duboka_misao wrote:SenSen wrote:Zaboravila sam ranije reci, ja mislim da se ljudi sada puno vise razvode jer jednostavno mogu. Prije su ljudi zivjeli u nesretnim brakovima zato sto su morali iz raznih razloga. A sada je razvod puno vise prihvacen u drustvu, vise nije sramota. Isto tako velikim djelom zene iniciraju razvod, dok su prije bile prisiljene ostati u braku u kojem ih je muz zlostavljao. Ali nisu mogle otici zbog djece, ili sto nisu imale sopstveni posao, ili zato sto bi to bio omanji skandal.. Sve u svemu, ja ne vidim razvode kao losu stvar.
da ga repliciram khm : dosta ljudi danas i ne pokusava da spasi brak (savjetovanje,saljevanje strave ili sta ja znam sexy rublje) nego razvod je najlaksi... dosta primjera imam iz okoline da se parovi zbog svoje nezrelosti razvode nakon jedne svadje (ne padne cak ni sex pomirenja

)
To je vec drugo. Takvi nezreli ljudi se nebi ni trebali vjencavati, bar dok ne budu spremni da rade na svojoj vezi. Ne dolazi komunikacija sama od sebe, mora se uvjezbati.. Da im drustvo ne govori kako se svako treba udati/ozeniti, vjerovatno nebi toliko zurili, pa bi nasli i nekoga ko im bolje pashe..
Ja sam inace gore mislila na staromodne izopacene brakove, gdje muz ima svu ekonomsku moc, i izivljava se na zeni jer zna da moze. A takvih sam prica cula jako puno, nazalost

Tu se nema sta pokusavati, samo se treba potruditi da zena ima gdje da ode i da ima od cega da zivi. Sto je naravno posao drzave, ako je imalo funkcionalna. Ali znam da npr u B&H postoje samo dvije tzv sigurne kuce, koje vode volonteri (volonterke) bez ikakve pomoci od drzave.