nacionalno mjesani brak
-
SoulSeeker
#776 Re: nacionalno mjesani brak
Joj @Havana koji si ti lik.

- glade
#777 Re: nacionalno mjesani brak
sam sebi skaces u usta... pa zar ne vidis da su ateisti liberalniji po tom pitanju... njih dvojica su ateisti ali su im opet kcerke vjernice... njihov izbor, njihov zivot... a ne munirov i enverov...theTruePath wrote:Pa i ti eto slijedis odluku tvog djeda/pradjeda koji je odlucio da udje u komuniste i ateiste,pa su vam danas svi u familiji ateistiKakve veze čovjekov izbor ima sa njegovim korijenima? Ako je moj pradjed odlučio vjerovati u svetu bukvu, da li u nju moram vjerovati i ja "jer je to dio naše tradicije"?
Ali znaj da su Boziji putevi cudni,islam ulazi u kuce onih koji su islam najvise mrzili,sjetih se onog poznatog komuniste,Munira Alibabica,cija kci danas nosi hidzab i zivi islamski vjernicki zivot.Isto tako i kcerka "poznatog" ateista Envera Kazaza koja je muslimanka a on ateista
a takvih primjera ima milion... sto se rijetko desava da je obrnuto...
i meni su starci ateisti pa su me pustili da biram... cak sam i isao na vjeronauku u osnovnoj... sta vise zabranili su mi da donesem odluku samo zato sto su oni ateisti... tj. da slijedim njih... kao dijete sam i vjerovao da postoji bog (iako sam odustao od vjeronauke)... medjutim s vremenom se promjenilo... kako sam rastao, poceo da razmisljam svojom glavom i prestao da brinem o tome sta okolina misli...
-
pemanapemani
#778 Re: nacionalno mjesani brak
Jebes takvog boga koji je kao odredio koga mozes voljeti, a koga ne. Vjerujem u Boga i vjerujem da nam je dao sva ova sranja samo da vidi koliko daleko mozemo ici sa bezobraznim usculim egoizmom.
Ako On voli sve ljude, kako je tim nekim propisima zabranio da se medjusobno volimo?
Glupi dvostruki arsini.
Izvinjenje zbog psovki.
Ako On voli sve ljude, kako je tim nekim propisima zabranio da se medjusobno volimo?
Glupi dvostruki arsini.
Izvinjenje zbog psovki.
- SsTtEeLlAa
#779 Re: nacionalno mjesani brak
SoulSeeker wrote:Hej "mješanci"....
Nisam ni znao da vas toliko ima na forumu jer sam mislio da vas je još davno u ovom Hadu progutao troglavi srpsko-hrvatsko-bošnjački Kerber. Nakon što sam primjetio da se na listama još uvijek vodite u rubrikama "živi i zdravi", mogu vam samo reći da sam ovim saznanjem jako oduševljen zbog čega vam želim puno sreće, zdravlja, lako i pošteno zarađenog novca, i naravno okeane "mješovite" djece.
![]()
![]()
![]()
![]()
Odlicno recenopemanapemani wrote: Ako On voli sve ljude, kako je tim nekim propisima zabranio da se medjusobno volimo?
Glupi dvostruki arsini.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#780 Re: nacionalno mjesani brak
Izvinjenje i tebi, ali ... imas mjesec dana bana.pemanapemani wrote:Jebes takvog boga koji je kao odredio koga mozes voljeti, a koga ne. Vjerujem u Boga i vjerujem da nam je dao sva ova sranja samo da vidi koliko daleko mozemo ici sa bezobraznim usculim egoizmom.
Glupi dvostruki arsini.
Izvinjenje zbog psovki.
- Dozer
#781 Re: nacionalno mjesani brak
Aaa.... men' se cini da je tema "Nacionalno mijesani brak"...ili sam nesto fulio...?
Ako je to tema, ostaje nejasno zasto se prica o brakovima izmedju ljudi razlicitih religija ili razlicitih narodnosti...?
Kakve veze ove dvije kategorije imaju sa nacionalnoscu...?
Ako je to tema, ostaje nejasno zasto se prica o brakovima izmedju ljudi razlicitih religija ili razlicitih narodnosti...?
-
SoulSeeker
#782 Re: nacionalno mjesani brak
U principu nikakve, osim ako ne uzmeš u obzir da je ovdje već odavno postalo pravilo da su pravoslavci = Srbi, katolici = Hrvati, i muslimani = Bošnjaci. Nismo to mi izmislili, samo imamo oči...Dozer wrote:Aaa.... men' se cini da je tema "Nacionalno mijesani brak"...ili sam nesto fulio...?
- aerosa
#783 Re: nacionalno mjesani brak
Moja rodica od roditelja čistih katolika + vjernika se zove Sanela...theTruePath wrote:znam da ima toga,ali koliko srba/hrvata poznajes s nekim muslimanskim imenimaDaj ba ljudi, ja u familiji imam covjeka koji se zove Goran, a musliman je jedan kroz jedan.
Kakve veze ima kakvo se ime daje?
-
michio
#784 Re: nacionalno mjesani brak
Ima veze a i izgleda mi kao lijepa tema za antropologe.
-
specifikacija
#785 Re: nacionalno mjesani brak
Mnogi na forumu uzimaju za primjer evropske metropole u kojma se na svakom koraku mogu primjetiti na licima ljudi sve te "razlicitosti", koje u sustini cine bogatstvo jedne zemlje, ali ipak tvrdim da se za one koji dodju u turisticki pohod, stvara pomalo irealna slika savrsenstva.
Zivim u jednom velikom evropskom gradu gdje medju ljudima postoje nepremostive barijere, stvaraju se subkulture, ne dolazi, bas ako se ne mora, do kontakta izmedju autohtone populacije i dosljaka ( dodiri naravno postoje, ali ne u toj mjeri). Sve je to jedna lijepa, pomalo lazna slika, a jedina prednost u odnosu na BiH je ta sto je zakonom ostro zabranjeno omalovazavati druge, pogotovo na vjerskoj ili rasnoj osnovi. Rijec je o jednom nenasilnom obliku fasizma. Ne fasizma u onom krutom obliku.
Mi svi u Bosni govorimo jednim te istim jezikom, a nasi lingvisti pod palicom politicara ce da se trude da iskomplikuju nesto sto bi trebalo da bude tako jednostavno. Religija bi trebala da budne licna stvar pojedinca, pravi vjernik mora, bar ja tako smatram, prije svega da bude obrazovan, da shvati poruku koju u sebi nosi sveta rijec, itd. A u nasim krsnim krajevima, to nije bas tako. Mnogi vjeruju, cisto iz tradicionalnih pobuda, a i zbog toga sto je vjersko uvjerenje usko povezano sa pojmom nacije, itd.
Moja zelja, a iz ove perspektive utopijska slika, bila bi da smo svi Bosanci, da se istice i velica bosanka nacija, da se ukinu,za mene besmislice kao bosanski Srbin, bosanski Hrvat, Bosnjak. A ko ce koga da zeni, to je licna stvar svakog pojedinca, njegovo pravo na osnovu odabira srca, ali i razuma. To dvoje treba lijepo uskladiti, i eto harmonije.
Nazalost, u BiH, okruzenje, familija, raznorazni dogadjaji koji su iza nas igraju veliku ulogu u zivotu pojedinca. U braku razlicitih religija, pojavljuje se pitanje i kojoj naciji pripadaju protagonisti tog, normalno sretnog dogadjaja. Necemo se lagati, ali vecina pravoslavnih, odnosno katolika u BIH smatraju Srbiju, odnosno Hrvatsku za maticne zemlje, pa se tu onda stvara jos jedan problem - nacije.
Vecina forumasa iz mjesanih ili mjesovitih brakova ( ne znam sta je pravilnije napisati), koji su ostavili zaista impresivne komentare, osjecaju se Bosancima i BiH osjecaju kao jedinu zemlju, pa se ne stvara taj problem velicanja susjednih nam drzava u okviru takvih brakova, niti potapanja bosanske nacije u crnilo jedne od dvije destruktivne ideje, pa se u takvim brakovima ne stvaraju oni teski brodolomi.
Na kraju, svako je kovac svoje srece, ali u jednom mjesanom braku, ne bi trebalo da se drugome namecu vlastita uvjerenja. Ovo je zaista vrlo komplikovana tema, a cini mi se da su najjednostavniji komentari upravo umotvorine onih koji poticu iz tih brakova, koji na osnovu vlastitog iskustva izlazu vrlo zanimljiva, ali i pozitivna zapazanja na osnovu dozivljenog.
Poceo sam da se gubim u rijecima, pa cu ipak ovdje staviti tacku.
Zivim u jednom velikom evropskom gradu gdje medju ljudima postoje nepremostive barijere, stvaraju se subkulture, ne dolazi, bas ako se ne mora, do kontakta izmedju autohtone populacije i dosljaka ( dodiri naravno postoje, ali ne u toj mjeri). Sve je to jedna lijepa, pomalo lazna slika, a jedina prednost u odnosu na BiH je ta sto je zakonom ostro zabranjeno omalovazavati druge, pogotovo na vjerskoj ili rasnoj osnovi. Rijec je o jednom nenasilnom obliku fasizma. Ne fasizma u onom krutom obliku.
Mi svi u Bosni govorimo jednim te istim jezikom, a nasi lingvisti pod palicom politicara ce da se trude da iskomplikuju nesto sto bi trebalo da bude tako jednostavno. Religija bi trebala da budne licna stvar pojedinca, pravi vjernik mora, bar ja tako smatram, prije svega da bude obrazovan, da shvati poruku koju u sebi nosi sveta rijec, itd. A u nasim krsnim krajevima, to nije bas tako. Mnogi vjeruju, cisto iz tradicionalnih pobuda, a i zbog toga sto je vjersko uvjerenje usko povezano sa pojmom nacije, itd.
Moja zelja, a iz ove perspektive utopijska slika, bila bi da smo svi Bosanci, da se istice i velica bosanka nacija, da se ukinu,za mene besmislice kao bosanski Srbin, bosanski Hrvat, Bosnjak. A ko ce koga da zeni, to je licna stvar svakog pojedinca, njegovo pravo na osnovu odabira srca, ali i razuma. To dvoje treba lijepo uskladiti, i eto harmonije.
Nazalost, u BiH, okruzenje, familija, raznorazni dogadjaji koji su iza nas igraju veliku ulogu u zivotu pojedinca. U braku razlicitih religija, pojavljuje se pitanje i kojoj naciji pripadaju protagonisti tog, normalno sretnog dogadjaja. Necemo se lagati, ali vecina pravoslavnih, odnosno katolika u BIH smatraju Srbiju, odnosno Hrvatsku za maticne zemlje, pa se tu onda stvara jos jedan problem - nacije.
Vecina forumasa iz mjesanih ili mjesovitih brakova ( ne znam sta je pravilnije napisati), koji su ostavili zaista impresivne komentare, osjecaju se Bosancima i BiH osjecaju kao jedinu zemlju, pa se ne stvara taj problem velicanja susjednih nam drzava u okviru takvih brakova, niti potapanja bosanske nacije u crnilo jedne od dvije destruktivne ideje, pa se u takvim brakovima ne stvaraju oni teski brodolomi.
Na kraju, svako je kovac svoje srece, ali u jednom mjesanom braku, ne bi trebalo da se drugome namecu vlastita uvjerenja. Ovo je zaista vrlo komplikovana tema, a cini mi se da su najjednostavniji komentari upravo umotvorine onih koji poticu iz tih brakova, koji na osnovu vlastitog iskustva izlazu vrlo zanimljiva, ali i pozitivna zapazanja na osnovu dozivljenog.
Poceo sam da se gubim u rijecima, pa cu ipak ovdje staviti tacku.
-
bosna123
#786 Re: nacionalno mjesani brak
HAVANA wrote:Ja belaja
![]()
Slušaj me tata
pun mi kurac više i tebe i rata
i ustaša i četnika
i partizana i domobrana
ja volim nju
više nego ti domovinu...i boli me kurac za ostale...
Nisam dosad cula ovu Edinu pjesmu. Ah koliko je ovoga. Moja ulica Bozidara Magovca u Travnom, hehe...
Inace ljudi ulaze u brak na osnovu nekih slicnosti i afiniteta a ne onako reda radi. To moze imati veze sa vjerom i nacijom, ovisno sta je kome koliko bitno u zivotu...
Negdje sam citala kod jednog sociologa interesantnu tezu koja veli da su nekada roditelji djeci birali supruznike i gledali da su ti supruznici iz istog miljea, a danas mi kao fol sami sebi biramo, a zapravo cesto po istim kriterijima kao i ti negdasnji roditelji.
-
specifikacija
#787 Re: nacionalno mjesani brak
bosna123 wrote:HAVANA wrote:Ja belaja
![]()
Slušaj me tata
pun mi kurac više i tebe i rata
i ustaša i četnika
i partizana i domobrana
ja volim nju
više nego ti domovinu...i boli me kurac za ostale...
Nisam dosad cula ovu Edinu pjesmu. Ah koliko je ovoga. Moja ulica Bozidara Magovca u Travnom, hehe...
Inace ljudi ulaze u brak na osnovu nekih slicnosti i afiniteta a ne onako reda radi. To moze imati veze sa vjerom i nacijom, ovisno sta je kome koliko bitno u zivotu...
Negdje sam citala kod jednog sociologa interesantnu tezu koja veli da su nekada roditelji djeci birali supruznike i gledali da su ti supruznici iz istog miljea, a danas mi kao fol sami sebi biramo, a zapravo cesto po istim kriterijima kao i ti negdasnji roditelji.
Da, nekada, u ta stara, gotovo iskonska vremena, roditelji jesu djeci birali supruznike jer su se u to vrijeme sklapali brakovi u 15-oj godini zivota, a bas u tim godinama nemas izgradjen stav o zivotu, nikakvo iskustvo, nikakva velicanstvena zapazanja, niti svoje JA.
Danas su druga vremena, niko ne ostaje zarobljen u okviru vlastitog okruzenja. Tu su mediji, tu je mogucnost putovanja, upoznavanja drugog, otkrivanja prvenstveno sebe, svega onoga sto nas privlaci i sto nas odbija. Sto znaci da kroz sve te divne zivotne putesestvije upoznamo, prije svega, sebe, te vjerovatno i osobu koja nas nadopunjuje, i s kojom imamo to nesto zajednicko.
Pa, naravno da ces birati covjeka koji ce da ima, ne mozda slicne zivotne stavove, ali koji ce da potice iz istog miljea. Sumnjam da bi pristala na brak sa jednim covjekom koji je odrastao u tradicionalnom duhu, ili koji se u mnogim segmentima razlikuje od tebe.
Ono sto je mozda interesantno, a nije bas usko povezano s temom, bio bi KONKUBINAT ili divlji brak. Jedno se zabavljati, a nesto sasvim drugo je zivjeti s nekim (tako bar kazu); brak je ipak institucija, i prije nego sto se potpise taj komadic papira, ja sam za opciju da se pokusa neki zajednicki zivot kroz prizmu divljeg braka, pa ce oboje, nakon izvjesnog vremena, imati jasnije poglede sta im smeta, a sta ih odusevljava. Lijepo bi bilo pokrenuti ovu temu, ako vec neko o tome ranije nije pisao. Bas me zanima koji su Vasi pogledi!
-
SoulSeeker
#788 Re: nacionalno mjesani brak
Pokreni drugu temu.specifikacija wrote:Ono sto je mozda interesantno, a nije bas usko povezano s temom, bio bi KONKUBINAT ili divlji brak. Jedno se zabavljati, a nesto sasvim drugo je zivjeti s nekim (tako bar kazu); brak je ipak institucija, i prije nego sto se potpise taj komadic papira, ja sam za opciju da se pokusa neki zajednicki zivot kroz prizmu divljeg braka, pa ce oboje, nakon izvjesnog vremena, imati jasnije poglede sta im smeta, a sta ih odusevljava. Lijepo bi bilo pokrenuti ovu temu, ako vec neko o tome ranije nije pisao. Bas me zanima koji su Vasi pogledi!
U vezi ovoga o čemu pišeš, znam najmanje dvadeset parova koji su tako započeli brak, uključujući i mene.
-
pshhh
#790 Re: nacionalno mjesani brak
Birivaktile, generacije nasih deda i nana su imale po 12-tero djece i nije bilo puno razvoda dok generacija nasih roditelja je imala jedno do dvoje djece koje su maksimalno razmazili.SoulSeeker wrote:specifikacija wrote:Ono sto je mozda interesantno, a nije bas usko povezano s temom, bio bi KONKUBINAT ili divlji brak. Jedno se zabavljati, a nesto sasvim drugo je zivjeti s nekim (tako bar kazu); brak je ipak institucija, i prije nego sto se potpise taj komadic papira, ja sam za opciju da se pokusa neki zajednicki zivot kroz prizmu divljeg braka, pa ce oboje, nakon izvjesnog vremena, imati jasnije poglede sta im smeta, a sta ih odusevljava. Lijepo bi bilo pokrenuti ovu temu, ako vec neko o tome ranije nije pisao. Bas me zanima koji su Vasi pogledi!
Danas ta razmazena djeca koja su navodno ''zrela'' za brak ne uspjevaju.
Mislim da divlji brakovi nisu u redu i zbog toga dosta ima razvoda.
Djevojke koje su se tako na divlje ''udavale'' po nekoliko puta, pored toga sto su ih roditelji razmazili izlaze iz svega toga dodatno isfrustrirane pa na kraju vecina njih zavrsi kao usjedilice.
- HAVANA
#791 Re: nacionalno mjesani brak
Iz mog ličnog iskustva...svi koje poznajem a živjeli su zajedno prije braka, imaju uspješne brakove.Samo jedan par od njih puuuno se razveo a ovo što poleti grlom u jagode
Možda neko ima drugačija iskustva ali kod mene i mojih prijatelja je tako.
Zabavljanje je jedno a zajednički život je sasvim nešto drugo.Ljubav je naravno jako bitna ali ima tu još mnogo stvari koje moraju da se poklope,tako da sam ja to dobro ispitao
tri godine i onda stupio u bračnu zajednicu ,eki bračnu zajednicu. 
Zabavljanje je jedno a zajednički život je sasvim nešto drugo.Ljubav je naravno jako bitna ali ima tu još mnogo stvari koje moraju da se poklope,tako da sam ja to dobro ispitao
-
pshhh
#792 Re: nacionalno mjesani brak
@Havana ima ih nazalost dosta koje se nisu nikada udale a na divlje su se udavale dosta puta i opet su cure.HAVANA wrote:Iz mog ličnog iskustva...svi koje poznajem a živjeli su zajedno prije braka, imaju uspješne brakove.Samo jedan par od njih puuuno se razveo a ovo što poleti grlom u jagode![]()
Zabavljanje je jedno a zajednički život je sasvim nešto drugo.Ljubav je naravno jako bitna ali ima tu još mnogo stvari koje moraju da se poklope,tako da sam ja to dobro ispitaotri godine i onda stupio u bračnu zajednicu ,eki bračnu zajednicu.
Meni je najsmjesnije/zalosno kada tako neka djevojka ide od ruke do ruke po desetak neuspjesnih divljih brakova i na kraju opet ona je ''djevojka'', dok je neka druga koja je imala samo jedan neuspjesan zakonski brak ''raspustenica'' i komentar ''ona je bila ''udavana''.
E svasta.
-
theTruePath
#793 Re: nacionalno mjesani brak
Doveo jedan momak curu,ozenio je,lijepa ko lutka,,ali je skandal bio taj sto je ona bila "udavana"pshhh wrote:@Havana ima ih nazalost dosta koje se nisu nikada udale a na divlje su se udavale dosta puta i opet su cure.HAVANA wrote:Iz mog ličnog iskustva...svi koje poznajem a živjeli su zajedno prije braka, imaju uspješne brakove.Samo jedan par od njih puuuno se razveo a ovo što poleti grlom u jagode![]()
Zabavljanje je jedno a zajednički život je sasvim nešto drugo.Ljubav je naravno jako bitna ali ima tu još mnogo stvari koje moraju da se poklope,tako da sam ja to dobro ispitaotri godine i onda stupio u bračnu zajednicu ,eki bračnu zajednicu.
![]()
Meni je najsmjesnije/zalosno kada tako neka djevojka ide od ruke do ruke po desetak neuspjesnih divljih brakova i na kraju opet ona je ''djevojka'', dok je neka druga koja je imala samo jedan neuspjesan zakonski brak ''raspustenica'' i komentar ''ona je bila ''udavana''.
E svasta.
ludi narod
- Dozer
#794 Re: nacionalno mjesani brak
OK, pravoslavci=Srbi, katolici=Hrvati, muslimani=Bosnjaci....SoulSeeker wrote:U principu nikakve, osim ako ne uzmeš u obzir da je ovdje već odavno postalo pravilo da su pravoslavci = Srbi, katolici = Hrvati, i muslimani = Bošnjaci. Nismo to mi izmislili, samo imamo oči...Dozer wrote:Aaa.... men' se cini da je tema "Nacionalno mijesani brak"...ili sam nesto fulio...?
Ali, sta je u svemu ovome to nacionalno? Svi ovi pobrojani, koji su rodjeni u BiH i koji ispred ovoga Srbi ili Hrvati imaju prefix "BH", nacionalno su Bosanci. Mogu oni pricati sta hoce i lupetati da je nacionalnost stvar slobodnog izbora, ali to ipak nije.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#795 Re: nacionalno mjesani brak
Eh moj ti...moderator wrote:Dokle god je vama bitno sta ce reci rodbina, tazbina, komsije, ostanite zivjeti kod svojih roditelja i budite "fini".
Valjda se vi zenite/udajete/zivite zajedno jer volite nju/njega, a ne zato sto komsije odobravaju.
Od mahale ne mozes pobjeci nazalost.
Posaljes ih sve u neku stvar, a tek onda te uhvate na zub.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#796 Re: nacionalno mjesani brak
Izbiješ im zub.Kome god treba dok ne skonta.Ovdje mahala reaguje samo na dvije stvari: "Onaj/ona je lud" ili "Šuti jebi ga more ti valjat".
Dakle, ili bit vrlo jasan, ili fukari biti potreban tako da mora da šuti koliko god mu ne pasalo jer ti je čovjek/žena iz "anam onih tamo".Treće nema.Ako mi neko da protivargument- svaka čast...
Dakle, ili bit vrlo jasan, ili fukari biti potreban tako da mora da šuti koliko god mu ne pasalo jer ti je čovjek/žena iz "anam onih tamo".Treće nema.Ako mi neko da protivargument- svaka čast...
- Altsa
#797 Re: nacionalno mjesani brak
kada vidim ova sva sranja sa nacionalistima, vjerskim fanaticima i ostalim govnarima ti su mi brakovi sve drazi i drazi
-
Luisa
#798 Re: nacionalno mjesani brak
Jednostavnije i lakse je ne mijesaj ako bas nemoras 
- Cholina_Lokica
#799 Re: nacionalno mjesani brak
Hebo majku vise od pola ljudi se zeni/udaje zzbog mahale i famElije... pa jesu odkupili pravo na vas zivot ili sta vec da su bitni u tome s kim cete vi dijeliti zivot i sve probleme koji nosi?
- HAVANA
#800 Re: nacionalno mjesani brak
Altsa wrote:kada vidim ova sva sranja sa nacionalistima, vjerskim fanaticima i ostalim govnarima ti su mi brakovi sve drazi i drazi
Jes vala.Ja bi još jednu oženio kad bi mi ova moja dala.