Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Edin H.

#26 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban

Post by Edin H. »

A1fa wrote:Prosle sedmice predam i ja zahtjev za ovaj biometrijski pasos, kad me zovu iz MUP-a u petak, kazu ne mogu mi izdat pasos jer mi je pogresan maticni broj na licnoj! :-) Imao sam i do sad pasos, mjenjao ga barem 2x i nikad nisam imao problema. Fakat, nadjem onaj stari Jugoslovenski rodni list i neko je nekad u prepisivanju prilikom ,,informatizacije'' ukucao 5 umjesto 2 8) CIPSova licna mi je izdata 2004 godine. Najgore mi je sad sto ni ona sluzbenica na pasoshima ne zna koja me procedura slijeduje, izdali su mi samo onaj cipsov izvod i rekli da se javim u maticnu opstinu ( to bi za mene bila opstina Centar). Je li neko imao slican problem i sta mi sad tacno treba (pretpostavljam izvod iz maticne knjige rodjenih)?? :? koliko traje ova procedura jer sam konto' u Rumuniju na utakmicu za mjesec :D

Samo polako, utakmica u Rumuniji je u junu :oops:
nineinchnails

#27 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban

Post by nineinchnails »

I mene ceka isto.........koja komplikacija ljudi moji zbog jednog slova.................
tvile

#28 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban

Post by tvile »

A šta biste tek uradili da nikako niste postojali u matičnoj evidenciji :shock: , iako ste državljanin BiH pa da su vam promijenili matični broj 5-6 puta i da niste mogli dobiti zbog neusklađenosti ni pasoš, ni diplomu itd. Iako je do njih da vas utješim :D te procedure traju mjesecima....Pogotovo ako ste rođeni u jednog gradu a u drugom živite.
chengaba

#29 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban

Post by chengaba »

Pa jel' sad Abcde muslimansko ili pravoslavno ime? :lol: :lol: :lol:
miki27A

#30 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban

Post by miki27A »

chengaba wrote:Pa jel' sad Abcde muslimansko ili pravoslavno ime? :lol: :lol: :lol:
Koje god zelis da bude :)

Update: stari je dobio pasos u martu, a onda je mama dosla na red jer po dokumentaciji nije nikad bila udana? Ici u opstinu i ubjedjivati ih da jeste udana, pa onda ne mogu naci rodni list, pa zahtjev za promjenu prezimena u MUP, a prije toga vaditi zahtjev o prebivalistu (onaj sto se vadi u PU i ceka 7 dana). Savjet kad neko predaje u MUP za promjenu imena/prezimena: iako ti teta fino kaze da se ceka do mjesec dana, odmah uzeti broj telefona i nakon 7 dana poceti zivkati, mami je bio gotov zahtjev/rjesenje nakon 10 dana.
san5

#31 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban

Post by san5 »

Meni treba savjet,imam problem koji nisam rijesila na vrijeme,a sad se sve zakomplikovalo...proslo je puno vremena...ali da krenem iz pocetka.
Greska je u slovu imena moje majke u mom rodnom listu.Znaci,mjesto slova u imenu z,napisano je f.
Kada sam htjela ispraviti gresku,otisla sam u opstinu rodenja,napravili su uvid u knjigu rodenih i kao tamo pise da je ime moje majke na f,da je tako upisano.Naravno,to niej tacno,neko je pogresno uradio prepis,jer ja imam rodni list je uredno pise majcino ime,ali u zadnjih desetak godina je pogresno.
Sta sad?
Sve mijenjam,zar ne!?
Rodni list,licna karta,pasos,vjencani list... :? :? :?
Ps,nemojte me osudivati,znam da sam ovo trebala rijesiti i ranije!
Mikica2013

#32 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban

Post by Mikica2013 »

Imam slican problem, pogresno prezime mi je u rodnom listu, a licna i ostali dokumenti su uredu :-) ... mislim nidje veze al eto hajd...Da li sad trebam mijenjati sve dokumente ili samo rodni list? I da li se to radi u opstini prebivalista ili u onoj opstini u kojoj si rodjen? Hvala vam puno na odgovoru :)
Distortion

#33 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban

Post by Distortion »

I ja imam problem sa jednim slovom u imenu oca. Cijeli zivot covjek ima sve moguce dokumente sa slovom A u imenu a kod mene u rodnom listu ime oca (slovo E umjesto A). Provjeravajuci njegov rodni list, ispostavi se da je slovo E tad upisano 1950-te godine :D a otac citav zivot ima "pogresno ime sa tim slovom A", svi su mu dokumenti sa slovom A. Maticna knjiga rodjenih kaze da u imenu nije slovo A nego E. Naravno i kod mene u mom rodnom listu pise ime kao i u njegovom rodnom listu.
Šta je najpametnije uraditi? Ako je neko imao slicno iskustvo a rijesio ga na neki normalan nacin volio bih da podijeli to iskustvo i eventualno rjesenje.

Hvala!
manekenka u penziji

#34 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban

Post by manekenka u penziji »

I ja da se upišem. Djetetu su mi pogrešno upisali moje prezime u rodni list, koliko traje procedura promjene?
U medjuvremenu sam predala djetetu zahtjev za pasoš, medjutim isti cu dobiti tek kad donesem ispravljen rodni list.
Posto cu iduće sedmice ići da ispravim gresku, zna li iko sta mi sve treba i sta me sve čeka?
Danguba

#35 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban

Post by Danguba »

Distortion wrote:I ja imam problem sa jednim slovom u imenu oca. Cijeli zivot covjek ima sve moguce dokumente sa slovom A u imenu a kod mene u rodnom listu ime oca (slovo E umjesto A). Provjeravajuci njegov rodni list, ispostavi se da je slovo E tad upisano 1950-te godine :D a otac citav zivot ima "pogresno ime sa tim slovom A", svi su mu dokumenti sa slovom A. Maticna knjiga rodjenih kaze da u imenu nije slovo A nego E. Naravno i kod mene u mom rodnom listu pise ime kao i u njegovom rodnom listu.
Šta je najpametnije uraditi? Ako je neko imao slicno iskustvo a rijesio ga na neki normalan nacin volio bih da podijeli to iskustvo i eventualno rjesenje.

Hvala!
Nista ne popravljaj.
Ja kada god vadim zenin rodni list pa dj. prezime majke uvijek moram da slazem A umjesto O(kako joj je pravo dj. prezime). Neko nekada napravio gresku i sta sada da sve dizem da to popravim...tako i ti se prilagodi sa E. :D
Distortion

#36 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban

Post by Distortion »

Mogu se ja prilagodit sa E, ali sta ce otac kojem u licnoj i svim dokumentima pise da je A a ne E :D a sto je najvaznije u njegovom rodnom listu je E kao i u mom da mi je E. Otac ce vadit novu licnu, ovi mu ne traze rodni list da vide kako se zove vec samo CIPS i on i dalje moze da se zove drugacije u odnosu na rodni list...
Kada dodje onaj trenutak nasljedstva, ispadne pravno da mu nisam (Boze sacuvaj) sin...po dokumentima...
Jasminak

#37 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban

Post by Jasminak »

s tim da sam imala nedavno problema u pogresnom slovu u rodnom listu i u cipsu umrlgo (u rodjnom listu tvrdo dz, a u cipsu meko) preporucujem da se sve te greske isprave za zivota doticnih osoba, jer kasnije treba niz stvari ucinit da s greske isprave.. morala sam pokrenuti upravni sporo da bi dobila rjesenje o identitetu umrlog, na osnovu kojeg sam ispravila gresku u rodnom listu, da bude isto kao i u cipsu, jer su mi izricito rekli da se ne moze mijenjati cips umrlog, jer im "divni" sistem nema tu opciju, dok se kod zivih osoba ta greska u cipsu ispravlja bez problema..
Post Reply