Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban
-
miki27A
#1 Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban
Stari juce otisao da uzme rodni list i uvjerenje u drzavljanstvu i dobio (na oba dokumenta) ime napisano umjesto Abcde Acbde.
Ovi u opstini kazu da je uvijek mu tako bilo napisano sto ne moze biti moguce jer i CIPSova licna i stari pasos su mu na ime Abcde.
Sad me zanima kako se ovo moze popraviti, jer stari hoce da vadi biomterijski pasos a ovi u opstini nisu objasnili kako je doslo do greske i na koji nacin da se ovo ispravi.
Molila bih one koji znaju kako i gdje i kome se obratiti za odgovor, moze i na pp.
Hvala unaprijed!
Ovi u opstini kazu da je uvijek mu tako bilo napisano sto ne moze biti moguce jer i CIPSova licna i stari pasos su mu na ime Abcde.
Sad me zanima kako se ovo moze popraviti, jer stari hoce da vadi biomterijski pasos a ovi u opstini nisu objasnili kako je doslo do greske i na koji nacin da se ovo ispravi.
Molila bih one koji znaju kako i gdje i kome se obratiti za odgovor, moze i na pp.
Hvala unaprijed!
-
mrki09
#2 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban
Nek za pocetak trazi UVID u maticnu KNJIGU rodjenih (da njemu licno pokazu knjizurinu veliku k'o pola stola i da on vidi kako je tamo napisano). Ako je u maticnoj knjizi pogresno napisano (kao sto je meni bilo) predstoji mu cirkus koji se zove mijenjanje imena, a koja je procedura to sam zaboravio.
-
kuma
#3 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban
Imala sam slican problem sa prezimenom.
Kad sam izvadila rodni list dobila sma ga na pogresno prezime.
Kad sam rekla da to niej moje prezime napravili su me budalom i rekli kako jeste, kako ja to moram mijenjati (sud ovo ono)
Ali da bih dobila LK morala sam imati rodni list... Na LK je tacno prezime bilo.
Izvadila sam cips, i sa LK otisla do sluzbenice i zamolila je da mi objasni kako dobiti LK.
Ona je rekla rodni list ovo ono... Rekoh ja e sad obratno pratimo proces evo LK evo cips treba mi rodni list od kojeg je sve pocelo?!
Ona ono
....
Rekoh ja odavde ne idem, provjerite Upis u maticnu knjigu i sta sve vec treba, jer to je vama 5 minuta!
I ona opet nije htjela, ali to je cula sluzbenica sa saltera pored, i prisla nam... Usla je u elektronsku evidenciju MKR i utvrdila da govorim istinu.
Ova je, bez izvinjenja, rekla samo kako je napravila previd!
Insistiraj sa dokumentima koje imas da utvrde kako je moglo doci do takve greske.
Ako ne budes se izborio onda ti slijedi sve kao sto mrki09 rece...
Kad sam izvadila rodni list dobila sma ga na pogresno prezime.
Kad sam rekla da to niej moje prezime napravili su me budalom i rekli kako jeste, kako ja to moram mijenjati (sud ovo ono)
Ali da bih dobila LK morala sam imati rodni list... Na LK je tacno prezime bilo.
Izvadila sam cips, i sa LK otisla do sluzbenice i zamolila je da mi objasni kako dobiti LK.
Ona je rekla rodni list ovo ono... Rekoh ja e sad obratno pratimo proces evo LK evo cips treba mi rodni list od kojeg je sve pocelo?!
Ona ono
Rekoh ja odavde ne idem, provjerite Upis u maticnu knjigu i sta sve vec treba, jer to je vama 5 minuta!
I ona opet nije htjela, ali to je cula sluzbenica sa saltera pored, i prisla nam... Usla je u elektronsku evidenciju MKR i utvrdila da govorim istinu.
Ova je, bez izvinjenja, rekla samo kako je napravila previd!
Insistiraj sa dokumentima koje imas da utvrde kako je moglo doci do takve greske.
Ako ne budes se izborio onda ti slijedi sve kao sto mrki09 rece...
Last edited by kuma on 22/09/2010 09:55, edited 1 time in total.
- amrica
#4 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban
Ako imas ikakav dokument sa ispravnim imenom, odes u policiju u opcini u kojoj zivi i tamo podneses zahtjev, mislim da dobijes formular koji popunis, platis 10 KM i cekas mjesec dana.
Meni se slicno desilo, na vjencanom listu u prezimenu muzeve majke napisali ol umjesto d (iako je slovo d napisano bar 6 puta na listu, cak i u broju 28...) i cak je i sefica u opcini priznala da je "do njih", morala sam proci proceduru u MUP-u.
Meni se slicno desilo, na vjencanom listu u prezimenu muzeve majke napisali ol umjesto d (iako je slovo d napisano bar 6 puta na listu, cak i u broju 28...) i cak je i sefica u opcini priznala da je "do njih", morala sam proci proceduru u MUP-u.
-
Suzie Q
#5 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban
Prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama može sljedeće:
Zakon o slobodi pristupa informacijama u BiH
ODJELJAK IV
OSOBNE INFORMACIJE
Članak 17.
Pravo na izmjenu ili davanje komentara na osobne informacije
Svaka osoba ima pravo osigurati da njene osobne informacije koje su pod kontrolom javnoga tijela budu točne ili, u odnosu na svrhu prikupljanja ili korištenja informacija, da budu aktualne, kompletne, relevantne za zakonsku namjenu zbog koje su pohranjene, te da na bilo koji drugi način nisu pogrešne.
Nakon odobravanja pristupa ličnim informacijama, podnositelj zahtjeva može postupiti u smislu stavka 1., tako što podnosi:
a) zahtjev za izmjenu. Zahtjev za izmjenu može se odbiti samo ako nadležno javno tijelo opravdano utvrdi da informacije na koje se zahtjev odnosi ispunjavaju uvjete iz stavka 1. Ako je zahtjev odbačen, nadležno javno tijelo dopisom o tome obavještava podnositelja zahtjeva, a ovaj dopis mora ispunjavati uvjete utvrđene u članku 14.3. b); ovog zakona i/ili
b) komentar koji se dodaje na osobne informacije. Komentar mora potpisati podnositelj zahtjeva, te se mora odnositi na informacije na koje se dodaje. Nadležno javno tijelo što je prije moguće, ali najkasnije 15 dana od dana prijema komentara dopisom obavještava podnositelja zahtjeva da je takav komentar dodat informacijama.
dakle neka prvo podnese zahtjev za pristup toj informaciji i kada utvrdi grešku treba uraditi po gore navedenom.
Zakon o slobodi pristupa informacijama u BiH
ODJELJAK IV
OSOBNE INFORMACIJE
Članak 17.
Pravo na izmjenu ili davanje komentara na osobne informacije
Svaka osoba ima pravo osigurati da njene osobne informacije koje su pod kontrolom javnoga tijela budu točne ili, u odnosu na svrhu prikupljanja ili korištenja informacija, da budu aktualne, kompletne, relevantne za zakonsku namjenu zbog koje su pohranjene, te da na bilo koji drugi način nisu pogrešne.
Nakon odobravanja pristupa ličnim informacijama, podnositelj zahtjeva može postupiti u smislu stavka 1., tako što podnosi:
a) zahtjev za izmjenu. Zahtjev za izmjenu može se odbiti samo ako nadležno javno tijelo opravdano utvrdi da informacije na koje se zahtjev odnosi ispunjavaju uvjete iz stavka 1. Ako je zahtjev odbačen, nadležno javno tijelo dopisom o tome obavještava podnositelja zahtjeva, a ovaj dopis mora ispunjavati uvjete utvrđene u članku 14.3. b); ovog zakona i/ili
b) komentar koji se dodaje na osobne informacije. Komentar mora potpisati podnositelj zahtjeva, te se mora odnositi na informacije na koje se dodaje. Nadležno javno tijelo što je prije moguće, ali najkasnije 15 dana od dana prijema komentara dopisom obavještava podnositelja zahtjeva da je takav komentar dodat informacijama.
dakle neka prvo podnese zahtjev za pristup toj informaciji i kada utvrdi grešku treba uraditi po gore navedenom.
- kockica_kockica
#6 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban
Neka ode opet u opcinu i trazi uvid u maticne knjige kako tamo pise.... nepismeni ljudi rade na tim nesretnim salterima i jos nepismeniji su radili na unosu podataka iz knjiga... ja sam imala problem mijenjanja tako kvacica, slova i slicnog. Sve se radi u MUP opcine u kojoj se nalaze ti izvodi. Zahtjev se popuni i plati taksa.. prije je bilo nekih 10 KM, ne znam koliko je sada.. Sve to traje u vjecnost dugo...miki27A wrote:Stari juce otisao da uzme rodni list i uvjerenje u drzavljanstvu i dobio (na oba dokumenta) ime napisano umjesto Abcde Acbde.
Hvala unaprijed!
- kurty
#7 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban
Kod mene sljedeca situacija...
Moj otac ar. prezime mu Č....
Njegov rodjeni brat, prezime mu Ć....
- kokuz_sa
#8 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban
kurty wrote:Kod mene sljedeca situacija...
al lijepi MUP stavis zahtjev doneses papir kako ti kod oca stoji prezime i sve rijeseno
-
mrki09
#9 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban
Jes, a kod mog oca bilo pogresno u dokumentima sezdeset godina, a samim tim i kod mene nekih tridesetak, pa je citava cirkusijada ispala, a sve par dana pred vjencanjekokuz_sa wrote:kurty wrote:Kod mene sljedeca situacija...
Njegov rodjeni brat, prezime mu Ć....kod mene ista prica bila
al lijepi MUP stavis zahtjev doneses papir kako ti kod oca stoji prezime i sve rijeseno
- kurty
#10 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban
Dedo je sa Č, tao da sam ja legalan nasljednikkokuz_sa wrote:kurty wrote:Kod mene sljedeca situacija...
Njegov rodjeni brat, prezime mu Ć....kod mene ista prica bila
- amrica
#11 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban
Kolegica posla u penziju kad je skontala da je negdje Đ, a negdje Džemila... Haos... mislim da je morala mijenjati ime, znam da nije dobila penziju mjesecima dok se to nije raspetljalo.
Ali ako je "samo"
greška nepismenih u općini, na jednom dokumentu, i to od kada je uvedena racunarska obrada, onda je dosta dopis MUP-u.
Ali ako je "samo"
- Komšinica
#12 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban
Kako su ti već rekli, a nedavno sam imala slučnu situaciju, ispravke u matičnim knjigama idu isključio preko MUP-a. Odeš kod njih, podneseš zahtjev, i mislim da završavaju u roku od mjesec dana.
- alcho
#13 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban
A ja ne znam kakvo mu je to ime uopste...cuj Abcde

- Edin H.
#14 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban
alcho wrote:A ja ne znam kakvo mu je to ime uopste...cuj Abcde
![]()
Vala pravo bez veze.
I bolje je da promijeni
-
mrki09
#15 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban
Pa cita se Ejbisidii, to ti je bolan na engleskom napisaTo 
-
miki27A
#16 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban
Kakvo mu je ime, haman k'o da je stranjsko. Uglavnom, stari je jutros odresito rekao ako bude morao ga stvarno mijenjati da ce staviti svoj nadimak kao ime (ionako ga raja samo znaju po nadimku)mrki09 wrote:Pa cita se Ejbisidii, to ti je bolan na engleskom napisaTo
Hvala svima na odgovorima, izgleda da ce ipak biti MUP i zahtjev za ispravku informacije.
- amrica
#17 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban
kiki-miki wrote:Ma kakav Mup.Prvo uvid,pa ako ne da ili neće da provjeri pa kod šefa.Pa ako treba i do načelnika,a ne do Mup-a.
Načekaće se i treba tona papira da se ispravi njihova greška.
Ne moze tako, nazalost
Dali su mi na uvid originalanu maticnu knjigu (mom muzu citav zivot pisalo ispravno prezime majke dok nije doslo do informatizacije
I ne treba tona papira ako se ispravlja greska, samo se ispuni formular, plati 10 KM i ceka mjesec dana.
-
miki27A
#18 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban
Update:
Stari prema preporuci vecine sa foruma otisao u MUP u mjestu prebivalista i tamo mu rekli da ode u CIPS i izvadi kartu na ACBDE!!!!, pa ce onda oni stornirati??? to i onda ce moci da "poprave" na pravilno!!!!!
Ovo samo kod nas moze, ja vise nemam rijeci!!!
Stari prema preporuci vecine sa foruma otisao u MUP u mjestu prebivalista i tamo mu rekli da ode u CIPS i izvadi kartu na ACBDE!!!!, pa ce onda oni stornirati??? to i onda ce moci da "poprave" na pravilno!!!!!
Ovo samo kod nas moze, ja vise nemam rijeci!!!
- Sir Charles
#19 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban
Ja sam imao problem u prezimenu. Umjesto in, oni su mi stavili m. Ja izvadio rodni list i vidim pogresno. Upitam odmah covjeka na salteru sta mi je ciniti, uputi me u sobu 6 ako se ne varam. Odem kod tete i rekoh takva je situacija. Zena ustade, pronadje maticnu knjigu, vidi da je tamo ok, prepravi u racunaru i izdade mi rodni list i cak mi ga nije naplatila i lijepo mi se izvinula. Rodni list sam vadio u Banja Luci
- respo
#20 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban
da se i ja ukljucim u temu
nesto slicno je i kod moje familije
pola familije prezime zavrsava sa o a pola njih sa ic
a sve braca i sestre
poslije drugog svj rata valjda morali postati jugovici pa izmjenili kraj u ic
nesto slicno je i kod moje familije
pola familije prezime zavrsava sa o a pola njih sa ic
a sve braca i sestre
poslije drugog svj rata valjda morali postati jugovici pa izmjenili kraj u ic
-
sokkia
#21 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban
javašluku i bezobrazluku opštinskih službenika nikad kraja!Prije otprilike mjesec i po sklapao sam kupoprodajni ugovor za zemljište sa dva brata.Kod notara primjetiše da je na posjedovnom listu ime jednog Ljuban a u LK Ljubo.Upute nas da izvadimo rodni list da bi to mogli popraviti u katastru.Uradimo to i oni popraviše ime na posjedovnom litu i upisaše LJubo.Odemo kod notara kad opet problem.U jednog (iako su rođena braća)ime oca Mićo a u drugog Mihajlo.Ponovo u matićni ured i u knizi rođenih pored imena Mihajlo u zagradi stoji MIčo ali nam rekoše da to što piše u zagradi ne mogu upisivati u rodni list.Dođe ti da poludiš kad uzmeš u obzir da je jedan doputovao iz Bjeljine a drugi iz Banjaluke i da nemožeš završit posao zbog nećijeg nemara i neodgovonosti.Nekako to sredimo uz pomoć nekih razumnih ljudi .Poslije nekoliko dana pošto sam isplaćo sve poreze i takse dobijem rješenje da je zemljište prešlo na mene 1/1 ali sa pogrešnim imenom oca.Odem u katastar da popravim kad mi službenica reće da su oni upisali samo ono što stoji na kupoprodajnom ugovoru.Ja joj potkućim ugovor pod nos i kad vidje da je pogriješila uze na raćunaru i popravi i umjesto izvinjenja reće onako podrugljivo"Eto popravila sam jesi li sad zadovoljan"
-
hadžialagić
#22 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban
- A1fa
- Grijem se na: Lsdydon
- Horoskop: **Nepoznato**
#23 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban
Prosle sedmice predam i ja zahtjev za ovaj biometrijski pasos, kad me zovu iz MUP-a u petak, kazu ne mogu mi izdat pasos jer mi je pogresan maticni broj na licnoj!
Imao sam i do sad pasos, mjenjao ga barem 2x i nikad nisam imao problema. Fakat, nadjem onaj stari Jugoslovenski rodni list i neko je nekad u prepisivanju prilikom ,,informatizacije'' ukucao 5 umjesto 2
CIPSova licna mi je izdata 2004 godine. Najgore mi je sad sto ni ona sluzbenica na pasoshima ne zna koja me procedura slijeduje, izdali su mi samo onaj cipsov izvod i rekli da se javim u maticnu opstinu ( to bi za mene bila opstina Centar). Je li neko imao slican problem i sta mi sad tacno treba (pretpostavljam izvod iz maticne knjige rodjenih)??
koliko traje ova procedura jer sam konto' u Rumuniju na utakmicu za mjesec 
- Control panel
#24 Re: Pogresno ime u rodnom listu: savjet potreban
ljudi greske su nastale kada su iz tih knjizurina prepisivalu (ubacivali u komjuter) podatke pa je neki strucnjak pogresno prepisao. pa kada oni iz cipsa udju u sistem da provjere ono sto ste vi predali za pasos dodje do neslaganja. tako je meni bilo. nikada dod sada nisam imao problema i onda me zovu kao nesto nije u redu. i morao sam ici da ispravljam sve dokumente,
prvo rodni list, sa njim drzavljanstvo, pa sa to dvoje izvaditi licnu pa onda sve ponovo predati za pasos. sreca da sam to uradio prije ovih velikih guzvi za pasos pa sam samo sat vremena cekao.
treba li napominjati da sam
prvo rodni list, sa njim drzavljanstvo, pa sa to dvoje izvaditi licnu pa onda sve ponovo predati za pasos. sreca da sam to uradio prije ovih velikih guzvi za pasos pa sam samo sat vremena cekao.
treba li napominjati da sam
- kockica_kockica