Nesto kontam... intervencija u Iraku...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Zox

#1 Nesto kontam... intervencija u Iraku...

Post by Zox »

Ponukan radom na seminarskom, danas sam poceo razvijati film u glavi sa sljedecim scenarijem:

Zamislite da su se 1938 arapi iskrcali u Italiju, svrgnuli Mussolinija zato sto je diktator i uspostavili sebi lojalnu vladu.
Da li bi Drugi svjetski rat opet bio izmedju saveznika i nacista, ili bi se i nacisti, i ameri, i crveni udruzili u borbu protiv arapa? :-)
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Skontaj kako da se vratis u 1938. , predlozi to arapima i vidi sta ce biti. A ako vec mozes da putujes tako, onda docepaj se Slobe i ostalih politicara i malo im skrati zivot. Niko ti nece zamjeriti.
Zox

Post by Zox »

Ovaj filmsko-litererni zanr, komi to zna, se inace zove alternativna istorija.
mag

Post by mag »

hm... ne mogu zamisliti da bi se Hitler pridruzio saveznicima pogotovu kada bi tu bila Francuska...
morti

#5 Re: Nesto kontam... intervencija u Iraku...

Post by morti »

Zox wrote:Ponukan radom na seminarskom, danas sam poceo razvijati film u glavi sa sljedecim scenarijem:

Zamislite da su se 1938 arapi iskrcali u Italiju, svrgnuli Mussolinija zato sto je diktator i uspostavili sebi lojalnu vladu.
Da li bi Drugi svjetski rat opet bio izmedju saveznika i nacista, ili bi se i nacisti, i ameri, i crveni udruzili u borbu protiv arapa? :-)

možda,da se to dogodilo,mi sada ne bismo bili na ovom forumu,možda ne bi bilo ni sa-x,možda ne bi bilo ni interneta,možda ne bi bilo ni mene ni tebe,možda ne bi bilo parole SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU,možda bi tito osto bravar,možda se d-dan nikad ne bi desio,možda bi arapi oslobodili evropu,možda sam malo pretjero,možda,možda,možda...
Zox

Post by Zox »

da, upravo ti "mozda" me interesuju.
kame

Post by kame »

Arapi definitivno ne bi oslobodili Evropu. Ja ne bih bio ni zacet. A Zox bi imao priliku da zivi.

To bi se desilo da nije bilo Tita. Da nije bilo komunizma. To je mozda i jedina njegova zasluga.

Jer siguran sam da ne bih bio rodjen. Da ne bih imao priliku da zivim. U onim okolnostima, jedna civilizacija bi nestala sa ovih prostora. Zauvijek.
kame

Post by kame »

Zoxe, muslimani jos od Sulejmana velicanstvenog (kako je prozvan u Zapadnoj Evropi) nisu u stanju da naprave tako nesto.

Ja se ipak pitam sta ce biti s amerikancima i ostalima koji su sada u Iraku. Ne pise im se dobro, to je sigurno.

U svakom slucaju, nemoj ocekivati rat svjetskih razmjera u bliskoj buducnosti. Debele guzice u Vasingtonu ostvaruju ono sto zele i bez rata. Mozda ce u trenutku kada se neke stvari otmu njihovoj kontroli doci do svjetskog rata.

U trenutku kada njihovi vrli prijatelji odu predaleko.

Rata ce u svakom slucaju biti. Kako ovdje taqko i na bliskom istoku.

Problem koji mi na Balkanu imamo moze se razrijesiti samo ratom. Do kojeg ce jednog dana i doci.

Isti je slucaj i sa bliskim istokom. Mozda ce (kladio bih se) zbog Izraela izbiti svjetski rat. Jer kad jednom izraelci ili arapi totalno popizde, otkace, izgube vezu sa zdravim razumom sve ce se oteti i onako slaboj kontroli.

Posmatrajuci Evropu u kojoj zivim, kao i Ameriku siguran sam da ce oni svim silama pokusati zastititi tvorevinu koju su sami stvorili. Kao sto su to radili i prije 30, 40 i 50 godina. Kada su rame uz rame sa izraelcima bombardovali arape i davali izraelu svaku mogucu podrsku.

Siguran sam da zbog toga moze doci do jednog sveobuhvatnog rata u buducnosti. Do istrijebljenja. Tu je otprilike i kraj covjecanstva. :shock: 8-)

Moj scenario.... :oops: :D

U arapskim glavama postoji toliki gnjevi bijes koji se rijecima ne moze opisati. Oni su spremni na sve da uniste Izrael. Jevreji u Izraelu nikada nece zivjeti u miru i rahatluku. :) To je problem koji se moze rijesiti samo nestankom jedne od dvije civilizacije s tih prostora.

Jer sada, ako Saron i pristane na podjelu Izraela i Palestine i na povlacenje sa nekih teritorija to nece zaustaviti samoubilacke napade. Stvar je otisla predaleko. Razvila se mrznja koju nikakav mir nece moci ugasiti. Mrznja ce postojati do samoga kraja.....
Qwert

Post by Qwert »

Hm...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

hm vidim da se nekto loži na alternativne povijesti

hm

hitler je volio islam (nemojte me pogrešno shvatiti)

valjda zbog odlučnosti boraca u borbi
Zox

Post by Zox »

Nije pitanje, kame, hoce li se ili nece debele guzice u Washingtonu odluciti za rat, vec DO KADA CE SE ONE UOPSTE PITATI.
Vidim da vec sve zavisi od aspekta i od strane sa koje se gleda na rijec "oslobodjenje" :)
P.S. U tvom scenariju ti ne bi bio zacet, ali automatski ne bih ni ja, osim da mi je baka nasla drugog dedu :D
kame

Post by kame »

Zox wrote:Nije pitanje, kame, hoce li se ili nece debele guzice u Washingtonu odluciti za rat, vec DO KADA CE SE ONE UOPSTE PITATI.
Vidim da vec sve zavisi od aspekta i od strane sa koje se gleda na rijec "oslobodjenje" :)
P.S. U tvom scenariju ti ne bi bio zacet, ali automatski ne bih ni ja, osim da mi je baka nasla drugog dedu :D
Zajeb! :D Dobro ne bi ni ti. Al mozda bi ti bio. Samo ne bi tako izgledao. Ja ne bi sigurno. :-) :)

Debele guzice ce se pitati do samoga kraja. Izvojevace konacnu pobjedu.

Druga strana ce nestati. Tehnoloski inferiorna strana ce biti zbrisana sa lica zemlje.

(moje razmisljanje)
Zox

Post by Zox »

Ne vjerujem (MOJE razmisljanje, naravno). Ja polazem nade u istok.
:)
Zapad propada, to je ocigledno svakome ko zivi na zapadu. Demografski, star je do granice podnosljivosti, dok je istok snazan mlad. Trzisna ekonomija, o tome sam bas danas pricao na ispitu, ide naprijed jos samo zbog INERCIJE. Jednog dana ce samo stati, i to zbog sopstvenih postulata u koje ne bih da ulazim.
Nije sve u naoruzanju, u to smo se svi uvjerili. Nemoj zanemariti ljudstvo, taktiku (u ratu u Iraku iracani nisu napravili JOS NI JEDAN JEDINI pogresan korak. Sve, od otmica do ucjena, takticki rade kako treba. USA su se uvjerili da ratna kalkulacija ne znaci oduzeti broj neprijateljskih tenkova od broja sopstvenih) i, najvaznije, MOTIVACIJU. Mislis li da su Goti bili jaci od Rima po logistici i tehnologiji?
Harrys

#14 Re: Nesto kontam... intervencija u Iraku...

Post by Harrys »

Zox wrote:Ponukan radom na seminarskom, danas sam poceo razvijati film u glavi sa sljedecim scenarijem:

Zox,vidim radis seminarski rad koji bi trebao biti radjen na naucnoj i strucnoj bazi.Na koje arape mislis?.Oni su narod koji danas zivi u 25 drzava.
kame

Post by kame »

Zox wrote:Ne vjerujem (MOJE razmisljanje, naravno). Ja polazem nade u istok.
:)
Zapad propada, to je ocigledno svakome ko zivi na zapadu. Demografski, star je do granice podnosljivosti, dok je istok snazan mlad. Trzisna ekonomija, o tome sam bas danas pricao na ispitu, ide naprijed jos samo zbog INERCIJE. Jednog dana ce samo stati, i to zbog sopstvenih postulata u koje ne bih da ulazim.
Nije sve u naoruzanju, u to smo se svi uvjerili. Nemoj zanemariti ljudstvo, taktiku (u ratu u Iraku iracani nisu napravili JOS NI JEDAN JEDINI pogresan korak. Sve, od otmica do ucjena, takticki rade kako treba. USA su se uvjerili da ratna kalkulacija ne znaci oduzeti broj neprijateljskih tenkova od broja sopstvenih) i, najvaznije, MOTIVACIJU. Mislis li da su Goti bili jaci od Rima po logistici i tehnologiji?

Mozda Iran pod sankcijama moze pobijediti debele guzice u fudbalu ali na bojnom polju sigurno ne moze.

Ja vjerujem da ce zapad u fizickom smislu unistiti istok. U buducnosti. Da ce ih sravniti sa zemljom. Za sva vremena unistiti jednu civilizaciju. Vjerujem u to.

I ne vjerujem da ce istok (prije nego sto nestanu) ostvariti tako znacajan ekonomski napredak da ce presisati zapad. Ne vjerujem. Za takav obrt potrebno je nekoliko hiljada godina.

I istok je star koliko i zapad. I stariji od zapada. Samo sto je istok prnuo u fenjer. Mozda ce se i dici jednom ponovo ali ce se onda jednom zauvijek ugasiti.

Moc oruzja je ipak presudna na ovoj planeti. Tehnoloski napredak. Oni su nepobjedivi.
Last edited by kame on 16/06/2004 21:31, edited 1 time in total.
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

mozda bi se arapi pridruzili sa njemcima. hitler ubijao jevreje. a arapi vole jevreje jako puno.
kame

Post by kame »

Drug_Tito wrote:mozda bi se arapi pridruzili sa njemcima. hitler ubijao jevreje. a arapi vole jevreje jako puno.
Muslimani nikada u historiji nisu imali nesto protiv jevreja. Otomanska imperija je cak primila protjerane jevreje iz Spanije. Otud jevreji u Bosni.

Naravno, danas se sve promijenilo.
Fair Life

Post by Fair Life »

Zox wrote:Nije pitanje, kame, hoce li se ili nece debele guzice u Washingtonu odluciti za rat, vec DO KADA CE SE ONE UOPSTE PITATI...
The Chinese are coming soon ... coming soon ...
Image
ImageImageImageImageImageImageImageImageImage
______________________________________________________________________________________________
MP
Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

Drug_Tito wrote:mozda bi se arapi pridruzili sa njemcima. hitler ubijao jevreje. a arapi vole jevreje jako puno.
men se čini da je jeruzalemski muftija bio hitlerovac krajem tridesetih

a hitler je u svojim govorima i nabrojao palestinu kao zemlju koju treba osvojiti :D
Zox

#20 Re: Nesto kontam... intervencija u Iraku...

Post by Zox »

Harrys wrote:

Zox,vidim radis seminarski rad koji bi trebao biti radjen na naucnoj i strucnoj bazi.Na koje arape mislis?.Oni su narod koji danas zivi u 25 drzava.
Ne, ne, seminarski je gotov, ovo shvati samo kao zabavu.
Mislio sam na neku arapsku koaliciju slicnu, recimo NATO-u.
kame

#21 Re: Nesto kontam... intervencija u Iraku...

Post by kame »

Zox wrote:
Harrys wrote:

Ne, ne, seminarski je gotov, ovo shvati samo kao zabavu.
Mislio sam na neku arapsku koaliciju slicnu, recimo NATO-u.
Zoxe, vecina muslimanskih zemalja su americki sateliti ili vazali.

Jordan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Katar, Irak, Afganistan, Pakistan, Libija, Oman, Jemen.

Kad bi se sada pobrojane zemlje udruzile i sklopile vojni savez svi bi "zaradili" sankcije. A nakon toga, ko zna? :P 8-)

Razlog zbog kojeg je Iran i danas pod sankcijama je smijesan. Ili npr. Libija, Pakistan.....

S druge strane postoji citav niz zemalja koje uprkos onome sto su ucinile nisu okusile slast sankcija. :oops: :D

Ili su pak sankcije bile kratkoga vijeka.
mrmot

Post by mrmot »

Ja vjerujem u dominaciju dalekog istoka. Sad još uvijek slikaju svojim malim aparatima. Upoznaju nas.
Zox

Post by Zox »

Naravno, kinezi ce nas sviju nazitigu, u to nema sumnje.
Post Reply