Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#451 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

I sto je najgore - to je tudje. Ne pitas se ni sta ni kako. Tu si mjesec koji si platio. Ili godinu, ako se dogovoris. Gazda stana/kuce raspolaze sa istim i on odlucuje hoce li prodati, renovirati ili sta vec, pa se vrlo lahko moze desiti da dobijes sut kartu.
Sve u svemu, placanje nicega. Kamata na nesto sto je dugorocno jedno veliko nista.
Gojeni H

#452 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Gojeni H »

prog321 wrote:Belgija i Bosna nije isto.
Morate to razumiti.

U Belgiji se isplati kupovati stan. Kod nas ne.
Ne jos.
Ma, nisam siguran da se sada isplati uzimati i u Belgiji. U vecini evropskih zemalja i Chemeriki je povrat para takav da mi treba 25-30 godina da dobijem pare nazad, ne racunajuci inflaciju, i ne racunajuci ulaganje u odrzavanje stana. Kupovati ga pa izdavati je taraba.
Uostalom, jedan je forumas koji se inace bavi tom ekonomijom visoke klase, skoro rekao da se u nekretnine sada ne ulaze. Ja mu vjerujem.

Tajland je aktuelan kazu. Povrat novca oko 15% :D

U Tuzli kakve su nabili cijene do 2010., takve su i danas ili nize.
Last edited by Gojeni H on 29/12/2015 13:28, edited 1 time in total.
HAVANA

#453 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by HAVANA »

Mozda najbolji primjer kako pametno iskoristiti skromna primanja.Evo muhin sin,znam kako je sve i slo i sta je kupio.Mnogi bi ga demoralisali pricom ali on je pametno odlucio uz ne preveliko opterecenje dosao jos malo pa do vlastitog krova nad glavom.Lete godine.Evo muha,reci,je li se pokajao i je li bolje da je rentao? Evo i dijete je tu,trebace veci...dok ovaj otplati ,moze uzeti veci uz isto opterecenje, koje realno nije preveliko.Sto prije kupis,bolje prodjes.I sto manji rok,i po cijenu stiskavca u stanu. :D
dust in the wind

#454 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by dust in the wind »

The BEN10 wrote:
dust in the wind wrote:
Morate to razumiti.
Ne jos.
da nisam clan ovog furuma ne bih znala da je besmisleno što živim u svom stanu... I što sam se prije godinu dana prestala potucati po zakupljenim stanovima. očito je to pametnija odluka po nekim :run: vela havle :izet:
Osim patetike, imaš li konkretne ekonomske pokazatelje o tome koliko si dobro prošla? ;-)
mnogo pametuješ po ovom forumu...bolje da kažem preseravaš se. pa nek banuju ako hoće :sax:
prog321

#455 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by prog321 »

Ako mozes izgurati stan za 7 godina, onda to uvijek ima smisla.
Ako mozes bilo sta otplatiti u 7 godina, ima smisla :-D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#456 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Truba »

The BEN10 wrote:
Black swan wrote:pa ljudi moraju jesti...to sto nama neko skuha i smrdi citav stan
a oni odu u restoran je stvar izbora a svi moramo jesti
Aferim, samo naprijed!
Nadam se i da ne jedeš svašta: valjda je kavijar mjera... ;-)
posljednji put sam jeo u restoranu 2012 i to na ljeto na moru
ja fakat ne znam sta je a vama ljudima na forumu

eno tamo se kolju na temi o zimskim gumama peodjem parkinghom rijetki imaju gume kako valja

ovdje se koljemo oko kredita ja vam navodim kako ljudi zive oko mene
i kako se stednja ne isplati i kako se SADA zivi a ne sutra ili jucer
mene ovdje pilate

imam peijatelja koji je preotiv kredita i znam kako zivi
djeci igracke ne kupi
s druge strane ljudi slicnih primanja zive ko lordovi
zaduzeni su
prvi ceka za stan da neko umre pa da nadoda pare i otkupi pola
drugi imaju stan sada
muha_sa

#457 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by muha_sa »

kakvi pokajo :-D imaju svoj stan za koji mogu uzet iste pare a ono što je otišlo na kamate dali bi za kirije i pitanje je koliko bi do sad puta selili :-)
prog321

#458 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by prog321 »

Gojeni H wrote:
Morate to razumiti.

Ne jos.
Ma, nisam siguran da se sada isplati uzimati i u Belgiji. U vecini evropskih zemalja i Chemeriki je povrat para takav da mi treba 25-30 godina da dobijem pare nazad, ne racunajuci inflaciju, i ne racunajuci ulaganje u odrzavanje stana. Kupovati ga pa izdavati je taraba.
Uostalom, jedan je forumas koji se inace bavi tom ekonomijom visoke klase, skoro rekao da se u nekretnine sada ne ulaze. Ja mu vjerujem.

Tajland je aktuelan kazu. Povrat novca oko 15% :D

U Tuzli kakve su nabili cijene do 2010., takve su i danas ili nize.
Slusaj, Nemal broj ljudi u Belgiji dobije kamatu manju od 0.5 %.
Uzmes kredu na 20 godina i lagano otplacujes. Tamo je i renta skupa. Ovako te mjesecna rata izadje manje.

Kod nas to nije slucaj jer imamo uzasno visoke kamate. 5 do 7 %.
A cijena unajmljivanja je niska. Preniska.
Tomahawk11
Globalni moderator

#459 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

muha_sa wrote:kakvi pokajo :-D imaju svoj stan za koji mogu uzet iste pare a ono što je otišlo na kamate dali bi za kirije i pitanje je koliko bi do sad puta selili :-)
:thumbup:
HAVANA

#460 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by HAVANA »

Morate to razumiti.

Ne jos.

U belgiji se sve manje isplati a kod nas kako nadjes.Ja prije par mjeseci kupio u centru grada stan,prije mezar nego stan :-) eno ga ko pista,jos par dana.Fantasticne mogucnosti i za rentanje i za iznajmljivanje.U belgiji za taj novac ne mogu nista kupiti.Da ima,kupio bi,imam i saru.Ima i gore dobrih prilika, ali sa ciframa od kojih se mozes dobro nasekirati,a ne volim situacije koje ne mogu brzo rijesiti.
HAVANA

#461 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by HAVANA »

prog321 wrote:Ako mozes izgurati stan za 7 godina, onda to uvijek ima smisla.

A ako imas povrat investicije od 7 do 10 godina,e to je pljacka. :D Samo tesko nac. :roll:
Pirija

#462 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Pirija »

neka mashalla samo vi iznamljujte :izet:
Raigor Stonehoof

#463 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Raigor Stonehoof »

Tomahawk11 wrote:
Raigor Stonehoof wrote:pa zaduzeni moji drugovi, ne moze i jare i pare :D

uvalili bi se u stambeni kredit, a pricaju o nekim putovanjima, telefonima, minusima, kako je njima dobro...

Uzmimo da dvije osobe imaju istu platu. Osoba A se kreditno zaduzi na 20 godina i kupi stan, osoba B ne. Osoba A placa 700 KM ratu za stan, osoba B placa 250 KM kiriju.

20 narednih godina osoba A zivi nizim zivotnim standardom, sa nizim primanjima, strahuje od svakog manjeg previranja u firmi, jer ako nakon 15 godina ostane bez posla, ode joj sve u kurac, moze se ubit.

Osobi B pri tome ostaje vise sredstava za sebe, lagodniji i mirniji zivot. Ako i ostane bez posla, svalit ce se kod nekog (isto kao osoba A), ali nece izgubiti nista za sta je crncio 15 godina i zbog cega mu je porodica zivjela tesko.

Nakon 20 godina osoba A je pred smrt od sekiracije, i strefi je infarkt od radosti kad joj u banci kazu da je kredit otplacen. Dok osoba B i dalje zdrava i psihicki stabila zivi u svom stanu koji joj je ostao od roditelja :D
Sve je to lijepo, bajno, sjajno....s tim da si presutio ono sto ti nije bilo cejf napisati :D
Redom....bez osoba A i B, nego stvarni likovi.
Sa 38 godina cu imati svoj stan. Uopste nije tako stresno kao sto pricas, nije mi rata 700 KM. Zivim normalno, idem i na ljetovanje i na zimovanje, kako mi cejf. Posao moze svako izgubiti, ali nije secer u vodu. Naci cu drugi, imam kvalifikacije, pa se ne bojim. I ne ide to bas tako - izgubis posao, gubis stan. Pa moze, ako si bas levat.
S druge strane, ti kao podstanar mozes uvijek ocekivati da ce gazda doci i reci: prodajem stan, renoviram, bla bla....kupi se i dalje....pa nisi lastavica :P

Ne moze rentanje stana biti bolja opcija od kupovine, ali bas nikako. Onda bi najbolje bilo sve rentati: auto, odjecu, obucu....jbg, sto ce nam sta.
svaka tebi cast pa si na danasnjem vaktu tako siguran u svoj posao, a pogotovo da bi bez problema nasao drugi. sta ti bakir dodje? :D ili si bas neki deficitaran kadar za kojim uvijek ima potrebe. ja nisam.

ne moze ni posudjivanje 90.000 a vracanje 150.000 biti dobra opcija da jebe rak raka. da su kamate manje da pa da vratis 100-105 hiljada, i mogao bih shvatit. ali hranit lihvare a-a.
madner

#464 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by madner »

Pa nisu akcije.

Ljudi bi i nizak rizik i brz profit. :roll:

BiH podstanar = ni na nebu ni na zemlji. Neki dan sam izbacio jednog podstanara jer mi se nije obracao sa stovanjem, odkazni rok 7 dana. :D
Gojeni H

#465 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Gojeni H »

muha_sa wrote:
evo moj primjer :-D
sin mi se ženi i šta cu vec kontat gdje ce u postanare :( neŠ valjda sa mnom :-) odem kod Havane i on me nagovori da ga (sina i snahu) uvalim u kredit i nek kupe sebi stan :-) poslušah ga--mašala :-D
nešto malo ja pogurali--ostatak kredit na 7 godina. Još dvije godine i vozdra--neJma više kredita :-D
jebo racunicu--ne misli ga prodavat a i ako ga proda bezklinac--može samo veci kupit.

Ekonomski pokazatelj--živi u svom stanu a ne po nekakvim iznajmljenim i precjenjenim cumezima
Kod nas je takva kultura a i premala je zemlja, tako da svako gleda da ima svoj krov nad glavom.
Da sincina svakih 3-4 godine mijenja poslove ili projekte, a s tim i gradove, onda bi vjerovatno drugacije pricao.
Gojeni H

#466 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Gojeni H »

HAVANA wrote:
prog321 wrote:Ako mozes izgurati stan za 7 godina, onda to uvijek ima smisla.

A ako imas povrat investicije od 7 do 10 godina,e to je pljacka. :D Samo tesko nac. :roll:
Bilo je u dobar vakat. Kraj 90-ih, ali bilo pa proslo ... sad radnja i stanova koliko hoces zjape prazni.
Raigor Stonehoof

#467 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

dust in the wind wrote:
Morate to razumiti.

Ne jos.
da nisam clan ovog furuma ne bih znala da je besmisleno što živim u svom stanu... I što sam se prije godinu dana prestala potucati po zakupljenim stanovima. očito je to pametnija odluka po nekim :run: vela havle :izet:
to NIJE tvoj stan u narednih 20ak godina ;)
dust in the wind

#468 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by dust in the wind »

Raigor Stonehoof wrote:
dust in the wind wrote:
Morate to razumiti.

Ne jos.
to NIJE tvoj stan u narednih 20ak godina ;)
reci čiki mjau... :lol:
Raigor Stonehoof

#469 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

reci ce tebi banka svasta nesto ako nedajboze ne mognes placati ratu prije nego ga otplatis ;)

najlakse je zivjeti u svijetu maste
Tomahawk11
Globalni moderator

#470 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

Raigor Stonehoof wrote:
Tomahawk11 wrote:
Raigor Stonehoof wrote:pa zaduzeni moji drugovi, ne moze i jare i pare :D

uvalili bi se u stambeni kredit, a pricaju o nekim putovanjima, telefonima, minusima, kako je njima dobro...

Uzmimo da dvije osobe imaju istu platu. Osoba A se kreditno zaduzi na 20 godina i kupi stan, osoba B ne. Osoba A placa 700 KM ratu za stan, osoba B placa 250 KM kiriju.

20 narednih godina osoba A zivi nizim zivotnim standardom, sa nizim primanjima, strahuje od svakog manjeg previranja u firmi, jer ako nakon 15 godina ostane bez posla, ode joj sve u kurac, moze se ubit.

Osobi B pri tome ostaje vise sredstava za sebe, lagodniji i mirniji zivot. Ako i ostane bez posla, svalit ce se kod nekog (isto kao osoba A), ali nece izgubiti nista za sta je crncio 15 godina i zbog cega mu je porodica zivjela tesko.

Nakon 20 godina osoba A je pred smrt od sekiracije, i strefi je infarkt od radosti kad joj u banci kazu da je kredit otplacen. Dok osoba B i dalje zdrava i psihicki stabila zivi u svom stanu koji joj je ostao od roditelja :D
Sve je to lijepo, bajno, sjajno....s tim da si presutio ono sto ti nije bilo cejf napisati :D
Redom....bez osoba A i B, nego stvarni likovi.
Sa 38 godina cu imati svoj stan. Uopste nije tako stresno kao sto pricas, nije mi rata 700 KM. Zivim normalno, idem i na ljetovanje i na zimovanje, kako mi cejf. Posao moze svako izgubiti, ali nije secer u vodu. Naci cu drugi, imam kvalifikacije, pa se ne bojim. I ne ide to bas tako - izgubis posao, gubis stan. Pa moze, ako si bas levat.
S druge strane, ti kao podstanar mozes uvijek ocekivati da ce gazda doci i reci: prodajem stan, renoviram, bla bla....kupi se i dalje....pa nisi lastavica :P

Ne moze rentanje stana biti bolja opcija od kupovine, ali bas nikako. Onda bi najbolje bilo sve rentati: auto, odjecu, obucu....jbg, sto ce nam sta.
svaka tebi cast pa si na danasnjem vaktu tako siguran u svoj posao, a pogotovo da bi bez problema nasao drugi. sta ti bakir dodje? :D ili si bas neki deficitaran kadar za kojim uvijek ima potrebe. ja nisam.

ne moze ni posudjivanje 90.000 a vracanje 150.000 biti dobra opcija da jebe rak raka. da su kamate manje da pa da vratis 100-105 hiljada, i mogao bih shvatit. ali hranit lihvare a-a.
10 godina na ovom poslu. Prije toga bio na jednom nekih pola godine.
Vidi, nista nije 100 % sigurno, ali vjerujem u sebe.
Kakav Bakir, politika i ja se nismo sreli ni u putu. Da mogu biti djoner i gutati politicka sranja, imao bih vilu, a ne stan :-D ali sve to ima svoju cijenu, tako da ne bih, bolje ovako.
Vidi, nisam ni ja za neko nerezonsko zavaljivanje. Spomenuo sam negdje na pocetku teme tipa koji je uzeo 300 000 stambeni kredit, a vraca 800 000 na 30 godina. To nije normalno. Cijena koju placa je bolesna.
Tacno je da su kod nas enormno visoke kamate. Za to bi prije svega trebali da krivimo drzavu, ona nam je obezbijedila nizak kreditni rejting, pa dobijamo skupu lovu. No, moramo kalkulisati s onim sto imamo. Nemoj kupovati stan od 100 000. Kupi od 70 000. Nisi ga odmah kupio, imas neke ustedjevine, recimo 20 000, sto znaci da ti treba 50 000. To je vec prihvatljivija opcija. Problem je sto kod nas raja hoce odmah, preko noci trosoban stan. Jbg. Moze, ali ako si Bakirov :D
madner

#471 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by madner »

Banka je razumnija od prosjecnog gazde. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#472 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by _BataZiv_0809 »

muha_sa wrote:nemojte ba sa Havanom na ovu temu :-)
vecina vas piše nešto što je cuo/la od jarana, tetke, mame..................................Havana sve što napiše piše iz licnog iskustva, covjek živi u Sarajevu--Bosna i Hercegovina--ne u Belgiji :-)

nisam Havanin niti iciji advokat vec Havanu uživo znam i znam da piše svoja iskustva.
I je li on onaj sijedi kravataš :D
muha_sa

#473 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by muha_sa »

_BataZiv_0809 wrote:
vecina vas piše nešto što je cuo/la od jarana, tetke, mame..................................Havana sve što napiše piše iz licnog iskustva, covjek živi u Sarajevu--Bosna i Hercegovina--ne u Belgiji :-)

nisam Havanin niti iciji advokat vec Havanu uživo znam i znam da piše svoja iskustva.
evo nas u Fojnici :)
Havana nema naocale

Image
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#474 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by mali_milojica »

The BEN10 wrote:
mali_milojica wrote:Da se ponovim,nemam minus na limitu.
Imam kredit za stan jos 9 godina (hocu da imam svoje,ako ne mognem placati prodam,banci njeno,ostatak meni,izadze kao stednja)
Halali na sekundu: recimo da si podigao kredit od 100 milja na 15 godina i njime kupio stan. U narednih 15 godina trebaš lupam vratiti 150-160 milja. Dogodi se, nedaj Bože, da za 10 godina (tj. 2/3 otplatnog roka) izgubiš posao, koliko "ušteđevine" imaš prema svojoj računici? :roll:
Do tada si vratio 2/3, dakle 100-110 milja, taman onoliko koliko vrijedi stan. A ti dužan još 50-60 milja. Koja crna ušteđevina!? :-D
Reci cu ti ja kako sam kupio stan.
15k imao ustedjevine,digao 70k na kredit od 15 godina,600 rata. Platio stan 85k u odlicnom naselju,odlicna gradnja. Covjeku se zurilo za pare,realno je stan vrijedio cca 100k.
Nakon 6 godina otplate,sad da zapne,banci sam duzan oko 50k glavnice,to im platim prodajom stana,sve preko je moje
;-)
HAVANA

#475 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by HAVANA »

muha_sa wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

evo nas u Fojnici :)
Havana nema naocale

Image
:shock: Nemam ja volku kitu.Pantole mu male. :lol:
Post Reply