Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#26 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Bodkin »

dinooh wrote:Nemaju ni Hrvati slobodan pristup trzistu rada u EU jos. Tek 1.7.2015 ja mislim. Ali je papirologija sigurno laksa u HR nego u BiH
netacno. razlicito je od zemlje do zemlje. u njemackoj je 07.2015. u svedskoj imaju sad vec. u austriji nece imati do 2020. po eu zakonu svaka zemlja ima diskreciono pravo da stavi zabranu na pristup trzistu rada do 7 godina novim clanicama. austrija npr to radi svima
Bodkin

#27 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Bodkin »

Baton_Ilirski wrote:
AlfaKentaur wrote:Odlivu hrvata doprinosi njihov pasos odnosno mogucnost putovanja i rada u EU drzavama. Zasto bi neki hrvat se ovdje patio kad moze bez problema naci posao u Njemackoj, Kanadi itd...
To bi mozda bio jedan od bitnih razloga, ako ne i glavni zbog kojeg oni iseljavaju
zanimljivo. kanada je 29 eu clanica? :D
dinooh

#28 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by dinooh »

Bodkin wrote:
dinooh wrote:Nemaju ni Hrvati slobodan pristup trzistu rada u EU jos. Tek 1.7.2015 ja mislim. Ali je papirologija sigurno laksa u HR nego u BiH
netacno. razlicito je od zemlje do zemlje. u njemackoj je 07.2015. u svedskoj imaju sad vec. u austriji nece imati do 2020. po eu zakonu svaka zemlja ima diskreciono pravo da stavi zabranu na pristup trzistu rada do 7 godina novim clanicama. austrija npr to radi svima
Nisam znao to, ali eto za Njemacku sam bar pogodio. Ali opet ce prije u Njemacku nego u Svedsku. Bar sa mojih krajeva se ide najvise u Njemacku.
zrakomlat

#29 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by zrakomlat »

walter kurtz wrote:Samo vijeće ministara ce ostati
:lol:
Sociolog

#30 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Sociolog »

Dosta raje iz Bosanske krajine, koji imaju hrvatske papire masovno idu, a ne znam vala da li iko doseljava u Bosnu, osim arapskih i turskih studenata koji kad zavrse fakultete u velikoj mjeri odlaze odavde
Baton_Ilirski

#31 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Baton_Ilirski »

Bodkin wrote:
zanimljivo. kanada je 29 eu clanica? :D
Nije toliko bitno, smisao je covjek pogodio da idu zbog pasosa/putovnice koji ima neku vrijednost u tim zemljama, tj lakse se useljavaju nego mi ostali samo sa bosanskim pasosom
homega

#32 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by homega »

Sociolog wrote:Dosta raje iz Bosanske krajine, koji imaju hrvatske papire masovno idu, a ne znam vala da li iko doseljava u Bosnu, osim arapskih i turskih studenata koji kad zavrse fakultete u velikoj mjeri odlaze odavde
Ili dostavi konkretne dokaze da Hrvati iz BiH "MASOVNO" napuštaju BiH, ili prestani sa ovakvim zapaljivim pisanjem
Baton_Ilirski

#33 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Baton_Ilirski »

Sociolog wrote:Dosta raje iz Bosanske krajine, koji imaju hrvatske papire masovno idu, a ne znam vala da li iko doseljava u Bosnu, osim arapskih i turskih studenata koji kad zavrse fakultete u velikoj mjeri odlaze odavde
Ostane Turaka vala, rade za neke organizacije ozene se Bosankama..ali njihov broj odnosno ukupan broj svih koji se dosele u BiH mislim cini par promila svega od broja ovih koji odsele iz zemlje
Sociolog

#34 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Sociolog »

nije zapaljivo pisanje uopste, to je problem Bosne i Hercegovine... pa ljudi masovno u Livanjskom kantonu napustaju drzavu...NIKO NISTA NE PODUZIMA..
Baton_Ilirski

#35 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Baton_Ilirski »

homega wrote:
Ili dostavi konkretne dokaze da Hrvati iz BiH "MASOVNO" napuštaju BiH, ili prestani sa ovakvim zapaljivim pisanjem
Trebalo bi neke brojeve imati da vidimo "pije li vode" postavljena teza, to si upravu definitivno
Baton_Ilirski

#36 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Baton_Ilirski »

Sociolog wrote:nije zapaljivo pisanje uopste, to je problem Bosne i Hercegovine... pa ljudi masovno u Livanjskom kantonu napustaju drzavu...NIKO NISTA NE PODUZIMA..
Kako znas to za Livanjski kanton, imas li brojeve..ko ce da poduzima sta, napisah ti na prethodnoj stranici da u zadnje dvije godine iz moje mahale otislo 20 Bosnjaka u inostranstvo da zivi.. nije to fenomen na koji bosanski Hrvati imaju ekskluzivno pravo
moke_017

#37 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by moke_017 »

Ja im zavidim, što mogu otići lakše iz BiH, u svemu su u prednosti u odnosau na nas :sad:
homega

#38 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by homega »

Sociolog wrote:nije zapaljivo pisanje uopste, to je problem Bosne i Hercegovine... pa ljudi masovno u Livanjskom kantonu napustaju drzavu...NIKO NISTA NE PODUZIMA..
Šta znači "masovno" ponavljam pitanje? Koliko je stanovništva napustilo BiH iz livanjskog kantona, a koliko Hrvata, obzirom da je tema o Hrvatima?

Imaš li ikakve statističke podatke, ikakve druge imalo relevantne informacije koje mogu potvrditi tvoje podmetanje i insinuacije?
Sociolog

#39 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Sociolog »

Mislio sam na ljude svih nacionalosti koji imaju Hrvatske papire..pa i srbi iz Kninske krajine, napustaju na osnvu hrvatskih papira, i idu vani(bez obzira u kojoj se drzavi zivjeli Srbiji, Bosni, ili su se kratko vratili u Hrvatsku)

http://glasbrotnja.net/vijesti/bosna-i- ... mislavgrad
SaraFina

#40 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by SaraFina »

Livno je od pamtivijeka pećalbarski kraj.
dinooh

#41 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by dinooh »

Evo nesto o tome
http://glasbrotnja.net/vijesti/bosna-i- ... mislavgrad
Mozda brojke nisu tacne, ali sigurno ima istine.
Baton_Ilirski

#42 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Baton_Ilirski »

moke_017 wrote:Ja im zavidim, što mogu otići lakše iz BiH, u svemu su u prednosti u odnosau na nas :sad:
Koje NAS?
Sociolog

#43 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Sociolog »

dovoljan mi je podatak da 8 kolegica s hrvatskim papirama(bez obzira na nacionalost, ali u najveoj mjeri bh Hrvati, su čim su završili 2013 godine, i nakon odrađenog staža već sad rade u Njemačkoj)...oni mogu raditi različita zanimanja...iskreno da ne ulazimo u preveliku raspravu,ali enormno je poveća broj raje koja idu vandredno u medicinsku školu u Mostaru, bar za taj slučaj što znam...
lokalni_razdjevicar

#44 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by lokalni_razdjevicar »

imaju za neke skandinavske zemlje. mislim svedska i danska
dinooh

#45 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by dinooh »

Istina ovo za Mostar. Nikad puniji :-D
Jedan moj skolski zavrsio to, i sad radi ovdje pripravnicki, pa ce vjerovatno u Njemacku. Znam jos 4 osobe do 25-godine koji su takodre otisli u Njemacku. Sve BiH Hrvati
AlfaKentaur

#46 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by AlfaKentaur »

Baton_Ilirski wrote:
moke_017 wrote:Ja im zavidim, što mogu otići lakše iz BiH, u svemu su u prednosti u odnosau na nas :sad:
Koje NAS?
Marsovce :roll:

Mi bosnjaci a i srbi smo totalno zapeli. Kada negdje na granici vide nase pasose granicarima se okrene stomak. :sad:

A hrvati k'o gospoda odose gdje god hoce.

Mi moramo kroz vatru proci da bi dobili neku vizu za Kanadu, a hrvati samo na avion i odose bez ikakve zajebancije.
Breathless

#47 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Breathless »

homega wrote:
Šta znači "masovno" ponavljam pitanje? Koliko je stanovništva napustilo BiH iz livanjskog kantona, a koliko Hrvata, obzirom da je tema o Hrvatima?

Imaš li ikakve statističke podatke, ikakve druge imalo relevantne informacije koje mogu potvrditi tvoje podmetanje i insinuacije?
UZBUNA: Zadnjih mjeseci Livno napustilo 600 mladih, a Tomislavgrad čak njih 1.000
MOSTAR - Zbog velike nezaposlenosti, sve veće besperspektivnosti i nemogućnosti pronalaska zaposlenja, mladi iz naše zemlje, posebice iz Hercegovine, po uzoru na djedove gastarbajtere, odlaze "trbuhom za kruhom" u zemlje Europske unije i Amerike.

Frapantan je podatak da se samo u zadnjih nekoliko mjeseci više od 600 mladih, među kojima je veliki broj bračnih parova s djecom, iselio iz Livna u potrazi za poslom.

Uglavnom je riječ o Hrvatima, koji imaju prednost da s hrvatskom putovnicom slobodno putuju zemljama EU i traže posao.

"U Tomislavgradu je još drastičnija situacija. U posljednje vrijeme iselilo se više od 1.000 osoba, uglavnom mladih, i taj trend se nastavlja. Nisu to samo oni sa srednjom školom ili zanatom. Ima ih i s fakultetskim diplomama" - kazali su u Tomislavgradu.

Većinom njih odlazi u Njemačku, Austriju, Kanadu, Irsku i Poljsku, gdje na radilištima zarađuju i do 3.000 eura mjesečno.

Spomenik gastarbajteru, ističu u Tomislavgradu, nikad nije bio aktuelniji kao sada.

Upravo, s lokalne autobusne postaje na kojoj se nalazi taj spomenik stotine mladih odlaze iz rodnog kraja u potrazi za poslom.

Prepune linije

Iz autoprijevozničke firme "Ćićko Commerce" iz Tomislavgrada, čiji autobusi redovno voze uglavnom prema Münchenu, i sami su potvrdili ovu situaciju, kazavši da su njihove linije za Njemačku uvijek pune.

"To je očito i sigurno je da se taj broj povećava. Hrvatska putovnica je puno pomogla da ljudi slobodno mogu ići raditi u EU. Nažalost, po meni se vraćaju u 70-te godine, kada su gastarbajteri mahom odlazili vani na rad. No, i ovo je prilika za nji"h - kaže Marko Kovačević, suvlasnik ove firme, prenosi Dnevni avaz.

Iseljavaju i iz Mostara

Prije desetak godina u Drvar se bilo vratilo 8.000 Srba i Hrvata. Danas ih ima 3.500. Ovakvih primjera, također, ima i u Mostaru.

"Moji prijatelji, mladi bračni par, prošlog mjeseca je zatvorio firmu u Mostaru, prodali su stan i otišli za Njemačku. Ona je tamo dobila posao medicinske sestre, ugovor i službeno auto. On će prvo savladati njemački jezik i vjerujem da će posao brzo dobiti" - kaže jedna Mostarka.
Samo upisi "Livno", "iseljavanje", i slicno i dobit ces desetine veza. To je prvo sto mi je doslo pod ruku.
lokalni_razdjevicar

#48 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by lokalni_razdjevicar »

samo ce u bosni ostat jadne bosnje koji nikud ne mogu.
Breathless

#49 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Breathless »

Mario979 wrote:
Baton_Ilirski wrote:
Mario979 wrote:Masovni odliv ali i doliv sanđaka i sijenice
Mislim da je Sjenica dio Sandžaka
Nije mi poznat zemljopis tih vukojebina
Realno, gdje ces vecih vukojebina od Posusja i Gruda.
Baton_Ilirski

#50 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Baton_Ilirski »

Sociolog wrote:dovoljan mi je podatak da 8 kolegica s hrvatskim papirama(bez obzira na nacionalost, ali u najveoj mjeri bh Hrvati, su čim su završili 2013 godine, i nakon odrađenog staža već sad rade u Njemačkoj)...oni mogu raditi različita zanimanja...iskreno da ne ulazimo u preveliku raspravu,ali enormno je poveća broj raje koja idu vandredno u medicinsku školu u Mostaru, bar za taj slučaj što znam...
To care nije dovoljan podatak da bi mogli govoriti o MASOVNOM ISELJAVANJU HRVATA, jer kako rekoh znam i ja 20 Bosnjaka iz mog okruzenja koji unazad dvije godine zapalili preko grane, a i samom ako mi se pruzi prilika idem aBd
Post Reply