nacionalno mjesani brak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
osa

#1026 Re: nacionalno mjesani brak

Post by osa »

ladyblue18 wrote:
Raščupana wrote:Ova tema je zrela za ključ, nije u redu dozvoliti, uvrede, ali jedna vuče drugu, primitivizam je dubok, i ovo zaista vrijeđa ljudsku intiligenciju.
Ja je za sada kontrolisem, i kad primjetim da je preslo svaku granicu, e onda ce kljuc.
Tema kao tema je dobra, i ne zakljucavala je ja zbog par pojedinaca.

Do tada, ostaje otvorena.
a da zaposlite, dotičnu, možda se kad dođe na funkciju malo sredi pa promijeni nick...
bez_ideje

#1027 Re: nacionalno mjesani brak

Post by bez_ideje »

Sta vam je ljudi,sta ste za kljuc zapeli........to isto ko da pod tepih nesto guras uvijek.......Jel problem? Jest......Hocemo li raspravljati?-hocemo! Hocemo li biti dostojanstveni i kulturni? Prisezemo.......Ko ne bude...nek put putuje......Ne mozemo ovako u Evropu :mrgreen:
Mis mekinjas

#1028 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Mis mekinjas »

bez_ideje wrote:Sta vam je ljudi,sta ste za kljuc zapeli........to isto ko da pod tepih nesto guras uvijek.......Jel problem? Jest......Hocemo li raspravljati?-hocemo! Hocemo li biti dostojanstveni i kulturni? Prisezemo.......Ko ne bude...nek put putuje......Ne mozemo ovako u Evropu :mrgreen:
Pa može, nek neko otvori temu, prednosti i mane jednonacionalnih brakova.....

Ne možemo nikako šta čemo tamo, lijenim i primitivnim narodima, treba zatvoriti vrata svugdje..... :-) :roll: :roll: :sad:
Pandaa

#1029 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Pandaa »

statix wrote:@panda
Meni su i bratu dali medjunarodna imena, krko sam svinjetinu, mada je vise ne krakam jer nije zdrava, al' ponekad moze kulen, i opet sam bosanac, jer kakve veze imaju islamski propisi sa mojim nacionalnim identitetom...Ti mozes biti francuz a budista, ateista, musliman, hriscanin itd...tvoj izbor, nije bitno, ali si francuz kako god okrenes...
Nacionalni identitet nema veze sa Islamskim propisima. Vjera i nacija su dvije razlicite stvari.
To sto si krkao krmetinu nema veze sa time sto si bosanac, ali ima veze ako si musliman. I upravo je tvoj primjer najboji primjer onomadskog ulizivanja partiji.

Svako ima pravo da dadne dijetu ime kakvo zeli. Ali ako je nadijevanje podobnog imena djetetu uslov za uspijeh u jednom drustvu, e to je vec problem. Demal Bijedic je oba svoja sina imenovao koristeci srpaska imena... pitam se zasto... :skoljka:
osa

#1030 Re: nacionalno mjesani brak

Post by osa »

Pandaa wrote:
Meni su i bratu dali medjunarodna imena, krko sam svinjetinu, mada je vise ne krakam jer nije zdrava, al' ponekad moze kulen, i opet sam bosanac, jer kakve veze imaju islamski propisi sa mojim nacionalnim identitetom...Ti mozes biti francuz a budista, ateista, musliman, hriscanin itd...tvoj izbor, nije bitno, ali si francuz kako god okrenes...
Nacionalni identitet nema veze sa Islamskim propisima. Vjera i nacija su dvije razlicite stvari.
To sto si krkao krmetinu nema veze sa time sto si bosanac, ali ima veze ako si musliman. I upravo je tvoj primjer najboji primjer onomadskog ulizivanja partiji.

Svako ima pravo da dadne dijetu ime kakvo zeli. Ali ako je nadijevanje podobnog imena djetetu uslov za uspijeh u jednom drustvu, e to je vec problem. Demal Bijedic je oba svoja sina imenovao koristeci srpaska imena... pitam se zasto... :skoljka:

možda je čovjek nacionalno bio srbin ili se tako izjašnjavao..
Pandaa

#1031 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Pandaa »

osa wrote:
Pandaa wrote:

možda je čovjek nacionalno bio srbin ili se tako izjašnjavao..
E to je vec druga prica. Mozda sam ja istrcao pred rudu.
wewa

#1032 Re: nacionalno mjesani brak

Post by wewa »

volim jaspera juula i ja-poruke, pa evo jedna ja-poruka:

prvi mi je brak bio etnicki cist i kao takav slavno propao :D
sto ce reci da vjera, istovjetna barem po imenu i dijelu prakse, nije garant za opstanak veze.
na tom sam primjeru ucila o bitnim aspektima za kvalitetnu vezu i naucila da (meni) vjeroispovijest nije jedna od njih. a religiozna sam i vjera mi je oslonac.
sada sam u vezi s covjekom druge vjere i putovnice :) kako ce se veza razvijati, ne znam - ali znam da me cini sretnom i da njegovo ime, krstenica, ime kojim Boga doziva nema uticaja na nas odnos. pretpostavljam da bi se stvari mogle uslozniti ako jednog dana budemo imali dijete, ali ne sumnjam, ma niti trena, da se ljubavlju i razumijevanjem moze naci srednji put i harmonija u porodici.

sto se nasljedjivanja vjere tice - najveci broj ljudi zapravo naslijedi tradiciju, oni koji istinski drze do vjere ne moraju je naslijediti. da nije tako, ne bi bilo konvertita... a sve ih je vise.
Loulou

#1033 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Loulou »

@ahuseino, uglavnom se razumijemo.
Last edited by Loulou on 18/06/2010 00:02, edited 1 time in total.
statix

#1034 Re: nacionalno mjesani brak

Post by statix »

Pandaa wrote:

Ahh pa ti si isfrustriran primjerima iz prosolosti, sad mi je jasno...

Znaci muslimani jeli krmetinu i pili alkohol da bi se ulizivali partiji... :lol:

A kome sa onda danas ulizuju. Eno pola mi drugova, veceras nece pivu, navodno ramazan ce uskoro, pa nije u redu... :lol:
Jazz_Junkie

#1035 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Jazz_Junkie »

Pandaa, dosadan si.
statix

#1036 Re: nacionalno mjesani brak

Post by statix »

Moji su muslimani ateisti, ako vec moram reci, a pola familije su vjernici, ap ola nisu, ali svi smo "muslimani"... :D
Pandaa

#1037 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Pandaa »

statix wrote: Znaci muslimani jeli krmetinu i pili alkohol da bi se ulizivali partiji...
Upravo tako! Plus je bila cesta pojava da se djeci ne nadijevaju nasa imena nego srpsko hrvatska. Dezmal Bijedic je najbolji primjer za to.
Ako si htjeo da uspijes u zivotu morao si biti u partiji, a ako si htjeo da budes u partiji nisi sigurno mogao ici na 5 dnevnih namaza vec si morao odbaciti sto vise svoje tradicije i obicaja.
Naivan si ako mislis da nije bilo tako.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#1038 Re: nacionalno mjesani brak

Post by ladyblue18 »

@ Pandaa - opomena pred ban! Pa ti sad izvoli i dalje
Loulou

#1039 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Loulou »

statix wrote:
Moji su muslimani ateisti, ako vec moram reci, a pola familije su vjernici, ap ola nisu, ali svi smo "muslimani"... :D
U prošlom sistemu su postojali Muslimani i muslimani.
Ali... :lol: kako biti musliman ateista? Biti musliman je stvar vjeroispovjesti. Ili jesi, ili nisi (baš k'o LAV) :D
Mis mekinjas

#1040 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Mis mekinjas »

statix wrote:
Mi smo miješani, do bola, neki bi se zgrozili....
Ali sretna porodica....

A uz sve smo KOMUNJARE.... i skupljamo Titove sličice....... :D :D :D 8-) :dance: :dance:
I slavimo sve, i 1. maj, 29. novembar i Bajram, i sve Božiće i Uskrse.....
jOFLA

#1041 Re: nacionalno mjesani brak

Post by jOFLA »

Pandaa wrote:

Ovo implicira da je jedini mogući razlog što su razne Mirze, Edini, Amele, Behare, Zumre, itd, jeli krmetinu i odrekli se vjerskih običaja i vjerske tradicije samo zato što su se htjeli ulizivati partiji, a ne zato što su nisu vjerovali u boga. Bilo je moj Pandaa dosta ateista i prije Drugog svjetskog rata, i danas već četvrtu pa i petu generaciju ateista koji su rođeni od roditelja i nane i dede ateista, pa su i oni sami ateisti.
bez_ideje

#1042 Re: nacionalno mjesani brak

Post by bez_ideje »

Sto ispreskaka Pandaaa sve sto te demantuje,a?
Sta su srpska imena? Ustvari nemoj radje,dovoljno sam procitala na temi o imenima.......
Zasto bi Dzemal Bijedic dao djeci tradicionalno muslimanska imena ako se nije tako osjecao ?
Evo meni se dopadaju Sergej i Aljosa....kome se ja to ulizujem?
Jel ime cini muslimana?
Zar zaista mislis da je neki musliman ,vjernik....krkao krmetinu ?
Cemu insistiranje na homogenim brakovima potomaka ,ako sami ne njeguju vjeru ? Mislis da ce brak tu nesto promijeniti?
Pandaa ,neces imenom uciniti muslimana od djeteta,to nek ti je kristalno jasno :)
ahuseino

#1043 Re: nacionalno mjesani brak

Post by ahuseino »

Pandaa wrote:
statix wrote: Znaci muslimani jeli krmetinu i pili alkohol da bi se ulizivali partiji...
Upravo tako! Plus je bila cesta pojava da se djeci ne nadijevaju nasa imena nego srpsko hrvatska. Dezmal Bijedic je najbolji primjer za to.
Ako si htjeo da uspijes u zivotu morao si biti u partiji, a ako si htjeo da budes u partiji nisi sigurno mogao ici na 5 dnevnih namaza vec si morao odbaciti sto vise svoje tradicije i obicaja.
Ne diraj Dzemala Allaha ti tvog... eto...
statix

#1044 Re: nacionalno mjesani brak

Post by statix »

Pandaa wrote:
Veze ti nemas o tradiciji...
statix

#1045 Re: nacionalno mjesani brak

Post by statix »

Loulou wrote:
statix wrote:
U prošlom sistemu su postojali Muslimani i muslimani.
Ali... :lol: kako biti musliman ateista? Biti musliman je stvar vjeroispovjesti. Ili jesi, ili nisi (baš k'o LAV) :D
Ma znas vec na sta mislim... :D lafo musliman...kao sto su i oni lafo katolici, pravoslavci ird...bosanac prilagodio kako njemu pase... :D
callmethebreeeze

#1046 Re: nacionalno mjesani brak

Post by callmethebreeeze »

i ja sam musliman, koji ne vjeruje u boga.
:D
jOFLA

#1047 Re: nacionalno mjesani brak

Post by jOFLA »

Loulou wrote:Ali... :lol: kako biti musliman ateista?
Nikako. Ili si musliman(ka) ili ateista. Ne ide zajedno. ALi si još uvijek Bosanka ili Bosanac.
Last edited by jOFLA on 18/06/2010 00:17, edited 3 times in total.
Loulou

#1048 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Loulou »

statix wrote:bosanac prilagodio kako njemu pase... :D
:lol:
kužim, naravno.
statix

#1049 Re: nacionalno mjesani brak

Post by statix »

callmethebreeeze wrote:i ja sam musliman, koji ne vjeruje u boga.
Znaci da se tako izjasnjavam u buducnosti... :D
Loulou

#1050 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Loulou »

callmethebreeeze wrote:i ja sam musliman, koji ne vjeruje u boga.
ne unosi konfuziju u ionako razbijene redove :D
Locked