro...e pa to ne mogu ni zamisliti.
Da se zahvalim svom Stvoritelju, moj muz to nikada ni u sali nije spomenuo.
Rijec SALA je sasvim jasna kao i njen znacaj !

Ja u tim svojim razgovorima sa svojom zenom jednostavno nevino uzivam u zadirkivanju, i uzivam u tome da vidim koliko me voli kad mi spominje da me ne da nikom drugom.
Sta ces, musko ko musko !

I insaAllah, nemam namjere mijenjat broj svojih bracnih druzica, iako mislim da ne bi bilo ama bas nista ruzno kad bi se iza brda nesto i valjalo - A NE VALJA SE
hananah

Post by hananah »

i samo jos da dodam nesto vezano za "javne nastupe" i "okolinu", srecom ne zivim u arapskoj zemlji nego u Bosni tako da moja okolina mene jako cijeni, u kakvoj arapskoj zemlji bi me vec davno kamenovali ako ne bih u medjuvremenu pobjegla i uzela azil gdjegod, kao sto to radi tisuce arapa, cak jadnici se potrpaju u camce koji primaju pet puta manje ljudi nego sto je njih pa riskiraju da poginu, ali "bolje grob nego rob", i mislim da njihov pokusaj bijega (zelim im svu srecu) govori o tome koliko su sretni u domovini gdje serijat "caruje"
sretno tvojoj zeni kad joj dovedes jos koju, a ti skontaj koja ce on njih imati malo a koja veliko slovo "p" jer poligamija nije nista drugo nego prostitucija :( cak nikad ni ozakonjena u Bosni nece biti, pa prema tome sve te zene samovoljno pristaju na mala i velika slova "p"
bolje_grob_nego_rob

hananah wrote:i samo jos da dodam nesto vezano za "javne nastupe" i "okolinu", srecom ne zivim u arapskoj zemlji nego u Bosni tako da moja okolina mene jako cijeni, u kakvoj arapskoj zemlji bi me vec davno kamenovali ako ne bih u medjuvremenu pobjegla i uzela azil gdjegod, kao sto to radi tisuce arapa, cak jadnici se potrpaju u camce koji primaju pet puta manje ljudi nego sto je njih pa riskiraju da poginu, ali "bolje grob nego rob", i mislim da njihov pokusaj bijega (zelim im svu srecu) govori o tome koliko su sretni u domovini gdje serijat "caruje"
sretno tvojoj zeni kad joj dovedes jos koju, a ti skontaj koja ce on njih imati malo a koja veliko slovo "p" jer poligamija nije nista drugo nego prostitucija :( cak nikad ni ozakonjena u Bosni nece biti, pa prema tome sve te zene samovoljno pristaju na mala i velika slova "p"
zAR NISMO JA I TI ZAVRSILI !

ILI MOZDA ZELIS DA TE POCNEM MALO VISE CIJENITI , PA DA TI KAZEM JOS KOJU O TOME STA ODREDJENA OKOLINA MISLI O TEBI ?
Zlikavac

Post by Zlikavac »

stella_k wrote: Zlico jedna.....znam da je pitanje upuceno Danas, ali ja moram napisati....
ne sumnjam da je iskustvo obije...blisko :D
Hvala Bogu dragom pa moj muz nije usao nevin u brak! U doba kad su mu hormoni divljali, kad je jednostavno biologija njegovog tijela bila zaokupirana zenom umio prirodi malo popustiti.
Dakle popustio je vlastitoj strasti, biologiji ili prirodi i okusao se u..odnosu sa XY mladih zenskih individua, gdje je XY cijeli broj od recimo 1 do 100 :D
To je u nas brak donijelo njegovo iskustvo i predjen put muskarca kojem sada treba samo JEDNA zena i potomstvo sa njom....
To je "iskustvo" bilo neophodno da se vas bracni partner ne zagubi u vasem medunozju ili smatrate spomenuto neophodnom praksom u cilju poboljsanja vlastitih sposbnosti muskarca kao muskarca :D
Pretpostavljam da je to iskustvo garancija da isti nece pomisliti na visezenstvo a pogotovo da nece, Bog da nam prosti, pomisliti na prileznicu, u sadasnjim okolnostima-inkognito ljubavnicu :D
I molim da se niko ne uvrijedi zbog ovoga, ali mislim da cistoca duse i tijela nemaju bas paralelan hod. Dusa uvijek samo gore stremi, a tijelo po zemlji hoda; valja uskladiti, ane valja pretjerati.....
Odvec zanimljivo poredenje i postavljanje granica pretjerivanju :oops: :shock:
stella_k

Post by stella_k »

bolje_grob_nego_rob wrote: Sjeti se samo onog Muja sa pivom ispred granapa !
Da li bi na njega potrosila par stotina rijeci, kao sto si bez problema, snagom svoje maste potrosila na neku tezu i zamisljeni tijek jedne poligamne familije !
NE BI VALLAHI !
E na ovo sam morala reagovati; da je tema Mujo i alkoholizam, da znas da bih se raspisala. Nego nije. Tema je poligamija.
bolje_grob_nego_rob

stella_k wrote:
Da li bi na njega potrosila par stotina rijeci, kao sto si bez problema, snagom svoje maste potrosila na neku tezu i zamisljeni tijek jedne poligamne familije !
NE BI VALLAHI !
E na ovo sam morala reagovati; da je tema Mujo i alkoholizam, da znas da bih se raspisala. Nego nije. Tema je poligamija.
Ha ha, Stala ko se sad ljuti

Nemoj bona, prenijet ces to na covjeka, pa ce ti drugu dovesti :lol: :lol:
stella_k

Post by stella_k »

Zlikavac wrote:
stella_k wrote: Zlico jedna.....znam da je pitanje upuceno Danas, ali ja moram napisati....
ne sumnjam da je iskustvo obije...blisko :D
Hvala Bogu dragom pa moj muz nije usao nevin u brak! U doba kad su mu hormoni divljali, kad je jednostavno biologija njegovog tijela bila zaokupirana zenom umio prirodi malo popustiti.
Dakle popustio je vlastitoj strasti, biologiji ili prirodi i okusao se u..odnosu sa XY mladih zenskih individua, gdje je XY cijeli broj od recimo 1 do 100 :D
To je u nas brak donijelo njegovo iskustvo i predjen put muskarca kojem sada treba samo JEDNA zena i potomstvo sa njom....
To je "iskustvo" bilo neophodno da se vas bracni partner ne zagubi u vasem medunozju ili smatrate spomenuto neophodnom praksom u cilju poboljsanja vlastitih sposbnosti muskarca kao muskarca :D
Pretpostavljam da je to iskustvo garancija da isti nece pomisliti na visezenstvo a pogotovo da nece, Bog da nam prosti, pomisliti na prileznicu, u sadasnjim okolnostima-inkognito ljubavnicu :D
Odvec zanimljivo poredenje i postavljanje granica pretjerivanju :oops: :shock:
Pretpostavljam da sve ovo ima veze sa nekom tvojom licnom frustracijom. Ali ne brini, On je velik.
Prasta......
stella_k

Post by stella_k »

bolje_grob_nego_rob wrote:
stella_k wrote:
NE BI VALLAHI !

:lol: :lol: :lol: :lol:
Da te malo citiram (bez ljutnje)
Bolje Grob Nego Rob!
:lol: :lol:
Zlikavac

Post by Zlikavac »

Mene ovdje najvise fascinira kolicina predrasuda, straha i opiranja prema jednom ipak individualno pozeljnom ili nepozeljnom aktu poput poligamije koji, budimo realni, vjerovatno nikad nece biti dio zivota ogromne vecine nas. Poligamija je ipak prisutna u BIH kao sto je bila oduvijek prisutna na ovom prostoru. Vjerovatno ce i dalje biti pojedincanih slucajeva jednako kako ih je bilo i kroz historiju ne samo ovog podneblja. Sustina je da se poligamija bilo legalizovana ili ne, i dalje ne dotice vecine nas negoli tek kao naslov teme na nekom tamo forumu.

Nije li onda apsurd toliko osporavati nesto sto je ipak /sporazumna i nenametnuta/praksa dijela drustva, a ne osvrnuti se na situacije preljube ili visezenstva van ikakvog pravnog okvira, pa samim tim i obaveza, sto se popularno zove preljuba :D.

Bojim se...da smo malo licemjerni..prema nama samima :D
bolje_grob_nego_rob

stella_k wrote:
stella_k wrote: E na ovo sam morala reagovati; da je tema Mujo i alkoholizam, da znas da bih se raspisala. Nego nije. Tema je poligamija.

Bolje Grob Nego Rob!
Pricas ko moja zena !

Bi li se udala ? :roll:
Zlikavac

Post by Zlikavac »

stella_k wrote:Pretpostavljam da sve ovo ima veze sa nekom tvojom licnom frustracijom. Ali ne brini, On je velik.
Prasta......
Istinu zborite oko velicina...

no damnnn, taman sam cekao makar i osrednju psihoanalizu

hvala mlada gospo :D no..slabo
stella_k

Post by stella_k »

stella_k wrote:
bolje_grob_nego_rob wrote: Ha ha, Stala ko se sad ljuti

Bolje Grob Nego Rob!
Pricas ko moja zena !

Hvala na pitanju, udata prilicno dugo i vrlo sretno, imam djevojcicu koju ne bih dala nizasta na svijetu i muza kojeg bih (vjerujem) zbog karakternih osobina mnogo zena pozeljelo...

Nego, kako si ti? :lol:
bolje_grob_nego_rob

stella_k wrote:
bolje_grob_nego_rob wrote: Ha ha, Stala ko se sad ljuti

Bolje Grob Nego Rob!
Pricas ko moja zena !

Salio sam se, moja zena ipak bolje prica ! Puno bolje !

:lol:
stella_k

Post by stella_k »

Zlikavac wrote:
stella_k wrote:Pretpostavljam da sve ovo ima veze sa nekom tvojom licnom frustracijom. Ali ne brini, On je velik.
Prasta......
Istinu zborite oko velicina...

no damnnn, taman sam cekao makar i osrednju psihoanalizu

hvala mlada gospo :D no..slabo
Ne vise tako mlada....zrela rekla bih, dovoljno da losu provokaciju u startu prepozna. Da je post bio vjestije srocen, mozda bih se vasom cijenjenom licnoscu odonosno analizom iste malcice i pozabavila.
Cisto, zabave radi. :D
stella_k

Post by stella_k »

stella_k wrote: :lol: :lol: :lol: :lol:
Bolje Grob Nego Rob!
Pricas ko moja zena !

Salio sam se, moja zena ipak bolje prica ! Puno bolje !

:lol:
Naravno. Tako i treba. :-D
bolje_grob_nego_rob

stella_k wrote:
stella_k wrote: :lol: :lol: :lol: :lol:
Bolje Grob Nego Rob!
Pricas ko moja zena !

Hvala na pitanju, udata prilicno dugo i vrlo sretno, imam djevojcicu koju ne bih dala nizasta na svijetu i muza kojeg bih (vjerujem) zbog karakternih osobina mnogo zena pozeljelo...

Nego, kako si ti? :lol:
Hvala Allahu s.w.t, em pametan, em musliman !

I monogo njih bi me pozeljelo, al necu pa necu !
Zlikavac

Post by Zlikavac »

stella_k wrote:Ne vise tako mlada....zrela rekla bih, dovoljno da losu provokaciju u startu prepozna.
Ne robujmo predrasudama :oops:
Lijepa rijec i uctiv nastup nisu vise pozeljni?

Da je post bio vjestije srocen, mozda bih se vasom cijenjenom licnoscu odonosno analizom iste malcice i pozabavila.
Cisto, zabave radi. :D
Nije li bit...vecine...zabava :D
digger

Post by digger »

U zadnjih par nedjelja vidim da je doslo do najezde morona. Valja ovaj talas zaustaviti. :-)
Zlikavac

Post by Zlikavac »

digger wrote:U zadnjih par nedjelja vidim da je doslo do najezde morona. Valja ovaj talas zaustaviti. :-)
Slazem se...sto bi kolege sa bihnet foruma rekli:

Image

No, zato smo ovdje :D
BigBoss

Post by BigBoss »

Jos kad bi se znalo sta je tema..... kilometri rasprave i na kraju ne zna se ko pije ko placa hehehehe :? :lol: :lol:
Shoshana

Post by Shoshana »

Pa sad, ako su se ovi sto ne znaju diskutovati, razisli, mozda mi ostali mozemo razmijeniti misljenja o poligamiji :-D
Zlikavac

Post by Zlikavac »

Tek ako imate isto...mlada damo :D
Post Reply