nacionalno mjesani brak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Imamopobjednika

#926 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Imamopobjednika »

Nevjerovatne su frustracije i arogancija vecine ljudi ovdje koji poticu iz mijesanih brakova ili koji su u mijesanim brakovima. Zaista ne znam sta je u pitanju, da li su u pitanju frustracije, lijecenje kompleksa nize vrijednosti ili kriza identiteta - kada upravo oni i iskljucivo oni seru po drugima koji ne zele ikada stupiti u mijesani brak, te djecu iz mijesanih brakova smatraju superiornijom od djece iz jednonacionalnih brakova (po principu "usta moja hvalite me kada niko drugi nece").

Covjece, vas niko ne dira i ne pljuje a vi pljujete po ostatku svijeta.

Kukate kako su drugi fasisti, serete po Laticu a niste ama bas nista bolji od njega. Cak sta vise - ima ih ovdje koji su i neuporedivo gori od Latica pa porucuju kako djecu iz jednonacionalnih brakova treba pobiti ("smrt cistuncima"). Naravno, niko se na to nije osvrnuo vec su ga pojedinci poceli braniti jer je eto, toboze, frustriran. Dakle ako iko ovdje dijeli osobe i djecu po nekim parametrima onda ste to vi jer se nebrojeno puta na ovoj temi provlacilo kako su djeca iz mijesanih brakova bolja od one iz jednonacionalnih. Vi lijecite svoje komplekse i frustracije preko ledja drugih a ne preko ledja mog djeteta. Iskreno, prema vama (onima koji ovdje na forumu dolaze sa takvim izjavama, ne govorim o djeci iz mijesanih brakova u globalu) ne mogu osjetiti nista drugo nego prezir. Prikriveni fasisti na cije bi izjave i Mengele povukao rucnu koji druge osobe optuzuje za fasizam. Pateticno i za povratiti...

Zaista bih volio vidjeti nekoga ko ce mi u lice reci kako je njegovo dijete bolje od mog jer potice iz mijesanog braka. Naravno, svako ima pravo sa zemljom sastaviti i nekoga ko mu vrijedja dijete na suprotan nacin.
Dozer

#927 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Dozer »

Mislim da niko ovdje nije koristio izraz "bolji" za bilo sta, pogotovo ne u smislu da je neko dijete, bez obzira na to da li je ili nije iz "mijesanog" braka, bolje od nekog drugog djeteta iz konta "bracne opcije". Smijesno...

Dijete je dijete, to je valjda svima jasno (bar se nadam da jeste), ali, ono u cemu se djeca mogu razlikovati, a danas se i razlikuju, jeste stepen opterecenosti imenom nekog drugog djeteta, time da li je to neko drugo dijete Srbin, Hrvat ili Bosnjak (iako pojma nemaju sta je sta), i da li to neko drugo dijete slavi ili ne slavi Bajram/Bozic/Uskrs/Vaskrs, iako ni to ne zna sta je sta i sta znaci. nazalost, ima podosta i odraslih koji se busaju da su "ovo" ili "ono", a da pojma nemaju o "tome" ili "onome".

Ali, ko je kriv za takvo stanje? Djeca? Tesko...roditelji su ti koji treba da se pogeldaju u ogledalo i sami sa sobom razmisle sta rade djeci.
I ovo je bez obzira na to da li su roditelji vjernici, etnicki ili nacionalno zadojeni, ili su ateisti, nevjernici ili sta vec.
Onog momenta kada roditelji shvate (i u potpunosti razumiju) da im sutra upravo krv ili dio tijela tog nekog Srbina, Hrvata, Bosnjaka,pravoslavca, katolika ili muslimana moze spasiti zivot rodjenog djeteta, iako ta krv nije "njegova", tada cemo svi lakse disati i zivjeti.

Do tada... nastavite sa nebulozama o :ovima" i "onima", "nasima" i "njihovima"...
Imamopobjednika

#928 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Imamopobjednika »

Dozer wrote:Mislim da niko ovdje nije koristio izraz "bolji" za bilo sta, pogotovo ne u smislu da je neko dijete, bez obzira na to da li je ili nije iz "mijesanog" braka, bolje od nekog drugog djeteta iz konta "bracne opcije". Smijesno...

Dijete je dijete, to je valjda svima jasno (bar se nadam da jeste), ali, ono u cemu se djeca mogu razlikovati, a danas se i razlikuju, jeste stepen opterecenosti imenom nekog drugog djeteta, time da li je to neko drugo dijete Srbin, Hrvat ili Bosnjak (iako pojma nemaju sta je sta), i da li to neko drugo dijete slavi ili ne slavi Bajram/Bozic/Uskrs/Vaskrs, iako ni to ne zna sta je sta i sta znaci. nazalost, ima podosta i odraslih koji se busaju da su "ovo" ili "ono", a da pojma nemaju o "tome" ili "onome".

Ali, ko je kriv za takvo stanje? Djeca? Tesko...roditelji su ti koji treba da se pogeldaju u ogledalo i sami sa sobom razmisle sta rade djeci.
I ovo je bez obzira na to da li su roditelji vjernici, etnicki ili nacionalno zadojeni, ili su ateisti, nevjernici ili sta vec.
Onog momenta kada roditelji shvate (i u potpunosti razumiju) da im sutra upravo krv ili dio tijela tog nekog Srbina, Hrvata, Bosnjaka,pravoslavca, katolika ili muslimana moze spasiti zivot rodjenog djeteta, iako ta krv nije "njegova", tada cemo svi lakse disati i zivjeti.

Do tada... nastavite sa nebulozama o :ovima" i "onima", "nasima" i "njihovima"...
O ne, ne.. Itekako je mnogo puta na ovoj temi upotrebljen taj izraz i to upravo na na ovaj mengelevski nacin u kontekstu da su ta djeca inteligentnija, tolerantnija. Bez ikakvog sankcionisanja od strane drugih sagovornika na ovoj temi koji su iz mijesanih brakova ili koji su u mijesanim brakovima. Dakle niko se cak nije ni obazirao na te rijeci i kvalifikacije sto se moze protumaciti jedino na nacin da se slazu sa tim i da je u tim krugovima sasvim normalno pricati o djeci iz jednonacionalnih brakova na taj nacin.

Jbt, sasvim je normalno ako neko kaze da ne zeli da stupi u brak sa sminkerom, rokerom, guzonjinim sinom, fukarom ali ako neko (radi svojih prioriteta u zivotu) ne zeli da stupi u brak sa nekim ko je druge vjere - eh onda je to odjednom pogresno.
PalaSa Marsa

#929 Re: nacionalno mjesani brak

Post by PalaSa Marsa »

Dobro raja, svako ima svoje misljenje i sve jednako kontaju (ono pojedinacno na oposob) :D da su najpametniji.
Al' zar se mora bas kontat' da ako se dvoje ljudi razlicitih vjera i sl., razvedu, da je bas to bio razlog sto imaju razlicite svjetonadzore i sl., i samim tim u startu ih eto osudite na propast/ne uspio brak. :-) :D . Mislim jel'. :-) :D
makaranka

#930 Re: nacionalno mjesani brak

Post by makaranka »

@sitno Hvala.
Dozer wrote:Samo je "malecki" problem objasniti ljudima da, u sustini i u realnosti, ne postoje "ovi" i "oni" osim u glavama ljudi.
Postoje samo manje ili vise inteligentni i/ili pametni, manje ili vise sposobni ili nesposobni, manje ili vise dobri ili losi, manje ili vise posteni ili pokvareni i, na kraju, manje ili vise ljudi ili neljudi.
Svaka druga podjela na "ove" i "one", sto najvise ukljucuje podjele po osnovu irelevantnih imaginarnih kategorija kakve su religija, narodnost ili nacija, nije nista vise nego budalastina.
Samo tako mogu da gledam i djelim ljude. ostalo mi je u glavi kad smo se nas par djece od 6-7god pred zgradom igralo granicara, glavni trebaju sebi da izaberu ekipu, i jedan mulac vice ja necu srpkinju u svojoj ekipi misleci na moju prijateljicu koja je ostala medju zadnjima u biranju.ja uopce nisam shvacala sta je on tio s tim rec i znam da sam dosla kuci da upitam mamu sta je to srpkinja.

kontam da djete nazovemo Muje (sin dalmatinke i bosanca) :D

istina je kako je imamopobjenika napisao da ima postova gdje se provlacilo kako su djeca iz mijesanih brakova bolja od one iz jednonacionalnih, al to nek ide na njihov obraz jer nisu nista bolji ni pamentiji od onih koji njihove mjesane zajednice osudjuju i omalovazavaju.
JThomas

#931 Re: nacionalno mjesani brak

Post by JThomas »

ja ne znam nikoga kome je okolina upropastila život zato što je odabrao partnera iste vjere/nacije. ali zato znam hejbet ljudi kojima su roditelji, rođaci, prijatelji, mahala...upropastili život, odrekli ih se, otjerali ih od kuće i tako to...zato što su odabrali partnera druge vjere/nacije. ili djece koja štošta doživljavaju po školama, obdaništima, od vršnjaka zato što su iz mještovitog braka.

tako da je pomalo izolovano od realnosti reći "vas niko ne dira a vi pljujete po drugim", u stvarnom životu je ponešto drukčija situacija.
BiH-x

#932 Re: nacionalno mjesani brak

Post by BiH-x »

makaranka wrote:@sitno Hvala.
Dozer wrote:Samo je "malecki" problem objasniti ljudima da, u sustini i u realnosti, ne postoje "ovi" i "oni" osim u glavama ljudi.
Postoje samo manje ili vise inteligentni i/ili pametni, manje ili vise sposobni ili nesposobni, manje ili vise dobri ili losi, manje ili vise posteni ili pokvareni i, na kraju, manje ili vise ljudi ili neljudi.
Svaka druga podjela na "ove" i "one", sto najvise ukljucuje podjele po osnovu irelevantnih imaginarnih kategorija kakve su religija, narodnost ili nacija, nije nista vise nego budalastina.
Samo tako mogu da gledam i djelim ljude. ostalo mi je u glavi kad smo se nas par djece od 6-7god pred zgradom igralo granicara, glavni trebaju sebi da izaberu ekipu, i jedan mulac vice ja necu srpkinju u svojoj ekipi misleci na moju prijateljicu koja je ostala medju zadnjima u biranju.ja uopce nisam shvacala sta je on tio s tim rec i znam da sam dosla kuci da upitam mamu sta je to srpkinja.

kontam da djete nazovemo Muje (sin dalmatinke i bosanca) :D

istina je kako je imamopobjenika napisao da ima postova gdje se provlacilo kako su djeca iz mijesanih brakova bolja od one iz jednonacionalnih, al to nek ide na njihov obraz jer nisu nista bolji ni pamentiji od onih koji njihove mjesane zajednice osudjuju i omalovazavaju.
:thumbup:
detroit-mercy

#933 Re: nacionalno mjesani brak

Post by detroit-mercy »

Imamopobjednika wrote:
Dozer wrote:Mislim da niko ovdje nije koristio izraz "bolji" za bilo sta, pogotovo ne u smislu da je neko dijete, bez obzira na to da li je ili nije iz "mijesanog" braka, bolje od nekog drugog djeteta iz konta "bracne opcije". Smijesno...

O ne, ne.. Itekako je mnogo puta na ovoj temi upotrebljen taj izraz i to upravo na na ovaj mengelevski nacin u kontekstu da su ta djeca inteligentnija, tolerantnija. Bez ikakvog sankcionisanja od strane drugih sagovornika na ovoj temi koji su iz mijesanih brakova ili koji su u mijesanim brakovima. Dakle niko se cak nije ni obazirao na te rijeci i kvalifikacije sto se moze protumaciti jedino na nacin da se slazu sa tim i da je u tim krugovima sasvim normalno pricati o djeci iz jednonacionalnih brakova na taj nacin.

Jbt, sasvim je normalno ako neko kaze da ne zeli da stupi u brak sa sminkerom, rokerom, guzonjinim sinom, fukarom ali ako neko (radi svojih prioriteta u zivotu) ne zeli da stupi u brak sa nekim ko je druge vjere - eh onda je to odjednom pogresno.
Vidis, ja sam u mjesovitom braku i primjetio sam istu stvar, da generalno na ovoj temi ljudi iz mjesovitih brakova ili u mjesovitim brakovima posmatraju svoje brakove ili djecu iz tih brakova kao nesto superiorno ili bolje od jednoacionalnih. Tako da mi pojedini vec idu na neku stvar sa svojim glorifikacijama svojih mjesovitih brakova.
Brak ko brak, isto sranje drugo pakovanje :dance:
BarbaDue

#934 Re: nacionalno mjesani brak

Post by BarbaDue »

Svako ima svoje, ono sto se kaze "ljubav nema granica", ali ja to nikada sebi nebi dozvalio. Jedini razlog tome su djeca. Koju ce oni vjeru naslijediti?...kakva ce imena nositi?...u koje ce skole ici?... to su sve pitanja i situacije u kojima ja nebi mogao ici na kompromis? Mislim da nisam jedini koji tako misli. Djeca iz takvih brakova obicno budu ateisti...ili u najboljem slucaju preuzmu vjeru jednog roditelja (mada su tu djeca na teskom zadatku, prikloniti se jednom roditelju), ali takvih je vrlo malo. Gluposti, ozeni zenu iz svog harema :-D
callmethebreeeze

#935 Re: nacionalno mjesani brak

Post by callmethebreeeze »

jedina prednost mjesovitog braka mozda lezi u cinjenici da osobe koje se upustaju u tu avanturu znaju moze biti sranja, pa je se nadati da su dobro razmislili i da se vole. to sve nije garancija da se i taj, kao i mnogi drugi brakovi nece raspasti. ja mislim da je za srecu vazno da se fundamentalni pogledi na zivot poklopaju, ako tu ima velikih rascjepa, onda moze biti problema.
Cholina_Lokica

#936 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Cholina_Lokica »

nije se odavno stvarno raspravljalo o ovima i onima :mrgreen:
high_volume

#937 Re: nacionalno mjesani brak

Post by high_volume »

JThomas wrote:ja ne znam nikoga kome je okolina upropastila život zato što je odabrao partnera iste vjere/nacije.
Kad nam pravnici poistovjećuju vjeru i naciju, kako li tek misli neuk svijet :(
JThomas

#938 Re: nacionalno mjesani brak

Post by JThomas »

koji li je tebi prije bio nick?

nažalost, sticajem istorijskih okolnosti, u bosni i hercegovini je to gotovo pa jedno te isto. bolje bi bilo da nije, ali nemojmo se praviti blesavi.
high_volume

#939 Re: nacionalno mjesani brak

Post by high_volume »

JThomas wrote: ja ne znam nikoga kome je okolina upropastila život zato što je odabrao partnera iste vjere/nacije.
JThomas wrote: nažalost, sticajem istorijskih okolnosti, u bosni i hercegovini je to gotovo pa jedno te isto. bolje bi bilo da nije, ali nemojmo se praviti blesavi.
Gdje li si ti znanje skupljao :-) :lol:
JThomas

#940 Re: nacionalno mjesani brak

Post by JThomas »

pa đes' ti kato? nije te dugo bilo.
Ljubicasta27

#941 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Ljubicasta27 »

Hmmm vrlo sam tolerantna po tom pitanju ali kao sto neko rece, to moze uspjeti jedino ako su oboje ateisti i nijedno ne povlaci svoje, onda to moze skroz dobro funakcionisati..takva veza, brak svejedno...ima toliko medjunarodnih imena (sto se djece tice) a i ona sama se mogu odlucit da li se prikloniti nekoj vjeri kasnije ili ne, stvar izbora...zanemarujem mahalu i sve jer mi je to bitno ko lanjski snijeg :)

Meni nije nikad bio problem veza sa osobom druge nacionalnosti ili vjere, to mi nije nikakav realan kriterij ali jedino i iskljucivo ako i ta druga strana nije u vjerskim vodama...imala sam jednog momka (iz mijesanog braka) kome je dolazio svecenik jednom godisnje i posipao kucu svetom vodicom i lijepio im naljepnice po vratima (njegovoj je mami bilo to skroz ok), da bi ovaj sam izabrao neku skroz lijevu varijantu (trecu) sto ja nisam stvarno mogla istolerisati..jesam bila dosta mladja ali i sad kad razmislim, isto bih postupila...zamislim se sutra s njim, da i meni tako nesto priredjuje...toliko tolerantna nisam 8-)

A i kad je neko moje vjere pa me utusi pametovanjem o postulatima i zivotu u vjeri i sl...ne mogu ni toga, sve ima svoje granice pa tako i dobar ukus, to je brate privatna stvar licno tvoja i ne davi ostale, ako im vec nije zanimljivo :-D
vox-populi

#942 Re: nacionalno mjesani brak

Post by vox-populi »

BarbaDue wrote:Svako ima svoje, ono sto se kaze "ljubav nema granica", ali ja to nikada sebi nebi dozvalio. Jedini razlog tome su djeca. Koju ce oni vjeru naslijediti?...kakva ce imena nositi?...u koje ce skole ici?... to su sve pitanja i situacije u kojima ja nebi mogao ici na kompromis? Mislim da nisam jedini koji tako misli. Djeca iz takvih brakova obicno budu ateisti...ili u najboljem slucaju preuzmu vjeru jednog roditelja (mada su tu djeca na teskom zadatku, prikloniti se jednom roditelju), ali takvih je vrlo malo. Gluposti, ozeni zenu iz svog harema :-D
Jos uvijek nemas djecu a vec si se zabrinuo u kojem ce toru travu pasti. Uzas.
detroit-mercy

#943 Re: nacionalno mjesani brak

Post by detroit-mercy »

vox-populi wrote:
BarbaDue wrote:Svako ima svoje, ono sto se kaze "ljubav nema granica", ali ja to nikada sebi nebi dozvalio. Jedini razlog tome su djeca. Koju ce oni vjeru naslijediti?...kakva ce imena nositi?...u koje ce skole ici?... to su sve pitanja i situacije u kojima ja nebi mogao ici na kompromis? Mislim da nisam jedini koji tako misli. Djeca iz takvih brakova obicno budu ateisti...ili u najboljem slucaju preuzmu vjeru jednog roditelja (mada su tu djeca na teskom zadatku, prikloniti se jednom roditelju), ali takvih je vrlo malo. Gluposti, ozeni zenu iz svog harema :-D
A zasto je uzas ako neko hoce da odrzi neku tradiciju, zasto je uzas ako neko hoce da djeca naslijede iste obicaje, vjerske, nacionalne, pelemenske, etc. Majko draga, kako ne mogu jednonacionalnog proseravanja tako isto tako ne mogu i ovog a-nacionalnog proseravanja. Ako doticini hoce da odgaja djecu u tradiciji svojih predaka sto je onda lose u tome.
I opet kazem tako mi je dosta te rigidne glorifikacije mjesanih brakova i djece iz mjesanih brakova kao nesto specijalno (valjda ostalo od bivseg sitema parola tipa mjesani brakovi su nase bogastvo) i nad nad....
Znaci posto sam ja licno u mijesanom braku ja sam nesto specijalno, uzviseno u odnosu na moju sestru koja je u jednonacionalnom braku. Znaci svi drugi su u toru/pripadaju toru a mi smo ti urbana (mijesana) raja. Sto bi reko Rambo, Urbano samo Urbano.
Loulou

#944 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Loulou »

vox-populi wrote:
Ja ne bih bila tako gruba.
Ljudi kojima je vjera važan segment života će nastojati i svoju djecu odgajati u tom duhu i bitno im je da djeca tu istu vjeru prihvate i slijede. I u suprotnim primjerima vrijedi isto.
E,sad...Na razvoj i odrastanje ne utječu samo roditelji, ali je jako važno na koji način ti roditelji svom djejetu pričaju o mogućnostima izbora i djetetu dozvole da svoj život živi na način koji njega odn. nju, činim sretnim/om. I da to što dijete "nije u vjeri" ne znači da su oni, kao roditelji, "podbacili".
BarbaDue

#945 Re: nacionalno mjesani brak

Post by BarbaDue »

vox-populi wrote:
Kakav bolan uzas :? jesi zdrav,
prvo da ti kazem da nemas sekunde tolerancijesi a pored toga si i bezobrazan da to ne mozes ni zamisliti.
Ako ti smatras da su djeca ovce i da pasu po torovima to je tvoj problem ali nemoj onda druge uciti toleranciji i
djeliti im moralne lekcije. Zivi u svom svijetu i imaj svoj stav ali dopusti da to i drugi imaju a da ih ne
napravis seljacima ili manje vrijednim građanima.
Drugao to sto ja nemam djece ne znaci da ne mogu imati stav o mjesanim brakovima, mogu, a on je da
jos jednom ponovim "mjesani brakovi su samo put ka gubljenju i ovo malo vjere sto smo je imali, tu najvise ispastaju djeca"
high_volume

#946 Re: nacionalno mjesani brak

Post by high_volume »

Pored brojnih životnih problema roditelja koji imaju djecu (zdravstvenih uopšte, finansijskih radi preživljavanja, školovanja, odijevanja itd), brinuti o religioznim usmjerenjima djece, po meni, je doslovno - luksuz na bosanski način.
ahuseino

#947 Re: nacionalno mjesani brak

Post by ahuseino »

Loulou wrote:
vox-populi wrote:
Ja ne bih bila tako gruba.
Ljudi kojima je vjera važan segment života će nastojati i svoju djecu odgajati u tom duhu i bitno im je da djeca tu istu vjeru prihvate i slijede. I u suprotnim primjerima vrijedi isto.
E,sad...Na razvoj i odrastanje ne utječu samo roditelji, ali je jako važno na koji način ti roditelji svom djejetu pričaju o mogućnostima izbora i djetetu dozvole da svoj život živi na način koji njega odn. nju, činim sretnim/om. I da to što dijete "nije u vjeri" ne znači da su oni, kao roditelji, "podbacili".
Onda ce takvi ljudi valjda ozeniti se u svom toru... pardon oboru... ovom haremu... :D

Malo je oksimoronicno reci da ce religiozna osoba ili uopce osoba sa veoma jakim osjecanjem pripadnosti vjeri, rasi (ja kazem toru jer je i to ljudska izmisljotina) itd..., promjesati svoje cijenjene vjerske-nacionalne-etnicke-rasne gene sa inim...

Kome brate smeta okolis... da se promijeniti... zarad ljubavi...
Slabo bi mi familija mogla upropastiti zivot... samo pomoci da se otarasim hipokrita i lazne familijarnosti.
zelenashica

#948 Re: nacionalno mjesani brak

Post by zelenashica »

Načitah se ja svega ovdje....ali još ne vidjeh ono što je najbitnije.
Odgovor na pitanje:Šta je uopšte poenta braka?

Neki se zahmete šta će reći okolina ili ti mahala. :roll: .....neki o održavanju vjere koja nikad nije bila manje iskrena no danas :roll: neki opet i prije nego dobiše sina kontaju da li zvati berbu ili jok :roll: .....
Eeeee jadan je onaj ko zarad mahale ne radi ono što mu haberi srce i duša.
Zarad mahale i kako neko reče i brakovi koji nisu "divlji" će pući ako im mi dopustimo......zarad vjere isto tako će prije pući,jer šta iako smo iste vjere ako smo drugačije odgajani u vjerovanja... :roll:
A berbo....davno smo razlučili na ovom forumu jah osunećen jah ne osunećen..veličina je bitna :D

Helem da se malo uozbiljim.......i vratim na pitanje sa početka posta.
Šta je poenta braka?
Udovoljavanje mahali i familiji?!
Održavanje vjere?!
Ili možda ljubav,poštovanje,osjećanja,porodica.......haman pa ja nabra ovolike godine u zabludi da čovjeka treba birati zarad insanstva i ljubavi a ne zarad mahale i vjere.
Zlata M.

#949 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Zlata M. »

Ma ne moze ni tako...
Ljubav ne pita.
Smatram ipak da je vazno reci onom koji krece na put, da je cesta u losem stanju i da je puna ostrih okuka, odrona... :-?
... i da ne galami na danasnje ministarstvo saobracaja i tako tih stvari, cesta je oduvijek bila takva kakva jeste, ali covjek k'o covjek ... voli uljepsavati proslost ...

Godina 2010, je l'...
Ljubav, zaceta izmedju nasih naroda ( a Boga mi i narodnosti ), nicim neometana jos od Titovog vremena, raste i razvija se... :-) :sad:
...tako da ni ja stvarno ne razumijem sumnjicavost kod pojedinaca. :-)
... otkud im pravo, i na osnovu cega, da sumnjaju u nase tekovine ?! :shock:

Bez zezanja sada :
Ne svidja mi se ni jedna ni druga krajnost !
Ni onih sto galame "Mi necemo!" ... a ni onih koji ih zbog toga nazivaju svakojakim finim imenima.
A ne svidja mi se ni galama na ljude koji ne daju na svoj dokazano uspjesan brak sa osobom druge nacionalnosti. Nije ni njima lako medju mnogim povampirenim "...ljupcima" :D
vox-populi

#950 Re: nacionalno mjesani brak

Post by vox-populi »

BarbaDue wrote: Kakav bolan uzas :? jesi zdrav,
prvo da ti kazem da nemas sekunde tolerancijesi a pored toga si i bezobrazan da to ne mozes ni zamisliti.
Ako ti smatras da su djeca ovce i da pasu po torovima to je tvoj problem ali nemoj onda druge uciti toleranciji i
djeliti im moralne lekcije. Zivi u svom svijetu i imaj svoj stav ali dopusti da to i drugi imaju a da ih ne
napravis seljacima ili manje vrijednim građanima.
Drugao to sto ja nemam djece ne znaci da ne mogu imati stav o mjesanim brakovima, mogu, a on je da
jos jednom ponovim "mjesani brakovi su samo put ka gubljenju i ovo malo vjere sto smo je imali, tu najvise ispastaju djeca"
A da malo smanjis dozivljaj?

Nigdje tebe ili bilo koga drugog nisam nazvao seljakom niti manje vrijednim gradjaninom. Ako si to sam zakljucio, to je tvoj problem, ne moj.

Dalje, ako si ti toliko nesiguran u svoju vjeru pa mislis da ces je izgubiti stupanjem u religijsko-mjesoviti brak, opet, tvoj problem. Neces vjerovati ali ima ljudi razlicitih konfesija koji odlicno funkcionisu u braku. A cak imaju i djecu koja su normalna. I jos zive u BiH.

Ja djecu uposte ne smatram ovcama jer djeca do odredjene starosne dobi ne mogu sami birati. U torove ih tjeraju roditelji kojima je bitnije kako ce se djete zvati, u kojoj ce vjeri odrastati i u kakve ce skole ici (ovo zadnje i ne bi bilo toliko tragicno da se misli na kvalitet obrazovanja a ne nesto drugo) od toga da li ce moje dijete sigurno doci od kuce do skole, da li ce ga lijeciti kompetentni doktori, koliko ce im kvalitetno obrazovanje biti, da li se sutra s tim obrazovanje moci naci posao, osigurati bolji zivot...

E to je uzas.

A tradicija se jako lijepo moze odrzavati i u religijsko mjesanim brakovima. Samo treba biti covjek i malo posloziti zivotne prioritete.
Locked