Ako će ti biti lakše, evo ti moja priča. Prije nekih 15 godina, bio sam hard core ovisnik o kocki, kladionica, cuke, aparati, rulet i sve što je moglo doći pod ruku. Isto kao i ti, prvi put sam probao cuke iz zajebacije i dobio 58 km. I to mi je uništilo preko dvije godine života. Vazda dužan, vako, nako, vazda u krizi. Crnjak živi. Ostavi me djevojka, jer je normalna, raje nisam ni imao osim kockara.amrq7u wrote:Pozdrav raja,
prije nego što me počnete osuđivat i pljuvat, zamislite da ste na mom mjestu, i shvatite da se svakome moze isto desiti.
Ovako, poceo sam se kladit prije 3 godine. U početku su to samo bili listići, tj. kladionica i ništa više, ulog minimalni. Sve do jednom. Htio sam da isprobam bingo i dobio sam neke novce i počeo sam to da forsiram jer sam uvijek bio uvjeren da cu nesto da dobijem. Bilo je tu dobitaka, medjutim uvijek sam bio u minusu. Sve bi to bilo u redu da je to dnevni ulog do 5KM, nego premasuje nekada i cak 50. Najgore od tog svega je sto se ja jos uvijek skolujem, idem u srednju skolu, i svjestan sam problema i zelim da ga rijesim. Nisam sad onaj umrli ovisnik, medjutim ako se ovako nastavi bit cu nazalost. Imam volju, imam zelju, snagu, energiju da prestanem, ali mi fali to "nesto". Imam druga koji je isto ovisnik. Da li mi mozete preporuciti kako, sta da uradim da prestanem jer jos uvijek ovo nije preraslo u veliki problem.
Jedan dan bio bolestan i ostao kući. Nisam se mogao pomoći. Od zajebancije počnem da učim kako se prave i progarmiraju web stranice. Fakat me zainteresuje. Naučim nešto i počnem da tražim posao. Napišem preko 200 aplikacija za posao i pošaljem ih poštom (tada baš nije išlo emailom). Od tih dvjesto, šest me pozove na razgovor i na jednom dobijem posao. Znači kvota uspjeha 0,5%. Od kako sam počeo raditi nikada više nisam otišao u kladionicu, nikada više jednu marku nisam dao za bilo kakav vid klađena ili nečeg slično. Jednostavno sam shvatio da nema šanse da dobijem nešto. I tu sam stao. Ti si inteligentan i znaš to i de facto si prešao u fazu prestajanja biti kockarkom. Ali moraš to prihvatiti 100%. Nemoraš se ti odvajati od prijatelja, ali moraš od kladionica. Jednostavno ih odjebi.
Dalje, posao mi je pružio priliku da se dalje razvijam. Danas ima dvije magistarske diplome, radni staž više od deset godina i sve što mi treba u životu. Nema veze ima li posla ili nema. Posluži se internetom da naučniš nešto od čega možeš da živiš