nacionalno mjesani brak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
ja.neron

#1126 Re: nacionalno mjesani brak

Post by ja.neron »

Pitajte_me wrote: Jednostavno iz perspektive modernog covijeka nemoze biti drugacije nego da kaze:"I kuran i biblija su prevazidjene". Svaki normalan covijek nemoze a da se neslozi da mnogim stvarima u kuranu. Za mene je ne prihvatljivo sto pise u kuranu da "muz ima pravo zenu udariti ako ga ona drugi put odbije u krevetu"? Za prosjecnog Arapa bi bila najveca uvreda kada bi mu rekao ovo sto sam ovdje napisao. Islam za nas Bosnjake je prije svega neki okvir kroz koji mi odrzavamo neke moralne vrijednosti na snazi ali ne i vise od toga.
ovo nigdje ne piše u Kur´an-u, već je Božiji poslanik s.a.v.s. rekao da musliman nakon drugog puta može tražiti razvod( kojim riječima se traži razvod od žene neću navoditi i šta muž duguje svojoj ženi u slučaju razvoda ) iako Allah prezire razvod
ahuseino

#1127 Re: nacionalno mjesani brak

Post by ahuseino »

Neena wrote:Izvinjavam se, ali malo me je izbacio iz takta :D Morala sam reagovati na ovu glupost oko udaranja zena. Sta's kad covIjek zivi na zapadu i kao svi sa zapada muslimane smatraju primitivcima koji tuku zene i Islam vjerom koja to podstice. Aaaaaaaaaa!
Ne vjerujem da je bas tako - mescini da je osoba s kojom si razgovarala musliman? Sto bi onda bilo samoporazavajuce. Nije ni bitno...
Ali ono sto moras priznati je da stvari kao ove u ulomku iz Kurana sto si citirala u stvari daju materijala inim da optuzuju pa cak i ismijavaju.

Meni to nije nimalo glupost, da u jednoj vjerskoj knjizi, kako velis dok opravdavas svoju, moze stajati nesto kao UDARI :shock: :? - ma i poezijom a nemoli cackalicom (a ovo cackalicom je veoma upitno i dosta zavisi o onome ko je preveo Kuran). Znas zasto, zato sto je otvoreno interpretaciji, pa kako je neko preveo cackalicom tako je Taliban preveo palijom. A kako god si ti, ili mi preveli cackalicom, tako se neko iz vana moze zaustaviti na onom ispred - udri.

I nemoj to opravdavati majke ti... jesi Muslimanka, ali si i Zena, a ima zena koje nisu u tvojoj poziciji vec malo blize crnoj na skali sivila.
SenSen

#1128 Re: nacionalno mjesani brak

Post by SenSen »

beautyfool wrote: :shock: to neko lokalno pravilo njegove mahale pa ti prica malo o tome. Upravo Turci zimus su imali seriju emisija na svojoj Televiziji o tom tipu brakova, tj brakovi izmedju osoba koji pripadaju razlicitoj kulturi, npr turcin i zena iz kine, turcinka i albanac, turcin-njemica i sl...o njihovom nacinu zivota, obicajima, razlikama, slicnostima i slicno. Jako zanimljive emisije, vjeruj mi da su Turci toliko zatvoreni po tom pitanju ne bi oni na taj nacin prikazivali taj tip brakova.Btw kod nas u Sarajevu ima jako puno Turkinja koje su udane za Bosance :-D
Ma znam ja da nisu ni priblizno svi Turci takvi,. Mislila sam da mozda vazi u slucaju ovog krkana.. Nego inace cesto cujes od muskaraca "Oni su dosli tu pa uzimaju nase zene" :-) To je bilo vrlo uobicajeno cuti/procitati u Svedskoj (od strane Svedjana) 90-ih godina kada je vec doslo nekoliko valova izbjeglica. Izgleda da je internacionalno. Krkani svih zemalja ujedinite se! :D
PalaSa Marsa

#1129 Re: nacionalno mjesani brak

Post by PalaSa Marsa »

Uuuu gdje ode ova tema. :-) :zoka:
Neena

#1130 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Neena »

ahuseino wrote:
Neena wrote:Izvinjavam se, ali malo me je izbacio iz takta :D Morala sam reagovati na ovu glupost oko udaranja zena. Sta's kad covIjek zivi na zapadu i kao svi sa zapada muslimane smatraju primitivcima koji tuku zene i Islam vjerom koja to podstice. Aaaaaaaaaa!
Ne vjerujem da je bas tako - mescini da je osoba s kojom si razgovarala musliman? Sto bi onda bilo samoporazavajuce. Nije ni bitno...
Ali ono sto moras priznati je da stvari kao ove u ulomku iz Kurana sto si citirala u stvari daju materijala inim da optuzuju pa cak i ismijavaju.

Meni to nije nimalo glupost, da u jednoj vjerskoj knjizi, kako velis dok opravdavas svoju, moze stajati nesto kao UDARI :shock: :? - ma i poezijom a nemoli cackalicom (a ovo cackalicom je veoma upitno i dosta zavisi o onome ko je preveo Kuran). Znas zasto, zato sto je otvoreno interpretaciji, pa kako je neko preveo cackalicom tako je Taliban preveo palijom. A kako god si ti, ili mi preveli cackalicom, tako se neko iz vana moze zaustaviti na onom ispred - udri.

I nemoj to opravdavati majke ti... jesi Muslimanka, ali si i Zena, a ima zena koje nisu u tvojoj poziciji vec malo blize crnoj na skali sivila.
1. Jeste rekao da je musliman, ali po tome sto iznosi neistine o Kur'anu, za koji jos kaze da je prevazidjen zajedno sa Biblijom, sta zakljuciti? Da je iskren, vjernik? Da jeste znao bi sta pise (a rekao je da je procitao Kur'an) i znao bi da je svako nasilje osim samoodbrane zabranjeno. Sta je samoporazavajuce? Da nisu svi muslimani isti? Da ne misle svi isto i da ne tumace svi vjeru na isti nacin? Ahahahaha! I zato sto ima losih muslimana ja treba da se stidim svoje vjere? A kao svi krscani su dobri ljudi? Svi jevreji, protestanti, pravoslavci isto poimaju svoju vjeru?
2. Postoji mnogo hadisa o tome, pa ko iskreno vjeruje u Boga pronaci ce odgovor na sve dileme koje ima i opet protumaciti na svoj nacin, shodno svom intelektu i karakteru. Ima ljudi i koji vjerske propise tumace onako kako im odgovara u datom momentu, ali to je vec nesto drugo - licemjerstvo.
3. One koji ismijavaju druge religije ne zelim komentarisati. To govori mnogo o njima, zar ne? Ograniceni, povrsni.. inteligentni ljudi nikad ne zakljucuju na osnovu samo jedne rijeci... :) Ipak treba procitati malo vise da bi se donio sud o necemu, zar ne? (Podatak: vecina ljudi nemuslimana koja se bavila ozbiljnim proucavanjem Kur'ana, dakle naucnim istrazivanjem, je presla na Islam)
4. Ti nisi musliman? Katolik? Ima li u Bibliji i na jednom mjestu takvo sto? Ne mora biti za zenu, za pripadnike drugih vjera? Ijedna pogrdna rijec, nesto sto navodi na nasilje? Ja sam procitala i Bibliju i nikad nista lose nisam rekla ni o Knjizi ni o vjeri. A da si procitao obje Knjige znao bi i da se u mnogocemu podudaraju :)
5. Nista nisam opravdala samo sam ispravila pogresan citat (ustvari nije pogresan, nego nepostojeci!)
6. Jesam zena i ne razumijem sta si htio reci. Mozda si stekao dojam da podrzavam nasilje nad zenama? Haahhahaha Ima tema "Nasilje nad zenama"... pogledaj malo.
Neena

#1131 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Neena »

Predaleko je otislo... Nije tema vjersko opredjeljenje, ni omalovazavanje islama, ni Bosanaca, ni Turaka ni bilo kojeg drugog naroda.
therrarrius

#1132 Re: nacionalno mjesani brak

Post by therrarrius »

Neena wrote:Predaleko je otislo... Nije tema vjersko opredjeljenje, ni omalovazavanje islama, ni Bosanaca, ni Turaka ni bilo kojeg drugog naroda.
Djabe ti govoriti, ovo ti je mjesto gdje je i guvno razlicito ovisno kojoj guzici pripadate.
detroit-mercy

#1133 Re: nacionalno mjesani brak

Post by detroit-mercy »

Neena wrote:Predaleko je otislo... Nije tema vjersko opredjeljenje, ni omalovazavanje islama, ni Bosanaca, ni Turaka ni bilo kojeg drugog naroda.
Ali u principu se svodi na to, jer svako ko nije po pravilu sirokih nazora, tj da podrzava opceprihvacenu opciju na ovoj temi proglasava se nazadnim, retrogardnim, staromodnim, uskih vidika i tako to. Malac koji je se hvali da je sa 18 procitao Kur'an (sto bi moj profa rekao, citao ali nisi procitao kako treba), pa postavlja dilemu u slikama, taliban vs europljanin. Ne znam radi cega ne postavi sliku jednog erupljanina Frizla (sto svojoj kcerci silu djece napravi) ili mozda onu kada sadasnji patrijarh blagosilja Arkana i ostale. Uh sto ne mogu ovih iskompleksiranih Eurpoljana. Tuzno je sto je tako malo onih koji su spremni prihvatiti da postoje i drugi sitemi vrijednosti, i druge norme i tradicije i da je tuzno kada nekoga nazivas primitivnim samo ako se drzi tradicije. Eto kod nas si primitivan ako se iz iste religijske grupe zenis/udajes. Sta reci o drugim narodima, radio sam i radim sa dosta Indijaca npr., kod njih je normala da je brak sklopljen na dogovor porodica i ogromna vecina njih (i muskaraca i zena) to prihvata kao nesto sto treba biti. Jer je tradicija drugacija, sistem vrijednosti je drugaciji nego kod Eurocentricnih naroda, ono sto mi ne mozemo da svarimo kod njih je sasvim normalno. Sta treba da hodam okolo i vicem kako su zaostali, primitivni, nazadni, ili mozda kako je duh seljakluka sletio sa brda u gradove.
bez_ideje

#1134 Re: nacionalno mjesani brak

Post by bez_ideje »

Neena wrote:
ahuseino wrote:

1. Jeste rekao da je musliman, ali po tome sto iznosi neistine o Kur'anu, za koji jos kaze da je prevazidjen zajedno sa Biblijom, sta zakljuciti? Da je iskren, vjernik? Da jeste znao bi sta pise (a rekao je da je procitao Kur'an) i znao bi da je svako nasilje osim samoodbrane zabranjeno. Sta je samoporazavajuce? Da nisu svi muslimani isti? Da ne misle svi isto i da ne tumace svi vjeru na isti nacin? Ahahahaha! I zato sto ima losih muslimana ja treba da se stidim svoje vjere? A kao svi krscani su dobri ljudi? Svi jevreji, protestanti, pravoslavci isto poimaju svoju vjeru?
2. Postoji mnogo hadisa o tome, pa ko iskreno vjeruje u Boga pronaci ce odgovor na sve dileme koje ima i opet protumaciti na svoj nacin, shodno svom intelektu i karakteru. Ima ljudi i koji vjerske propise tumace onako kako im odgovara u datom momentu, ali to je vec nesto drugo - licemjerstvo.
3. One koji ismijavaju druge religije ne zelim komentarisati. To govori mnogo o njima, zar ne? Ograniceni, povrsni.. inteligentni ljudi nikad ne zakljucuju na osnovu samo jedne rijeci... :) Ipak treba procitati malo vise da bi se donio sud o necemu, zar ne? (Podatak: vecina ljudi nemuslimana koja se bavila ozbiljnim proucavanjem Kur'ana, dakle naucnim istrazivanjem, je presla na Islam)
4. Ti nisi musliman? Katolik? Ima li u Bibliji i na jednom mjestu takvo sto? Ne mora biti za zenu, za pripadnike drugih vjera? Ijedna pogrdna rijec, nesto sto navodi na nasilje? Ja sam procitala i Bibliju i nikad nista lose nisam rekla ni o Knjizi ni o vjeri. A da si procitao obje Knjige znao bi i da se u mnogocemu podudaraju :)
5. Nista nisam opravdala samo sam ispravila pogresan citat (ustvari nije pogresan, nego nepostojeci!)
6. Jesam zena i ne razumijem sta si htio reci. Mozda si stekao dojam da podrzavam nasilje nad zenama? Haahhahaha Ima tema "Nasilje nad zenama"... pogledaj malo.
Ne pregoni....ovo je toliko podlozno kreativnoj uporabi u svacije svrhe...da ne prilici da se zove podatkom
ahuseino

#1135 Re: nacionalno mjesani brak

Post by ahuseino »

Neena wrote:
ahuseino wrote:
...
Meni to nije nimalo glupost, da u jednoj vjerskoj knjizi, kako velis dok opravdavas svoju, moze stajati nesto kao UDARI :shock: :? - ma i poezijom a nemoli cackalicom (a ovo cackalicom je veoma upitno i dosta zavisi o onome ko je preveo Kuran). Znas zasto, zato sto je otvoreno interpretaciji, pa kako je neko preveo cackalicom tako je Taliban preveo palijom. A kako god si ti, ili mi preveli cackalicom, tako se neko iz vana moze zaustaviti na onom ispred - udri .
...
Osjecam oBrambeni ton u tvom postu, izvinjavam se ako sam te uvrijedio. Nisam to radio niti ti inputirao ili te napadao. Meni je za postovati kada vidim nekoga da ima vjere pa u bilo sta.
Postujem vjernika, ali ne postujem niti cijenim religiju ili instituciju... Svakom svoje i sta mu/joj treba samo bez petljanja ili nametanja onom drugom.

Otisla si predaleko i presiroko... drago mi je da se imas cemu smijati :P . Ja valjda nisam toliko duhovit :wink:
Moja konstatacija, ovo sto sam ostavio sa mog posta... podebljano, je ono sto ja mislim da je izvor i dio srzi svog problema glede odnosa izmedju covjeka i zene u Islamu, sto je i dio teme, te kako se taj odnos interpretira ili cini nepripadnicima. Ti mozes biti emancipovana i zivjeti u emancipovanom drustvu, braku, ali to je tvoja sredina. To se vjerujem, ne moze reci za mnoge (mozda cak vecinu) druge pripadnice njeznijeg pola u Islamskom svijetu.
bijela

#1136 Re: nacionalno mjesani brak

Post by bijela »

ako ćete o nasilju nad ženama i religiji, molim vas, preselite se na temu http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=77348,
trebaju mi pametna forumaška mišljenja :-D

fala
detroit-mercy

#1137 Re: nacionalno mjesani brak

Post by detroit-mercy »

ahuseino wrote:
Neena wrote:
ahuseino wrote:
...
Meni to nije nimalo glupost, da u jednoj vjerskoj knjizi, kako velis dok opravdavas svoju, moze stajati nesto kao UDARI :shock: :? - ma i poezijom a nemoli cackalicom (a ovo cackalicom je veoma upitno i dosta zavisi o onome ko je preveo Kuran). Znas zasto, zato sto je otvoreno interpretaciji, pa kako je neko preveo cackalicom tako je Taliban preveo palijom. A kako god si ti, ili mi preveli cackalicom, tako se neko iz vana moze zaustaviti na onom ispred - udri .
...
Osjecam oBrambeni ton u tvom postu, izvinjavam se ako sam te uvrijedio. Nisam to radio niti ti inputirao ili te napadao. Meni je za postovati kada vidim nekoga da ima vjere pa u bilo sta.
Postujem vjernika, ali ne postujem niti cijenim religiju ili instituciju... Svakom svoje i sta mu/joj treba samo bez petljanja ili nametanja onom drugom.

Otisla si predaleko i presiroko... drago mi je da se imas cemu smijati :P . Ja valjda nisam toliko duhovit :wink:
Moja konstatacija, ovo sto sam ostavio sa mog posta... podebljano, je ono sto ja mislim da je izvor i dio srzi svog problema glede odnosa izmedju covjeka i zene u Islamu, sto je i dio teme, te kako se taj odnos interpretira ili cini nepripadnicima. Ti mozes biti emancipovana i zivjeti u emancipovanom drustvu, braku, ali to je tvoja sredina. To se vjerujem, ne moze reci za mnoge (mozda cak vecinu) druge pripadnice njeznijeg pola u Islamskom svijetu.
Najmanje u svemu ovome je bitno sta ti cijenis odnosno sta ne cijenis. Tema je bila mjesoviti brak, za i protiv. I kao sto se i moglo ocekivati svako onaj ko je protiv mjesovitog braka je odmah etiketiran kojekavim pridjevima.
Naj veci cinizam u svemu je, sto svaki puta kada se prica o braku izmedju muslimanke i muslimana odmah dezurni kriticari podastiru slike tipa taliban vs ugladjeni Europljanin ili nesto kao zar radije ne bi zivjela sa ugladjenim Eurpljaninom iz krscanske Europe (na cijoj se teritriji btw. svako malo odigra genocid vecih ili manjih razmjera) nego sa zadriglim vjerskim fanatikom koji ce te non stop terorizirati i na tebe vrecu metnuti da ko nindza hodas. Zar vasi kompleksi zaista sezu tako duboko. Zbog cega vazda poredite Eurpoljane krscane vs talibana, a zasto ne uporedite malo npr jednog Bosanca Muslimana sa krscaninom iz Afrike, gje je noramla zenu isprangijati, gdje zene imaju ili nemaju nikakva prava itd. Pateticni ste vise sa tom svojom laznom dilemom, oh zar ti nije bolje sa ovim ovakvim finin nego sa talibanom. :skoljka:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#1138 Re: nacionalno mjesani brak

Post by ladyblue18 »

I tako je jos jedna tema postala promasena.

Dovidjenja, i hvala lijepo na citanju.
Locked