"Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
- SmokingMan
#151 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Vazda treba raditi na sebi, a to je apsolutno najteže, galaktički posao. 
-
saimidin
#152 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
To je zato sto si zenano_sikiriki wrote: ↑14/10/2022 22:19 Skontala sam, my bad.![]()
Da mi je samo vidjeti spisak za djecake ili muskarce, osim be a man and don’t be a pussy, slabo sta mi pada na pamet.
Mislim ovo da ti ne pada na pamet kako je muskarcima
To je klasicna greska da su muski I zene isti, samo su fun parts razliciti, i vidis kako hoces da budes fer I korektna, e tu bi musko islo u kontru tesku, do bana
Svijet je muski, I ja sam dugo pokusavao skontati zasto I nemam blage, ali sam skonto da je manje nego ikada do sada, pa eto valjda ide na bolje
- MehmedPasaMoric
#153 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Jel se ovo opet prica o jednakosti polova dok je broj zena sa SSS zaposlenih u RMU Banovici jednak nuli? Pa dokle vise ljudi
- Bloo
- Globalna šefica
#154 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Jeste. Nadamo se da ce sa porastom broja zena u RMU, porasti i broj androcida.MehmedPasaMoric wrote: ↑15/10/2022 01:17 Jel se ovo opet prica o jednakosti polova dok je broj zena sa SSS zaposlenih u RMU Banovici jednak nuli? Pa dokle vise ljudi
Prvo treba da ojacamo fizicki, onda psihicki i onda krece osveta.
Prvo muzeve, onda sinove, onda oceve nasih muzeva i svu musku familiju zatuci.
Prije toga im ugurati oklagiju u anus, da vidimo cija majka bolju pitu razvlaci, a?
I onda sa pjesmom, krvavih ruku otici u trecu smjenu.
Treba nagovoriti i VIS Idole da nam daju autorska prava pa da se zapjeva Krvave zore, bude me iz sna...
-
Twizu258
#155 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Bloo wrote: ↑15/10/2022 01:28Jeste. Nadamo se da ce sa porastom broja zena u RMU, porasti i broj androcida.MehmedPasaMoric wrote: ↑15/10/2022 01:17 Jel se ovo opet prica o jednakosti polova dok je broj zena sa SSS zaposlenih u RMU Banovici jednak nuli? Pa dokle vise ljudi![]()
Prvo treba da ojacamo fizicki, onda psihicki i onda krece osveta.
Prvo muzeve, onda sinove, onda oceve nasih muzeva i svu musku familiju zatuci.
Prije toga im ugurati oklagiju u anus, da vidimo cija majka bolju pitu razvlaci, a?
I onda sa pjesmom, krvavih ruku otici u trecu smjenu.
Treba nagovoriti i VIS Idole da nam daju autorska prava pa da se zapjeva Krvave zore, bude me iz sna...
- drag_gost
#156 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
To i jeste problem.no_sikiriki wrote: ↑14/10/2022 22:19 Skontala sam, my bad.![]()
Da mi je samo vidjeti spisak za djecake ili muskarce, osim be a man and don’t be a pussy, slabo sta mi pada na pamet.
U onom spisku od @Bloo fali takodjer dosta stvari koje ne sluze nicemu osim narusavanju kvaliteta zivota - sta musko zna, ne govori mu sve, musko je to, ne mora musko sve znati bona, i tako dalje. Slicna sranja prolaze i muskarci u svom odgoju. Od "musko si, moras uvijek vise raditi", do "ona ti je sluskinja". A oba ekstrema nikada dalje od istine nisu bila kao danas.
Kako god, zene, puna podrska. Mamu nasilnicima.
Last edited by drag_gost on 15/10/2022 08:49, edited 4 times in total.
- Snake Eyes
#157 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
99% iz ženskih, jedino ono sine, dolazi iz muških usta.vjeshalica wrote: ↑14/10/2022 23:5590%navedenih izlaze iz zenskih usta,tesko je priznati ali je tako
- vjeshalica
#158 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Citam nekakvu vijest o bodibilderki iz Rusije, sa muzem je u CG. Intervju. Izaslo mi na FB, i komentare najgore daju zene. Zanimljivo. Ko da im je poklala pola familije. Ja ne bi nikad bila hardcore bilder poput nje,ali mrzit je zbog njenog izbora iako mi ne cini nista lose u zivotu....eh to je vec....Snake Eyes wrote: ↑15/10/2022 08:4099% iz ženskih, jedino ono sine, dolazi iz muških usta.vjeshalica wrote: ↑14/10/2022 23:55
90%navedenih izlaze iz zenskih usta,tesko je priznati ali je tako
- Ateista
#159 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Bloo wrote: ↑14/10/2022 21:15Da, trebale bi.vjeshalica wrote: ↑14/10/2022 20:28 Ako kazem da i zene trebaju vise sebe da izgrade, odma idu logike o mizigoniji itd. Zene bi vise trebale o sebi da povedu racuna prvo. Pa za njima muskarci.
Sine, dođi vamo.
Operi sude, usisaj, nauci kuhati...pospremi za bratom, kako to sjedis, nemoj biti glasna, nemoj se svadati, pocesljaj se, evo ti mini kuhinja kao igracka i mala beba, nemoj biti muskaraČa, ne mozes to obuci, kupi rozu suknjicu za curicu, ne mozes se igrati sa auticima, ko se tuce taj se voli, boys will be boys, kad ces se udati, kad ces imati djecu, iznesi rucak, pospremi, skuhaj, peglaj, slozi ti ćeš to bolje, on ima prednost prilikom rucka, njemu najljepsi komad, sta ces na tom fakultetu nije to za zene, s kim si spavala da dobijes tu bolju poziciju u firmi, ne mozes imati dijete bez oca, raspuštenice, nemoj plakati nisi pička, ne budi pička, imaj MUDA!, samo curice plaču, zašto si agresivna, zaSto se ne smijes vise, zasto se nisi nasminkala, obrij noge, pazduhe, ruke, lice, picku, zene ne smiju imati dlake, ocupaj te obrve, mogla si se povremeno nasminkati ovako izgledas bolesna, trebala bi kod frizera, zapustena si, sramota je otici ginekologu, vagina se razvlaci od previse penisa, zasili smo vas poslije poroda da budete uzi da vas muz opet uziva, nisi se derala kad si ga pravila a sad se deres, nisi prava zena ako si rodila na carski, nije to nista ozbiljno gospodo samo jaca menstruacija, sama si trazila suknja ti je previse kratka, sta ce ti fakultet, vidjet ces kad rodis, odrekni se nasljedstva tvom bratu treba, uDALA si se, moras uzeti njegovo prezime sta ce mahala reci, on je dosao umoran sa posla, znaš on je muško, mora zato sto si mu zvocala, mora zato sto si se zapustila, treba nam muškarac na ovoj poziciji...ad nauseam...(nisam dodala religijski aspekt iz razloga)
I tako od malih nogu. Pritisak, stereotipi, rodne uloge...tradicija, patrijarhat, religija, jezik, nauka...guraju, oblikuju mene i tebe. I njega.
Stotine godina toga plus dan danas.
Ljudi nisu svjesni i onda tako ensvjesni te odgajaju. I kako onda da povedes racuna o sebi?
- Ateista
#160 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
toska wrote: ↑14/10/2022 23:46 Bloo "..mora što si zvocala,.."
sjeća li se neko kad je u Švrakinu čovjek udario ženu sjekirom u glavu i ista završila u bolnici?
na Sudu reče doslovno "Ja sam kriva, previše sam mu zvocala"
ima tome dosta, Avaz je dobro ispratio.
ja sam muško (problem sa nickom) i uvijek me ostavljalo u čuđenju i zbunjenosti kako su (gradske) djevojke podatne zbog osjećaja dužnosti čak i kad bi ubrzo odlazile.
totalno pogrešno posmatranje očekivanja muškog partnera u startu i čovjek (momak) se navikne iako nije očekivao takav pristup, što da ne. vremenom to sigurno ode predaleko.
Bloo "odrekni se nasljedstva tvom bratu treba..."
sve dok su žene takve i treba da muškom članu ostaje više, u suprotnom zet, a ne kćerka, će raspolagati istom imovinom kao sin. pošteno?
suludo od roditelja koji u takvim okolnostima imovinu dijele ravnopravno . kad i ako žene dođu pameti može.
još uvijek većinski ne raspolažu ni svojom platom u braku ili još gore, čovjek ništa ne radi, ali je vlasnik ženinih kartica koja je naravno zaposlena.
Sve je to dio istog problema.
-
HelaS
#161 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Nedostaje još da muškarci trebaju da rađaju djecuBloo wrote: ↑14/10/2022 21:15Da, trebale bi.vjeshalica wrote: ↑14/10/2022 20:28 Ako kazem da i zene trebaju vise sebe da izgrade, odma idu logike o mizigoniji itd. Zene bi vise trebale o sebi da povedu racuna prvo. Pa za njima muskarci.
Sine, dođi vamo.
Operi sude, usisaj, nauci kuhati...pospremi za bratom, kako to sjedis, nemoj biti glasna, nemoj se svadati, pocesljaj se, evo ti mini kuhinja kao igracka i mala beba, nemoj biti muskaraČa, ne mozes to obuci, kupi rozu suknjicu za curicu, ne mozes se igrati sa auticima, ko se tuce taj se voli, boys will be boys, kad ces se udati, kad ces imati djecu, iznesi rucak, pospremi, skuhaj, peglaj, slozi ti ćeš to bolje, on ima prednost prilikom rucka, njemu najljepsi komad, sta ces na tom fakultetu nije to za zene, s kim si spavala da dobijes tu bolju poziciju u firmi, ne mozes imati dijete bez oca, raspuštenice, nemoj plakati nisi pička, ne budi pička, imaj MUDA!, samo curice plaču, zašto si agresivna, zaSto se ne smijes vise, zasto se nisi nasminkala, obrij noge, pazduhe, ruke, lice, picku, zene ne smiju imati dlake, ocupaj te obrve, mogla si se povremeno nasminkati ovako izgledas bolesna, trebala bi kod frizera, zapustena si, sramota je otici ginekologu, vagina se razvlaci od previse penisa, zasili smo vas poslije poroda da budete uzi da vas muz opet uziva, nisi se derala kad si ga pravila a sad se deres, nisi prava zena ako si rodila na carski, nije to nista ozbiljno gospodo samo jaca menstruacija, sama si trazila suknja ti je previse kratka, sta ce ti fakultet, vidjet ces kad rodis, odrekni se nasljedstva tvom bratu treba, uDALA si se, moras uzeti njegovo prezime sta ce mahala reci, on je dosao umoran sa posla, znaš on je muško, mora zato sto si mu zvocala, mora zato sto si se zapustila, treba nam muškarac na ovoj poziciji...ad nauseam...(nisam dodala religijski aspekt iz razloga)
I tako od malih nogu. Pritisak, stereotipi, rodne uloge...tradicija, patrijarhat, religija, jezik, nauka...guraju, oblikuju mene i tebe. I njega.
Stotine godina toga plus dan danas.
Ljudi nisu svjesni i onda tako ensvjesni te odgajaju. I kako onda da povedes racuna o sebi?
Pretjeruješ, kao i obično
- murga225883
#162 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Svaka druga zena koja je ubijena, muskarac pocini samoubistvo.
Kako ce se ovo rijesiti?
Kako ce se ovo rijesiti?
- Bloo
- Globalna šefica
#163 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Do ubistva dode zbog cega?murga225883 wrote: ↑15/10/2022 10:28 Svaka druga zena koja je ubijena, muskarac pocini samoubistvo.
Kako ce se ovo rijesiti?
On pocini ubistvo kao reakciju na nesto te duboko instalirane patrijarhalne, tradicijske norme i stereotipi u njegovom karakteru i psihi uzrokuju nekontrolisani bijes zbog "oduzete imovine" "povrijedene muskosti" itd., te nakon pocinjenog dijela dolazi do kognitivne disonance - poriv da se "zadovolji čast, očuva muškost, kazni posjed" je ispunjen, ali se isto tako javlja misao o monstruoznosti počinjenog djela (ubistvo vlastitog djeteta i supruge, bivše supruge, djevojke itd.) jer osoba koja je to počinila nije psihopata niti sociopata te je jedini izraz iz toga samoubistvo.
Žena je ubijena od strane muškarca, a muškarac od vlastite ruke.
Žena nije imala kontrolu nad krajem vlastitog života, dok muškarac jeste.
Kontrola koja je vladala i tokom života se preslikava i na način završavanja tog života.
Ako uspijemo izmijeniti diskurse koji nas oblikuju od malih nogu, a to uključuje čak i tekst turbo folk pjesama (Bices moja il nicija), smatram da bi bilo manje ovih slucajeva.
- SmokingMan
#164 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Jedan od uzroka je PTSD/ PTSP, koji se sa pandemijom počeo buditi kod ljudi, na to nadovežeš socijalni status stanovništva koji je u BIH ispod osrednjeg. U konačnici imaš otrovan sastojak, vjerovatno potaknut "hemijskom reakcijom" ne tako skladnog braka, niskog praga tolerancije, stanja bezidejnost kako popraviti odnose u braku, ili kako iznaći riješenje za normaln razvod.
- murga225883
#165 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Bloo wrote: ↑15/10/2022 10:35Do ubistva dode zbog cega?murga225883 wrote: ↑15/10/2022 10:28 Svaka druga zena koja je ubijena, muskarac pocini samoubistvo.
Kako ce se ovo rijesiti?
On pocini ubistvo kao reakciju na nesto te duboko instalirane patrijarhalne, tradicijske norme i stereotipi u njegovom karakteru i psihi uzrokuju nekontrolisani bijes zbog "oduzete imovine" "povrijedene muskosti" itd., te nakon pocinjenog dijela dolazi do kognitivne disonance - poriv da se "zadovolji čast, očuva muškost, kazni posjed" je ispunjen, ali se isto tako javlja misao o monstruoznosti počinjenog djela (ubistvo vlastitog djeteta i supruge, bivše supruge, djevojke itd.) jer osoba koja je to počinila nije psihopata niti sociopata te je jedini izraz iz toga samoubistvo.
Kontrola koja je vladala i tokom života se preslikava i na način završavanja tog života.
Ako uspijemo izmijeniti diskurse koji nas oblikuju od malih nogu, a to uključuje čak i tekst turbo folk pjesama (Bices moja il nicija), smatram da bi bilo manje ovih slucajeva.
Eto oduzete imovine ili oduzimanja djece, ima i toga. DA li postoje zenske ucjene nad muskarcima , da li se psihicko nasilje samo desava nad zenama?
Kazem sto vise drzava bude pritiskala muskarce (ispade da opravdavam sad ubistva) oni ce pucati po savovima vise, mozda neces ih imati u zatvoru zbog ubistva zene, sto je kazna velika eto nek je i dozivotna, imat ces ih u grobu oboje i muskarca i zenu.
Ovo je slucaj za psihijatre sociologe a ne samo za izvrsnu i zakondavnu vlast.
- Bloo
- Globalna šefica
#166 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Ona je imovina.murga225883 wrote: ↑15/10/2022 10:37Bloo wrote: ↑15/10/2022 10:35
Do ubistva dode zbog cega?
Eto oduzete imovine ili oduzimanja djece, ima i toga. DA li postoje zenske ucjene muskarcu, da li se psihicko nasilje samo desava nad zenama?
Kazem sto vise drzava bude pritiskala muskarce (ispade da opravdavam sad ubistva) oni ce pucati po savovima vise, mozda neces ih imati u zatvoru zbog ubistva zene, sto je kazna velika eto nek je i dozivotna, imat ces ih u grobu oboje i muskarca i zenu.
Ovo je slucaj za psihijatre sociologe a ne samo za izvrsnu i zakondavnu vlast.
Kod femicida zena se uopste ne posmatra kao bice, vec kao posjed.
Da, postoji psihicko nasilje nad oba spola. Problem je sto se psihicko nasilje nad zenama ne zavrsava ubistvom muskarca u nekom alaramantnom broju.
Vec zena ucini ono sto moze - razvede se/ode, sto onda moze da rezultira njenim ubistvom.
Predzanju recenicu necu da komentarisem.
- SmokingMan
#167 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Da se veoma kratko nadovežem na koleginicimo izlaganje...
Očigledno je da niti ijedno od njih dvoje nije imalo kontrole nad sobom.
Očigledno je da niti ijedno od njih dvoje nije imalo kontrole nad sobom.
- murga225883
#168 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Moze li muskarac nazvati policiju i reci zena me maltretira psihicki.Bloo wrote: ↑15/10/2022 10:42Ona je imovina.murga225883 wrote: ↑15/10/2022 10:37
Eto oduzete imovine ili oduzimanja djece, ima i toga. DA li postoje zenske ucjene muskarcu, da li se psihicko nasilje samo desava nad zenama?
Ovo je slucaj za psihijatre sociologe a ne samo za izvrsnu i zakondavnu vlast.Scenarij gdje nrp. ona je nasla drugog partnera (cak i nakon razvoda) budi bijes jer drugi muzjak sada ima tvoju svojinu.
Kod femicida zena se uopste ne posmatra kao bice, vec kao posjed.
Da, postoji psihicko nasilje nad oba spola. Problem je sto se psihicko nasilje nad zenama ne zavrsava ubistvom muskarca u nekom alaramantnom broju.
Vec zena ucini ono sto moze - razvede se/ode, sto onda moze da rezultira njenim ubistvom.
Predzanju recenicu necu da komentarisem.![]()
TO je kod nas jos uvijek podsmijeh, dok muskarac moze vrsiti nasilje fizicki psihicki cak sam cuo i ekonomski.
-
HelaS
#169 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Postoji li statistika koliko je ovakvih porodičnih ubistava žena počinjeno u BiH u odnosu na države bivše YU, i drugo: koliko je ovakvih ubistava počinjeno na prostorima naših bivših država u odnosu na druge države Evrope, ili u Svijetu.
Koliko je zaista bitna kulturološka - patrijarhalna osnova za "femicid"?
Koliko je žena "kriva" za svoje ubistvo, odnosno koliko je muškarac tradicionalno superioran nad ženom i svim njenim pravima, pa time opravdava njeno ubistvo?
Jednostavnije: Dešavaju li se "femicidi" u Škotskoj, u Poljskoj, ili samo u Bosni i Srbiji... I kako je to u Urugvaju, u Japanu?
Koliko je zaista bitna kulturološka - patrijarhalna osnova za "femicid"?
Koliko je žena "kriva" za svoje ubistvo, odnosno koliko je muškarac tradicionalno superioran nad ženom i svim njenim pravima, pa time opravdava njeno ubistvo?
Jednostavnije: Dešavaju li se "femicidi" u Škotskoj, u Poljskoj, ili samo u Bosni i Srbiji... I kako je to u Urugvaju, u Japanu?
- Bloo
- Globalna šefica
#170 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Da li smo malo izmijenili KZ u skladu sa IK?murga225883 wrote: ↑15/10/2022 10:43 Moze li muskarac nazvati policiju i reci zena me maltretira psihicki.
TO je kod nas jos uvijek podsmijeh, dok muskarac moze vrsiti nasilje fizicki psihicki cak sam cuo i ekonomski.
Ako jesmoi, moze.
Ali dobit ce mozda odgovor koji dobije i zena kad pokusa da prijavi pokusaj silovanja?
Kako ste bili obuceni u tom momentu?
Ekonomsko nasilje nije nista novo.
- apsidejzi
#171 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Takve zene obicno i nemaju ovaj problem. Obicno to budu zene koje nemaju fizicku zastitu a koje i same nisu fizicki sposobne da se odupru vecini muskaraca. Zato treba da postoji drzava koja ce zastiti ugrozene.Black swan wrote: ↑13/10/2022 10:00 koda se nasilnici obaziru na proteste
nego moraš imati oca brata ili rođaka da intervenira toljagom po ledjima nasilnika
Doduse, i ove zene sto imaju neki oblik zastite se stide priznati da je nasilje izvrseno nad njima. Sute i trpe. Treba bas da prevrsi mjeru kako bi se pozalile.
- JohnnyS
#172 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
drag_gost wrote: ↑15/10/2022 08:36To i jeste problem.no_sikiriki wrote: ↑14/10/2022 22:19 Skontala sam, my bad.![]()
U onom spisku od @Bloo fali takodjer dosta stvari koje ne sluze nicemu osim narusavanju kvaliteta zivota - sta musko zna, ne govori mu sve, musko je to, ne mora musko sve znati bona, i tako dalje. Slicna sranja prolaze i muskarci u svom odgoju. Od "musko si, moras uvijek vise raditi", do "ona ti je sluskinja". A oba ekstrema nikada dalje od istine nisu bila kao danas.
Kako god, zene, puna podrska. Mamu nasilnicima.
Ovo je još jedan primjer ukorijenjenog ženomrstva u našem društvu, kolega nemam ništa protiv vas, nego samo da iskoristim kao primjer. Od malih nogu se uči da se nekom mater jebe, je li žena je tu da je se izjebe, makar verbalno. Ne vidim kako se to može promijeniti, ja imam kćerke pa sam posebno osjetljiv na tu temu, jednostavno uz sve što mi doma uradimo, one će odrastati u ovoj okolini, to je jedan od temeljnih razloga zašto razmišljamo o preseljenju
-
Hakiz
#173 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
S obzirom da je sada je teško definisati šta je žensko, ko muško, a šta je oboje, izraz femicid je deplasiran.
-
Hakiz
- Student_u_Ostavci
#175 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Pa to nasilje je okrutnije od fizičkog a bukvalno niko i ne priča o tome jer je kod nas i dalje 'glupo' reći da te neko maltretira psihički. Šta naši policajci znaju o toj temi, realno?murga225883 wrote: ↑15/10/2022 10:43Moze li muskarac nazvati policiju i reci zena me maltretira psihicki.