nacionalno mjesani brak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
realna do boli

#226 Re: nacionalno mjesani brak

Post by realna do boli »

jedna tamo wrote:danas nije isto kao prije rata biti u mješanom braku zato što su sada svi veliki vjernici....npr..moji roditelji su uvijek bili vjernici...kao i njihovi roditelji.....ja vjerujem u Boga...ali nisam toliki vjernik jer sam manjina ovdje i tek sad unazad 2 godine imaš neki doživljaj da je Božić...i Uskrs....a i pravo ti glupo jer su svi muslimani tako da svoju vjeru malo bacaš na stranu....ja od rata uvijek izlazim za Bajram jer šta ću kad je tad najbolje a ni neslavim ga....
i neznam mislim da djeci toj nije lako sve je drugačije bilo...danas te odma u školi pitaju šta si ti...šta će dijete reći i nemojte mi palamuditi da nije tako ovo ono kad jeste... i fakat naravno kad bi nekoga zavolila ušla bi u mješani brak....ali mislim da nje preporučljivo....
Eto..i dalje tvrdim da se zakoni trebaju praviti prema pojedincima i jedinkama a ne prema torovima da se nasa djeca nebi osjecala ovako bilo gdje, gdje su manjina...a mjesoviti brakovi su produkr ljubavi koju po nasim zakonima treba kriti, izbjegavati jer ces se osjecati zigosano i iskljuceno, jednom rjecju degradirano...u javnosti...a u privatnom zivotu ...ljubav ..u cetiri zida ( nada se )
SenSen

#227 Re: nacionalno mjesani brak

Post by SenSen »

Latina wrote:Na tebi je kakav ces stav zauzeti u vezi s tim. Zivim u zemlji u kojoj sam izuzetna manjina, uz to su mi konkurencija strucnjaci iz cijelog svijeta ( jer je zemlja u kojoj zivim privlacna educiranima ) ali radim isti posao koji bih radila u Sarajevu, Abu-Dabiju ili Sidneju. Uz to sam ista onakva kakva bih bila u Sarajevu ( znaci nisam se asimilirala u smislu da sam odbacila vlastitu kulturu ), i kao takva sam prihvacena.

pozdrav
Izvini ali ovo mi se cini kao tipican primjer onoga: "dosta vishe zaljenja, nije to toliko lose, sve se moze kada razmisljas pozitivno, vidite samo meeeneee!!"... Nazalost to tako ide samo u bajkama.. Sta mislis da bi bilo da je crnac 50-ih godina odlucio da postane guverner Alabame? Ma koliko sposoban i "educiran", nebi uspjeo, jer nije smjeo legalno ni da bude kandidat..

Mi ovdje pricamo o diskriminirajucem zakonu, ne o licnom stavu. :roll:
realna do boli

#228 Re: nacionalno mjesani brak

Post by realna do boli »

Latina wrote:
realna do boli wrote:
Ne pricamo o istom.
Ja kada god negdje otputujem pricam o svojoj zemlji i njenim ljudima i ne trudim se poklopiti usima da me niko ne primijeti.
Nisam osoba koja ostaje neprimjecena, a pogotovo ne sutim, narocito na nepravdu. Za ono u sta vjerujem, borim se tu isto kao sto bih se borila bilo gdje. Vjerujem u jedan svijet.
Vjeruj da se borim...
Ja pricam o onima koji u ovoj mojoj BiH ne dozvoljavaju jednom broju ljudi da mogu konkurisati na neko radno mjesto, biti kandidati za nesto ako ne pripadaju nekom od tri naroda.
Niko ti ne moze zabraniti da konkurises na neko mjesto.
Tacno , niko mi ne moze zabraniti osim sto mi moze reci ..e znas treba nam jedan hrvat ili jedan bosnjak ili jedan srbin...radimira u kuci
Ne znam da li ti znas ali nema teorije da neko od ostalih budu clanovi predsjednista BiH. Jednostavno zakon je takav.
Boris li se za to sto zelis ?
Da..ali nebih o tome nije tema..
uvjek dobar gost

#229 Re: nacionalno mjesani brak

Post by uvjek dobar gost »

evo jedan malo duži text ali poučan skroz :

Esej iz knjige Gojka Berića “Zvijeri na okupu”, objavljen u časopisu Most / 03 2007

Topovi su davno ušutjeli, mir traje već jedanaestu godinu, ali je Bosna i Hercegovina i danas ”bolesnik sa Balkana”. Nacionalisti su pobijedili. Oni su zadali smrtonosan udarac zemlji u kojoj smo rođeni i odrasli, i koja više nikada neće biti ista. Pa ipak, već čujem mnoge kako su siti kritike nacionalizma, jer ona tobože proizvodi nove etničke i vjerske frustracije, podgrijava mržnju i maltene koči život. To govore i ljudi koji su preživjeli opsadu Sarajeva, tragediju koja je plod nacionalističke politike, u ovom slučaju velikosrpske.

Nikada ih neću shvatiti.

Lično, mislim da će etnonacionalizam još dugo biti najrelevantnija politička i društvena tema na ovim prostorima. Potomci bivših Jugoslovena biće mentalno razapeti između vlastitog etnonacionalizma i modela kojim će živjeti Evropska unija. Nacionalizam je regrutovao na hiljade monstruoznih ubica, posijao bezbrojne grobove, spalio nebrojena sela, džamije i crkve, poslao pod zemlju osam hiljada srebreničkih civila, i više od milion predratnih stanovnika Bosne i Hercegovine zauvijek prognao iz njihovog zavičaja i njihove domovine.

Nikakva kazna za takav zločin nije dovoljna.

I umjesto da joj se zabrani rad, Srpska demokratska stranka nagrađena je u Dejtonu upravom i tapijom na polovinu Bosne. Ona je nakon rata svim sredstvima i koliko god je mogla onemogućavala obnovu pravne države, povratak izbjeglica i njihove imovine, i ozdravljenje razorenog i etnički nasilno podijeljenog bosanskohercegovačkog društva. U tome je imala pouzdanog partnera u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, ali i u Stranci demokratske akcije. Stvarnost koju su oblikovali nacionalisti podsjeća na film Let iznad kukavičijeg gnijezda – iz Bosne odlaze sluđeni i oni koji u njoj borave kao namještenici međunarodne zajednice. Najuticajniji među njima kao da nisu vidjeli, ili nisu željeli da vide, da je patologija etničkog nacionalizma glavna prepreka izgradnji i demokratizaciji Bosne i Hercegovine.

U komentaru objavljenom 19. marta 2006. u Vašington postu (Washington Post) ministar odbrane SAD Donald Ramsfeld (Rumsfeld) je istakao da bi američko povlačenje iz Iraka bilo ravno ”prepuštanju poslijeratne Njemačke ponovo u ruke nacistima”. Ako je tako, zašto ta lekcija nije primijenjena i nakon rata u Bosni i Hercegovini?

Nisam za to da život stane dok se svi računi ne raščiste, ali zločini iz bliske prošlosti, koji opterećuju sadašnjost i budućnost, moraju biti prvorazredno političko, intelektualno i moralno pitanje. Jer ono je pitanje dostojanstva i pravde za sve koji su patili.

Velikog jugoslovenskog pisca Danila Kiša (umro u Parizu 1989. godine) ništa nije tako duboko uznemiravalo kao nacionalizam. Kiš je uočio da je nacionalizam ”ideja beznađa, ideologija mogućne pobede, zagarantovana pobeda, poraz nikad konačan”. Nacionalista je ”naoružan neznanjem, tupim kao batina i mržnjom, oštrom poput noža”. Parafrazirajući Sartra, Kiš kaže: ”Biti nacionalista znači biti individuum bez obaveze. To je kukavica koji ne želi da prizna svoj kukavičluk; ubica koji potiskuje svoju naklonost ka ubistvu, nemoćan da je sasvim priguši a koji se, ipak, ne usuđuje da ubije, osim iz potaje ili u anonimnosti gomile, nezadovoljnik koji se ne usuđuje da se pobuni iz straha od konsekvenci svoje pobune.”

Tajni cilj svakog nacionaliste jeste da stvori svijet, najčešće u obliku nacije, u koji će utopiti svoju individualnost.

Danilo Kiš nije dočekao tragični raspad Jugoslavije, ali je slutio njenu užasnu smrt. O tome je pričao njegov veliki prijatelj, poznati mađarski književnik Đerđ Konrad (György Conrad): ”Jedne večeri u Kišovom društvu sjećaću se čitavog života. S njegove desne strane sjedio je jedan srpski filozof, a s lijeve jedan hrvatski pisac. Obojica su razgovarali, ali nisu uspjeli da uspostave komunikaciju. Kiš ih je u jednom trenutku prekinuo i najuljudnije im rekao: ’Vi, dragi moj, vi ste idiot’; a drugome: ’Vi, dragi moj, vi ste budala’. Potom se okrenuo prema meni i, očiju punih suza, prošaputao na mađarskom: ’Već vidim obrise potoka krvi u mojoj zemlji’.”

Nije prošlo mnogo vremena od te večeri u Konradovoj vili na Balatonu, a zvijeri su se okupile kao nikad u tolikom broju i krenule u udruženi zločinački poduhvat. Potoci krvi koje je Kiš naslućivao, potekli su. Počelo je klanje i velika predstava etničkog čišćenja, sa gubitkom zavičaja, komšijskih, prijateljskih i rodbinskih veza.

Konrad nije rekao ko je bio taj srpski filozof, a ko hrvatski pisac, ali ne sumnjam da su se uskoro obojica našli u elitnoj intelektualnoj diviziji koja je fabrikovala mržnju i huškala na rat. Možda i danas žive pretvarajući se kao da se ništa nije desilo, sa svim društvenim privilegijama u svojim zemljama. Za razliku od takvih tipova, Danilo Kiš je danas, u nacionalnom smislu, ”ničiji” pisac, prezren od srpskih nacionalista kao hulja.

Tokom prošlog stoljeća nacionalizam je nekoliko puta proglašavan mrtvim, posljednji put nakon Drugog svjetskog rata. Tada su svima bile vidljive genocidne posljedice nacionalizma, oličenog u italijanskom fašizmu i njemačkom nacizmu, pa je izgledalo da su nacionalistički program i praksa svojim vojnim porazom pokopani. Međutim, četrdeset godina kasnije ta je ideologija doživjela renesansu. Oživljavanje nacionalizma nije bilo samo stvar takozvane desnice, već prije svega takozvane ljevice. Naravno, ljevičari su tvrdili da njihov nacionalizam nema ništa zajedničkog sa nacionalizmom fašista i nacista. Oni su svoj nacionalizam tumačili kao nacionalizam obespravljenih ljudi.

Prije dolaska na vlast u Srbiji, Slobodan Milošević je imao rigidan boljševički stav prema svakom nacionalizmu, a prema srpskom posebno. Ali, jedan događaj je sve promijenio. U vrijeme kosovske krize Milošević odlazi u Kosovo Polje, gdje 24. aprila 1987. godine, pred okupljenim Srbima izgovara čuvenu rečenicu: ”Niko ne sme da vas bije”. Ko je tada mogao i pomisliti da će ta banalna rečenica imati vulkansku moć u razbuktavanju velikosrpskog nacionalizma!? Milošević je tog dana vjerovatno prvi put shvatio kolika je opojnost nacionalizma, njegova ponesenost i snaga kojom se može manipulirati.

U datim istorijskim okolnostima obje Jugoslavije, kraljevska i komunistička, srušile su se pod teretom nacionalizma. Rastao sam slušajući oko sebe glasove četiri vjeroispovijesti: islamske, katoličke, pravoslavne i judaističke, ali to nisam osjećao kao podjelu među ljudima. Jezik kojim su govorili bio je isti. Nacionalno miješani brakovi sklapani su češće nego što to neki danas mogu i zamisliti. Sve su to bili razlozi zbog kojih sam cijelog života, kad god bih ispunjavao rubriku ”nacionalnost” osjećao odvratnost prema tom birokratskom zahtjevu. Kao da sam sam sebi udarao nekakav žig na čelo. Nisam želio da budem obilježen svojom nacionalnom pripadnošću. Bilo je boljih načina da budem prepoznat. Pogotovo su mi se gadila privatna propitivanja o tome jesam li Hrvat ili Srbin.

Nemam ništa protiv bilo čijih nacionalnih osjećanja, pa ni protiv patriotizma. Ali, polaziti od pitanja šta je neko po nacionalnosti krajnje je primitivno i opasno. Ratu i svirepostima u bivšoj Jugoslaviji prethodilo je masovno razvrstavanje građana, često i protiv njihove volje, po nacionalnoj pripadnosti. Nacionalnost je postala polazna tačka u životnom stavu miliona ljudi. A njena krajnja tačka, što se najbolje vidjelo u slučaju Srba – bio je fašizam. Nacionalšovinizam je i danas, šesnaest godina nakon pada komunizma, dominirajuća ideologija u svim zemljama ex-Jugoslavije, on je postao nova religija pomiješana sa ludilom.

Bilo kako bilo, rođene su nove, male balkanske nacionalne države, a time i novi identiteti. Narodi koji su sedam decenija živjeli zajedno, brišu iz svog novog identiteta sve što ih objektivno spaja i uvećavaju ono što ih razlikuje. Srbi i dalje drže da su jedini ”nebeski narod” na Zemlji, dok Hrvati ”otkrivaju” da su ne samo jedan od najstarijih naroda na svijetu, već se odriču i svog slavenskog porijekla. Novi mit glasi: Hrvati su porijeklom iz Irana! Erik Hobsbaum (Eric Hobsbawm), najpoznatiji svjetski teoretičar nacionalizma, objašnjava ovu mitomaniju: ”U zemljama bivše Jugoslavije religija se pojavljuje kao glavni element nove nacionalne države. To zapravo pokazuje da su drugi elementi slični ili isti. Prema tome, tu tek treba stvoriti naciju u pravom smislu. Treba povećati razlike u jezicima, političke razlike, napraviti jasno teritorijalno razgraničenje i konačno – izmisliti tradiciju!”

Geografske prostore u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, koji su vijekovima bili etnički i vjerski miješani, dakle ”nečisti”, posljednji rat je učinio ”čistim”, i njihova prošlost je postala svojina samo jednog naroda. Izmisliti tradiciju u Hobsbaumovom smislu riječi značilo je izostaviti iz prošlosti doprinos pokoljenja druge nacionalnosti koja su do juče na tim prostorima živjela, doprinos privredi, nauci ili arhitekturi, umjetnosti ili književnosti. To je jedna od naknadnih posljedica nacionalizma koji počinje pozivima na mržnju u ime etničke čistote, i nastavlja se masovnim deportacijama i progonima stanovništva.

”Nije teško, umjesto s mukom reprodukovati proteklu stvarnost, podizati na njenom mjestu lijepe građevine nacionalne mitologije. Ova mitologija pomaže privremeno, brišući sramne događaje, pomažući nacionalnom ponosu, pa ipak, na duže staze donosi ogromne štete, jer samosugestije i samohvale neće zamijeniti trezvenu ocjenu činjenica”, pisao je poljski nobelovac Česlav Miloš (Czeslaw Milosz). Misleći na rat u bivšoj Jugoslaviji, Miloš se sjećao djetinjstva u rodnom Vilnu i velikog egzodusa Poljaka iz Ukrajine, Bjelorusije i Litve. ”Treba misliti na porodične hronike, kaže pisac, koje tako često ukazuju na porijeklo, mnogo složenije nego što se to može pročitati iz rubrike ’nacionalnost ’… Kao što je teško ignorisati, sačuvane u sjećanju, traumatske posljedice rastanaka…”

Na pitanje koji politički projekt bi donio sreću svijetu, jedan slavni operski pjevač, koji je mogao da dobije pasoš svake zemlje na svijetu, je rekao: ”Ukidanje država”. Naravno, to je utopija jednog kosmopolite. Deni de Ružmon (Denis de Rougemont) je govorio da ”države-nacije sprječavaju sve, a ne stvaraju ništa; njihov suverenitet je negativan”. Nacionalna država, u pravilu, pripada jednoj naciji, pa se državljanstvo u velikoj mjeri poistovjećuje sa nacionalnošću. Tu već počinje neravnopravnost njenih državljana, jer zavisno od toga šta sadrži rubrika ”nacionalnost”, pojedincu pripadaju veća ili manja prava. U Bosni i Hercegovini se to diskriminatorsko načelo primjenjuje više nego dosljedno. Nekoliko stotina hiljada njenih današnjih stanovnika, ljudi sa istim državljanstvom, u vlastitoj su zemlji svedeni na etničku manjinu. Famozna rubrika ”nacionalnost”, što će reći ime i prezime, čine te ljude obespravljenim u okruženju etničke većine.

Ipak, uprkos svim kritikama sa stanovišta podjele na građane ”prvog” i građane ”drugog” reda, nacionalna država je daleko od toga da postane istorijski fosil. Ne treba ni pokušavati da se ona uništi, ali je njeno relativiziranje neizbježno, jer svi veliki problemi današnjeg svijeta zahtijevaju multinacionalna rješenja.

Postoji jedna sarkastična definicija nacije, koja kaže da je nacija grupa ljudi povezana zabludom o zajedničkim precima i mržnjom prema zajedničkim susjedima. Raspad Jugoslavije i konstituisanje novih nacionalnih država na temeljima mitološko-religijske postojanosti dali su ovoj definiciji za pravo.

Nacija uspostavlja svoj homogeni sistem vrijednosti i tako postaje ugnjetavač. Pojedinac ne može izaći iz tog sistema, ne može napustiti naciju, a da ne bude proglašen otpadnikom. Pogotovo je to slučaj na Balkanu, gdje se vjera poistovjećuje sa nacijom. U očima srpskih nacionalista svaki objektivan Srbin je po prirodi izdajnik.

Već petnaest i više godina i sam nosim žig nacionalnog otpadnika. Za to vrijeme primio sam veliki broj pisama i e-mail poruka u kojima sam čašćavan najpogrdnijim riječima. Najčešće su mi ih slali velikosrpski nacionalisti. Prijetili su mi, slali me u ludnicu, a ponekad i na vješala. Nije me štedjela ni njihova hrvatska bratija. Dio tih pisama koja na svoj način govore o žestini i agresivnosti nacionalističkog bjesnila, objavio sam u knjizi Stanica Haag.

Na tajnom procesu za koji ne znam gdje je, kada i kako vođen, ”osuđen” sam na smrt zajedno s grupom probosanski orijentiranih Srba. Iza ”presude” je stajala samozvana teroristička organizacija ”Gavrilo Princip”, koja je ”presudu” poslala Srpskom građanskom vijeću u Sarajevu.

To traje do današnjih dana i trajaće, pretpostavljam, dok god toj bagri budem zagorčavao život. Pošiljaoci te nacionalističke pošte zapravo su mentalni uzorci rulje koja je pljačkala, palila, ubijala, odvodila ljude u logore i silovala muslimanske žene. Njihove su oči pune mraka. Od njih milost ne tražim, niti bih im je ikada dao.

Neki moji prijatelji prigovaraju mi da sam prema Srbima previše strog, prema Hrvatima mnogo manje, a prema Bošnjacima malo ili nimalo. Ne vidim u tome ništa čudno. Polazim od prirodnog, meni bliskog moralnog načela da svaki civilizacijski emancipovani intelektualac, pisac, umjetnik ili novinar treba da se suprotstavlja zlu u sopstvenom narodu, i tek onda gleda preko plota na druge. Kad protiv povampirenja nacizma u Njemačkoj diže glas jedan Ginter Gras (Günter Grass), to ima jedno značenje, a posve drugo kad na to upozorava Francuz Bernar Anri Levi (Bernard Henri Lévy). Ne spadam u red takvih veličina, ali čisteći ispred svog praga činim koliko mogu. Agresivni velikosrpski nacionalizam je najveća opasnost po mir na Balkanu. Unesrećio je Bošnjake, Hrvate i Albance, a Srbima nanio istorijski moralni poraz. Zato je pobjeda nad vlastitim nacionalizmom ”biti ili ne biti” srpskog naroda. Hrvatskim nacionalizmom bavim se u mjeri u kojoj on razara Bosnu i Hercegovinu. Ne potcjenjujem ni bošnjački kleronacionalizam, ali imajući u vidu tragediju koju je bošnjački narod preživio, držim da mu treba dati vremena da se od te nesreće pribere.

Nacionalisti su osuđeni na trajno zatočeništvo unutar zidina podignutih na principu krvi i tla. Zarobljenici ove nakazne ideologije su možda vaše prve komšije, možda u kafani sjede za stolom do vašeg, susrećete ih u tramvaju i na ulici, na stadionima i estradnim koncertima sa fašističkom ikonografijom, svakako i na molitvama u crkvama… Nije ih dovoljno samo prepoznati. Treba im se i suprotstaviti prije nego što ”dođu i po vas”.

Nacionalizam je ogromna tema. Njome sam se u ovom tekstu bavio fragmentarno i što sam bolje umio. Prezir koji osjećam prema nacionalistima plod je činjenice što sam imao zlu historijsku sreću da osjetim moć i razmjere nacionalističkog tiranstva, i da budem svjedok i hroničar njegovih užasnih posljedica.
jedna tamo

#230 Re: nacionalno mjesani brak

Post by jedna tamo »

danas ljudi u BiH neće da prihvate realnost i gotovo!
to je moje mišljenje...tako nam je i neće se promijeniti...znači ako mene neko upozna čim čuje ime odma distanca i ja to razumijem jer ako se udubi može se završit brakom a šta onda? problemi..šta će ti to moj sine....nije naša..šta ako ovo šta ako ono..i kod svakoga je isto...ima jedno 3% ljudi koji su operisani od ovoga ali ti su već poženjeni i tako to...
eto moj sine šta ćete vi sa djetetom oćete ga krstiti ili sunetiti ....i još more toga...meni je žao djece...
mada mislim da su to djeca ljubavi...ali opet nadrljaju...jer nemogu se nikome prikloniti...a kao što sam već na nekoj temi rekla bih nacionalnost nepostoji pa nemojte reći on je bosanac i hercegovac..nedavno sam popunjavala dokumente i fino piše: bošnjak, srbin, hrvat i ostali....
Last edited by jedna tamo on 15/10/2009 13:58, edited 1 time in total.
oldplague

#231 Re: nacionalno mjesani brak

Post by oldplague »

Ustav BiH dopušta kandidaturu za bh. Predsjedništvo samo pripadnicima konstitutivnih naroda. Šta je tu nejasno? Sve važnije političke funkcije rezervirane su za pripadnike konstitutivnih naroda. Riječ je ustavnom i zakonskom poretku BiH, a ne o nedostatku građanskog aktivizma.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#232 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Latina »

SenSen wrote:
Izvini ali ovo mi se cini kao tipican primjer onoga: "dosta vishe zaljenja, nije to toliko lose, sve se moze kada razmisljas pozitivno, vidite samo meeeneee!!"... Nazalost to tako ide samo u bajkama.. Sta mislis da bi bilo da je crnac 50-ih godina odlucio da postane guverner Alabame? Ma koliko sposoban i "educiran", nebi uspjeo, jer nije smjeo legalno ni da bude kandidat..

Mi ovdje pricamo o diskriminirajucem zakonu, ne o licnom stavu. :roll:

Uporedjujes ljude iz mijesanih brakova sa Crncima u Alabami ? :roll:

Zakon te ne diskriminira, to jednostavno nije tacno.

Ne ide to tako u bajkama, to ide tako kad se osvijestis. Svijet je pun vrijednih, uspjesnih i pametnih Bosanaca koji su pretrpili kako otvorenu, tako i prikrivenu diskriminaciju, ali umjesto da za to okrivljuju "hudu sudbu", uce, rade, rade i uce. Da bi ih vi onda diskriminirali u Bosni, ismijavali se onima koji su poceli od 0 i teskim radom u kratkom vremenu stekli mnogo.

p.s. Ne gajim bilo kakvu iluziju da ces me razumjeti, vi ste naravno ( i uvijek ) najpametniji.
oldplague

#233 Re: nacionalno mjesani brak

Post by oldplague »

Da ponovim:

Ustav BiH dopušta kandidaturu za bh. Predsjedništvo samo pripadnicima konstitutivnih naroda. Šta je tu nejasno? Sve važnije političke, ali i privredne funkcije rezervirane su za pripadnike konstitutivnih naroda. Riječ je ustavnom i zakonskom poretku BiH, a ne o nedostatku građanskog aktivizma.
jovanbl

#234 Re: nacionalno mjesani brak

Post by jovanbl »

oldplague wrote:Ustav BiH dopušta kandidaturu za bh. Predsjedništvo samo pripadnicima konstitutivnih naroda. Šta je tu nejasno? Sve važnije političke funkcije rezervirane su za pripadnike konstitutivnih naroda. Riječ je ustavnom i zakonskom poretku BiH, a ne o nedostatku građanskog aktivizma.
ovo je jedna sutavna degradacija osnovnih prava i sloboda gradjana, koju mislim da niko ne moze osporiti.

Mislim cak da o izmjeni te odreedbe postoji opsti konsenzus svih u bih, ali je problem sto izmjene ustava trebaju da idu u paketu, pa onda ova izmjena ceka dogovor o paketu.
HAVANA

#235 Re: nacionalno mjesani brak

Post by HAVANA »

Ateista sam u miješanom braku :-) ,iz muslimanske porodice sa dosta vjernika(nane,dede...) koji su bili vjernici i u onom mračnom sistemu :oops: , prije nego nas je demokratska svijetlost obasjala :lol: I tada u to vrijeme od roditelja istinskih vjernika jedna tetka se udala i otišla živjeti u beograd,druga u pulu...i uvijek su imali odličan odnos i sa dedom i nanom. Ti brakovi i danas traju(skoro 50g)
Čitav život živim onako kako sam i odgojen,nikada mi nečije ime nije predstavljalo neku stavku u procijeni kvaliteta neke osobe tako da nisam imao ni u porodici apsolutno nikakavih problema te prirode i već 12g sam u super braku i napravljena dva mala mješanca :D ( :? trebam li još,da nam popravim procente)
Okolina :lol: hebo okolinu. :D
Kome valjam valja i on meni kome ne valjam uješću ga iz sve snage :D
Nikada se i nisam priklanjao gomili i uvijek sam se ponašao onako kako ja smatram da je ispravno a i merak mi bit konra majmuna,nacionalista i fašista.
Zamisli da sam sa latićem na istoj strani :cry: sam bi sebe ranio :oops:
Il da mi je žena na istoj talasnoj dužini sa konjinom dodikom,karadjićem... :-? ja bi je ranio :lol:
I djecu vaspitavamo da nisu opterećena tim glupostima a sretaće se sa svakakvim glupostima,vrijedjanjima :evil: ...ali znaće se oni izboriti sa tim i uz zdravu porodicu i beskrajnu ljubav mame i tate siguran sam da će stasati u pozitivne i neopterećene ljude.Mada i u ovim godinama(6 i 12g) već se susreću sa tim stvarima a pogotovo jer smo im i imena zadali :D koja su nam se svidjala a ona su ko biva od jednih,žena mi od drugih,ja od trečih...
Čitav život živim lišen tih gluposti i podjela,apsolutno me ne zanima šta će okolina reći a ako i šta kažu neću im ostati dužan. :evil:
Za jedne sam islamofob,za druge balija,treće četnik,komunjara,ustaša...nema kako me nisu prozivali.Uglavnom zajedničko svim tim idiotima je da nijednim ne odgovaramo i praaavooo ih nerviramo a ja voliiimm kad ih nerviram. :D
Latina

#236 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Latina »

oldplague wrote:
Da ponovim:

Ustav BiH dopušta kandidaturu za bh. Predsjedništvo samo pripadnicima konstitutivnih naroda. Šta je tu nejasno? Sve važnije političke, ali i privredne funkcije rezervirane su za pripadnike konstitutivnih naroda. Riječ je ustavnom i zakonskom poretku BiH, a ne o nedostatku građanskog aktivizma.
Ne bih rekla da @SenSen tipuje na to da bude politicarka. Diskusija se vrtila oko "diskriminacije" oko prijema na radna mjesta.
oldplague

#237 Re: nacionalno mjesani brak

Post by oldplague »

jovanbl wrote:
oldplague wrote:Ustav BiH dopušta kandidaturu za bh. Predsjedništvo samo pripadnicima konstitutivnih naroda. Šta je tu nejasno? Sve važnije političke funkcije rezervirane su za pripadnike konstitutivnih naroda. Riječ je ustavnom i zakonskom poretku BiH, a ne o nedostatku građanskog aktivizma.
ovo je jedna sutavna degradacija osnovnih prava i sloboda gradjana, koju mislim da niko ne moze osporiti.

Mislim cak da o izmjeni te odreedbe postoji opsti konsenzus svih u bih, ali je problem sto izmjene ustava trebaju da idu u paketu, pa onda ova izmjena ceka dogovor o paketu.
Da postoji generalni konsenzus promjena ustava ne bi bila nikakav problem. Ovakav ustavni aranžman je kombinirani rezultat narodne volje (dakle volje većine) i međunarodne "ekspertize". Zato je paradoksalna situacija da se pripadnici kategorije ostalih žale Evropskom sudu za ljudska prava protiv ustava koji je, u velikoj mjeri, produkt diplomatskog i posredničkog umijeća zemalja koje stoje iza tog suda.

Da ne pišem post za postom, odgovorit ću i tebi @Latina.
Nevažno je kakve ona ima ambicije, važno je da samo neke ambicije i može imati, jer su joj druge zabranjene. To je jedna stvar. Druga stvar je političko uređenje BiH koje nameće tripartitnu raspodjelu faktički svake pozicije, od člana Predsjedništva do portira u bolnici, jer se neprestano prebrojavaju krvna zrnca radi očuvanja nasušnog nam etničkog balansa. U takvom poretku ljudi u mješovitim brakovima i njihova djeca teško da mogu naći mjesta za sebe, osim pukom srećom. Dakle, tu individualna srčanost, petlja, kvalifikacije i snaga duha ne igraju ulogu. Riječ je o ustavnom poretku.
Latina

#238 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Latina »

realna do boli wrote: Vjeruj da se borim...
Gubitnici u lutriji zivota su samo oni koji odustanu.
Tacno , niko mi ne moze zabraniti osim sto mi moze reci ..e znas treba nam jedan hrvat ili jedan bosnjak ili jedan srbin...radi mira u kuci
Sto ce reci da se to desava i ostalima. Razmisli. ;-)
Da..ali nebih o tome nije tema..
Tema je postala prilicno kontraproduktivna, tek da napomenem. ;-)
SenSen

#239 Re: nacionalno mjesani brak

Post by SenSen »

Latina wrote:Uporedjujes ljude iz mijesanih brakova sa Crncima u Alabami ? :roll:

Ne ide to tako u bajkama, to ide tako kad se osvijestis. Svijet je pun vrijednih, uspjesnih i pametnih Bosanaca koji su pretrpili kako otvorenu, tako i prikrivenu diskriminaciju, ali umjesto da za to okrivljuju "hudu sudbu", uce, rade, rade i uce. Da bi ih vi onda diskriminirali u Bosni, ismijavali se onima koji su poceli od 0 i teskim radom u kratkom vremenu stekli mnogo.

p.s. Ne gajim bilo kakvu iluziju da ces me razumjeti, vi ste naravno ( i uvijek ) najpametniji.
Ne samo sto te razmijem, nego sam cula ovaj "argument" bezbroj puta prije.. Ja to zovem "bootstrap" mentalitet, po onom Americkom omiljenom "pull yourself up by your bootstraps". Vrlo je korisno imati tu teoriju na strani vladajucih struktura, da bi se mogla negirati bilo kakva sistematska diskriminacija koja privilegira odredjene grupe ljudi nad drugima... Ti naravno imas svako pravo da vjerujes u to, ali tim teorijama ovdje nije mjesto. Za duze objasnjenje: see @oldplague :D

p.s. Koji smo to "mi"? :D Da nismo mozda mi "oni"? :D :run:
uvjek dobar gost

#240 Re: nacionalno mjesani brak

.. Šta reći a ne ponoviti se.... mrzim nacionaliste jer oni nisu ništa drugo no prikriveni fašisti koji čekaju pogodan tren da isplivaju i svijet preplave svojim mrakom.... to smo najbolje vidjeli i osjetili u periodu 92-95... i istinski me boli realnost da Sarajevo polagano gubi bitku sa nacionalistima i šovinistima koji su prije toga zauzeli mnoga mjesta i gradove u BiH....

Ja se ponosim time što jesam, ne onim što nisam, ja sam Bosanac i to mi ne može niko oduzeti, ja sam kao vrlo mali znao šta je Bajram, a šta Božići... znao sam kako se čestitaju... znao sam šta je molitva i kako se klanja....

Htjeli Vi priznati ili ne..... djeca iz mješanih brakova imaju itekako šire vidike od djece koja se odgajaju na dogmama i demagogiji....
Latina

#241 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Latina »

SenSen wrote:
Ne samo sto te razmijem, nego sam cula ovaj "argument" bezbroj puta prije.. Ja to zovem "bootstrap" mentalitet, po onom Americkom omiljenom "pull yourself up by your bootstraps". Vrlo je korisno imati tu teoriju na strani vladajucih struktura, da bi se mogla negirati bilo kakva sistematska diskriminacija koja privilegira odredjene grupe ljudi nad drugima... Ti naravno imas svako pravo da vjerujes u to, ali tim teorijama ovdje nije mjesto.
Ne samo sto vjerujem, nego sam i provjerila. :wink: Tvoj odgovor na "diskriminaciju" je pljuvanje po onima koji te diskriminiraju ? Konstruktivno, nema sta.
Ne mogu ja tako nisko, ne brini. :wink: Pod "vi" mislim na uskogrudi samozaljubljeni preovladavajuci stav vecine ( vec elaboriran u milionima postova na ovom forumu, a nadasve bezuspjesan ).
oldplague

#242 Re: nacionalno mjesani brak

Post by oldplague »

Čini mi se uzaludnim, ali da ponovim još jednom: riječ je o ustavnom poretku, a ne o diskriminaciji kao incidentu ili čak flagrantnom ponašanju pojedinaca. U tom smislu crnci u Alabami jesu u boljem položaju, jer njih diskriminiraju rasisti, a ne ustav njihove zemlje. Što znači da oni imaju instance kojima se mogu obratiti radi zaštite svojih prava. Mi nemamo, jer se ne možemo sudovima u BiH žaliti na ustav BiH. Mislim, možemo ali ne možemo dobiti spor.
Kako ti to nije jasno?
Latina

#243 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Latina »

oldplague wrote:Čini mi se uzaludnim, ali da ponovim još jednom: riječ je o ustavnom poretku, a ne o diskriminaciji kao incidentu ili čak flagrantnom ponašanju pojedinaca. U tom smislu crnci u Alabami jesu u boljem položaju, jer njih diskriminiraju rasisti, a ne ustav njihove zemlje. Što znači da oni imaju instance kojima se mogu obratiti radi zaštite svojih prava. Mi nemamo, jer se ne možemo sudovima u BiH žaliti na ustav BiH. Mislim, možemo ali ne možemo dobiti spor.
Kako ti to nije jasno?
Ne znam kako mi koji smo van domovine uopste mozemo zivjeti i raditi ( jer nema ni nas u Ustavima maticnih zemalja ).

I ja bih bila diskriminirana da sam u Bosni ( jer Bosanci i Hercegovci nisu u Ustavu ).

Imas li neki prijedlog ? Kako bi se grupno nazivali ljudi iz mijesanih brakova ? Ne smatras valjda da Ustav ljude rodjene mjesanjem konfesija na kraju krajeva treba prepoznati kao novu "naciju" ?
Margita81

#244 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Margita81 »

oldplague :thumbup:
oldplague

#245 Re: nacionalno mjesani brak

Post by oldplague »

Latina wrote:
oldplague wrote:Čini mi se uzaludnim, ali da ponovim još jednom: riječ je o ustavnom poretku, a ne o diskriminaciji kao incidentu ili čak flagrantnom ponašanju pojedinaca. U tom smislu crnci u Alabami jesu u boljem položaju, jer njih diskriminiraju rasisti, a ne ustav njihove zemlje. Što znači da oni imaju instance kojima se mogu obratiti radi zaštite svojih prava. Mi nemamo, jer se ne možemo sudovima u BiH žaliti na ustav BiH. Mislim, možemo ali ne možemo dobiti spor.
Kako ti to nije jasno?
Ne znam kako mi koji smo van domovine uopste mozemo zivjeti i raditi ( jer nema ni nas u Ustavima maticnih zemalja ).

I ja bih bila diskriminirana da sam u Bosni ( jer Bosanci i Hercegovci nisu u Ustavu ).

Imas li neki prijedlog ? Kako bi se grupno nazivali ljudi iz mijesanih brakova ? Ne smatras valjda da Ustav ljude rodjene mjesanjem konfesija na kraju krajeva treba prepoznati kao novu "naciju" ?
Oprosti ali...
Idemo ponovo. Ustav u zemlji u kojoj živiš i radiš sigurno ne propisuje da samo ljudi određene etničke pripadnosti mogu obnašati određene funkcije. Prema tome, tvoja građanska prava su netaknuta, bez obzira što si pripadnik manjine ili imigracije. U TOME JE BIT! Naš ustav nije građanski ustav, odnosno on ne prepoznaje građanska prava i kao nositelje (bilo kakvih) prava navodi tri konstitutivna naroda. Nije sporan naziv naroda, sporan je skup prava koja su jednima dodijeljena, a drugima oduzeta i to bez ikakvog racionalnog, pravnog ili istorijskog utemeljenja. Ukratko, sasvim paušalno.
To se ne odnosi samo na djecu iz mješovitih brakova, već i na Jevreje, Rome, Čehe, sve one koji su obuhvaćeni ustavnom kategorijom ostalih. Drugim riječima, ako se izjašnjavaš kao Bosanka ili Hercegovka i ti spadaš u tu kategoriju i, da, bila bi jednako diskriminirana. Dakle, nikome ne smeta taj termin kao takav. On nije problematičan, barem meni. Problem je to što su u našoj zemlji nositelji prava na političko djelovanja, a zatim i na vršenje bitnih privrednih funkcija, isključivo konstitutivni narodi. To predstavlja kršenje ljudskih i građanskih prava protiv kojeg mi u ovoj zemlji ne možemo ništa.
uvjek dobar gost

#246 Re: nacionalno mjesani brak

Latina wrote:
Kako ti to nije jasno?

nama treba građanski a ne "narodni" ustav !

Veoma jednostavno !
Latina

#247 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Latina »

uvjek dobar gost wrote:
Latina wrote:

Veoma jednostavno !
Naravno. S tim sto gradjani moraju imati ime - Bosanci & Hercegovci, jel'te ? :wink:
SenSen

#248 Re: nacionalno mjesani brak

Post by SenSen »

Latina wrote: Ne samo sto vjerujem, nego sam i provjerila. :wink: Tvoj odgovor na "diskriminaciju" je pljuvanje po onima koji te diskriminiraju ? Konstruktivno, nema sta.
Gdje sam ja to "pljuvala" ikoga? :shock: :roll: Nego, kako je samo bilo "konstruktivno" od tebe da dodjes na temu u kojoj ljudi diskutuju stvari koje ih licno pogadjaju, da bi im rekla kako im se u stvari sve to samo pricinjava, jer si ti zadovoljna svojim uspjehom u tamo nekoj zemlji o kojoj uopste nije rijec. Mislim, talk about "samozaljubljenosti" ;-) :lol:
Latina wrote:
Ne mogu ja tako nisko, ne brini. :wink: Pod "vi" mislim na uskogrudi samozaljubljeni preovladavajuci stav vecine ( vec elaboriran u milionima postova na ovom forumu, a nadasve bezuspjesan ).
Ako zelis vendetu nad ljudima koji su te ranije pobijedili u debati, nemoj se molim te na nama iskaljivati, nismo ti mi krivi.. A sto se tice "bezuspjesnog" stava, hvala na ovom savjetu:
Latina wrote:Gubitnici u lutriji zivota su samo oni koji odustanu.
Vrlo je koristan. Stavit cu ga u svoju planiranu knjigu: *Svakidasnje samoobmane ljubitelja Ayn Rand*.. U knjizarama 29-og februara 2010-te.. :D
Latina

#249 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Latina »

oldplague wrote: Oprosti ali...
Idemo ponovo. Ustav u zemlji u kojoj živiš i radiš sigurno ne propisuje da samo ljudi određene etničke pripadnosti mogu obnašati određene funkcije. Prema tome, tvoja građanska prava su netaknuta, bez obzira što si pripadnik manjine ili imigracije. U TOME JE BIT! Naš ustav nije građanski ustav, odnosno on ne prepoznaje građanska prava i kao nositelje (bilo kakvih) prava navodi tri konstitutivna naroda. Nije sporan naziv naroda, sporan je skup prava koja su jednima dodijeljena, a drugima oduzeta i to bez ikakvog racionalnog, pravnog ili istorijskog utemeljenja. Ukratko, sasvim paušalno.
To se ne odnosi samo na djecu iz mješovitih brakova, već i na Jevreje, Rome, Čehe, sve one koji su obuhvaćeni ustavnom kategorijom ostalih. Drugim riječima, ako se izjašnjavaš kao Bosanka ili Hercegovka i ti spadaš u tu kategoriju i, da, bila bi jednako diskriminirana. Dakle, nikome ne smeta taj termin kao takav. On nije problematičan, barem meni. Problem je to što su u našoj zemlji nositelji prava na političko djelovanja, a zatim i na vršenje bitnih privrednih funkcija, isključivo konstitutivni narodi. To predstavlja kršenje ljudskih i građanskih prava protiv kojeg mi u ovoj zemlji ne možemo ništa.
Moze li se Ustav promijeniti voljom vecine ? Treba raditi na osvjestavanju "naroda" i postizanju vecine. Ne vjerujem u fatalisticke stavove "mi tu ne mozemo nista".

Toliko od mene.
oldplague

#250 Re: nacionalno mjesani brak

Post by oldplague »

Latina wrote:
uvjek dobar gost wrote:
Latina wrote:

Veoma jednostavno !
Naravno. S tim sto gradjani moraju imati ime - Bosanci & Hercegovci, jel'te ? :wink:
Baš ti nije jasno? Ne moraju imati nikakvo ime, odnosno mogu imati imena kakva i sada imaju. To nije sporno ni u jednom ustavu na svijetu. Navode se izrijekom nacija koja je osnivač države i manjine. I nikom ništa. Ali se ne navodi da neki narod ima prednost nad nekim u političkom životu ili pri zapošljavanju. E to je kršenje svih konvencija o ljudskim i građanskim pravima i slobodama. Nije građanski ustav onaj koji ne spominje ni jedan narod, već onaj koji etnika, a ne građanina, određuje kao nositelja državnog suvereniteta i svih prava.
Locked