nacionalno mjesani brak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
JThomas

#301 Re: nacionalno mjesani brak

Post by JThomas »

ima onaj vic, kao sin ocu priznaje...

-babo, ja se zaljubio.
-pa u koga, sine?
-u jovana.
-pa kud u srbina, crni sine...
arzuhal

#302 Re: nacionalno mjesani brak

Post by arzuhal »

JThomas wrote:ima onaj vic, kao sin ocu priznaje...

-babo, ja se zaljubio.
-pa u koga, sine?
-u jovana.
O, Bože :lol: :lol: :lol:
osa

#303 Re: nacionalno mjesani brak

Post by osa »

JThomas wrote:ima onaj vic, kao sin ocu priznaje...

-babo, ja se zaljubio.
-pa u koga, sine?
-u jovana.
ima još jedan

-javlja mladi hercegovac kući
-tata imam jednu dobru i jednu lošu vijest
-daj prvo lošu
-imam momka
- crni sine, a koja je dobra
-pa iz ljubuškog je.
ma_zdra'o

#304 Re: nacionalno mjesani brak

Post by ma_zdra'o »

Mislim da je bilo ljepse svim "mjesancima" zivjeti u Sarajevu (govorim za svoj grad) prije rata nego danas.Gledam to usporedbom svog i zivota mojih roditelja.Ne treba ponavljati tu pricu o duhu Sarajeva i svemu tome,kojeg danas skoro pa nema ili ga nalazimo vrlo rijetko.Tolerancija je pak bila mnogo veca.Danas se osjecam mnogo tuzno kada pogledam svoje vrsnjake na Palama,Sirokom Brijegu,i tako tim "mjestima" koji su sto se kaze tek postali a vec su zatrovani mrznjom.Pitam se samo,kakve to roditelje imaju?Ili je do okoline.Jedina stvar radi koje bih otisla iz ove zemlje je ta.Strah me odrastati u ovakvom svijetu.A zelim zivjeti ovdje.Ne mislim da je zivot negdje drugdje.Malo nas je koji razmisljamo kao ljudi,u pravom smislu te rijeci.Za mene predstavlja bogatstvo sto mogu sa svojim prijateljima proslavljati Božiće,kititi jelke,ko djeca zezat se ko je dobio vise bajramluka,nosit Uskrsnja i Vaskrsnja jaja prijateljima iz zgrade ,i uzivat u svemu tome.Ali onda se desi jedna Arzija Mahmutovic i ono.... :x
I ovo malo ljepote sto je ostalo u Sarajevu zele da uniste.Mislim da je greska imati u Sarajevu jedan K.Š.C i Bošnjačku gimnaziju.Evo sada su uveli i vjeronauku u srednje skole.Ja se sokirala kad sam ugledala kabinet vjeronauke. :shock: .Naravno,na tu vjeronauku idu samo muslimani,a ostali ne zele prvenstveno da ne bi bili gledani po strani ili jednostavno zato sto su "mjesanci".Cijeli sistem je ovdje pogresan i vodi u propast.Nedavno mi je prijateljici jedan decko koji joj se dopada rekao da ne moze biti s njom jer se zove nemuslimanski(otac joj je pravoslavac,mama muslimanka).Kao on posti cijeli Ramazan a i vjernik je.(prijatelji su 5 god).A sto je najgore dopadaju se jedno drugome.Naravno,kad joj je to rekao,osjecala se :cry: i :shock: .Ipak nam je 18 god,a vec se susrecemo sa takvim stvarima u jednom Sarajevu.Tuzno i zalosno.Sva djeca iz "mijesanih brakova" su bogatstvo ovog drustva,prvenstveno zato sto su odgajani u tom smislu da ljude dijele na dobre i lose(naravno ima toga i u jednonacionalnim,jednovjerskim brakovima),ali ipak vidim da je buducnost losa.Smjer u kom ova zemlja ide je strasan,zele sve homogenizirati u 3 dijela.A sta je sa ostalima?Onima koji se kao Bosanci i Hercegovci moraju izjasniti kao ostali u zemlji koja se zove Bosna i Hercegovina.A da ne govorim o tim "povlasticama" o kojima je bilo rijeci u prethodnim postovima.Koji je smisao ovog zivota kada eto moramo dozivjet da nas diskriminiraju sopstvenom gradu i zemlji?I kada nam ne daju da volimo "one iz druge baste"?Apsurdno!Sta sad treba?Da i "mjesanci"dobiju svoju naciju?Nema kakve gluposti nece natovarit ovom naivnom narodu.Samo znam da me pregledanih 12 strana ove teme mnogo raduje,kao i svakodnevno upoznavanje ovakvih normalnih ljudi.Izgleda da je ovaj narod zaboravio biti i normalan.A to je tako tesko :roll: .
senjor

#305 Re: nacionalno mjesani brak

Post by senjor »

Evo jos jedan doprinos ovoj temi... :D usput se izvinjavam ako je neko postavio ovaj llink.

pustopoljina

#306 Re: nacionalno mjesani brak

Post by pustopoljina »

i meni je "nemijesanoj" bilo bolje zivjeti prije rata.
Prozor

#307 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Prozor »

pustopoljina wrote:i meni je "nemijesanoj" bilo bolje zivjeti prije rata.
meni je sad bolje, imam kablovsku :dance:
pustopoljina

#308 Re: nacionalno mjesani brak

Post by pustopoljina »

mozda imas kablovsku-ali nema vise onog starog cartoon network i britanskog MTVa :D
sad se cirilica gleda (da,gleda-slusati nemas sta) od A do Z kablovske.
ako nije cirlica jest big brother na ovaj ili onaj nacin.
Prozor

#309 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Prozor »

nema britanskog mtv-a, al´ ima mtv adria :D
a sta fali dm sat-u :dance: :mrgreen: :mrgreen: jos te volim, jos nisam nicija, jos je u meni ljubav k´o eksploziiiiiiiiiija :mrgreen: :lol:
merak_63

#310 Re: nacionalno mjesani brak

Post by merak_63 »

Tema je ok.
Mi smo na zalost sa Balkana i nacionalno pitanje ce uvijek biti za mnoge nacin da se obogate, a za veliku vecinu "obicnih" nacin da se zatvore u torove i da gaje mrznju i prenose je sa koljena na koljeno.
Moje licno iskustvo:
Provela sam svoju mladost u Sarajevu i tacno je to da je to grad koji sam najvise voljela. Tamo sam se zaljubila i srela ljubav svoga zivta. Tamo sam srela prijatelje koje i danas imam itd itd...
U "mijesanom" sam braku i nismo mogli ostati na tim prostorima. Imali smo srecu da izvucemo zivu glavu '93 i danas imamo prelijepu djecu koji znaju ko su i sto su.
Na zalost istina je to da nam je jako otezavajuca okolnost bila bas ta sto smo mijesani brak. Prvo smo bili iznevjereni od mnogih "prijatelja" koji su nam o glavi radili. Teorija pocetkom 90ih je bila iskorijeniti mijesane brakove da se "zlo" iskorijeni. Mi smo bili "mijesani" samim time nismo bili 'cisti", bili smo uprljani.
Na zalost to je danas jos izrazenije nego prije 20ak godina.
Nadam se samo da ce jednoga dana to sve da nestane sa tih nasih nesretnih prostora
Pozdrav svima "mijesanima" a naravno i "cistima" koji ne mrze
vox-populi

#311 Re: nacionalno mjesani brak

Post by vox-populi »

Nisam procitao svih 18 stranica teme al da na brzaka odgovorim.

Ako volim osobu i ako ona voli mene te se odlucimo vjencati, APSOLUTNO mi je nebitno koje je vjeroispovjesti, koje boje koze, koje nacionalnosti i sl. Ako smo vec dosli do tog nivoa da se zelimo vjencati, valjda je logicno pretpostaviti da imamo dovoljno slicnosti koje nas vezu.

A za sta o tome misli moja okolina, rodbina, porodica i prijatelji me naprosto zaboli neka stvar. Nije njihov brak nego moj i njen.
tamo gdje srce vuče

#312 Re: nacionalno mjesani brak

Post by tamo gdje srce vuče »

vox-populi wrote:Nisam procitao svih 18 stranica teme al da na brzaka odgovorim.

Ako volim osobu i ako ona voli mene te se odlucimo vjencati, APSOLUTNO mi je nebitno koje je vjeroispovjesti, koje boje koze, koje nacionalnosti i sl. Ako smo vec dosli do tog nivoa da se zelimo vjencati, valjda je logicno pretpostaviti da imamo dovoljno slicnosti koje nas vezu.

A za sta o tome misli moja okolina, rodbina, porodica i prijatelji me naprosto zaboli neka stvar. Nije njihov brak nego moj i njen.

MA BRAVO :thumbup:
nineinchnails

#313 Re: nacionalno mjesani brak

Post by nineinchnails »

[quote="Pikaboo"]Mama pravoslavka,tata musliman.Moj muz je pola katolik pola musliman.Kompletna familija je tako izmjesana.Jedna tetka je cak udata za Tunizanina.Bas kao sto rece jedan post gore,kad se svadjamo,svadjamo se,kad se volimo,volimo se.
Ali sam ja dozivjela jednu neugodnost bas prije par dana.Djevojka koju sam upoznala prije jedno dva mjeseca i pocele se intezivno druziti,ispijati kafe, nije znala da sam mjesana jer prezime musimansko a ime,ima ga u svim nacionalnostima.Kad je ona neki dan saznala da sam ja mjesana sokirala se na neugodan nacin,ko da sam gubava!!!! Od tada vise nismo ni pokusale da pricamo jer je bilo ocigledno da njoj to ne godi a ja nisam htjela potencirati nikakva pitanja,nametati joj moje drustvo,a ona nije pokusala da me kontaktira.Mada joj nije smetalo zabavljati se s Amerikancem koji je katolik,pa se pitam u cemu je fazon?[/quote]

Fazon je u tome sto su nasi lokalni papci na takvom mentalnom nivou da u Amerikancu ne vide katolika, jevreja, pravoslavca itd, vec vide Amerikanca, pa im je nekako lakse prezvakati. Ali, da se tu radi o Bosancu ili Srbinu, e, to je vec problem. Cak i sa Makedoncem ne bi bio problem. Niko ga ne bi vidio kao nekoga iz suprotnog tabora.
I ja sam u tzv "mijesanom" braku. Fino je receno u startu svima "love us or hate us/leave us alone", i tako da nema problema :-D
Stvarno ne znam koja je minderpuza uz kafu skontala termin "mijesani brak"...pa nisam ozenio medzeda nego zenu, dakle iz iste vrste smo.
Last edited by nineinchnails on 16/10/2009 13:56, edited 1 time in total.
nineinchnails

#314 Re: nacionalno mjesani brak

Post by nineinchnails »

[quote="merak_63"]Tema je ok.
Mi smo na zalost sa Balkana i nacionalno pitanje ce uvijek biti za mnoge nacin da se obogate, a za veliku vecinu "obicnih" nacin da se zatvore u torove i da gaje mrznju i prenose je sa koljena na koljeno.
Moje licno iskustvo:
Provela sam svoju mladost u Sarajevu i tacno je to da je to grad koji sam najvise voljela. Tamo sam se zaljubila i srela ljubav svoga zivta. Tamo sam srela prijatelje koje i danas imam itd itd...
U "mijesanom" sam braku i nismo mogli ostati na tim prostorima. Imali smo srecu da izvucemo zivu glavu '93 i danas imamo prelijepu djecu koji znaju ko su i sto su.
Na zalost istina je to da nam je jako otezavajuca okolnost bila bas ta sto smo mijesani brak. Prvo smo bili iznevjereni od mnogih "prijatelja" koji su nam o glavi radili. Teorija pocetkom 90ih je bila iskorijeniti mijesane brakove da se "zlo" iskorijeni. Mi smo bili "mijesani" samim time nismo bili 'cisti", bili smo uprljani.
Na zalost to je danas jos izrazenije nego prije 20ak godina.
Nadam se samo da ce jednoga dana to sve da nestane sa tih nasih nesretnih prostora
Pozdrav svima "mijesanima" a naravno i "cistima" koji ne mrze[/quote]

Ti kao da sada zivis na Palama. Tamo svoju djecu uce da mrze (ref: sa-x tema Hodidjed; vlado85), i skolu su im "Srbija" nazvali.
nineinchnails

#315 Re: nacionalno mjesani brak

Post by nineinchnails »

realna do boli wrote:Onoga momenta kada malo odete u svijet....pa kraj vas sjedi aboridjanin, kinez, afrilanac, japanac ..e tada shvatite sta je to sto je drugacije..i sta je to sto su drugi obicaji..totalno drugacije vjerovanje ..ponasanje..i onda pogledate na nasu zemlji..po cemu smo mi to razlicito( cini mi se da sam to negdje vec pitala)..osim po nacinu na koji se molimo Bogu.
Svi drugio bicaju su nam slicni ..razlika u par nijansi..fizionomija nam je ista..istorija...za svijet ( za nas ..sada razlicita)..koliko god se mi trsili da ljudima van balkana objasnimo da smo razliciti oni ce nas gledati ispod oka i pitati se ..ja budale..pa oni su svi isti..a mene zaboli koje su oni vjere jer je to nepristojno pitati i to je stvar intime..fakat..sta su ovi navali da su razliciti...moracu da im pogledam u LK..ne kontam...ali ako tvrde da jesu onda jesu...rece posjetilac balkana i ode zbunjen..
:thumbup:
Jednom me pitao stranac vrli neki "po cemu se vi razlikujete, rekti, ko je ko?"
Reko':Srbi imaju istetoviran krst pa ih moras skinut' prvo da vidis. Hrvati imaju krunicu usadjenu u potiljak, pa ih moras za glavu fatat' da vidis, a muslimani?To je barem jednostavno: njima moras gace skinut' :-D
osa

#316 Re: nacionalno mjesani brak

Post by osa »

tekst vezan za ovu problematiku.

PREŠUĆENA DJECA: Što kad je mama Ivana, a tata Adis

Radio Slobodna Europa donosi vrlo zanimljiv tekst o problemima s kojima se u BiH suočavaju djeca iz "mješovitih" brakova, koja su nevidljive žrtve rata i naših podjela. Tekst prenosimo u cijelosti:
Rasprave o "mješovitim brakovima" u BiH vode se od rata na ovamo s manjim ili većim intenzitetom na gotovo svim razinama - akademskim, religijskim, političkim.
Što manje demokracije, to manje i tolerancije. Nisu se štedjela ni djeca u međusobnom prepucavanju, bolje reći vrijeđanju.
Posebno je žalosno što se to kršenje ljudskih prava prelama preko djece iz mješovitih brakova, koja se od vrtića do fakulteta i eventualnog radnog mjesta suočavaju sa nizom nerazrješivih problema u specifičnim bosanskohercegovačkim prilikama.
Ova djeca danas se susreću s realnim problemima, od onog da se prilikom zapošljavanja moraju nacionalno izjasniti, do onog banalnog - da ih pitaju otkud ti takvo ime i što si ti?
“Što je najgore, ima i profesora koji studenta fino pita što će ti ovo ime kad ti je babo Salih, ili što će tebi ovo ime kad ti je otac Jovan itd., i sve je to nekako normalno postalo,” kaže Besim Spahić, profesor s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.
Još drastičniji su primjeri u mjestima gdje postoji fenomen nazvan dvije škole pod jednim krovom, gdje se, na primjer, dijete mame Ivane i tate Adisa mora odlučiti hoće li pod isti krov s Hrvatima ili Bošnjacima.
Dvije tradicije, dva praznika
A kako je nemoguće jednostavno odlučiti, znaju samo oni koji su morali proći kroz tu vrstu traume. Pored svega, istraživanja govore da je trećina mladih Bosanaca i Hercegovaca spremna stupiti u brak popularno nazvan mješoviti.
Jelena i Almedin su mama i tata petogodišnjeg Rijada. Njihova ljubav bila je jača od nacionalnih barijera.
Za Rijada kažu da je sretno dijete koje se ni po čemu ne razlikuje od ostalih osim po bogatstvu da će od malih nogu znati za dvije tradicije i slaviti više blagdana.
„Uvijek sam smatrala da trebamo svi zajedno biti, bez obzira na naciju, ime. To za mene nikad ništa nije značilo. Da mi je išta značilo, kao što vidite, ne bih se udala, ne bih dala djetetu ime Rijad,“ kaže Jelena.
„Bilo je, možda, i pola familije moje i rekao sam im svima da se zove Jelena, ako ima neko nešto protiv, neka odmah kaže ili ne, ne mora ni reći, nek` mi ne odlazi, nek7 me ne zove,“ dodaje Almedin.
Profesor s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Besim Spahić kaže da te ljude nitko ne zastupa.
Prešućena djeca
"To je skaradno. Kad od čovjeka tražiš da se odrekne dijela mamine familije, a hoće da napravi po očevoj nekakvu karijeru, onda mora pljuvati po onima drugima. Mi imamo takve i u našoj najvišoj politici koji imaju supruge i svoje žene druge, ali šute i vode onu politiku za koju ih je njihova stranka postavila,“ rekao je Spahić za RSE.
Vesna Andre - Zaimović je muzikologinja, ali i mama troje djece rođene u miješanom braku. Smatra da je za djecu najvažniji savjestan odnos roditelja, te da djeca rođena u takvim brakovima mogu biti predodređena da budu istinski demokrati.
"Da postanu istinski bogati ljudi. S druge strane, uz nepažljive, nesavjesne roditelje, dijete koje raste u jednom mješovitom braku može da se izrodi i u jednu frustriranu ličnost. Dakle, sve zavisi od toga koliko su roditelji spremni da jednim demokratskim principom odgajaju svoju djecu, da ih poduče da to okruženje u kojem rastu jeste jedno bogato, normalno, prirodno okruženje i da ih na taj način učine i jačim ličnostima i da njihovi horizonti, njihovi svjetonazori budu širi,“ kaže Andree-Zaimović.
Realni problemi ipak postoje, a jedan od najgorih je što je ova grupa ljudi ne marginalizirana već potpuno nevidljiva za bosanskohercegovačko društvo, kaže direktor Internacionalnalnog multireligijskog i interkulturalnog centra fra Marko Oršolić.
"Djeca miješanih brakova u BiH nisu marginalizirana nego su prešućena i uopće kao da ne postoje - zato što miješanih brakova mnogi bi htjeli da i nema. Uglavnom, djeca su ta zbunjena. Oni su produženje jedne tradicije - sad jedne, sad druge, ali najčešće, kao što je Ivo Andrić zabilježio jednu poslovicu: Babo mi klanja, majka mi se krsti, a ja stojim pa se kamenim,“ kaže Spahić.
Teško je zaboraviti da su ljudi u miješanim brkovima, te djeca rođena iz njih u vrijeme kada su carevale nacionalne ideologije smatrani kopiladima i onima koje treba iz ovoga društva potpuno izopćiti. Iako su mediji prenosili da je nešto slično govorio i profesor Džemaludin Latić, on danas tvrdi da takvo nešto nikada ne bi rekao.
"Četo", "ustaša", "balija"
"To je izmislila unuka Josipa Broza, to Džemo Latić niti je rekao, niti napisao. I to ne bih nikada učinio zbog toga što mi to ne dopuštaju ni moja obiteljska kultura, ni moja vjera. I svu djecu koja nas sada slušaju, koja slušaju ovu ogavnu uvredu, hoću da pozdravim i da im kažem da ja to nikada nisam ni pomislio,“ rekao je Latić.
Ipak, objašnjava zbog čega je protiv miješanih brakova.
"U mojoj vjeri je udaja muslimanke za nekoga tko nije musliman zabranjena. To stoji u osnovnim izvorima islama. A načelno je dopuštena ženidba muslimana sa vjernicom koja vjeruje u jednog Boga, koja vjeruje u proživljenje. To je načelno. Međutim, većina vjerskih učenjaka, poput Europskog vijeća za fetve, smatra da u situacijama kakva je u BiH i na Balkanu muslimani ne bi trebali da se žene nikakvim osim sa muslimankama,“ rekao je Latić.
Sociolog iz Banje Luke Ivan Šijaković podsjeća da je rat u BiH pokazao da su upravo djeca iz miješanih brakova najgore prošla.
"To je jedna vrsta potpune diskriminacije rođenjem samim zbog sredine koja, nažalost, ne razumije to, iako bi to trebalo da bude u svim zemljama u svijetu, a posebno u BiH, da bude baš jedna vrsta prednosti da ste vi u sebi spojili dvije različitosti koje se u BiH ne podnose,“ kaže Šijaković.
Da je riječ tek o apsurdu koje je proizvodi bosanskohercegovačko društvo govori i činjenica da se, recimo, brak između dvoje ljudi iste vjere ali različite rase neće nazvati miješanim. Također, brak između Nijemca i Bosanke nitko neće osuditi, niti će njihovo dijete gledati sa podozrenjem.
"Tamo kad se uda za Hansa – nek` makar i za Hansa, samo nek` nije ovdje za onoga "četu", za onoga "baliju", za onog "ustašu". To je naša normalna terminologija, ja se ispričavam, koja i do dan-danas kola i ovdje, na visokoškolskim institucijama,“ rekao je Spahić.
nineinchnails

#317 Re: nacionalno mjesani brak

Post by nineinchnails »

Mi jos nemamo djece, i stvarno me strah kako ce oni ici kroz zivot u vremenu kriminala i fasizma. Ne znam.
dijaliza

#318 PREŠUĆENA DJECA

Post by dijaliza »

PREŠUĆENA DJECA: Što kad je mama Ivana, a tata Adis

Radio Slobodna Europa donosi vrlo zanimljiv tekst o problemima s kojima se u BiH suočavaju djeca iz "mješovitih" brakova, koja su nevidljive žrtve rata i naših podjela. Tekst prenosimo u cijelosti:

Rasprave o "mješovitim brakovima" u BiH vode se od rata na ovamo s manjim ili većim intenzitetom na gotovo svim razinama - akademskim, religijskim, političkim.

Što manje demokracije, to manje i tolerancije. Nisu se štedjela ni djeca u međusobnom prepucavanju, bolje reći vrijeđanju.

Posebno je žalosno što se to kršenje ljudskih prava prelama preko djece iz mješovitih brakova, koja se od vrtića do fakulteta i eventualnog radnog mjesta suočavaju sa nizom nerazrješivih problema u specifičnim bosanskohercegovačkim prilikama.

Ova djeca danas se susreću s realnim problemima, od onog da se prilikom zapošljavanja moraju nacionalno izjasniti, do onog banalnog - da ih pitaju otkud ti takvo ime i što si ti?

“Što je najgore, ima i profesora koji studenta fino pita što će ti ovo ime kad ti je babo Salih, ili što će tebi ovo ime kad ti je otac Jovan itd., i sve je to nekako normalno postalo,” kaže Besim Spahić, profesor s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Još drastičniji su primjeri u mjestima gdje postoji fenomen nazvan dvije škole pod jednim krovom, gdje se, na primjer, dijete mame Ivane i tate Adisa mora odlučiti hoće li pod isti krov s Hrvatima ili Bošnjacima.

Dvije tradicije, dva praznika

A kako je nemoguće jednostavno odlučiti, znaju samo oni koji su morali proći kroz tu vrstu traume. Pored svega, istraživanja govore da je trećina mladih Bosanaca i Hercegovaca spremna stupiti u brak popularno nazvan mješoviti.

Jelena i Almedin su mama i tata petogodišnjeg Rijada. Njihova ljubav bila je jača od nacionalnih barijera.

Za Rijada kažu da je sretno dijete koje se ni po čemu ne razlikuje od ostalih osim po bogatstvu da će od malih nogu znati za dvije tradicije i slaviti više blagdana.

„Uvijek sam smatrala da trebamo svi zajedno biti, bez obzira na naciju, ime. To za mene nikad ništa nije značilo. Da mi je išta značilo, kao što vidite, ne bih se udala, ne bih dala djetetu ime Rijad,“ kaže Jelena.

„Bilo je, možda, i pola familije moje i rekao sam im svima da se zove Jelena, ako ima neko nešto protiv, neka odmah kaže ili ne, ne mora ni reći, nek` mi ne odlazi, nek7 me ne zove,“ dodaje Almedin.

Profesor s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Besim Spahić kaže da te ljude nitko ne zastupa.

Prešućena djeca

"To je skaradno. Kad od čovjeka tražiš da se odrekne dijela mamine familije, a hoće da napravi po očevoj nekakvu karijeru, onda mora pljuvati po onima drugima. Mi imamo takve i u našoj najvišoj politici koji imaju supruge i svoje žene druge, ali šute i vode onu politiku za koju ih je njihova stranka postavila,“ rekao je Spahić za RSE.

Vesna Andre - Zaimović je muzikologinja, ali i mama troje djece rođene u miješanom braku. Smatra da je za djecu najvažniji savjestan odnos roditelja, te da djeca rođena u takvim brakovima mogu biti predodređena da budu istinski demokrati.

"Da postanu istinski bogati ljudi. S druge strane, uz nepažljive, nesavjesne roditelje, dijete koje raste u jednom mješovitom braku može da se izrodi i u jednu frustriranu ličnost. Dakle, sve zavisi od toga koliko su roditelji spremni da jednim demokratskim principom odgajaju svoju djecu, da ih poduče da to okruženje u kojem rastu jeste jedno bogato, normalno, prirodno okruženje i da ih na taj način učine i jačim ličnostima i da njihovi horizonti, njihovi svjetonazori budu širi,“ kaže Andree-Zaimović.

Realni problemi ipak postoje, a jedan od najgorih je što je ova grupa ljudi ne marginalizirana već potpuno nevidljiva za bosanskohercegovačko društvo, kaže direktor Internacionalnalnog multireligijskog i interkulturalnog centra fra Marko Oršolić.

"Djeca miješanih brakova u BiH nisu marginalizirana nego su prešućena i uopće kao da ne postoje - zato što miješanih brakova mnogi bi htjeli da i nema. Uglavnom, djeca su ta zbunjena. Oni su produženje jedne tradicije - sad jedne, sad druge, ali najčešće, kao što je Ivo Andrić zabilježio jednu poslovicu: Babo mi klanja, majka mi se krsti, a ja stojim pa se kamenim,“ kaže Spahić.

Teško je zaboraviti da su ljudi u miješanim brkovima, te djeca rođena iz njih u vrijeme kada su carevale nacionalne ideologije smatrani kopiladima i onima koje treba iz ovoga društva potpuno izopćiti. Iako su mediji prenosili da je nešto slično govorio i profesor Džemaludin Latić, on danas tvrdi da takvo nešto nikada ne bi rekao.

"Četo", "ustaša", "balija"

"To je izmislila unuka Josipa Broza, to Džemo Latić niti je rekao, niti napisao. I to ne bih nikada učinio zbog toga što mi to ne dopuštaju ni moja obiteljska kultura, ni moja vjera. I svu djecu koja nas sada slušaju, koja slušaju ovu ogavnu uvredu, hoću da pozdravim i da im kažem da ja to nikada nisam ni pomislio,“ rekao je Latić.

Ipak, objašnjava zbog čega je protiv miješanih brakova.

"U mojoj vjeri je udaja muslimanke za nekoga tko nije musliman zabranjena. To stoji u osnovnim izvorima islama. A načelno je dopuštena ženidba muslimana sa vjernicom koja vjeruje u jednog Boga, koja vjeruje u proživljenje. To je načelno. Međutim, većina vjerskih učenjaka, poput Europskog vijeća za fetve, smatra da u situacijama kakva je u BiH i na Balkanu muslimani ne bi trebali da se žene nikakvim osim sa muslimankama,“ rekao je Latić.

Sociolog iz Banje Luke Ivan Šijaković podsjeća da je rat u BiH pokazao da su upravo djeca iz miješanih brakova najgore prošla.

"To je jedna vrsta potpune diskriminacije rođenjem samim zbog sredine koja, nažalost, ne razumije to, iako bi to trebalo da bude u svim zemljama u svijetu, a posebno u BiH, da bude baš jedna vrsta prednosti da ste vi u sebi spojili dvije različitosti koje se u BiH ne podnose,“ kaže Šijaković.

Da je riječ tek o apsurdu koje je proizvodi bosanskohercegovačko društvo govori i činjenica da se, recimo, brak između dvoje ljudi iste vjere ali različite rase neće nazvati miješanim. Također, brak između Nijemca i Bosanke nitko neće osuditi, niti će njihovo dijete gledati sa podozrenjem.

"Tamo kad se uda za Hansa – nek` makar i za Hansa, samo nek` nije ovdje za onoga "četu", za onoga "baliju", za onog "ustašu". To je naša normalna terminologija, ja se ispričavam, koja i do dan-danas kola i ovdje, na visokoškolskim institucijama,“ rekao je Spahić.

16.10.2009.
SenSen

#319 Re: nacionalno mjesani brak

Post by SenSen »

ma_zdra'o wrote:Ali onda se desi jedna Arzija Mahmutovic i ono.... :x
Nesto se ne sjecam, jel' to ona direktorica sto je prva uvela vjeronauku u vrtic? Ili je to ona sto je deportirala Djeda Mraza? Da nije ista osoba odgovorna za oba podviga? :roll:

Inace Latic&co mogu pricati sta hoce. Zna se koji je to tip ljudi, oni se naginju kako vjetar duva, tj kako ih sopstvena pohlepa vuce. Juce su bili veliki komunisti, danas su veliki vjernici.. Tvrdit ce da je nebo crveno, ako mogu imati koristi od toga.. A tek sto me nervira kada izvrcu istoriju i istorijske licnosti kako njima pashe.. Ja mislim da je Latic jedan od onih sto je za vrijeme rata pisao u onom Zmaj od Bosne magazinu?! Uzeli su ime covjeka koji je (koliko ja znam) ujedinio B&Hovce svih vjera sa zajednickim golom. A oni ga koriste da pishu gadosti o "onim drugima".. Ma isti su mi k'o oni "Srbija do Tokija" proponenti..
Banksy

#320 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Banksy »

SenSen wrote: Inace Latic&co mogu pricati sta hoce. Zna se koji je to tip ljudi, oni se naginju kako vjetar duva, tj kako ih sopstvena pohlepa vuce. Juce su bili veliki komunisti, danas su veliki vjernici.. Tvrdit ce da je nebo crveno, ako mogu imati koristi od toga..
Nisu Latići nikad bili komunisti, gluho bilo :D
SenSen

#321 Re: nacionalno mjesani brak

Post by SenSen »

Banksy wrote:
SenSen wrote: Inace Latic&co mogu pricati sta hoce. Zna se koji je to tip ljudi, oni se naginju kako vjetar duva, tj kako ih sopstvena pohlepa vuce. Juce su bili veliki komunisti, danas su veliki vjernici.. Tvrdit ce da je nebo crveno, ako mogu imati koristi od toga..
Nisu Latići nikad bili komunisti, gluho bilo :D
Mozda nisu Latici, ali zato jesu "Latici". :D
döppelgänger

#322 Re: nacionalno mjesani brak

Post by döppelgänger »

u bosni se bas svako mora praviti pametan. :-)
Prozor

#323 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Prozor »

SenSen wrote:
ma_zdra'o wrote:Ali onda se desi jedna Arzija Mahmutovic i ono.... :x
Nesto se ne sjecam, jel' to ona direktorica sto je prva uvela vjeronauku u vrtic? Ili je to ona sto je deportirala Djeda Mraza? Da nije ista osoba odgovorna za oba podviga? :roll:

Inace Latic&co mogu pricati sta hoce. Zna se koji je to tip ljudi, oni se naginju kako vjetar duva, tj kako ih sopstvena pohlepa vuce. Juce su bili veliki komunisti, danas su veliki vjernici.. Tvrdit ce da je nebo crveno, ako mogu imati koristi od toga.. A tek sto me nervira kada izvrcu istoriju i istorijske licnosti kako njima pashe.. Ja mislim da je Latic jedan od onih sto je za vrijeme rata pisao u onom Zmaj od Bosne magazinu?! Uzeli su ime covjeka koji je (koliko ja znam) ujedinio B&Hovce svih vjera sa zajednickim golom. A oni ga koriste da pishu gadosti o "onim drugima".. Ma isti su mi k'o oni "Srbija do Tokija" proponenti..
pa ne bih bas rekao za latica, covjek je bio u zatvoru zbog svojih stavova u ono vrijeme, sto jest jest.
latic je bio urednik ljiljana, gdje je i iznio sporna misljenja.
SenSen

#324 Re: nacionalno mjesani brak

Post by SenSen »

Prozor wrote:
SenSen wrote: Inace Latic&co mogu pricati sta hoce. Zna se koji je to tip ljudi, oni se naginju kako vjetar duva, tj kako ih sopstvena pohlepa vuce. Juce su bili veliki komunisti, danas su veliki vjernici.. Tvrdit ce da je nebo crveno, ako mogu imati koristi od toga.. A tek sto me nervira kada izvrcu istoriju i istorijske licnosti kako njima pashe.. Ja mislim da je Latic jedan od onih sto je za vrijeme rata pisao u onom Zmaj od Bosne magazinu?! Uzeli su ime covjeka koji je (koliko ja znam) ujedinio B&Hovce svih vjera sa zajednickim golom. A oni ga koriste da pishu gadosti o "onim drugima".. Ma isti su mi k'o oni "Srbija do Tokija" proponenti..
pa ne bih bas rekao za latica, covjek je bio u zatvoru zbog svojih stavova u ono vrijeme, sto jest jest.
latic je bio urednik ljiljana, gdje je i iznio sporna misljenja.
Hvala za info sto se tice Latica.. Nisam znala to za Ljiljan, nekako mi cudno jer su ga i moji roditelji znali ponekad citati, a oni su u "mjesanom" braku... Inace nisam mislila bas na Latica licno, nego na sve one "ambiciozne" koji mijenjaju ideologiju tako da sto vise koristi izvuku od trenutacnog sistema. Kao recimo izvjesna bivsa gradonacelnica koja je bila itekako aktivna u komunistickoj stranci, a sada prica kako je krisom postila... :roll:

p.s. Nemojte mi reci da sam opet izabrala pogresan primjer :D :run:
Prozor

#325 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Prozor »

ma, shvatamo se....

taj tekst je izasao u ratu. Ljiljan je imao svakakvih tekstova.....
Locked