mama zensko, a tata musko
nacionalno mjesani brak
- andolC
#1051 Re: nacionalno mjesani brak
ja sam iz mijesanog braka
- statix
#1052 Re: nacionalno mjesani brak
Objasni ljudima, kako su ljubav i sloboda najbitiniji......ili nisu...andolC wrote:ja sam iz mijesanog braka
-
callmethebreeeze
#1053 Re: nacionalno mjesani brak
nema tu konfuzije.Loulou wrote:ne unosi konfuziju u ionako razbijene redovecallmethebreeeze wrote:i ja sam musliman, koji ne vjeruje u boga.
statix, sto da ne.
mislim, bez zajebancije. ja pripadam muslimansko-bosanskom kulturnom nasljedju. odrastao sam uz islam, i upoznao sam jako puno dobrih strana te vjere. ne mora sve ni biti o nasilnom pokrivanju zena, sjeci ruku i sl.
- amrica
#1054 Re: nacionalno mjesani brak
Pandaa wrote: Ako si htjeo da uspijes u zivotu morao si biti u partiji, a ako si htjeo da budes u partiji nisi sigurno mogao ici na 5 dnevnih namaza vec si morao odbaciti sto vise svoje tradicije i obicaja.
Naivan si ako mislis da nije bilo tako.
A sad mozes ici na 5 namaza dnevno? Osim jedino ako radis u IZ i slicno, onda mozes, ali to se ne pika.
Imas neki posao, zivis od njega, i imas sefa koji te izrabljuje, i sad te jos sef mora placati za vrijeme dok si ti vjerskom obredu?
Plata se prima za 8 sati na poslu, ako imas srece, i imas pola sata pauze, i to ako imas srece. Sta radis za tih pola sata, tvoj izbor.
- ahuseino
#1055 Re: nacionalno mjesani brak
Pa sta znaci BITI (key word) vjernik (Musliman), a ne vjerovati u Boga...?callmethebreeeze wrote:nema tu konfuzije.Loulou wrote:ne unosi konfuziju u ionako razbijene redovecallmethebreeeze wrote:i ja sam musliman, koji ne vjeruje u boga.
statix, sto da ne.
mislim, bez zajebancije. ja pripadam muslimansko-bosanskom kulturnom nasljedju. odrastao sam uz islam, i upoznao sam jako puno dobrih strana te vjere. ne mora sve ni biti o nasilnom pokrivanju zena, sjeci ruku i sl.
- Loulou
#1056 Re: nacionalno mjesani brak
Kulturno/porodično naslijeđe, background, neke tradicijske vrijednosti su jedna stvar, a vjera u Boga/vjeroispovijest druga.callmethebreeeze wrote:mislim, bez zajebancije. ja pripadam muslimansko-bosanskom kulturnom nasljedju. odrastao sam uz islam, i upoznao sam jako puno dobrih strana te vjere. ne mora sve ni biti o nasilnom pokrivanju zena, sjeci ruku i sl.
Vjernik-ateista? Oksimoron.
EDIT:
Musliman (arapski: مسلم, turski: Müslüman, perzijski i urdu: مسلمان) je sljedbenik islama. Riječ musliman doslovno znači, "onaj koji se pokorava Bogu". Musliman se postaje izgovaranjem šehadeta: "Postoji samo jedan Bog i Muhammed je Njegov poslanik".
Last edited by Loulou on 18/06/2010 00:31, edited 1 time in total.
- statix
#1057 Re: nacionalno mjesani brak
Pa isti slucaj i sa mnom. Imam osjecaj da se to gura pod tepih, a ustvari vecina bosanaca (bosnjaka) su slicni nama. jer ja sam upoznao po selima ljudi koliko hoces i u okolini vikendice, i svi su ako ih pitas muslimani, ali svi peku rakiju...nema tu konfuzije.
statix, sto da ne.
Ljudi ne razumiju da neki obicaji su dio tog geografskog podrucja i nemaju veze sa vjerom. Lako je onom u Emiratima da ne pije alkohol, ali kod nas je seljaku rakija bila spas kad zareze zima...
- ahuseino
#1058 Re: nacionalno mjesani brak
Vi pricate o obicajima i etnickom folkloru. Znaci Muslimani ste po poDrijetlu, ne po vjeri... jer ove nemate, ne?statix wrote:Pa isti slucaj i sa mnom. Imam osjecaj da se to gura pod tepih, a ustvari vecina bosanaca (bosnjaka) su slicni nama. jer ja sam upoznao po selima ljudi koliko hoces i u okolini vikendice, i svi su ako ih pitas muslimani, ali svi peku rakiju...nema tu konfuzije.
statix, sto da ne.
Ljudi ne razumiju da neki obicaji su dio tog geografskog podrucja i nemaju veze sa vjerom. Lako je onom u Emiratima da ne pije alkohol, ali kod nas je seljaku rakija bila spas kad zareze zima...
- statix
#1059 Re: nacionalno mjesani brak
Ma sto se mene tice u rubriku, ako bude trebalo, krizat cu da sam ateista...poenta je da ce mnogi zaokruziti da su muslimani, iako su daleko od postivanja vjerskih propisa...
- Imamopobjednika
#1060 Re: nacionalno mjesani brak
Iako je moguce da odemo debelo u off, ali izvrsavanje vjerskih propisa nije uslov za pripadnost Islamu. Samim time svako ko zaokruzi da je musliman a ne izvrsava vjerske propise - nije pogrijesio.statix wrote:Ma sto se mene tice u rubriku, ako bude trebalo, krizat cu da sam ateista...poenta je da ce mnogi zaokruziti da su muslimani, iako su daleko od postivanja vjerskih propisa...
- macan prvi
#1061 Re: nacionalno mjesani brak
sanabe wrote:oooooooooooooooooooooooooooooo![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
jel ovo tema "Tehnicka definicija muslimana"
Sta ces ti na ovoj temi?
- Loulou
#1062 Re: nacionalno mjesani brak
Kako to? Ne vjeruje u Boga, nema veze s islamom, al' se "piše" k'o musliman?Imamopobjednika wrote:Iako je moguce da odemo debelo u off, ali izvrsavanje vjerskih propisa nije uslov za pripadnost Islamu. Samim time svako ko zaokruzi da je musliman a ne izvrsava vjerske propise - nije pogrijesio.
Je l' to da je više na papiru ili?
- Loulou
#1063 Re: nacionalno mjesani brak
sanabe wrote:
ne znam, znam samo da sam sjela na ringishpil u Hadzicima, to je zadnje cega se sjecam![]()
![]()
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#1064 Re: nacionalno mjesani brak
Tema je "nacionalno mjesani brak", za ostalo, bujrum na religiju, jer zadnje dvije stranice se mogu komotno tamo prebaciti.
-
staza
#1065 Re: nacionalno mjesani brak
Imamopobjednika wrote:Iako je moguce da odemo debelo u off, ali izvrsavanje vjerskih propisa nije uslov za pripadnost Islamu. Samim time svako ko zaokruzi da je musliman a ne izvrsava vjerske propise - nije pogrijesio.statix wrote:Ma sto se mene tice u rubriku, ako bude trebalo, krizat cu da sam ateista...poenta je da ce mnogi zaokruziti da su muslimani, iako su daleko od postivanja vjerskih propisa...
Pokušat ću nešto nabaciti prije spavanjca.
Tema je krajnje apstraktna, jer po čemu ćeš odrediti da je nečije dijete iz miješanoga ili čistoga braka.
Na koji ćeš način uskočiti i umiješati se u intimu toga djeteta: čime se zanimaju ljudi kod nas, pa to je nevjerovatno: tisuće će se potrošiti na izbore, a gladni ili penzioneri neće biti nahranjeni.
Vratimo se maltretiranju onih koji su manjina bilo gdje: na poslu, u školi, u folklornoj sekciji, u
kulturno-umjetničkom društvu, u stranci...
To je pitanje zakona: imamo u okruženju daleko razvijenije Srbiju i Hrvatsku, pa ni tamo manjinama nije prijatno (bez nabacivanja egaliteta i zluradosti u mome komentaru) živjeti: ne zato što je tamo ili ovdje još uvijek u glavama ljudi rat (jer se ljudi bore sa preživljavanjem a oni koji bi propagirali politički ili kulturološki javno mržnju i ne stignu to činiti, od trke za jeftinom zaradom), nego zato što je u pitanju prvobitna akumulacija kapitala, u kojoj većinski stanovništvo živi ne loše no izuzetno loše, i to se onda odražava na najbanalnijim temama.
Iste ili slične stvari dešavaju se u getoiziranim četvrtima u Francuskoj, SAD-u, Turskoj, Iranu, u kojima su manjine možda još gore maltretirane, pa se onda da bi se obranile dodatno homogeniziraju i kriminaliziraju bilo nacionalno ili vjerski...
Nećemo se lagati, i u mnogo razvijenijim zemljama, zna se ko pripada kojem sloju, a pogotovo u BiH, koja uz Makedoniju, na Balkanu i možda u Evropi, ima najmanji broj razvodâ, ali hajde da ne budemo maliciozni i da kažemo da su svi ti ljudi sretni ili pretežno sretni, i da kažemo da bračnoga nevjerstva malo ili nimalo ima, ili i ako ga ima da ono jednostavno čuva kasniju sigurnost braka omogućavajući da ne dođe do razvoda.
Ali budimo pošteni: koji bi partner stupio u brak sa partnerom, koji je: a) čistač, b) druge vjere i nacije, pa ma koliko isti bio lijep i pametan.
Pod a) se dokazuje da ljubav nema granica.
Šipak...
Pod b) se dokazuje da ćemo društvu pokazati da smo multikulturni, i zato još nećemo biti nevladino i politički plaćeni.
Šipak.
Sve sami ideali...
I mi svi sveci, i u BiH, i u svijetu.
Priča posebno dobija dimenziju, ako ustvrdimo, da nakon baze minimalne (po kojoj se ljudi nalaze i u kojoj pariraju jedno drugom i ispod koje ni jedno ni drugo neće ići od najobičnijega ljubakanja, preko seksa za noć, do braka) nadgradnju ljudi različito doživljavaju: jer se neko fascinira nečijom ljepotom pretežno, neko se fascinira pretežno nečijim poslom, a neko nekom jednostavno po načinu života odgovara.
- statix
#1066 Re: nacionalno mjesani brak
Eticki bas i nije ispravno, ali nije bitno...Imamopobjednika wrote:Iako je moguce da odemo debelo u off, ali izvrsavanje vjerskih propisa nije uslov za pripadnost Islamu. Samim time svako ko zaokruzi da je musliman a ne izvrsava vjerske propise - nije pogrijesio.statix wrote:Ma sto se mene tice u rubriku, ako bude trebalo, krizat cu da sam ateista...poenta je da ce mnogi zaokruziti da su muslimani, iako su daleko od postivanja vjerskih propisa...
Sustina je da meni nece puno znaciti ako sutra moja kcerka nadje muslimana za muza, jer to meni aspsolutno nista ne govori o njemu, pogotovo ne u Bosni. Ono sto cu gledati je kakav je k'o covjek, sta je postigao u zivotu, je li posten, da li je voli i cijeni itd...dakle, istinske vrijdnosti, a vjerska etiketa moze samo da zavara...Nece mi ni smetati, ako ona zbog njega predje na Islam, sve dok on ima nabrojane vrijednosti...
Medjutim, nesto razmisljam. Nase bi nane i pranane sigurno imale da kazu koju, o ljubavi i sklapanju brakova. Kao da su se sta pitale, a kao imas slobodan izbor od Boga. Sa 15-16 godina djevojcica nije dovoljno zrela da zna sta su ljubav, odgovornosti, obaveze itd...Pitanje je koliko su one zapravo bile uskracene za ljubav. Da su mogle birati "ljubav svog zivota", koliko bi danas imali mjesanih brakova. Ja sam siguran da bi ih bilo vise, obzirom na sastav stanovnistva BiH.
- vox-populi
#1067 Re: nacionalno mjesani brak
A sta ako su mu se svidjala ta imena? Ta ti opcija nije pala na pamet? Covjek bio ateista i svidjala mu se imena Milenko i Dragan. U cemu je tu problem? Kcerci je dao ime Azra, ali eto ona nije bila vrijedna pomena jer je izgleda locigno da jedan Dzemal imenuje svoju kcerku Azra, jer Dzemal po definiciji mora biti musliman. Dzemala se i ne pita sta misli, kako se osjeca, u sta vjeruje. Dovoljno je da kaze da je Dzemal pa se o njemu sve zna, ko je, sta je i cemu pripada.Pandaa wrote: Svako ima pravo da dadne dijetu ime kakvo zeli. Ali ako je nadijevanje podobnog imena djetetu uslov za uspijeh u jednom drustvu, e to je vec problem. Demal Bijedic je oba svoja sina imenovao koristeci srpaska imena... pitam se zasto...
- iz dna duše
#1068 Re: nacionalno mjesani brak
Djeca mojih prijatelja imaju jako neobična imena za naše podneblje. Ne bi mi nikada palo napamet da ih komentarišem...rodili su sebi svoju djecu i ko kaže da kao Bosanac i Bosanka moraju da daju djetetu arapsko, tursko, slavensko ime...Neka imena su nekome jednostavno lijepa i zažele da ga njihovo dijete nosi...Isto tako ne zamjerim onima koji SVOJOJ djeci daju imena, koja su vezana za jednu vjeru ili naciju-ako im se sviđa tako...svako po svome izboru.
- Dozer
#1069 Re: nacionalno mjesani brak
Kao rekoh prije par stranica, ime je samo to - ime.
- BarbaDue
#1070 Re: nacionalno mjesani brak
Sto, znaci ako ja zelim da se ozenim muslimankom i ako zelim da nemam dilemu i pravim kompromis sa zenom oko imena mog djeteta, ja ne zasluzujem vize, nemam sirike poglede, nisam tolerantan...ma dajte ne balegajte...Ljubicasta27 wrote:Sve dok imamo ovakve ljude i toleranciju i siroke vidike, ne trebaju nam ukinuti vizePandaa wrote:Sve dok se Mirzin i Suzanin sin Denis smatra kvalitetnijom robom(boljim djeteteom) od Harisovog i Emininog sina Bakira, imat cemo ovakve glupe teme i ljude zatrovane sovinizmom i stereotipima.statix wrote:Sve dok se djeca odgajaju u sovinisticko-nacionalnom duhu, bice polemike oko ovakvih gluposti.![]()
![]()
![]()
Dragi Boze...najbolje je da se ova tema zakljuca
O ovoj temi ne treba ni raspravljati, svi imamo svoje stavove i na tragu njih trazimo svoju srecu...ja zelim ozeniti muslimanku koja ce mi roditi malog muslimana...ti zelis da se zenis iz druge vjerske skupine...bujrum tvoj odabir i ja te u potpunosti podrzavam u tome ali nemoj me hebati u zdrav mozak i govoriti mi da sam ja ljakse a ti eto neki europljanin intelektualac.
Znaci potrebno je samo malo tolerancije, postuj mene koji zelim odrzati svoju tradiciju i ostati u moralnim okvirima, takođe ja cu postovati tebe koji si odabrao da se zenis sa zenom iz druge konfesije, ako hoces da ozenis nekog pedera i tu cu te podrzati (ali dva metra od mene
- Dozer
#1071 Re: nacionalno mjesani brak
I to je sva sustina cijele ove tarapane - individualno opredjeljenje svakog moguceg pojedinca/pojedinke.
E sad, neko ce reci da je okruzenje ili mahala taj faktor koji pojedincima diktira sta ce i kako ce sa svojim zivotom, pa cak i vezano za brak, a ja sam misljenja da je to ipak stvar individualne inteligencije, zelja i namjera, sto znaci da svako i vrlo individualno odlucuje da li ce i do koje ce mjere dozvolit ida mu se bilo ko petlja u zivot. Pa bili to samo roditelji, ili mahala, ili kompletno drustvo.
I tu je kraj price.
E sad, neko ce reci da je okruzenje ili mahala taj faktor koji pojedincima diktira sta ce i kako ce sa svojim zivotom, pa cak i vezano za brak, a ja sam misljenja da je to ipak stvar individualne inteligencije, zelja i namjera, sto znaci da svako i vrlo individualno odlucuje da li ce i do koje ce mjere dozvolit ida mu se bilo ko petlja u zivot. Pa bili to samo roditelji, ili mahala, ili kompletno drustvo.
I tu je kraj price.
- ja.neron
#1072 Re: nacionalno mjesani brak
Naše nane nikad se ne bi udale za tzv.vlaha jer su one više poštovale vjerske propise i poštovale tradicijustatix wrote: Eticki bas i nije ispravno, ali nije bitno...
Sustina je da meni nece puno znaciti ako sutra moja kcerka nadje muslimana za muza, jer to meni aspsolutno nista ne govori o njemu, pogotovo ne u Bosni. Ono sto cu gledati je kakav je k'o covjek, sta je postigao u zivotu, je li posten, da li je voli i cijeni itd...dakle, istinske vrijdnosti, a vjerska etiketa moze samo da zavara...Nece mi ni smetati, ako ona zbog njega predje na Islam, sve dok on ima nabrojane vrijednosti...
Medjutim, nesto razmisljam. Nase bi nane i pranane sigurno imale da kazu koju, o ljubavi i sklapanju brakova. Kao da su se sta pitale, a kao imas slobodan izbor od Boga. Sa 15-16 godina djevojcica nije dovoljno zrela da zna sta su ljubav, odgovornosti, obaveze itd...Pitanje je koliko su one zapravo bile uskracene za ljubav. Da su mogle birati "ljubav svog zivota", koliko bi danas imali mjesanih brakova. Ja sam siguran da bi ih bilo vise, obzirom na sastav stanovnistva BiH.
- iz dna duše
#1073 Re: nacionalno mjesani brak
Samo trebamo naučiti poštovati jedni druge, odnosno prihvatati nečije odluke kao pravo svakog pojedinca da odlučuje za sebe. Nekome je bitna vjera, tj. nacija, kod izbora partnera, nekome nije, poštujmo to. Niti jedni niti drugi nisu bolji ili lošiji zbog toga. Samo u djecu ne dirajte, djeca su djeca, rođena u ovakvom ili onakvom braku. Ako roditelji uspiju da ih odgoje kao dobre ljude, uspjeli su, nebitno jesu li "miješana" ili ne.
A garancije za brak svakako nema, tek se kasnije pokaže kakav brak imamo u stvari.
A garancije za brak svakako nema, tek se kasnije pokaže kakav brak imamo u stvari.
-
jOFLA
#1074 Re: nacionalno mjesani brak
ja.neron wrote:Naše nane nikad se ne bi udale za tzv.vlaha jer su one više poštovale vjerske propise i poštovale tradicijustatix wrote: Eticki bas i nije ispravno, ali nije bitno...
I tako mnoge ostajale tugovati za svojim prvim ljubavima, jer, vjerski propisi jel'te ne dozvoljavaju drukčije. A i nije red zbog tradicije i vjere, šta bi komšiluk o takvoj familiji rekao ? Sramota, udala se za kaurina. Ili, fuj čovjeka, oženio latinku.
- statix
#1075 Re: nacionalno mjesani brak
Eto tvoj zakljucak pokazuje koliko smo mi primitivan narod. Ti si uocio da su postovale obicaje, umjesto da uocis da su bile uskracene za izbor svoga zivotnog saputnika, bracnog DRUGA...ja.neron wrote:Naše nane nikad se ne bi udale za tzv.vlaha jer su one više poštovale vjerske propise i poštovale tradicijustatix wrote: Eticki bas i nije ispravno, ali nije bitno...
Nego, reci mi, hoces ti ispostovati taj obicaj ako imas kcerku tj. naci joj odgovarajuceg muslimana i poslati je od kuce sa 15 godina...