nacionalno mjesani brak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
olijali_vuk

#626 Re: nacionalno mjesani brak

Post by olijali_vuk »

ma po mojoj teoriji, zene se mogu zaljubiti u neprijatelja, a mukarci ne, a kako sam ja musko, ja bih mogao imati mjesani brak, i ona bi imala mjesani brak, ali nju je bas briga sto si ti druge vjere, a ti treba da je sredis, da tebi pomogne u tvojem misljenju ili vjeri(mislim ko jos vjeruje iskreno, to je sve grupna prisila i prica iz dosade i neznanja), kapirate?
pustopoljina

#627 Re: nacionalno mjesani brak

Post by pustopoljina »

olijali_vuk wrote:ma po mojoj teoriji, zene se mogu zaljubiti u neprijatelja, a mukarci ne, a kako sam ja musko, ja bih mogao imati mjesani brak, i ona bi imala mjesani brak, ali nju je bas briga sto si ti druge vjere, a ti treba da je sredis, da tebi pomogne u tvojem misljenju ili vjeri(mislim ko jos vjeruje iskreno, to je sve grupna prisila i prica iz dosade i neznanja), kapirate?
ja ne kapiram.
ko je neprijatelj? neko s kim ratujes ili neko druge vjere/nacije?
ako se zene mogu zaljubiti u neprijatelja,a muskarci ne...onda se te zene udaju za ljude koji ih ne vole?
desavalo se da svabo ostane u bosni,ozenjen bosankom...djeca sa imenima i odgojem koji veze s svabinim porijeklom nema...samo mahala dala nadimak "svabini". svabo se nije zaljubio i poceo zivjeti zivotom sredine u kojoj je?
u isto vrijeme kazes kako je zenu bas briga sto si ti druge vjere (kao a muskarce nije) a onda kazes ko jos iskreno vjeruje-sve je to dosada i neznanje? a trebas "srediti" zenu da ti pomogne u tvom misljenju ili vjeri (u koje ionako iskreno ne vjerujes).
ne kapiram ni slovo.
Cholina_Lokica

#628 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Cholina_Lokica »

olijali_vuk wrote:ma po mojoj teoriji, zene se mogu zaljubiti u neprijatelja, a mukarci ne, a kako sam ja musko, ja bih mogao imati mjesani brak, i ona bi imala mjesani brak, ali nju je bas briga sto si ti druge vjere, a ti treba da je sredis, da tebi pomogne u tvojem misljenju ili vjeri(mislim ko jos vjeruje iskreno, to je sve grupna prisila i prica iz dosade i neznanja), kapirate?
sta ti uzimas, daj i nama loma
Imamopobjednika

#629 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Imamopobjednika »

Imam prijatelje koji su svih nacionalnosti, isto tako imam i prijatelje iz mijesanih brakova. Dakle, nikakav problem, niti ih smatram nenormalnim, niti ih smatram kopiladima. Ne primjetim da su nesto fizicki ili psihicki zaostali za nama koji smo iz jednonacionalnih porodica. Blizak prijatelj je ozenio Hrvaticu i nista se u odnosu izmedju nas dvojice nije promijenilo, u dobrim sam odnosima sa oboma i postujem je. Ni rijeci mu nikada nisam rekao protiv nje, cak sta vise bodrio sam ga u trenucima kada se on dvoumio u vezi nekih stvari, kao ono "sta ce mahala reci". Bodrio sam ga iz razloga jer sam znao da njemu licno taj brak ne bi smetao i da je jedini razlog njegovih dvojbi bilo to sto se u nekim trenucima kolebao zbog sireg kruga porodice.

Ali ja licno nikada ne bih mogao ozeniti osobu koja je druge nacionalnosti i sasvim sigurno bih se odrekao vlastitog djeteta u slucaju da se ozeni/uda za osobu koja nije musliman. Ne bi mi bilo svejedno ako bi se ozenio/udala za nekoga ko nije Bosnjak/inja a jeste musliman/ka ali bih preko toga mogao preci. Licno mi se povraca od licemjernosti na ovoj temi. Na jednoj strani se (sa pravom) napada Latic zbog njegovih izjava o djeci iz mijesanih brakova a na drugoj strani se u visine uzdizu djeca iz mijesanih brakova i po komentarima nekih ljudi ovdje - ispadaju superiornija od djece iz jednonacionalnih brakova. Da li je to podsvjesno lijecenje nekih kompleksa ili sta, nije toliko bitno. Bitno je da je dvolicnost odvratna.

Nisam neki veliki vjernik ali postujem svoju tradiciju, vjeru i zelim da svoju djecu odgajam u tom duhu. Sto bi naravno bilo jako problematicno u mijesanom braku. Jednostavno, i ja sam tako odgojen. U mojoj kompletnoj siroj porodici postojao je samo jedan mijesani brak i u tom braku nije bilo djece (izborom tog mog rodjaka). I to nema nikakve veze sa primitivizmom, krkanlukom, obrazovanjem. Moja porodica zivi u Sarajevu odvajkada, zavrsio sam postdiplomski studij, proputovao svijetom. Dopustam drugima da rade sta zele, ne smatram moje jednonacionalno dijete bolje od djeteta koje potice iz mijesanog braka ali ne dopustam da neko tako drsko lijeci svoje komplekse nad mojim djetetom i nad djecom iz jednonacionalnih brakova time sto ce djecu iz mijesanih brakova smatrati superiornijom i jos imati obraza optuzivati i ismijavati Latica. Fuj.
cyprus

#630 Re: nacionalno mjesani brak

Post by cyprus »

Imamopobjednika wrote:Imam prijatelje koji su svih nacionalnosti, isto tako imam i prijatelje iz mijesanih brakova. Dakle, nikakav problem, niti ih smatram nenormalnim, niti ih smatram kopiladima...
Jao, kako divno od tebe :roll: . Evo ne smatram ni ja tebe kopiletom... :)
chuchumbamayumbe

#631 Re: nacionalno mjesani brak

Post by chuchumbamayumbe »

ja sam "ko pile".
8-)
Imamopobjednika

#632 Re: nacionalno mjesani brak

cyprus wrote:
Imamopobjednika wrote:Imam prijatelje koji su svih nacionalnosti, isto tako imam i prijatelje iz mijesanih brakova. Dakle, nikakav problem, niti ih smatram nenormalnim, niti ih smatram kopiladima...
Eh, kako divno od tebe :roll:
Nisam ja taj koji je postavio ovakvu tezu, nego ispada da svako ko sebe ne moze vidjeti u takvom braku dijeli Laticevo misljenje. Kroz kompletnu temu se, izmedju ostalog, provlaci i to. Siguran sam da znas na sta sam mislio..
Evo ne smatram ni ja tebe kopiletom... :)
Ne znam sta da ti kazem.. Nekako mi je preblizu godisnjica braka mojih roditelja i moj rodjendan. :lol:
Pikaboo

#633 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Pikaboo »

Znam da ima ljudi koji se protive mjesanim brakovima i nikada nebi stupili u isti.Isto tako postujem sto ovaj pobjednik ima stav,ne osudjujem nista,al' opet me sjebe kad cujemo ovako nesto.Bas kao da smo sa druge planete i ne pripadamo nigdje.
Imamopobjednika

#634 Re: nacionalno mjesani brak

Pikaboo wrote:Znam da ima ljudi koji se protive mjesanim brakovima i nikada nebi stupili u isti.Isto tako postujem sto ovaj pobjednik ima stav,ne osudjujem nista,al' opet me sjebe kad cujemo ovako nesto.Bas kao da smo sa druge planete i ne pripadamo nigdje.
Ne radi se o tome Pikaboo. Evo, ti si iz mijesanog braka (skontao po tvojim ranijim komentarima ovdje). I da si mi prijateljica, moj bi odnos prema tebi bio isti kao i prema nekome ko nije iz mijesanog braka. Napisah da imam prijatelje svih nasih nacionalnosti i svih kombinacija tih nacionalnosti. Ono sto mene sjebaje jeste upravo VASA netolerancija (a pozivate se na nju citavo vrijeme) i da niste svjesni te netolerancije, vec se smatrate uzornim gradjanima ove drzave. Ne mozete shvatiti da neko ima drugacije poglede na zivot, mozda drugacije prioritete i da je te poglede na zivot tesko prilagoditi ako si u braku sa nekim ko ima drugacije poglede. Da bih pristao na brak sa nekim ko je druge nacionalnosti, ta bi osoba morala pristati na to da se djeca odgajaju u duhu jedne kulture, tradicije i vjere.. A to bi bilo previse da trazim od bilo koga. Unistio bih dakle neciji zivot.
Jazz_Junkie

#635 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Jazz_Junkie »

Imamopobjednika wrote:
Pikaboo wrote:Znam da ima ljudi koji se protive mjesanim brakovima i nikada nebi stupili u isti.Isto tako postujem sto ovaj pobjednik ima stav,ne osudjujem nista,al' opet me sjebe kad cujemo ovako nesto.Bas kao da smo sa druge planete i ne pripadamo nigdje.
Ne radi se o tome Pikaboo. Evo, ti si iz mijesanog braka (skontao po tvojim ranijim komentarima ovdje). I da si mi prijateljica, moj bi odnos prema tebi bio isti kao i prema nekome ko nije iz mijesanog braka. Napisah da imam prijatelje svih nasih nacionalnosti i svih kombinacija tih nacionalnosti. Ono sto mene sjebaje jeste upravo VASA netolerancija (a pozivate se na nju citavo vrijeme) i da niste svjesni te netolerancije, vec se smatrate uzornim gradjanima ove drzave. Ne mozete shvatiti da neko ima drugacije poglede na zivot, mozda drugacije prioritete i da je te poglede na zivot tesko prilagoditi ako si u braku sa nekim ko ima drugacije poglede. Da bih pristao na brak sa nekim ko je druge nacionalnosti, ta bi osoba morala pristati na to da se djeca odgajaju u duhu jedne kulture, tradicije i vjere.. A to bi bilo previse da trazim od bilo koga. Unistio bih dakle neciji zivot.
To znaci da nemas nimalo postenja prema osobu koju navodno volis, dakle ne mozes voljeti. Najbolji su mi ovi sa svojom "tradicijom i kulturom"........
Lutalica_sa

#636 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Lutalica_sa »

KAo sto Merlin kaze....pasha moj sloidni, nije ona za tebe...pasha moj solidni, iz svoje bashte beri cvijet:)
olijali_vuk

#637 Re: nacionalno mjesani brak

Post by olijali_vuk »

slabo vi kontate .. ljubav i neprijateljstvo su ko jabuke i kruske, to nema veze jedno sa drugim , osim ako si musko, zenema je to posve drugacije ... ja kazem neprijatelje, a mislim na one druge vjere, ... muskarci vide neprijatelje samo u muskarcima a ne i u zenama, a zene se ne ticu za to ... to je jos tako od Troje, i njih dvoje je htjelo mjesoviti brak, i on je nju oteo na kraju. i sad ti nadjes neku Srpskinju i zaljubis se, i nju je to bas briga sta si ti, medjutim, ti znas da su trofazni neispavni i ti naravno, da ne bi dobio rak mozga od laganja i pravljenja, zelis da se ispricas sa njom o tome, i ti joj fino kazes da su Binsr neprijatelji i tako dalje, kao sto uvijek i pricas po kaficima kad nisi s njom, i ona onda kaze: ma libo me! A obratno to ne bi funktionisalo .... kapiras? ZAmisli kad bi tebi treba rekla, da Celo nije bio dobar komandant, ili nesto u tom pravcu? Kao vi ste sami bacai granate na sebe!
A ovu pricu ne mogu , kao sve je svejeedno, svi se volim i tako dalje kad to nije istina ... mozda to funktionise u teoriji... ja bih najvise voli da toga nema, ali to je ustvari nasa (tuzna)svakodnevnica
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#638 Re: nacionalno mjesani brak

Post by ladyblue18 »

Manje s biserima i ispadima, da ne bi bilo sankcija!
Imamopobjednika

#639 Re: nacionalno mjesani brak

Jazz_Junkie wrote:To znaci da nemas nimalo postenja prema osobu koju navodno volis, dakle ne mozes voljeti. Najbolji su mi ovi sa svojom "tradicijom i kulturom"........
Je li ti namjerno selektivno citas ili je u pitanju nesto ozbiljnije prirode? Najjaci su mi ovi "tolerantni", koji prosipaju i sire toleranciju sve dok ne naidju na nekog ko im nije istomisljenik.
Pikaboo

#640 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Pikaboo »

Imamopobjednika wrote:
Razumijem ja sve sto mi govoris i zaista postujem tvoj stav,ali ja se nebi druzila sa nekim kao ti.Naprimer ti i ja extra prijatelji,uvjek zajedno u dobru i zlu,ti imas sina,ja cerku,svejedno,ti nebi dao da se nasa djeca vjencaju jer nisu iste vjere?Sto se dijete mora uopste odgajati u duhu bilo koje vjere?
Ja vjerujem u Boga,to jest vjerovala do neki dan,ali nemam vjeroispovjest.
Moj muz je isto iz mjesanog braka,musliman i katolkinja.Kad je odrastao izabrao je islam,al' je u braku sa polutanom bez vjeroispovjesti :)

Ma uostalom,meni je vjera toliko nebitna da nebi vjerovao,nikada ni ne razmisljam o ovim pitanjima dok mi se nesto ruzno ne desi.A cini mi se da se bar u Sarajevu ne osjeti vise neka podjeljenost,ili barem ja biram da je nevidim.
Ljudi i kad bi svi bili iste vjere, iste boje koze,iste visine,iste boje kose,nasli bi makar boju ociju i po tome se podjeliti.To je tako i nece nikada biti drugacije.
Margita81

#641 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Margita81 »

Imamopobjednika-blago tebi kad ti mozes biti tako racionalan i kad je ljubav u pitanju.
Ja sam se zaljubila u Covjeka, njegov duh, nacin razmisljanja, ophodjenja, osmjeh, srce, dusu i sve ostalo i razmisljanje na temu "sta ce rodbina i prijatelji reci" mi nije bila ni na kraj pameti. To je covjek koji me voli, mene skupa sa svim mojim manama i vrlinama kao i ja njega stoga nista drugo nije bilo vazno.
Imamo sada i dijete (nakon 9god divnog braka) i ja uopce ne vidim kako u bilo kom segmentu zivota ljudi mogu imati problem jer su u "mijesanom" braku.
I taj tvoj rodjak koji je u mjesanom braku bez djece jer su tako odlucili (zbog cega li samo moj mozak ne moze da dokuci ali slutim da je glupo do bola) je samo potvrda onog sto je Catic nabaljezg'o.
Daleko vam kuca od moje brate...
Cholina_Lokica

#642 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Cholina_Lokica »

Imamopobjednika wrote:
to nije nasa natolerancija nego odgovor na napade.. sta trebam, dozvoliti da me neko pljuje i naziva sta ti ja znam kako i sutiti :? kad me ne vrijedjaju, ne vrijedjam ni ja, ali kad pocnu i te kako imam pravo da odgovorim istom mjerom. moras napraviti razliku izmadju netolarancije i samoodbrane
Imamopobjednika

#643 Re: nacionalno mjesani brak

Pikaboo wrote:Razumijem ja sve sto mi govoris i zaista postujem tvoj stav,ali ja se nebi druzila sa nekim kao ti.Naprimer ti i ja extra prijatelji,uvjek zajedno u dobru i zlu,ti imas sina,ja cerku,svejedno,ti nebi dao da se nasa djeca vjencaju jer nisu iste vjere?Sto se dijete mora uopste odgajati u duhu bilo koje vjere?
Moj muz je isto iz mjesanog braka,musliman i katolkinja.Kad je odrastao izabrao je islam,al' je u braku sa polutanom bez vjeroispovjesti :)

Ma uostalom,meni je vjera toliko nebitna da nebi vjerovao,nikada ni ne razmisljam o ovim pitanjima dok mi se nesto ruzno ne desi.A cini mi se da se bar u Sarajevu ne osjeti vise neka podjeljenost,ili barem ja biram da je nevidim.
Ljudi i kad bi svi bili iste vjere, iste boje koze,iste visine,iste boje kose,nasli bi makar boju ociju i po tome se podjeliti.To je tako i nece nikada biti drugacije.
Eh, bas o ovome podebljanom ja pricam. Znaci ja razumijem sasvim tvoj stav i postujem ga. Ali hajde malo sada pogledaj moju stranu price: kada je vjera u pitanju, onako tipicno bosnjacki prilazim svemu tome. Ali mi je bitno, jako bitno, da se moja djeca odgajaju u duhu te vjere. Tebi nije, ti to smatras apsolutno nebitnim a meni je jedna od kljucnih stvari i najvecih prioriteta. Upravo o tome sam govorio kada sam maloprije spominjao razlicite prioritete i poglede na zivot. I sada je sasvim normalno da ce i nasa djeca vjerovatno imati razlicite poglede, naravno kao posljedicu kucnog odgoja. Samo vidi jednu bitnu razliku, ja ne postavljam pitanje "a zasto se djeca ne bi odgajala u duhu jedne vjere?" kao sto si ti postavila pitanje zasto je to potrebno. Ja ne kazem da je iskljucivo moj stav ispravan ili pogresan. On je MOJ.
Samo prestanimo se kriti iza rijeci toleracija jer upravo ti najveci zagovornici tolerancije ovdje imaju komentare koji bi, samo kada bi se prebacili u nacionalisticki rijecnik, ovdje bili okarakterisani kao fasisticki.

Dile - ja nisam vidio da je ovdje iko napadao ljude koji su iz mjesovitih brakova, doduse nisam prelistao kompletnu temu vec samo nekih 10-tak stranica. Naravno da niko ne treba ostati miran na pljuvanje i uvrede i ali smatrati djecu iz mjesovitih brakova boljom, pametnijom i sposobnijom od onih iz jednonacionalnih brakova je degutantno i fasisticki. Kao sto sam i rekao, nije bitno da li je u pitanju malogradjanstina ili lijecenje kompleksa. I naravno da niko normalan ne moze vidjeti razliku izmedju osoba koje pisu takve bljuvotine i onoga sto je rekao Latic. Jer to vec nije samoodbrana nego cista netolerancija prema drugom i drugacijem.

Margita81 - osvrnucu se samo na tvoju zadnju recenicu. Zelje su obostrane, vjeruj mi. :wink:
Pikaboo

#644 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Pikaboo »

Sjetih se,ako je neko citao moj post negdje na pocetku teme,o drugarici koja se sokirala kad je saznala da nisam cista i rekla kako se nikad nebi zabavljala sa covjekom druge vjere,elem udade se za Amerikanca katolika neki dan :lol: Ljubav cuda cini :)

Zivi i pusti druge da zive
matorakobila

#645 Re: nacionalno mjesani brak

Post by matorakobila »

Margita81 wrote:Imamopobjednika-blago tebi kad ti mozes biti tako racionalan i kad je ljubav u pitanju.
Ja sam se zaljubila u Covjeka, njegov duh, nacin razmisljanja, ophodjenja, osmjeh, srce, dusu i sve ostalo i razmisljanje na temu "sta ce rodbina i prijatelji reci" mi nije bila ni na kraj pameti. To je covjek koji me voli, mene skupa sa svim mojim manama i vrlinama kao i ja njega stoga nista drugo nije bilo vazno.
Imamo sada i dijete (nakon 9god divnog braka) i ja uopce ne vidim kako u bilo kom segmentu zivota ljudi mogu imati problem jer su u "mijesanom" braku.
I taj tvoj rodjak koji je u mjesanom braku bez djece jer su tako odlucili (zbog cega li samo moj mozak ne moze da dokuci ali slutim da je glupo do bola) je samo potvrda onog sto je Catic nabaljezg'o.
Daleko vam kuca od moje brate...
@Margita81,

Uz svo poštovanje Vaših pogleda na brak, zivot, djecu, Vaš svjetonazor, izjava da je necija odluka da ima ili nema djecu - "glupa do bola" :sad: jednako je stereotipna, tj. predrasuda, da ne budem grublja (grublja - pa da kazem sovinisticka prema izborima koje ljudi prave u zivotu) kao i sve one prema "miješanim brakovima" (eto, da upotrijebim tu sintagmu, ma kako besmislena ona bila). Vi ste stigmatizirali ljude koji odluce da nemaju djecu vrlo slicno onima koji stigmatiziraju ljude koji sklapaju brak, a razlicitog su etnickog, konfesionalnog itd. itd. porijekla, tj. u "miješani brak". Izbor da se nema djece - je izbor, @Margita81! Baš kao i izbor da se stupi u brak sa ovim ili onim, imaju djeca i odgajaju ovako ili onako. Taj izbor valja poštovati, a ne nazivati ga glupim, i to "do bola"!

A, ako još tome dodamo kakve patnje prolaze ljudi koji zapravo zele djecu, a ne mogu ih imati - te da u nekoj fazi psihološke razrade tog golemog problema pokušavaju sakriti svoju duboku bol izjavama da su "odlucili da nemaju djece", mozete misliti kako je Vaša izjava "glupa do bola"! :x Kada branite neku ideju, grupu ljudi, izbore, gledajte da ne uvrijedite neku drugu, ma kako mala ta grupa bila!
Pikaboo

#646 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Pikaboo »

Imamopobjednika wrote:
Pikaboo wrote:Razumijem ja sve sto mi govoris i zaista postujem tvoj stav,ali ja se nebi druzila sa nekim kao ti.Naprimer ti i ja extra prijatelji,uvjek zajedno u dobru i zlu,ti imas sina,ja cerku,svejedno,ti nebi dao da se nasa djeca vjencaju jer nisu iste vjere?Sto se dijete mora uopste odgajati u duhu bilo koje vjere?

Eh, bas o ovome podebljanom ja pricam. Znaci ja razumijem sasvim tvoj stav i postujem ga. Ali hajde malo sada pogledaj moju stranu price: kada je vjera u pitanju, onako tipicno bosnjacki prilazim svemu tome. Ali mi je bitno, jako bitno, da se moja djeca odgajaju u duhu te vjere. Tebi nije, ti to smatras apsolutno nebitnim a meni je jedna od kljucnih stvari i najvecih prioriteta. Upravo o tome sam govorio kada sam maloprije spominjao razlicite prioritete i poglede na zivot. I sada je sasvim normalno da ce i nasa djeca vjerovatno imati razlicite poglede, naravno kao posljedicu kucnog odgoja. Samo vidi jednu bitnu razliku, ja ne postavljam pitanje "a zasto se djeca ne bi odgajala u duhu jedne vjere?" kao sto si ti postavila pitanje zasto je to potrebno. Ja ne kazem da je iskljucivo moj stav ispravan ili pogresan. On je MOJ.
Samo prestanimo se kriti iza rijeci toleracija jer upravo ti najveci zagovornici tolerancije ovdje imaju komentare koji bi, samo kada bi se prebacili u nacionalisticki rijecnik, ovdje bili okarakterisani kao fasisticki.

Dile - ja nisam vidio da je ovdje iko napadao ljude koji su iz mjesovitih brakova, doduse nisam prelistao kompletnu temu vec samo nekih 10-tak stranica. Naravno da niko ne treba ostati miran na pljuvanje i uvrede i ali smatrati djecu iz mjesovitih brakova boljom, pametnijom i sposobnijom od onih iz jednonacionalnih brakova je degutantno i fasisticki. Kao sto sam i rekao, nije bitno da li je u pitanju malogradjanstina ili lijecenje kompleksa. I naravno da niko normalan ne moze vidjeti razliku izmedju osoba koje pisu takve bljuvotine i onoga sto je rekao Latic. Jer to vec nije samoodbrana nego cista netolerancija prema drugom i drugacijem.

Margita81 - osvrnucu se samo na tvoju zadnju recenicu. Zelje su obostrane, vjeruj mi. :wink:

Ma vidjet ces ti kad se nasa djeca negdje sretnu i plane ljubav pa kad ti djete kaze de stari ne truni :lol:
HAVANA

#647 Re: nacionalno mjesani brak

Post by HAVANA »

Šta sam ih se takvih nagledao :-)Roditeljski savjeti,zabrane,pametovanja,svadje ...neki nisu poslušali i otišli su od kuće,žive daleko,sretni i u uspješnim brakovima.Kad su se rodila djeca tek onda su se roditelji pomirili sa tim a sada jedva čekaju kada će doći...mada,nikada ne bi ni otišli da nisu imali te pritiske :-) a par ih imam koji su ostali sami radi ludih roditelja i sada u 40 godinama žale...
Ne mogu i ne mogu shvatiti koliko god pokušavao, da jedan roditelj može upropastiti sreću vlastitog djeteta radi nečijeg imena,vjere,boje kože... :?
statix

#648 Re: nacionalno mjesani brak

Post by statix »

Takva je atmosfera generalno u drustvu, tako da neki roditelji, iako kvazi vjernici, odgajaju djete tako da se ono sto lakse uklopi u predrasude i stereotipe koji vladaju u drustvu i okolini u kojoj zivi. Zalosno je koliko su nam cesto puna usta demokratije kada treba siriti javno svoje interese i ideale, a vrlo malo pokazujemo tolerancije prema razlicitostima sto je osnov demokratskog drustva.
SoulSeeker

#649 Re: nacionalno mjesani brak

Post by SoulSeeker »

jovanbl wrote:Zapitajte se koliko bi Vama ili vasim ocevima , majkama, i ostaloj rodbini bilo prihvatljivo ako ste bosnjak/inja da imate muza/zenui ili zeta/snahu srbina i obratno.

Kako bi vam reagovali otac, mater brat sestra, kakobi ste vi odreagovali na njihovu reakciju.
Jedina muslimanka sa kojom sam se zabavljao je moja današnja žena, sve ostale su bile katolkinje i pravoslavke. Nisam je oženio jer je "dobra muslimanka" nego zbog toga što je žena i po`. :) Da mi je kojim slučajem u situaciji koju si zamislio otac sugesirao "da ne trebam ženiti pravoslavku ili katolkinju jer su to nedozvoljenje i neprihvatljive žene", najvjerovatnije bih oženio Cecu Ražnjatović nakon čega bih se preobratio na pravoslavlje jer čovjeka treba cijeniti prema duši i dijelima a ne po naciji ili vjeri.
HAVANA

#650 Re: nacionalno mjesani brak

Post by HAVANA »

jovanbl wrote:Zapitajte se koliko bi Vama ili vasim ocevima , majkama, i ostaloj rodbini bilo prihvatljivo ako ste bosnjak/inja da imate muza/zenui ili zeta/snahu srbina i obratno.

Kako bi vam reagovali otac, mater brat sestra, kakobi ste vi odreagovali na njihovu reakciju.

Šta se imam pitat :D živimo u sreći i veselju već 16 godina...i pola mog društva...
A i da su mi roditelji negativno reagovali (što nikad nisam ni pomislio da se može desiti) ne bi im pilo vode. :D
Volim je :-D
Locked