netacno. razlicito je od zemlje do zemlje. u njemackoj je 07.2015. u svedskoj imaju sad vec. u austriji nece imati do 2020. po eu zakonu svaka zemlja ima diskreciono pravo da stavi zabranu na pristup trzistu rada do 7 godina novim clanicama. austrija npr to radi svimadinooh wrote:Nemaju ni Hrvati slobodan pristup trzistu rada u EU jos. Tek 1.7.2015 ja mislim. Ali je papirologija sigurno laksa u HR nego u BiH
Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
-
Bodkin
#26 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
-
Bodkin
#27 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
zanimljivo. kanada je 29 eu clanica?Baton_Ilirski wrote:To bi mozda bio jedan od bitnih razloga, ako ne i glavni zbog kojeg oni iseljavajuAlfaKentaur wrote:Odlivu hrvata doprinosi njihov pasos odnosno mogucnost putovanja i rada u EU drzavama. Zasto bi neki hrvat se ovdje patio kad moze bez problema naci posao u Njemackoj, Kanadi itd...
- dinooh
#28 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Nisam znao to, ali eto za Njemacku sam bar pogodio. Ali opet ce prije u Njemacku nego u Svedsku. Bar sa mojih krajeva se ide najvise u Njemacku.Bodkin wrote:netacno. razlicito je od zemlje do zemlje. u njemackoj je 07.2015. u svedskoj imaju sad vec. u austriji nece imati do 2020. po eu zakonu svaka zemlja ima diskreciono pravo da stavi zabranu na pristup trzistu rada do 7 godina novim clanicama. austrija npr to radi svimadinooh wrote:Nemaju ni Hrvati slobodan pristup trzistu rada u EU jos. Tek 1.7.2015 ja mislim. Ali je papirologija sigurno laksa u HR nego u BiH
-
zrakomlat
#29 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
walter kurtz wrote:Samo vijeće ministara ce ostati
-
Sociolog
#30 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Dosta raje iz Bosanske krajine, koji imaju hrvatske papire masovno idu, a ne znam vala da li iko doseljava u Bosnu, osim arapskih i turskih studenata koji kad zavrse fakultete u velikoj mjeri odlaze odavde
-
Baton_Ilirski
#31 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Nije toliko bitno, smisao je covjek pogodio da idu zbog pasosa/putovnice koji ima neku vrijednost u tim zemljama, tj lakse se useljavaju nego mi ostali samo sa bosanskim pasosomBodkin wrote:
zanimljivo. kanada je 29 eu clanica?
- homega
#32 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Ili dostavi konkretne dokaze da Hrvati iz BiH "MASOVNO" napuštaju BiH, ili prestani sa ovakvim zapaljivim pisanjemSociolog wrote:Dosta raje iz Bosanske krajine, koji imaju hrvatske papire masovno idu, a ne znam vala da li iko doseljava u Bosnu, osim arapskih i turskih studenata koji kad zavrse fakultete u velikoj mjeri odlaze odavde
-
Baton_Ilirski
#33 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Ostane Turaka vala, rade za neke organizacije ozene se Bosankama..ali njihov broj odnosno ukupan broj svih koji se dosele u BiH mislim cini par promila svega od broja ovih koji odsele iz zemljeSociolog wrote:Dosta raje iz Bosanske krajine, koji imaju hrvatske papire masovno idu, a ne znam vala da li iko doseljava u Bosnu, osim arapskih i turskih studenata koji kad zavrse fakultete u velikoj mjeri odlaze odavde
-
Sociolog
#34 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
nije zapaljivo pisanje uopste, to je problem Bosne i Hercegovine... pa ljudi masovno u Livanjskom kantonu napustaju drzavu...NIKO NISTA NE PODUZIMA..
-
Baton_Ilirski
#35 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Trebalo bi neke brojeve imati da vidimo "pije li vode" postavljena teza, to si upravu definitivnohomega wrote:
Ili dostavi konkretne dokaze da Hrvati iz BiH "MASOVNO" napuštaju BiH, ili prestani sa ovakvim zapaljivim pisanjem
-
Baton_Ilirski
#36 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Kako znas to za Livanjski kanton, imas li brojeve..ko ce da poduzima sta, napisah ti na prethodnoj stranici da u zadnje dvije godine iz moje mahale otislo 20 Bosnjaka u inostranstvo da zivi.. nije to fenomen na koji bosanski Hrvati imaju ekskluzivno pravoSociolog wrote:nije zapaljivo pisanje uopste, to je problem Bosne i Hercegovine... pa ljudi masovno u Livanjskom kantonu napustaju drzavu...NIKO NISTA NE PODUZIMA..
-
moke_017
#37 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Ja im zavidim, što mogu otići lakše iz BiH, u svemu su u prednosti u odnosau na nas 
- homega
#38 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Šta znači "masovno" ponavljam pitanje? Koliko je stanovništva napustilo BiH iz livanjskog kantona, a koliko Hrvata, obzirom da je tema o Hrvatima?Sociolog wrote:nije zapaljivo pisanje uopste, to je problem Bosne i Hercegovine... pa ljudi masovno u Livanjskom kantonu napustaju drzavu...NIKO NISTA NE PODUZIMA..
Imaš li ikakve statističke podatke, ikakve druge imalo relevantne informacije koje mogu potvrditi tvoje podmetanje i insinuacije?
-
Sociolog
#39 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Mislio sam na ljude svih nacionalosti koji imaju Hrvatske papire..pa i srbi iz Kninske krajine, napustaju na osnvu hrvatskih papira, i idu vani(bez obzira u kojoj se drzavi zivjeli Srbiji, Bosni, ili su se kratko vratili u Hrvatsku)
http://glasbrotnja.net/vijesti/bosna-i- ... mislavgrad
- SaraFina
#40 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Livno je od pamtivijeka pećalbarski kraj.
- dinooh
#41 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Evo nesto o tome
Mozda brojke nisu tacne, ali sigurno ima istine.
Mozda brojke nisu tacne, ali sigurno ima istine.
-
Baton_Ilirski
#42 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Koje NAS?moke_017 wrote:Ja im zavidim, što mogu otići lakše iz BiH, u svemu su u prednosti u odnosau na nas
-
Sociolog
#43 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
dovoljan mi je podatak da 8 kolegica s hrvatskim papirama(bez obzira na nacionalost, ali u najveoj mjeri bh Hrvati, su čim su završili 2013 godine, i nakon odrađenog staža već sad rade u Njemačkoj)...oni mogu raditi različita zanimanja...iskreno da ne ulazimo u preveliku raspravu,ali enormno je poveća broj raje koja idu vandredno u medicinsku školu u Mostaru, bar za taj slučaj što znam...
-
lokalni_razdjevicar
#44 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
imaju za neke skandinavske zemlje. mislim svedska i danskadinooh wrote:Nemaju ni Hrvati slobodan pristup trzistu rada u EU jos. Tek 1.7.2015 ja mislim. Ali je papirologija sigurno laksa u HR nego u BiH
- dinooh
#45 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Istina ovo za Mostar. Nikad puniji
Jedan moj skolski zavrsio to, i sad radi ovdje pripravnicki, pa ce vjerovatno u Njemacku. Znam jos 4 osobe do 25-godine koji su takodre otisli u Njemacku. Sve BiH Hrvati
Jedan moj skolski zavrsio to, i sad radi ovdje pripravnicki, pa ce vjerovatno u Njemacku. Znam jos 4 osobe do 25-godine koji su takodre otisli u Njemacku. Sve BiH Hrvati
- AlfaKentaur
#46 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
MarsovceBaton_Ilirski wrote:Koje NAS?moke_017 wrote:Ja im zavidim, što mogu otići lakše iz BiH, u svemu su u prednosti u odnosau na nas
Mi bosnjaci a i srbi smo totalno zapeli. Kada negdje na granici vide nase pasose granicarima se okrene stomak.
A hrvati k'o gospoda odose gdje god hoce.
Mi moramo kroz vatru proci da bi dobili neku vizu za Kanadu, a hrvati samo na avion i odose bez ikakve zajebancije.
-
Breathless
#47 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
homega wrote:Šta znači "masovno" ponavljam pitanje? Koliko je stanovništva napustilo BiH iz livanjskog kantona, a koliko Hrvata, obzirom da je tema o Hrvatima?Sociolog wrote:nije zapaljivo pisanje uopste, to je problem Bosne i Hercegovine... pa ljudi masovno u Livanjskom kantonu napustaju drzavu...NIKO NISTA NE PODUZIMA..
Imaš li ikakve statističke podatke, ikakve druge imalo relevantne informacije koje mogu potvrditi tvoje podmetanje i insinuacije?
Samo upisi "Livno", "iseljavanje", i slicno i dobit ces desetine veza. To je prvo sto mi je doslo pod ruku.UZBUNA: Zadnjih mjeseci Livno napustilo 600 mladih, a Tomislavgrad čak njih 1.000
MOSTAR - Zbog velike nezaposlenosti, sve veće besperspektivnosti i nemogućnosti pronalaska zaposlenja, mladi iz naše zemlje, posebice iz Hercegovine, po uzoru na djedove gastarbajtere, odlaze "trbuhom za kruhom" u zemlje Europske unije i Amerike.
Frapantan je podatak da se samo u zadnjih nekoliko mjeseci više od 600 mladih, među kojima je veliki broj bračnih parova s djecom, iselio iz Livna u potrazi za poslom.
Uglavnom je riječ o Hrvatima, koji imaju prednost da s hrvatskom putovnicom slobodno putuju zemljama EU i traže posao.
"U Tomislavgradu je još drastičnija situacija. U posljednje vrijeme iselilo se više od 1.000 osoba, uglavnom mladih, i taj trend se nastavlja. Nisu to samo oni sa srednjom školom ili zanatom. Ima ih i s fakultetskim diplomama" - kazali su u Tomislavgradu.
Većinom njih odlazi u Njemačku, Austriju, Kanadu, Irsku i Poljsku, gdje na radilištima zarađuju i do 3.000 eura mjesečno.
Spomenik gastarbajteru, ističu u Tomislavgradu, nikad nije bio aktuelniji kao sada.
Upravo, s lokalne autobusne postaje na kojoj se nalazi taj spomenik stotine mladih odlaze iz rodnog kraja u potrazi za poslom.
Prepune linije
Iz autoprijevozničke firme "Ćićko Commerce" iz Tomislavgrada, čiji autobusi redovno voze uglavnom prema Münchenu, i sami su potvrdili ovu situaciju, kazavši da su njihove linije za Njemačku uvijek pune.
"To je očito i sigurno je da se taj broj povećava. Hrvatska putovnica je puno pomogla da ljudi slobodno mogu ići raditi u EU. Nažalost, po meni se vraćaju u 70-te godine, kada su gastarbajteri mahom odlazili vani na rad. No, i ovo je prilika za nji"h - kaže Marko Kovačević, suvlasnik ove firme, prenosi Dnevni avaz.
Iseljavaju i iz Mostara
Prije desetak godina u Drvar se bilo vratilo 8.000 Srba i Hrvata. Danas ih ima 3.500. Ovakvih primjera, također, ima i u Mostaru.
"Moji prijatelji, mladi bračni par, prošlog mjeseca je zatvorio firmu u Mostaru, prodali su stan i otišli za Njemačku. Ona je tamo dobila posao medicinske sestre, ugovor i službeno auto. On će prvo savladati njemački jezik i vjerujem da će posao brzo dobiti" - kaže jedna Mostarka.
-
lokalni_razdjevicar
#48 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
samo ce u bosni ostat jadne bosnje koji nikud ne mogu.
-
Breathless
#49 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Realno, gdje ces vecih vukojebina od Posusja i Gruda.Mario979 wrote:Nije mi poznat zemljopis tih vukojebinaBaton_Ilirski wrote:Mislim da je Sjenica dio SandžakaMario979 wrote:Masovni odliv ali i doliv sanđaka i sijenice
-
Baton_Ilirski
#50 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
To care nije dovoljan podatak da bi mogli govoriti o MASOVNOM ISELJAVANJU HRVATA, jer kako rekoh znam i ja 20 Bosnjaka iz mog okruzenja koji unazad dvije godine zapalili preko grane, a i samom ako mi se pruzi prilika idem aBdSociolog wrote:dovoljan mi je podatak da 8 kolegica s hrvatskim papirama(bez obzira na nacionalost, ali u najveoj mjeri bh Hrvati, su čim su završili 2013 godine, i nakon odrađenog staža već sad rade u Njemačkoj)...oni mogu raditi različita zanimanja...iskreno da ne ulazimo u preveliku raspravu,ali enormno je poveća broj raje koja idu vandredno u medicinsku školu u Mostaru, bar za taj slučaj što znam...