Zoxe, muslimani jos od Sulejmana velicanstvenog (kako je prozvan u Zapadnoj Evropi) nisu u stanju da naprave tako nesto.
Ja se ipak pitam sta ce biti s amerikancima i ostalima koji su sada u Iraku. Ne pise im se dobro, to je sigurno.
U svakom slucaju, nemoj ocekivati rat svjetskih razmjera u bliskoj buducnosti. Debele guzice u Vasingtonu ostvaruju ono sto zele i bez rata. Mozda ce u trenutku kada se neke stvari otmu njihovoj kontroli doci do svjetskog rata.
U trenutku kada njihovi vrli prijatelji odu predaleko.
Rata ce u svakom slucaju biti. Kako ovdje taqko i na bliskom istoku.
Problem koji mi na Balkanu imamo moze se razrijesiti samo ratom. Do kojeg ce jednog dana i doci.
Isti je slucaj i sa bliskim istokom. Mozda ce (kladio bih se) zbog Izraela izbiti svjetski rat. Jer kad jednom izraelci ili arapi totalno popizde, otkace, izgube vezu sa zdravim razumom sve ce se oteti i onako slaboj kontroli.
Posmatrajuci Evropu u kojoj zivim, kao i Ameriku siguran sam da ce oni svim silama pokusati zastititi tvorevinu koju su sami stvorili. Kao sto su to radili i prije 30, 40 i 50 godina. Kada su rame uz rame sa izraelcima bombardovali arape i davali izraelu svaku mogucu podrsku.
Siguran sam da zbog toga moze doci do jednog sveobuhvatnog rata u buducnosti. Do istrijebljenja. Tu je otprilike i kraj covjecanstva.
Moj scenario....
U arapskim glavama postoji toliki gnjevi bijes koji se rijecima ne moze opisati. Oni su spremni na sve da uniste Izrael. Jevreji u Izraelu nikada nece zivjeti u miru i rahatluku.

To je problem koji se moze rijesiti samo nestankom jedne od dvije civilizacije s tih prostora.
Jer sada, ako Saron i pristane na podjelu Izraela i Palestine i na povlacenje sa nekih teritorija to nece zaustaviti samoubilacke napade. Stvar je otisla predaleko. Razvila se mrznja koju nikakav mir nece moci ugasiti. Mrznja ce postojati do samoga kraja.....