il je davud il je abdul -malik
Najcesca imena u FBIH
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#976 Re: Najcesca imena u FBIH
- MehmedPasaMoric
#977 Re: Najcesca imena u FBIH
Mozda je i Damir Abdul Kerim Mirkovic 
Btw sjeca li se iko tog lika i sta je sad s njim?
Btw sjeca li se iko tog lika i sta je sad s njim?
- stubrijez
- Laertes
#979 Re: Najcesca imena u FBIH
- Ludzak
#980 Re: Najcesca imena u FBIH
Ako ne daš djetu lijepo muslimansko ime, vrata od dzeneta su ti zaključana. Haya
- -Chesterfield-
#981 Re: Najcesca imena u FBIH
sime_cipol wrote: ↑26/05/2025 16:18Profesore, necu reci da vam je prica gluuuupa...konami666 wrote: ↑26/05/2025 14:49Kakve islamofobije, nije sve islamofobija. Evo naprimjer u islamu, nadređeno je da se djeci moraju davati lijepa imena. Nije rečeno da imena moraju biti arapska. Lijepa imena su i Stjepan, Aleksandar, Petar, i slična koja su postojala u Bosni prije dolaska islama. Nije mi samo jasno zašto se ta imena ne daju djeci danas. Meni smeta sto svi glume neke patriJote i govore o visehiljadugodisnjoj historiji Bosne a svi i dalje se drže perioda od dolaska Turaka do danas. A šta je sa prije, to ne postoji jel? Zar niko nije ponosan na identitet Bosne od početka, od prvog spomena Bosne od strane Konstantina VII. Meni se čini da su svi zaboravili na taj dio identiteta, na taj slavenski dio. Ustvari nekima taj dio historije i smeta, zato nema adekvatne brige o stećcima naprimjer.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑26/05/2025 14:30 ista meta isto odstojanje
malo islamofobije i autosovinizma izgleda nikad na odmet![]()
Zasto bi dali ime Stjepan, Aleksandar, Petar koje je grckog porijekla? Grcko, Arapsko, Hebrejsko... isti Qrac
Zasto je jedno ok, drugo nije.
Zašto dati ime Petar. Kamen ili stijena ljepše zvuči na Bosanskom jeziku.
-
Vjecita_zavrzlama
#982 Re: Najcesca imena u FBIH
Mislim da ce dosta njih mjenjat ime kad porastu
- basicm
#983 Re: Najcesca imena u FBIH
A ko vama smeta da sebi promjenite ime?
Uvijek isto, okolo okolo pa po muslimanskim imenima.
- Better Man
#984 Re: Najcesca imena u FBIH
-
Vjecita_zavrzlama
#985 Re: Najcesca imena u FBIH
- MehmedPasaMoric
#986 Re: Najcesca imena u FBIH
Mislim da ni jedan narod na svijetu ne koristi izraz "muslimanska imena" osim Bosnjaka, i eventualno Srba i Hrvata kad opisuju Bosnjake... Imena svih likova iz Kurana, imena svih Muhamedovih pajdasa i samo Muhamedovo ime su postojali stoljecima prije pojave Islama. Pa i sam Muhamed se tako zvao prije nego sto je postao musliman 
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#987 Re: Najcesca imena u FBIH
Imam drugaricu kcerci nadjenuli ime Bosna!
I to mi je prelijepo!!!
I to mi je prelijepo!!!
- basicm
#988 Re: Najcesca imena u FBIH
Postoje, postoje!Better Man wrote: ↑29/05/2025 23:57Prvo nauči da muslimanske imena ne postoje, već su to Arapska imena.
-
Vjecita_zavrzlama
#989 Re: Najcesca imena u FBIH
Svaka cast.Ja znam djecaka po imenu Tvrtko iz SarajevaPitar sa Kariba wrote: ↑30/05/2025 06:45 Imam drugaricu kcerci nadjenuli ime Bosna!
I to mi je prelijepo!!!![]()
Treba popularizirat imena nasa Una,Sana,mozda Drina ne ide radi cigara
-
malasavjetnica
#990 Re: Najcesca imena u FBIH
U jednoj knjizi muslimanskih imena, ne sjećam se više u kojoj, piše da je Feđa hercegovačko ime, a nastalo je kao izvedenica od imena Fadil.MehmedPasaMoric wrote: ↑26/05/2025 15:18 Fedja je nadimak imena Fjodor (Fedor) po ruskom ili Teodor po grckom, ne znam kako je na ovim prostorima to postalo ime ali mi je u svakom slucaju drago da je potisnulo Sabahudine i Hajrudine i Ibrahime. Mada bih bio najsretniji da se popularizuju slavenska imena Davor, Vuk, Srecko, Bisera, Zvjezdana itd
-
Vjecita_zavrzlama
#991 Re: Najcesca imena u FBIH
The name Fedja (also spelled Fedia, Fedya, or Федя in Cyrillic) is a Slavic diminutive form of the name Fyodor (Russian) or Theodoros (Greek). Here’s a breakdown of its meaning:malasavjetnica wrote: ↑30/05/2025 09:53U jednoj knjizi muslimanskih imena, ne sjećam se više u kojoj, piše da je Feđa hercegovačko ime, a nastalo je kao izvedenica od imena Fadil.MehmedPasaMoric wrote: ↑26/05/2025 15:18 Fedja je nadimak imena Fjodor (Fedor) po ruskom ili Teodor po grckom, ne znam kako je na ovim prostorima to postalo ime ali mi je u svakom slucaju drago da je potisnulo Sabahudine i Hajrudine i Ibrahime. Mada bih bio najsretniji da se popularizuju slavenska imena Davor, Vuk, Srecko, Bisera, Zvjezdana itd
• Origin: Greek, via Russian/Slavic languages
• Root name: Theodoros (Θεόδωρος)
• Meaning: “Gift of God”
-
HelaS
#992 Re: Najcesca imena u FBIH
Često je bitnije ko je napisao, nego šta je napisaomalasavjetnica wrote: ↑30/05/2025 09:53U jednoj knjizi muslimanskih imena, ne sjećam se više u kojoj, piše da je Feđa hercegovačko ime, a nastalo je kao izvedenica od imena Fadil.MehmedPasaMoric wrote: ↑26/05/2025 15:18 Fedja je nadimak imena Fjodor (Fedor) po ruskom ili Teodor po grckom, ne znam kako je na ovim prostorima to postalo ime ali mi je u svakom slucaju drago da je potisnulo Sabahudine i Hajrudine i Ibrahime. Mada bih bio najsretniji da se popularizuju slavenska imena Davor, Vuk, Srecko, Bisera, Zvjezdana itd
-
malasavjetnica
#993 Re: Najcesca imena u FBIH
Imala sam negdje iskopiranu stranicu iz te knjige muslimanskih imena, ne da mi se da je tražim, ali sjećam se da je prevod bio isti. Sad kako su oni došli do toga da je hercegovačko ime, ne znam. U svakom slučaju, hodža koji je to ime i pronašao u knjizi je takođe objasnio da ne postoje muslimanska imena nego se ime nadjeva i samim tim postaje muslimansko ako ga nosi musliman.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑30/05/2025 10:19The name Fedja (also spelled Fedia, Fedya, or Федя in Cyrillic) is a Slavic diminutive form of the name Fyodor (Russian) or Theodoros (Greek). Here’s a breakdown of its meaning:malasavjetnica wrote: ↑30/05/2025 09:53U jednoj knjizi muslimanskih imena, ne sjećam se više u kojoj, piše da je Feđa hercegovačko ime, a nastalo je kao izvedenica od imena Fadil.MehmedPasaMoric wrote: ↑26/05/2025 15:18 Fedja je nadimak imena Fjodor (Fedor) po ruskom ili Teodor po grckom, ne znam kako je na ovim prostorima to postalo ime ali mi je u svakom slucaju drago da je potisnulo Sabahudine i Hajrudine i Ibrahime. Mada bih bio najsretniji da se popularizuju slavenska imena Davor, Vuk, Srecko, Bisera, Zvjezdana itd
• Origin: Greek, via Russian/Slavic languages
• Root name: Theodoros (Θεόδωρος)
• Meaning: “Gift of God”
Last edited by malasavjetnica on 30/05/2025 11:40, edited 1 time in total.
- MehmedPasaMoric
#994 Re: Najcesca imena u FBIH
Pa mislim moguce je da pise, ali ne znam kako onda objasniti Ruse sa tim nadimkom, niti su Hercegovci niti se zovu Fadil. Na primjer Fjodor Cerenkov Fedja, jedan od najvecih sovjetskih fudbalera o kome je cak snimljen i filmmalasavjetnica wrote: ↑30/05/2025 09:53U jednoj knjizi muslimanskih imena, ne sjećam se više u kojoj, piše da je Feđa hercegovačko ime, a nastalo je kao izvedenica od imena Fadil.MehmedPasaMoric wrote: ↑26/05/2025 15:18 Fedja je nadimak imena Fjodor (Fedor) po ruskom ili Teodor po grckom, ne znam kako je na ovim prostorima to postalo ime ali mi je u svakom slucaju drago da je potisnulo Sabahudine i Hajrudine i Ibrahime. Mada bih bio najsretniji da se popularizuju slavenska imena Davor, Vuk, Srecko, Bisera, Zvjezdana itd
-
malasavjetnica
#995 Re: Najcesca imena u FBIH
Pa dobro, kako je Feđa više nadimak nego pravo ime, moguće je da se pojavljuje na različitim prostorima. Znam, naravno, da je u Rusiji to nadimak od Fjodor. Ono što je meni interesantno je da je i u toj knjizi muslimanskih imena značenje isto iako je korijen drugačiji. To bi značilo da su Fjodor i Fadil ustvari dvije inačice istog imena. Vjerovatno i jesu, moram priznati da se ne razumijem pretjerano u tematiku. Evo sad sam malo gledala Johnatan je još jedna verzija tog imena.MehmedPasaMoric wrote: ↑30/05/2025 11:25Pa mislim moguce je da pise, ali ne znam kako onda objasniti Ruse sa tim nadimkom, niti su Hercegovci niti se zovu Fadil. Na primjer Fjodor Cerenkov Fedja, jedan od najvecih sovjetskih fudbalera o kome je cak snimljen i filmmalasavjetnica wrote: ↑30/05/2025 09:53U jednoj knjizi muslimanskih imena, ne sjećam se više u kojoj, piše da je Feđa hercegovačko ime, a nastalo je kao izvedenica od imena Fadil.MehmedPasaMoric wrote: ↑26/05/2025 15:18 Fedja je nadimak imena Fjodor (Fedor) po ruskom ili Teodor po grckom, ne znam kako je na ovim prostorima to postalo ime ali mi je u svakom slucaju drago da je potisnulo Sabahudine i Hajrudine i Ibrahime. Mada bih bio najsretniji da se popularizuju slavenska imena Davor, Vuk, Srecko, Bisera, Zvjezdana itd
- stubrijez
#996 Re: Najcesca imena u FBIH
Imamo mi svi prije tog milione drugih grijehova, sumnjam da je to presudjujuci faktor ulaska i neulaska... pa i gore se gleda da se sistem rastereti. Isto tako, hipoteticki, nemas ama bas ni jedan grijeh osim toga, jel cekas pred zakljucanim vratima na osudjujucu presudu staus quo /dokle ili ides promptno u dzehenem sto ne bih rekao da je slucaj obzirom na tvoje tumacenje ne znam koliko je vjerodostojno..? Ja bih rekao da je to samo stvar mode i nista vise jer od tih muslimanskih imena velika vecina nije muslimanska, i ko to odlucuje? Obzirom da islam kao religija nije pretjerano centralizovan, nema autoriteta da to napravi, nema registra nikakvog. Sve je dakle otprilike kako ko voli, ne treba praviti dramu od toga...
- stubrijez
#997 Re: Najcesca imena u FBIH
I kada..?HelaS wrote: ↑30/05/2025 10:43Često je bitnije ko je napisao, nego šta je napisaomalasavjetnica wrote: ↑30/05/2025 09:53U jednoj knjizi muslimanskih imena, ne sjećam se više u kojoj, piše da je Feđa hercegovačko ime, a nastalo je kao izvedenica od imena Fadil.MehmedPasaMoric wrote: ↑26/05/2025 15:18 Fedja je nadimak imena Fjodor (Fedor) po ruskom ili Teodor po grckom, ne znam kako je na ovim prostorima to postalo ime ali mi je u svakom slucaju drago da je potisnulo Sabahudine i Hajrudine i Ibrahime. Mada bih bio najsretniji da se popularizuju slavenska imena Davor, Vuk, Srecko, Bisera, Zvjezdana itd![]()
- stubrijez
#998 Re: Najcesca imena u FBIH
Dino i Dina ti je to... kuces Dinara ne ideVjecita_zavrzlama wrote: ↑30/05/2025 09:39Svaka cast.Ja znam djecaka po imenu Tvrtko iz SarajevaPitar sa Kariba wrote: ↑30/05/2025 06:45 Imam drugaricu kcerci nadjenuli ime Bosna!
Treba popularizirat imena nasa Una,Sana,mozda Drina ne ide radi cigaraali moze Dinara npr
- dječak sa šibicama
#999 Re: Najcesca imena u FBIH
Vjerovatno 70 posto Bošnjaka reći će kako su Mirhad i Irhad prava muslimanska imena, i uz to još i lijepa. Ali, prvo ime znači doslovce zahod, a drugo nužda! Vedin znači vlažan, mokar, ukvašen, i ne pristaje čovjeku čak ni u dobu kada većinu vremena provodi upravo urešen takvim pridjevima. I ime Nedib zvuči sasvim pristojno i muslimanski, ali ono ne označava ništa drugo do osobu punu ožiljaka i brazgotina, dok je Hašim tek osoba koja nešto drobi ili mrvi. Ili, jednom riječju, przni.
U bosanskih se muslimana dešava i to da tek rođena djevojčica postane supruga, što je značenje imena Zevdžeta, ili da pak roditelji rode sebi roditelja. A to se desi kada svome sinu date imeValid ili kćerki Valida.
Teško je povjerovati da roditelji koji svoju kćerku nazovu imenom Zevkija znaju šta to znači. Jer, značenje tog imena – ukusna za uživanje i slasna – ne samo da zalazi u gastronomske sfere već ima i erotske konotacije, što ni u kom slučaju ne korespondira sa Kur’anom i Predajom.
Pored ovih imena, a koja imaju kakvo-takvo značenje, postoje i imena koja je teško prevesti a da ostanu u istom rodu u kojem su kod nas. Tako je Nisvet u bosanskih muslimana muško ime, ali ono znači žene. I hajde, ko može sad od toga a da ne traži pomoć hirurga-plastičara i hormonalnu terapiju, napraviti muški rod? Isto je i sa ženskim imenom Ridžala. Ono u prijevodu znači ljudi,muškarci.
https://akos.ba/zasto-bosnjaci-koriste- ... nacenjima/
U bosanskih se muslimana dešava i to da tek rođena djevojčica postane supruga, što je značenje imena Zevdžeta, ili da pak roditelji rode sebi roditelja. A to se desi kada svome sinu date imeValid ili kćerki Valida.
Teško je povjerovati da roditelji koji svoju kćerku nazovu imenom Zevkija znaju šta to znači. Jer, značenje tog imena – ukusna za uživanje i slasna – ne samo da zalazi u gastronomske sfere već ima i erotske konotacije, što ni u kom slučaju ne korespondira sa Kur’anom i Predajom.
Pored ovih imena, a koja imaju kakvo-takvo značenje, postoje i imena koja je teško prevesti a da ostanu u istom rodu u kojem su kod nas. Tako je Nisvet u bosanskih muslimana muško ime, ali ono znači žene. I hajde, ko može sad od toga a da ne traži pomoć hirurga-plastičara i hormonalnu terapiju, napraviti muški rod? Isto je i sa ženskim imenom Ridžala. Ono u prijevodu znači ljudi,muškarci.
https://akos.ba/zasto-bosnjaci-koriste- ... nacenjima/
-
Vjecita_zavrzlama
#1000 Re: Najcesca imena u FBIH
Sto? dinara zvuci lijepostubrijez wrote: ↑03/06/2025 18:31Dino i Dina ti je to... kuces Dinara ne ideVjecita_zavrzlama wrote: ↑30/05/2025 09:39Svaka cast.Ja znam djecaka po imenu Tvrtko iz SarajevaPitar sa Kariba wrote: ↑30/05/2025 06:45 Imam drugaricu kcerci nadjenuli ime Bosna!
Treba popularizirat imena nasa Una,Sana,mozda Drina ne ide radi cigaraali moze Dinara npr
Albanci daju cesto takva patriotska imena