muha_sa wrote: kod tebe sve patetika
evo moj primjer
sin mi se ženi i šta cu vec kontat gdje ce u postanare

neŠ valjda sa mnom

odem kod Havane i on me nagovori da ga (sina i snahu) uvalim u kredit i nek kupe sebi stan

poslušah ga--mašala
nešto malo ja pogurali--ostatak kredit na 7 godina. Još dvije godine i vozdra--neJma više kredita
jebo racunicu--ne misli ga prodavat a i ako ga proda bezklinac--može samo veci kupit.
Ekonomski pokazatelj--živi u svom stanu a ne po nekakvim iznajmljenim i precjenjenim cumezima
Druškane, nek su ti nasljednik i snaha živi i zdravi, da zapamtite unučadi i sve najbolje od njih.
A sad malo egzaktnih činjenica, iliti matematike: kupljen je dakle stan na rok od 7 godina. Uporedi koliko ste taj stan platili (lupam - 100 milja), a koliko će nasljednik i snaha vratiti sa kamatama: minimalno 130 milja, jel tako?
Nisu li mogli 7 godina štedjeti
kao što su inače morali izdvajati novac za ratu kredita (jednostavno otvoriš novi račun i postaviš nalog da svakog mjeseca novac odvaja tamo, pa za taj novac zaboraviš i ne diraš ni za živu glavu)? Za tih 7 godina bi dali
za kiriju nekih 20 000 KM (nađeš nenamješten stan za 250 recimo, što je cca 3 milje godišnje), a
za kamate u istom periodu će dati 30 000. Eto ti računice, ostaje ti 10 milja. Dobro, tvoj primjer nije reprezentativan jer se radi o kratkom roku otplate, tako da su i kamate manje a i rizik gubitka posla. Al svejedno, postoji razlika.
Dobro, tu nisam ukalkulisao promjenu vrijednosti stana, ali u principu, teško je više za ovo područje očekivati da će doći do značajnijeg rasta cijena. Omladina ode vani, tek nas očekuje stagnacija cijena nekretnina...