Odbrana od napada nozem

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Dozer

#51 Re: Odbrana od napada nozem

Post by Dozer »

Neprilagodjena, a i ostali/e, problem "glave" jeste najveci probblem u svemu, naravno, zato i rekoh da za sve treba imati smirenost. Tada se vlada svakom situacijom.
Medjutim, treningom i uvjezbavanjem necega automatski podizes i svoju svijest, ne treniras samo misice nego i mozak. Dobijas samopouzdanje, i pored toga sto tijelo fizicki uci i jaca, mozak takodjer uci i stice mogucnosti da vrlo precizno procijeni mogucnosti tijela kojim vlada. Kontas?

Evo i plasticni primjer - imas merdevine od 3m ne akoje se nikad nisi popela jer te strah, a strah je stanje svijesti, odnosno mozga, ne tijela. Onda si jedan dan krenula i popela se 1 m. Nista ti se nije desilo, ali tada si vec uradila nesto - mozak je natjerao tijelo da uradi nesto novo. Dakle, i jedno i drugo su poceli trening i ucenje. Drugi dan si otisla na 2m, a treci na vrh, tj. 3m. Sada se svakodnevno penjes na ta 3 m bez ikakvih problema i cak i ne razmisljas o tome na kojoj si visini i kako. Znaci, istrenirala si mozak na te radnje, a samim tim pomjerila granicu svijesti, odnosno straha, pa mozak bez problema naredi tijelu da se penje.

Ista stvar je i sa ovim o cemu pricamo. Sada nemas tu smirenost, nemas znanje o nacinima kako da se odbranis, ali treningom ces istrenirati tijelo da se brani, a mozak ce postati svjestan mogucnosti tog tijela.
zaratustra

#52 Re: Odbrana od napada nozem

Post by zaratustra »

Jest da je ovo za nas, obične smrtnike, naučna fantastika. Ali nije zgoreg pogledati.

MutD452

#54 Re: Odbrana od napada nozem

Post by MutD452 »

Nije mi namjera uistinu bila da ikog reklamiram... Hvala vam na korisnim savjetima;-)) Post sam postavio iz razloga sto me pijani lik prije pet mjeseci zaskocio s ledja i napravio ranu na vratu, sreca, nije bila duboka.. Od tada, imam neku vrstu straha od toga, pa pokusavam na bilo koji nacin da se oslobodim od toga.. Hvala jos jednom!
Maraschino

#55 Re: Odbrana od napada nozem

Post by Maraschino »

ovo izgleda bas ozbiljno,

najbitnije u samoodbrani je da se ne okliznete... :D
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#56 Re: Odbrana od napada nozem

Post by Latina »

Maraschino wrote:ovo izgleda bas ozbiljno,

najbitnije u samoodbrani je da se ne okliznete... :D
Moguce da za tebe ovo nije ozbiljno. Ali globalne statistike govore drugacije.

Jedna od 3 zene i djevojke biva pretucena ili zrtva seksualnog zlostavljanja u toku zivota ( na globalnom nivou ) - izvor UN.

Jedna od 4 djevojke biva zrtva seksualnog zlostavljanja u toku skolovanja. Vecina ne prijavi napadaca.

Najcesci napadac je partner/suprug/poznanik.

Globalno gledano - 70% ubistava zena su izvrsili njihovi muzevi ili partneri. Dakle nas najcesce napadaju i/ili ubijaju oni koje mi volimo, i koji govore da nas vole.

Druga grupa su napadaci oportunisti - psihopate/psihijatrijski pacijenti. Znaci napad se desava ili u kuci ili na osamljenom mjestu.

Toliko o "neozbiljnosti" ovog globalnog problema.

Toliko je "mali", da bi jedino uvodjenje casova samoodbrane kao redovnog predmeta u skolama/fakultetima nesto eventualno promijenilo, i globalno ucinilo zene sigurnijima.

http://www.feminist.com/antiviolence/facts.html
black

#57 Re: Odbrana od napada nozem

Post by black »

MutD452 wrote:Pozdrav Svima! Zanima me da li u Sarajevu postoji klub u kojem se moze trenirati i uvjezbavati odbrana od napada nozem? Ili je to striktno dozvoljeno vojnim i specijalnim jedinicama? Postoje li udzbenici i tome slicno? Unaprijed hvala!
ja bi ti preporuchio aikido

samo da bi bilo koju tehniku primjenio u stvarnoj situaciji potrebne su godine prolivenog znoja, zaboravi nakve seminare od tri dana od toga nema nishta ;-)
shana_majka

#58 Re: Odbrana od napada nozem

Post by shana_majka »

Hapkido kod nas mozda nije dovoljno popularan ali u svijetu "borilackih vjeshtina" visoko kotira
http://au.youtube.com/watch?v=hLbjpRFI3YA
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#59 Re: Odbrana od napada nozem

Post by PipiDugaDevetka »

U nekoj napetoj situaciji treba biti smiren i IMATI SVOJU PRIČU.

Recimo u tramvaju trica, nema gužve, kasni je sat, pretposljednja vožnja prije Remize,
hoćete da zaštite djevojku od nekog pijanca:

-Momak, zaveži više i pusti curu na miru!
-Š'a je ba, ti bi se pobio, ho'š sad da te proburazim!?-ustaje se.

Ustaješ se i ti, nabacuješ osmjeh br. 7, žurno ideš prema njemu kao da ćeš se zdraviti i rukovati s njim. Glasno govoriš:
-Đe si Paja, pa otkad te nisam hebo te,....vidio (Sve sa vještačkim osmjehom br.7).

-Nisam ja Paja, da se ti nisi malo zahebo?

Već si pred njim, hvataš se za rukohvat stolice radi oslonca i protiv inercije.
-Paja, Raja, jaja,...nema veze.

Spucaš ga nogom u rimu, pa čepom odozdo u bradu.
Dalje je stvar odluke, cipelarenje/policija/izlaz sa curom.

Treba imati priču,...Baš kao što šibicari imaju priču, skreću pažnju,...
shana_majka

#60 Re: Odbrana od napada nozem

Post by shana_majka »

PipiDugaDevetka wrote:U nekoj napetoj situaciji treba biti smiren i IMATI SVOJU PRIČU.

Recimo u tramvaju trica, nema gužve, kasni je sat, pretposljednja vožnja prije Remize,
hoćete da zaštite djevojku od nekog pijanca:

-Momak, zaveži više i pusti curu na miru!
-Š'a je ba, ti bi se pobio, ho'š sad da te proburazim!?-ustaje se.

Ustaješ se i ti, nabacuješ osmjeh br. 7, žurno ideš prema njemu kao da ćeš se zdraviti i rukovati s njim. Glasno govoriš:
-Đe si Paja, pa otkad te nisam hebo te,....vidio (Sve sa vještačkim osmjehom br.7).

-Nisam ja Paja, da se ti nisi malo zahebo?

Već si pred njim, hvataš se za rukohvat stolice radi oslonca i protiv inercije.
-Paja, Raja, jaja,...nema veze.

Spucaš ga nogom u rimu, pa čepom odozdo u bradu.
Dalje je stvar odluke, cipelarenje/policija/izlaz sa curom.

Treba imati priču,...Baš kao što šibicari imaju priču, skreću pažnju,...
:lol: pipi samo si zaboravio na kraju ,u stilu..
momak jes' dobro :? , shta mu bi :? ,jel' ti pozlilo :?
:? :?
Latina

#61 Re: Odbrana od napada nozem

Post by Latina »

Razvodnjavate temu. Lako je biti "heroj" i "imati pricu" u tramvaju. Situacija je malo drugacija kad si sam, i neko te napadne nozem s ledja/sprijeda.

Tada ili momentalno znas sta ces uciniti, ili si rahmetli/pokojni.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#62 Re: Odbrana od napada nozem

Post by PipiDugaDevetka »

Latina wrote:Razvodnjavate temu. Lako je biti "heroj" i "imati pricu" u tramvaju. Situacija je malo drugacija kad si sam, i neko te napadne nozem s ledja/sprijeda.

Tako je, @Latina. Eto, ja sam naveo jednu situaciju iz moje mladosti.

Neka nastave stručni, dalje, šta ako ih je više. Obično tako i bude jer su to huligani, kukavice, pa su hrabri samo u čoporu, hordi,...inače, sve je to p. dim.

Obožavam ADLERKU svijeta PRVAKINJU!
shana_majka

#63 Re: Odbrana od napada nozem

Post by shana_majka »

Latina wrote:Razvodnjavate temu. Lako je biti "heroj" i "imati pricu" u tramvaju. Situacija je malo drugacija kad si sam, i neko te napadne nozem s ledja/sprijeda.

"Imati pricu" je VEOMA" vazno ma kao ti glupo zvucalo..
"momentalno" mogu da ucine samo dobro obuceni/trenirani u protivnom vishe shtete nego koristi ,jer se mnogi nakon par instrukcija "ufuraju" ..
p.s. nakon 30+ god iskustva u borilackim vjeshtinama, odgovorno stojim iza napisanog..

@dozer je lijepo objasnio kako da se prezivi...
Latina

#64 Re: Odbrana od napada nozem

Post by Latina »

shana_majka wrote: "Imati pricu" je VEOMA" vazno ma kao ti glupo zvucalo..
"momentalno" mogu da ucine samo dobro obuceni/trenirani u protivnom vishe shtete nego koristi ,jer se mnogi nakon par instrukcija "ufuraju" ..
p.s. nakon 30+ god iskustva u borilackim vjeshtinama, odgovorno stojim iza napisanog..
Ok. Ali prica nije dovoljna ako nas ( zenski rod ) manijak napadne.

Mi se paralisemo od straha ako ne znamo nista o samoodbrani. Znaci tesko da tu prica pije vode. Kod vas stvari drugacije ferceraju.
shana_majka

#65 Re: Odbrana od napada nozem

Post by shana_majka »

Latina wrote:
shana_majka wrote: "Imati pricu" je VEOMA" vazno ma kao ti glupo zvucalo..
Ok. Ali prica nije dovoljna ako nas ( zenski rod ) manijak napadne.

Mi se paralisemo od straha ako ne znamo nista o samoodbrani. Znaci tesko da nama prica moze pomoci u tom trenutku. Kod vas stvari drugacije ferceraju.
kasno sam editovao
procitaj post @dozer-a lijepo je objasnio ...
k3Ra

#66 Re: Odbrana od napada nozem

Post by k3Ra »

Kontam da li da reklamiram ili ne :) ugl postoje i Ninpoera i Sfera, lako je zagooglati :)
Tehnika i kombinacija mali milion. S tim sto bih volio naglasiti da je glava najbitnija,
odnosno, ako mozes biti hladan u toj situaciji, snaci ces se i bez nekog pretjeranog znanja,
ako ne mozes, nece ti pomoci nikakva tehnika, naravno, razlika je u tome sto kada se
bavis borilackim vjestinama, postepeno stices vise i vise samopouzdanja, automatski je lakse
zadrzati kontrolu nad sobom u bilo kakvoj situaciji, pri tome mislim i to da suzbijas i kontrolises
vlastitu agresivnost i tako izbjegnes konflikt, suprotno tome, ne treba se nakon 2 mjeseca treninga
"ufurati" u seagalove filmove jer su velike sanse da naletis na nekoga s vise znanja ili ne daj Boze
narezanim zrnom :) pozz.
Latina

#67 Re: Odbrana od napada nozem

Post by Latina »

shana_majka wrote: procitaj post @dozer-a lijepo je objasnio ...
Procitala sam, i slazem se s njim u potpunosti.
shana_majka

#68 Re: Odbrana od napada nozem

Post by shana_majka »

Latina wrote:
drago mi je da se razumijemo

p.s. samo sam pokushao da skrenem paznju na neke stvari. Nakon tih brzih kurseva niko nije dovoljno obucen. Nekad, moze da stvori laznu sigurnost Zato je tehnika "prezivljavanja" korisnija. Ipak, moze da se radi o zivotu ili smrti, zato sam malo ozbiljniji nego inace ;-)
Leonid Breznjev

#69 Re: Odbrana od napada nozem

Post by Leonid Breznjev »

shana_majka wrote:
Latina wrote:
drago mi je da se razumijemo

p.s. samo sam pokushao da skrenem paznju na neke stvari. Nakon tih brzih kurseva niko nije dovoljno obucen. Nekad, moze da stvori laznu sigurnost Zato je tehnika "prezivljavanja" korisnija. Ipak, moze da se radi o zivotu ili smrti, zato sam malo ozbiljniji nego inace ;-)

Shihan shana, moj naklon.. :)
shana_majka

#70 Re: Odbrana od napada nozem

Post by shana_majka »

hus....znash i sam moj arslo shta se deshava kad se "ufuraju",ko ce onda to objasnit... :-)
Latina

#71 Re: Odbrana od napada nozem

Post by Latina »

shana_majka wrote: Zato je tehnika "prezivljavanja" korisnija. Ipak, moze da se radi o zivotu ili smrti, zato sam malo ozbiljniji nego inace ;-)
Da, kad smo mi u pitanju samo to i jeste cilj - da prezivimo. Mi nemamo ambicije da muskarce nesto povrijedimo, genetski kod nam je drugaciji, sta li. Zato sam i razmisljala da otvorim zasebnu temu o zenskoj samoodbrani, posto je nas koncept sasvim drugaciji i zasniva se iskljucivo na samoodbrani. Zaista mislim da svaka od nas mora poznavati barem osnovne vjestine. Eto.
Leonid Breznjev

#72 Re: Odbrana od napada nozem

Post by Leonid Breznjev »

shana_majka wrote:hus....znash i sam moj arslo shta se deshava kad se "ufuraju",ko ce onda to objasnit... :-)
znam ahbabu moj, znam... nista gore od frajera koji treniraju 3-4 mjeseca neku "zajebatu tehniku" i onda postanu cool.... nakon vise od 25 godina intenzivnog treniranja razlicitih borilackih vjestina mogu samo potvrditi ono sto kazes..

a sto se tice odbrane od noza.. hm.. nekom ko zna sta je ulicna borba, ne trebam naravno ni govoriti sta se tu radi, ali za one koji ne znaju, ali se nadju u tako opasnoj situaciji, u svakom slucaju preporucujem bijeg. u stilu one stare poslovice: "bjeganova majka nikad nije plakala".. za ove sto misle da je bijeg ujedno i izgubljena partija, pokusajte napadaca drzati na distanci, glasno dozivati u pomoc i naravno pokusati doci do neke stvarke koja bi mogla posluziti kao odbrambeni element.

sto se tice zena koje bivaju napadnute, pokusajte napadacu doci do ociju, do "mehkih" dijelova tijela i nemati obzira pri odbrani.. ako treba prstima u oko, udri.. i opet najvaznije, glasno dozivati u pomoc ali pri tome ne ostati pasivan.. pokret je u vecini slucajeva spas..

ah da, jos jedna mala stvar.. ulicna borba nikada nije onakva kao sto ste to trenirali u doju.. nikada....
zavrzlama

#73 Re: Odbrana od napada nozem

Post by zavrzlama »

Noz je najslabije oruzje u rukama napadaca...protiv noza je najbolja odbrana dohvatiti se svega sto je bar dva puta vece duzine od napadacevog noza...a takve predmete je u nasim oklonostima lako naci..napadaci nozem obicno su tipovi koji isti kortiste u guzvi i iznenada ,tako da odbrana od noza obicno dolazi prekasno,jer rijetko ko prvo pokaze noz zrtvi, pa je onda napadne...

Moj savjet(bio sam napadan vise puta ) ne paniciti,odmah ustuknuti i drzati minimalno 2-3 metera rastojanje od napadaca pa makar vi izgledali kao kukavica i neprimijetno gledati okolo za neki stap,metalnu sipku a prazna gajba od piva je isto tako efikasno odbranbeno oruzje...napadac nozem obicno ako mu propadne faktor iznenadjenja postaje nesiguran, jer nakon neuspjelog pokusaja da vam nanese ubode nozem pocinje da prelazi u defanzivu, pogotovo ako se vi domognete nekog predmeta koji je znatno duzi od njegovog noza..ukoliko ne uspijete da nadjete neki predmet...onda je bijeg najbolja opcija jer vas napadac nece dugo pratiti jer ce zadovoljiti svoj nasilnicki i pobjednicki ego jer vidi da vi bjezite i ostavit ce vas na miru... :D

PS. jednom me tip napao nozem,ali sam dohvatio praznu gajbu od piva i slomio mu dva prsta na ruci...kasnije tip kaze ja se ba salio :D
madner

#74 Re: Odbrana od napada nozem

Post by madner »

Noz nije najslabije oruzje, zato sto ne gubi efikasnost kad se udje u klinc. Slazem se medjutim da je najbolje uzeti sta bilo umjesto koristenja nekih ninja zahvata.

Pistolj je najbolja odbrana od istog, ako bijeg nije moguc. Sto se tice kurseva samo odbrane, vise stete nego koristi od istih. Gore se furati da nesto znas nego znati da ne znas. Trening je nesto drugo, ali kurs koji traje 2 mjeseca je :roll:

Nego, kad vidim ovu statisiku razmisljam kolko nas se u zivotu nije potuklo? Ne smatram sebe nekim siledijom, ali sjecam se bar 4 dobre tuce iz svog zivota.
Dozer

#75 Re: Odbrana od napada nozem

Post by Dozer »

Samo jedna mala napomena - skola koju sam ja spomenuo, kod Svabe, nije nikakav kurs, nego zvanicni klub samoodbrane. Ne idete tamo na odredjeno, nego koliko god vi sami zaelite, mjesec, dva, 8, godinu , 5, 10. Do vas je.
U svakom slucaju, tamo cete sigurno nauciti sve ove poluge, bacanja i lomljenja koji su prikazani na gornjem filmu iz Novog Sada, plus, masu udaraca iz svih borilackih sportova (karate, tae kwon do, boks, full contact, itd.).
Naucicete i kako da se ponasate i borite u parteru, odnosno na zemlji, i kako da primijenite sve tehnike u bilo kojem polozaju. Naravno, za sve ovo treba vremana i mislim da je sve ispod 6 mjeseci gubljenje vremena, jer tesko da cete za manje od ovoga ista uspjeti uvjezbati bar malo. Podrazumijeva se da ni tada necete biti bog zna sta, ali u svakom slucaju cete vec imati dovoljno samopouzdanja, a znacete i malo tehnike, a onda sa tim znanjem samo procitate ono sto napisah ranije i bicete dovoljno spremni da se odbranite.

I ovo je iz iskustva dugog 23 godine :)
Post Reply